Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Το νικέλιο καλπάζει και αποκαλύπτει το έγκλημα που συντελείται

Εκθετη η κυβέρνηση από την επιβεβαίωση για μια ακόμα φορά των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ

Σε νέα συνεδρίαση προχωρά σήμερα, Τρίτη 15 Μάρτη, το Συντονιστικό των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, δίνοντας κατεύθυνση για κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στο έγκλημα της κυβέρνησης που οδηγεί σε κλείσιμο της εταιρείας, απολύσεις, ξεσπίτωμα και μαρασμό ολόκληρων περιοχών. Λίγη ώρα πριν θα συνεδριάσει το ΔΣ του Σωματείου της Λάρυμνας.

Την ίδια στιγμή, η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικής προσφοράς στους δύο διαγωνισμούς εκποίησης, που ήταν για χτες Δευτέρα 14 Μάρτη, παρατάθηκε μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να διευθετηθούν πλήρως όλες οι απαιτήσεις των ενδιαφερόμενων επιχειρηματικών ομίλων. Να κοινοποιηθούν δηλαδή οι ομαδικές απολύσεις στους εργαζόμενους μετά και το κλείσιμο της προσχηματικής διαδικασίας «διαβούλευσης» στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Πέφτει και το τελευταίο «φύλλο συκής»

Σε κοινό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα Σωματεία Εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, στον Αγιο Ιωάννη Βοιωτίας, στην Καστοριά, στα Σέρβια Κοζάνης και την Αθήνα, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις τονίζουν: «"Επεσε και το τελευταίο φύλλο συκής". Η τιμή του νικελίου καταγράφει ιστορικά ρεκόρ και η κυβέρνηση κλείνει τη ΛΑΡΚΟ, τον μοναδικό παραγωγό στην ΕΕ και 5ο παραγωγό παγκόσμια».

«Ακόμη και σήμερα, όπου και ο τελευταίος κάτοικος αυτής της χώρας βλέπει τις τεράστιες προοπτικές της ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση και οι εντολοδόχοι κονδυλοφόροι της μας λένε ότι "η ΛΑΡΚΟ δεν είναι βιώσιμη". Από τα λίγα που γνωρίζουμε, όταν στον καπιταλισμό κάτι μπορεί να προσφέρει άμεσα κέρδη και δεν αξιοποιείται, μία μόνο εξήγηση υπάρχει: Το κλείνουν για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα».

Στο πλαίσιο αυτό, τα Σωματεία αναδεικνύουν, για παράδειγμα, ότι η κυβέρνηση, από τη μέρα που ανέβηκαν οι τιμές του νικελίου, σταμάτησε ένα ακόμη καμίνι από τα δύο που λειτουργούσαν, συρρικνώνοντας την παραγωγή της ΛΑΡΚΟ από το 20%, στο 10% των δυνατοτήτων της.

Εκθετη απέναντι στα επιχειρήματα των εργαζομένων

Τονίζουν επίσης ότι η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για απόλυση όλων των εργαζομένων, προχωρά τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων χωρίς να κρατάει ούτε τα προσχήματα.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, κυβερνητικών βουλευτών, βουλευτών και εκπροσώπων άλλων κομμάτων, καθώς και εκπροσώπων της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, τα Σωματεία σημειώνουν ότι για ακόμη μια φορά δεν δόθηκαν απαντήσεις απέναντι σε καίρια ερωτήματα που υπέβαλαν, τα οποία έχουν να κάνουν με τη διατήρηση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, μετά και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η εκτίναξη της τιμής του νικελίου.

Τονίζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, «απέκρυψε συνειδητά τις τιμές αγοραπωλησίας του νικελίου στην παγκόσμια αγορά αυτές τις μέρες» και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μην παίρνουν υπόψη την ιστορική εκτίναξη του νικελίου. Είπε πως «αν έχει αξία η ΛΑΡΚΟ θα φανεί από το ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς τις επόμενες ημέρες». «Με τα λεγόμενά του και γνωρίζοντας από την πλευρά μας την τεράστια αξία της ΛΑΡΚΟ, μας οδηγεί να υποψιαστούμε το ενδεχόμενο με τις "πλάτες" της κυβέρνησης και σε συνεννόηση με συγκεκριμένα συμφέροντα να μην υπάρξει, στημένα, ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς. Ετσι θα τους δοθεί η δυνατότητα να την εκποιήσουν σε ελεύθερες διαπραγματεύσεις (θα το δείξει η ιστορία)», τονίζουν χαρακτηριστικά.

«Με ευθύνη του παρευρισκόμενου κ. Σταϊκούρα, των απόντων κ. Σκρέκα και Χατζηδάκη και του κρυμμένου κ. Οικονόμου, η κυβέρνηση δεν "πήρε θέση" απέναντι στα αποκαλυπτικά πρακτικά των διαβουλεύσεων που καταθέσαμε και μέσα στα οποία η ειδική διαχείριση δηλώνει: "Δεν σας λέμε πόσο ήταν και πού έχει φτάσει το κόστος παραγωγής γιατί το ερώτημά σας είναι σκόπιμο για να μας κολλήσετε στον τοίχο". "Δεν έχουμε σχέδιο λειτουργίας". Η ΛΑΡΚΟ χρεώνεται με 320 ευρώ την MWh (σημειώνουμε ότι οι άλλες ενεργοβόρες πληρώνουν 35 ευρώ/ΜWh)», επισημαίνουν τα Σωματεία και προσθέτουν: «Ο κ. Σταϊκούρας, εκνευρισμένος από τα ερωτήματα και τις τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων (ακόμη και βουλευτών της ΝΔ), για ακόμη μια φορά οδηγήθηκε σε μια τοποθέτηση διαστρέβλωσης, επιπέδου "κατινιάς"».

«Εδώ θα μας βρουν οι επενδυτές»

Παράλληλα, τα Σωματεία τονίζουν την αποφασιστικότητα όλων των εργαζομένων να μη βγουν από τις εργασίες και τα σπίτια τους και να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι το τέλος.

«Δηλώνουμε ότι οποιαδήποτε μονομερής υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης θα έχει χαρακτήρα εικονικό και μόνο. Κυβερνητική εξαπάτηση προς τους επενδυτές θα είναι. Εδώ θα μας βρουν οι επενδυτές της. Οποιοι και να είναι, όποτε και να έρθουν. Ο,τι δεν έλυσε η κυβέρνηση ως όφειλε απέναντί μας, θα κληθούν να το λύσουν αυτοί από την πρώτη μέρα», σημειώνουν.

Και κλείνοντας τονίζουν: «Μολών λαβέ. Καλή αντάμωση αδέλφια στην κλιμάκωση του αγώνα. "Ενας για όλους και όλοι για έναν". Ζήτω η εργατική τάξη!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στριμωγμένη από τη χρεοκοπία της πολιτικής της, απαντά με καταστολή και βία (2024-03-27 00:00:00.0)
Με αγώνα και επιχειρήματα δίνουν απάντηση στην παραπληροφόρηση της κυβέρνησης (2022-03-24 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τέλους για τις θέσεις εργασίας και τα σπίτια τους (2022-03-12 00:00:00.0)
Αποφασισμένη να ολοκληρώσει το έγκλημα με πλήρη απαξίωση και απολύσεις (2022-03-11 00:00:00.0)
Η εκτόξευση της τιμής του νικελίου δείχνει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της επιχείρησης (2022-03-10 00:00:00.0)
Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Οικονομικών (2021-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ