Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Αύριο η μεγάλη μάχη για τη Σύμβαση και την Ασφάλιση

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα (11 π.μ. πλατεία Κάνιγγος), Θεσσαλονίκη (11 π.μ. ΕΦΚΑ) και άλλες πόλεις

Από τη συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Από τη συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Αύριο Τετάρτη δίνουν οι οικοδόμοι τη μεγάλη τους μάχη, μέσα από τα Συνδικάτα τους και την Ομοσπονδία, της πανελλαδικής πανοικοδομικής απεργία, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για τη Συλλογική Σύμβαση και την Ασφάλιση.

Στις διεκδικήσεις τους περιλαμβάνονται τα αιτήματα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων, των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Κάθε μέρα δουλειάς να είναι και μέρα Ασφάλισης. Ενταξη των συναφών ειδικοτήτων (γυψοσανιδάδες, ξυλουργοί κ.ά.) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Απεργιακές συγκεντρώσεις μέχρι στιγμής έχουν οριστεί στις εξής πόλεις: Αθήνα (11 π.μ., πλατεία Κάνιγγος), Θεσσαλονίκη (11 π.μ., έξω από τον ΕΦΚΑ στην Αριστοτέλους), Αγρίνιο (11.30 π.μ., στον ΕΦΚΑ), Γιάννενα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Γρεβενά (11 π.μ., κεντρική πλατεία), Ηράκλειο (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Ικαρία (11 π.μ., πλατεία Ευδήλου), Καρδίτσα (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Καλαμάτα (10.30 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη), Κέρκυρα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Κοζάνη (11 π.μ., κεντρική πλατεία), Λάρισα (10.30 π.μ., πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου), Λευκάδα (9 π.μ., ΕΦΚΑ), Πάτρα (10.30 π.μ., στον ΕΦΚΑ, Κορίνθου και Γούναρη), Πύργος (11 π.μ., υποκατάστημα ΔΕΗ), Ρέθυμνο (10 π.μ., ΕΦΚΑ), Σάμος (10 π.μ., ΕΦΚΑ).

Κλιμακώνουν με συμμετοχή στην πανεργατική απεργία

Εξόρμηση σε γιαπί στα Γιάννενα
Εξόρμηση σε γιαπί στα Γιάννενα
Σε Γενική Συνέλευση προχώρησε την Κυριακή, στην τελική ευθεία μπροστά στην απεργία, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, που μέχρι και την τελευταία στιγμή δίνει όλες του τις δυνάμεις για την προετοιμασία της μάχης και για τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση. Σήμερα θα προχωρήσει σε περιοδεία στο εργοτάξιο του Ελληνικού και μαζικές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς.

Στη συνέλευση αναδείχθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο όσον αφορά τα μεροκάματα, τα ωράρια, τα ένσημα, με τους εργαζόμενους να επιβεβαιώνουν πως η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα, ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημα, είναι επιτακτική ανάγκη. Στο έδαφος αυτό, η συνέλευση αποφάσισε την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων με συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη.

Το Συνδικάτο θα πάρει μέρος στη σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων στις 21 Μάρτη στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, ενώ το επόμενο διάστημα τα παραρτήματα του Συνδικάτου θα προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις.

Η συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, να μη βρεθεί κανένας στρατιωτικός ή φαντάρος σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό.

Δραστηριότητα σε όλη τη χώρα

Με Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες και εξορμήσεις σε γιαπιά και εργοτάξια εντείνουν την προετοιμασία της πανοικοδομικής απεργίας τα συνδικάτα σε μια σειρά περιοχές.

Στα Γιάννενα, το Συνδικάτο Οικοδόμων δίνει συνέχεια με περιοδείες και εξορμήσεις στα γιαπιά, μετά την επιτυχημένη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα, με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων. Οπως τονίζει ο Θανάσης Νάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου, παρά τη σημαντική άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι οικοδόμοι διαπιστώνουν ότι τίποτα θετικό δεν προκύπτει για τους ίδιους. «Τα μεροκάματα έχουν μείνει στάσιμα και συνεχίζεται το παζάρι και η κλοπή των ενσήμων, που είναι η μεγαλύτερη πληγή σήμερα για τους οικοδόμους», σχολιάζει, μεταφέροντας το κλίμα της συζήτησης από τα γιαπιά. Μεταφέρει επίσης ότι «συνάδελφοι που μετακινούνται καθημερινά σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία, δουλεύοντας ολημερίς, βλέπουν το μεροκάματό τους να εξανεμίζεται μόνο από την έκρηξη στις τιμές της βενζίνης», για να καταλήξει ότι όλο και περισσότεροι οικοδόμοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη υπογραφής κλαδικής Σύμβασης Εργασίας και συντονισμού της δράσης με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια.

Αντίστοιχα, στην Κέρκυρα, το κλαδικό Συνδικάτο Κατασκευών προχώρησε τις προηγούμενες μέρες σε περιοδείες στα μεγάλα εργοτάξια των ξενοδοχείων «Corcyra» και πρώην «Club Mediterranee» του ομίλου «Ikos», με το ζήτημα των ενσήμων να τίθεται στο επίκεντρο. Παράλληλα, πολλοί οικοδόμοι και μικροεπαγγελματίες στη συμβατική οικοδομή διαπιστώνουν ότι η έκρηξη των τιμών των πρώτων υλών στις Κατασκευές ροκανίζει το μεροκάματο, ενώ έντονη είναι η ανησυχία και για τις επιπτώσεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου με την εμπλοκή της χώρας μας, αφού πολλοί διαπιστώνουν ότι κυβέρνηση και αστικά κόμματα «μας βάζουν σε κινδύνους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ