Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέα Ερώτηση του ΚΚΕ για τη ΛΑΡΚΟ

Νέα Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, δίνοντας συνέχεια στις παρεμβάσεις του Κόμματος, μέσα και έξω από τη Βουλή, για τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Η τιμή του νικελίου έσπασε ιστορικό ρεκόρ στο LME ξεπερνώντας τις 101.000 δολάρια τον τόνο, στις 8/3/22 πραγματοποιήθηκε αγοροπωλησία 1.800 τόνων διεθνώς με 48.000 δολάρια τον τόνο. Με βάση τα δεδομένα η τιμή του νικελίου είναι σίγουρο ότι θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα, όπως σωστά τόνιζαν οι εργαζόμενοι που σήμερα η ίδια η ζωή τούς επιβεβαιώνει. Θυμίζουμε ότι η ΛΑΡΚΟ έχει τη δυνατότητα να παράξει 18.000 τόνους νικελίου ανά έτος, δηλαδή πάνω από 1 δισ. ευρώ συνάλλαγμα.

Από την περίοδο που υπήρξε αυτή η ανοδική πορεία των τιμών, η κυβέρνηση εντελώς αντιφατικά και ανεξήγητα προχώρησε στα εξής:

1. Σταμάτησε τη λειτουργία ενός ακόμη υψικαμίνου, με αποτέλεσμα το τελευταίο από τα 5 αυτή τη στιγμή να αργοσβήνει και τις επόμενες μέρες ενδεχόμενα να σταματήσει εντελώς η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

2. Μέχρι τέλος του Μάρτη αναμένονται οι ομαδικές απολύσεις όλων των εργαζομένων και η επαναπρόσληψή τους με τρίμηνες συμβάσεις όσων είναι έως και 54 ετών.

3. Μέσα από τα επίσημα πρακτικά των διαβουλεύσεων που έχουν κοινοποιήσει οι εργαζόμενοι, είναι ξεκάθαρο και με την παραδοχή της Ειδικής Διαχείρισης ότι δεν υπάρχει σχέδιο συνέχισης ασφαλούς λειτουργίας.

4. Η αντιπρόταση των εργαζομένων που εξασφαλίζει τη λειτουργία, την αύξηση της παραγωγής, τη μετάδοση της τεχνογνωσίας, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους, το δημόσιο συμφέρον συνολικά, με βάση τα επίσημα πρακτικά και την παραδοχή της Ειδικής Διαχείρισης, η κυβέρνηση απροκάλυπτα δεν την συζήτησε, αφήνοντας αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα που αφορούν και το πού πήγαν τα 52 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εκκαθάριση, αλλά και το ότι δεν υπάρχει σχέδιο ασφαλούς συνέχισης λειτουργίας, σε μια επιχείρηση που μετρά 80 νεκρούς».

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του Κόμματος ρωτάει τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να συνεχιστεί η λειτουργία αυτής της κερδοφόρας επιχείρησης και να αυξηθεί η παραγωγή της ΛΑΡΚΟ, να συνεχιστεί η λειτουργία ακόμα και στην περίπτωση που βγουν άκαρποι οι διαγωνισμοί, να καταβληθεί το σύνολο των υποχρεώσεων στους εργαζόμενους, να επαναπροσληφθούν όλοι και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Επίσης, για να ενημερώσει πώς ακριβώς, με τι όρους και τι διασφαλίσεις εκποιούνται τα μοναδικά μεταλλεύματα νικελίου - κοβαλτίου και το μοναδικό πυρομεταλλουργικό εργοστάσιο στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ