Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Διεκδικούν το αυτονόητο: Να καλλιεργήσουν και φέτος τα χωράφια τους

Κατεβαίνουν στην Αθήνα την Παρασκευή 18 Μάρτη, σε πανελλαδικό συλλαλητήριο | Στη 1 μ.μ. στην πλατεία Βάθης το αγωνιστικό ραντεβού

Με μια πολύμορφη δραστηριότητα, που περιλαμβάνει συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, περιοδείες και συσκέψεις σε δεκάδες χωριά, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα εντείνουν τις προετοιμασίες τους για το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 18 Μάρτη στην Αθήνα, στη 1 μ.μ. στην πλατεία Βάθης.

Το αγωνιστικό κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων βρίσκει πλατιά ανταπόκριση στον αγροτικό κόσμο, που αυτές τις μέρες βλέπει το ήδη μεγάλο κόστος παραγωγής να εκτοξεύεται ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσκολίες για την καλλιεργητική περίοδο που έχει ξεκινήσει.

Ταυτόχρονα, τις προηγούμενες μέρες χιλιάδες δενδροκαλλιεργητές της Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας είδαν τον παγετό να προκαλεί για άλλη μια φορά σημαντικές ζημιές, σε πρώιμες δενδρώδεις καλλιέργειες. Ζημιές που θα μπορούσαν να είχαν μετριαστεί αν υπήρχαν τα κατάλληλα συστήματα προστασίας με ευθύνη του κράτους, π.χ. ένα σύστημα ανεμομεικτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί παραγωγοί από την περιοχή του Τυρνάβου στη Λάρισα πήραν μόλις την προηγούμενη βδομάδα τις κουτσουρεμένες αποζημιώσεις, για τις ζημιές που είχε προκαλέσει ο παγετός τον Απρίλη του 2021.

Ετσι, στο επίκεντρο του αγώνα βρίσκονται οι διεκδικήσεις που είχαν για 3 βδομάδες στα μπλόκα, όπως μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια. Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.λπ.), και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Είναι ώρα να δείξουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων καλεί στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, επισημαίνοντας:

«Είναι ώρα ευθύνης, είναι ώρα αγώνα, είναι ώρα να δείξουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας διεκδικώντας το αυτονόητο. Να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε φέτος. Να παράγουμε. Να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Πριν λίγες μέρες φύγαμε από τα μπλόκα με κάποιες κατακτήσεις, αλλά χωρίς την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων μας. Ηδη βλέπουμε τις επιπτώσεις του πολέμου, καθώς βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερο επίπεδο από ό,τι ήμασταν στην περίοδο των μπλόκων. Σε 10 μέρες η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε από τα 1.58 ευρώ/λίτρο στα 2 ευρώ/λίτρο, αύξηση 26%. Η τιμή της μεγαβατώρας στο ρεύμα από 220 ευρώ στα 313 ευρώ, αύξηση 42%. Αυξήθηκε επιπλέον το κόστος σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα, αλλά και στις ζωοτροφές. Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται - και θα αυξηθούν κι άλλο - σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για κάθε οικογένεια.

Εξαιτίας του πολέμου και του εμπάργκο στη Ρωσία θα υπάρξει απώλεια μιας μεγάλης αγοράς για τα οπωροκηπευτικά, όπως συνέβη και το 2014, συνεπώς μια σειρά προϊόντα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα διάθεσης και χαμηλής τιμής. Θα υπάρξει έλλειψη σε κάποια προϊόντα, που θα οδηγήσει σε νέες μεγάλες αυξήσεις για τη λαϊκή κατανάλωση. Ηδη στα ράφια τα προϊόντα πουλιούνται 5 φορές ακριβότερα από την τιμή που τα πουλάει ο παραγωγός, και θα αυξηθούν κι άλλο.

Ο,τι κερδίσαμε, από το ελάχιστο έως το πιο μεγάλο, ήταν αποτέλεσμα των αγώνων, των κινητοποιήσεων, της μαζικής και μαχητικής συμμετοχής μας.

Πρέπει να νιώσουν την αποφασιστικότητα και τη δύναμή μας για να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Αυτό δεν θα συμβεί ούτε με την οργή στα καφενεία, ούτε με επαναστατικές κορόνες από τα πληκτρολόγια, ούτε - πολύ περισσότερο - με την αδράνεια.

Θα το νιώσουν με την παρουσία των τρακτέρ και τη συμμετοχή χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων στο συλλαλητήριο στην Αθήνα έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Θα το νιώσουν με την αλληλεγγύη από τον λαό της Αθήνας, τον οποίο καλούμε να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, καθώς η ακρίβεια μας τσακίζει όλους, έχουμε κοινά συμφέροντα και τα αιτήματα που προβάλλουμε αφορούν τη μείωση του κόστους και στους οικιακούς λογαριασμούς.

Δεν έχουμε άλλο δρόμο από τον αγώνα μας. Επιβάλλεται η μείωση του κόστους παραγωγής. Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή και θα το καταλάβει με το δυναμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα».

Πολύμορφες πρωτοβουλίες προετοιμασίας

Την προηγούμενη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, όπου συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα και αποφασίστηκε πρόγραμμα περιοδειών και συσκέψεων στα χωριά, για την ενημέρωση των αγροτών και των οικογενειών τους.

Αντίστοιχα, σε αυτό το πλαίσιο αγωνιστικής προετοιμασίας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας προχωρά στη διοργάνωση συσκέψεων στα χωριά. Ετσι, χτες έγιναν μαζικές συσκέψεις στον Τύρναβο, στην Αγιά και στα Φάρσαλα, ενώ σήμερα θα γίνει στις 8 μ.μ. στον Πλατύκαμπο, στην αίθουσα του συνεταιρισμού. Ταυτόχρονα, σήμερα θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου.

Παρόμοιες προετοιμασίες γίνονται σε Τρίκαλα και Μαγνησία.

Στην Αιτωλοακαρνανία, την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΑΣ ακολούθησε ενημέρωση των Αγροτικών Συλλόγων, με καθημερινές περιοδείες στην ύπαιθρο. Αποφάσεις έχουν λάβει επίσης οι Σύλλογοι Κατούνας, Αγρινίου, Καινούργιου, Μακρυνείας, Ακτίου - Βόνιτσας, Αμφιλοχίας και ο «Νέος» ΑΣ Κατοχής.

Στην Ηλεία, η ΟΑΣΗ πραγματοποίησε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου στο Πελόπιο. Συμμετείχαν αντιπροσωπείες διοικήσεων των Αγροτικών Συλλόγων Χειμαδιού - Σοπίου, Αμαλιάδας, Καρδαμά, Ζαχάρως, Καυκανιάς και αγρότες από τα χωριά γύρω από το Πελόπιο και το Χελιδόνι, όπου συμφωνήθηκε η μαζική συμμετοχή στην Αθήνα.

Τη συμμετοχή του στο πανελλαδικό συλλαλητήριο ανακοίνωσε και ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας».

Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί την Παρασκευή και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κεφαλονιάς - Ιθάκης, μετά από απόφαση του ΔΣ του.

Σε συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα καλούν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Ενότητα», ο Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης «Ομόνοια» και ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσημερίου - Εδεσσας.

Μαζική κάθοδο στην Αθήνα για το συλλαλητήριο την Παρασκευή 18 Μάρτη ετοιμάζουν και οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για την επιβίωσή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Σάββατο διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης (2022-10-20 00:00:00.0)
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τα μπλόκα στις 28 Γενάρη (2019-01-17 00:00:00.0)
Νέος κύκλος κινητοποιήσεων, με στήσιμο μπλόκων από Δευτέρα (2018-01-20 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της πάλης με μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο (2017-02-12 00:00:00.0)
Απέρριψε η κυβέρνηση τα αιτήματα των αγροτών (2014-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ