Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεύτερη δύναμη και ενισχυμένη η «Εργατική Ενότητα»

Δεύτερη δύναμη, ενισχυμένη σε ψήφους, έδρες και αντιπροσώπους, αναδείχθηκε η «Εργατική Ενότητα» από τις αρχαιρεσίες του 34ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 13 Μάρτη.

Παρά την προσπάθεια να μην αποτυπωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί, με νοθείες, εκβιασμούς κ.λπ., οι ταξικές δυνάμεις διατήρησαν τη θέση τους ως δεύτερη δύναμη, εκλέγοντας 8 έδρες για το ΔΣ του ΕΚΘ (από 7) και 2 αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ (από 1).

Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΕΑΚ έκαναν «λάστιχο» καταστατικά και εκλογικές διαδικασίες, μέχρι να τους βολέψουν.

Ετσι, ενώ κανένα όργανο του ΕΚΘ, ούτε και το Συνέδριο, δεν είχε πάρει απόφαση για ηλεκτρονική ψηφοφορία, αντίθετα μετά από πρόταση της «Εργατικής Ενότητας» εγκρίθηκε ψήφισμα που μεταξύ άλλων καλούσε σε πάλη ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, τελικά την τρίτη μέρα του συνεδρίου η ΠΑΣΚΕ εμφάνισε έτοιμη πλατφόρμα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) συμφώνησε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, αλλά μόνο για λίγες περιπτώσεις! Η ΔΑΚΕ το μεσημέρι κατέθεσε ένσταση και το βράδυ ζήτησε παράταση της διαδικασίας για να ψηφίσει ηλεκτρονικά αντιπρόσωπος!

Στο πλαίσιο αλλοίωσης των συσχετισμών, λίγες ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου η ΠΑΣΚΕ έφερε δύο σωματεία (σωματείο παροχής υπηρεσιών, νέων τεχνολογιών, προώθησης και πωλήσεων και πανελλήνιος σύλλογος εργαζομένων στον τομέα της νεότητας και των ΜΚΟ) τα οποία είναι άγνωστα στους χώρους δουλειάς τους οποίους δήθεν εκπροσωπούν.

Αυτή η προσπάθεια ενισχύθηκε και με την παρουσία της αστυνομίας, που έκανε ξαφνικά την εμφάνισή της το μεσημέρι της Κυριακής, επικαλούμενη εντολές άνωθεν, γεγονός που κατήγγειλε η «Εργατική Ενότητα», ξεκαθαρίζοντας ότι οι εργάτες δεν τρομοκρατούνται από τέτοιες ενέργειες.

Στο επίκεντρο τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους

Οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, κόντρα στην προσπάθεια εκφυλισμού και απαξίωσης των διαδικασιών, η οποία σφραγίστηκε και από την απουσία της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων των άλλων παρατάξεων, πάλεψαν για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου μαζικού, ανοιχτού για όλους τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, με ουσιαστική συζήτηση, χωρίς νοθείες, προκειμένου να εκφραστούν ο πραγματικός συσχετισμός και η βούληση των εργαζομένων.

Με τις παρεμβάσεις τους ανέδειξαν μια σειρά ζητήματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης στους κλάδους και στους χώρους εργασίας τους, αλλά και τον ρόλο των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΑΚ).

Τα αποτελέσματα των εκλογών

Η «Εργατική Ενότητα» έλαβε 96 ψήφους (είχε 91), 8 έδρες για το ΔΣ του ΕΚΘ (είχε 7) και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους (είχε 1) για το συνέδριο της ΓΣΕΕ, με 30 ψήφους (είχε 18).

Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 159 ψήφους (είχε 154) και διατήρησε τις 13 έδρες στο ΔΣ. Για τη ΓΣΕΕ εξέλεξε 6 αντιπροσώπους.

Η ΔΑΚΕ έλαβε 81 ψήφους (είχε 68) και 7 έδρες (6) στο ΔΣ. Για τη ΓΣΕΕ εξέλεξε 3 αντιπροσώπους.

Η ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) έλαβε 38 ψήφους (είχε 42) και διατήρησε τις 3 έδρες στο ΔΣ. Δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο (είχε 2) για τη ΓΣΕΕ, καθώς έλαβε 11 ψήφους (είχε 20).

Η «Ενότητα» (διάσπαση της ΔΑΚΕ) πήρε 11 ψήφους (είχε 20) και καμία έδρα στο ΔΣ (είχε 2).

Η «Αντεπίθεση» έλαβε 2 ψήφους (όσες και στο προηγούμενο συνέδριο) και καμία έδρα στο ΔΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ