Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προετοιμάζει την απεργία και τις μάχες για τη ΣΣΕ

Συμμετοχή στη μεγάλη σύσκεψη στο Σπόρτιγκ αποφάσισε η Γενική Συνέλευση. Κλαδική σύσκεψη και στις 23 Μάρτη στην Αθήνα

Την προετοιμασία της συμμετοχής του στην πανελλαδική απεργία στις 6 Απρίλη και τις αγωνιστικές του πρωτοβουλίες, σε συντονισμό με επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, συζήτησε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής στη Γενική του Συνέλευση, την περασμένη Παρασκευή. Η συνέλευση ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τη συμμετοχή του Συνδικάτου και στη σύσκεψη των σωματείων τη Δευτέρα 21 Μάρτη στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.

Βασικό θέμα στο οποίο επικεντρώθηκαν η εισήγηση και η συζήτηση ήταν το πλαίσιο πάλης και διεκδικήσεων για την υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τόσο στον Επισιτισμό όσο και στα ξενοδοχεία.

Στο μέτωπο των ΣΣΕ, το Συνδικάτο της Αττικής, μαζί με τα Συνδικάτα σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Χανιά, έχει απευθύνει κάλεσμα αγώνα για τις Συμβάσεις στον κλάδο και οργανώνει σύσκεψη την Τετάρτη 23 Μάρτη στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Hyatt», με θέμα το πλαίσιο διεκδικήσεων, τις μορφές πάλης και την οργάνωση του αγώνα.

Από τη συνέλευση απούσα ήταν για άλλη μια φορά η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, τα στελέχη της οποίας έχουν δώσει το «παρών» μόνο σε μία συνεδρίαση της κεντρικής διοίκησης μετά τη συγκρότηση του Προεδρείου.

Στους εργαζόμενους παρουσιάστηκε το σχέδιο πρότασης που έχει διαμορφωθεί για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε Επισιτισμό και ξενοδοχεία. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν ρυθμίσεις που επαναφέρουν το 8ωρο - 5ήμερο, χωρίς διευθέτηση της άδειας, των υπερωριών και των ρεπό, κόντρα στον νόμο Χατζηδάκη αλλά και στις προβλέψεις της ισχύουσας ΣΣΕ στα ξενοδοχεία, που έχει τις υπογραφές της ΠΑΣΚΕ. Επιπλέον, εντάσσουν όλες τις νέες ειδικότητες, όπως τους εργαζόμενους σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ενώ διατυπώνουν συγκεκριμένους όρους για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εποχικών εργαζομένων. Τέλος, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο διεκδικήσεων για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση επιδομάτων και ρυθμίσεις που αφορούν τον χρόνο εργασίας και αμοιβής με γνώμονα την υγεία, την ασφάλεια και τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Το συγκεκριμένο σχέδιο διεκδίκησης για τις ΣΣΕ θα παρουσιαστεί σε συντονισμό με τα επιχειρησιακά σωματεία στους χώρους δουλειάς ώστε να συζητηθεί με τους εργαζόμενους. Μέσα από τη συζήτηση αυτή θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση, που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο διεκδίκησης για την υπογραφή τοπικών κλαδικών Συμβάσεων σε Επισιτισμό και ξενοδοχεία, αλλά και στην προσπάθεια υπογραφής επιχειρησιακών ΣΣΕ.

Η συνέλευση του Συνδικάτου καταδίκασε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ξέσπασε με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον ανταγωνισμό της με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Προτάσσοντας την προσπάθεια για να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και η πάλη των λαών ενάντια στους ανταγωνισμούς που γεννούν πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, το Συνδικάτο καταγγέλλει τη συμμετοχή της χώρας που βάζει τον λαό σε περιπέτειες, απαιτώντας την απεμπλοκή της από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το κλείσιμο των ΝΑΤΟικών βάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ