ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΦΟΔΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ
Κόκκινο, όπως αίμα

Κρανίου τόπος μετά την «αντισυνταγματική» εισβολή της αστυνομίας. Καταστροφή, αίμα, 50 τραυματίες και 92 συλλήψεις

Από τη χτεσινή οργισμένη διαδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο στη Ρώμη, με το σύνθημα Assasini (δολοφόνοι) να δίνει και να παίρνει...

Associated Press

Από τη χτεσινή οργισμένη διαδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο στη Ρώμη, με το σύνθημα Assasini (δολοφόνοι) να δίνει και να παίρνει...
ΓΕΝΟΒΑ.-

0.47 ξημέρωμα Κυριακής. Στο σύγχρονο σχολικό συγκρότημα στη Βία Τσεζάρε Μπατίστι, κτίριο που ο Δήμος της Γένοβας είχε παραχωρήσει στο «Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβας» για να στεγαστεί το Κέντρο Τύπου, επικρατούσε οργασμός δουλιάς. Αλλά στο συντονιστικό κέντρο και στο απέναντι κτίριο, που χρησιμοποιούνταν ως κατάλυμα, τα πράγματα ήταν κάπως πιο ήρεμα, καθώς οι περισσότεροι απ' όσους βρίσκονταν μέσα προσπαθούσαν να πάρουν ένα υπνάκο μέσα στους υπνόσακους. Ομως, στο Κέντρο Τύπου, δεκάδες δημοσιογράφοι από πολλές χώρες του κόσμου πυρετωδώς μετέδιδαν τα τεκταινόμενα του Σαββάτου και κυρίως τη μεγαλειώδη διαδήλωση, με την οποία κορυφώθηκαν οι διαδηλώσεις κατά του G-8. 0.48, η ιταλική αστυνομία με τη συνδρομή ελικοπτέρων ξεκίνησε την αιφνιδιαστική εισβολή...

Δεκάδες οπλισμένοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο κτίριο, αφού πρώτα συνάδελφοί τους είχαν επιτεθεί στο κτίριο με δακρυγόνα, ενώ τα ελικόπτερα φώτιζαν το σκηνικό, που λες και ξεπηδούσε από πολεμική ταινία, απ' αυτές που κόβουν την ανάσα του ανύποπτου θεατή, ενώ τα τεθωρακισμένα οχήματα, με τα οποία είχαν καταφθάσει οι αστυνομικοί, είχαν αποκλείσει τη Βία Μπατίστι. Οπως ανέφεραν οι αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικοί, πλήρως εξοπλισμένοι, έσπασαν τις πόρτες και μπήκαν φωνάζοντας στο σύγχρονο σχολικό συγκρότημα.

Οταν εισέβαλαν οι αστυνομικοί, ουδείς εκ των παρευρισκομένων σ' αυτά, πρόβαλε αντίσταση και μάλλον πιάστηκαν εξ' απίνης. Οι αστυνομικοί, σύμφωνα, τόσο με το Γαλλικό Πρακτορείο, όσο και με το ανεξάρτητο Indymedia, προχωρούσαν σε ομάδες και χτυπούσαν αδιακρίτως διαδηλωτές, δημοσιογράφους, ακόμη και ηλικιωμένους, ενώ κατέστρεφαν τα πάντα στο διάβα τους. Ενώ όσοι προσπάθησαν να προστατευτούν από τα χτυπήματα των αστυνομικών, ξυλοκοπήθηκαν ακόμη αγριότερα και συνελήφθησαν για αντίσταση κατά της αρχής!

Αίμα παντού!

Το έργο αυτό της πρωτοφανούς αγριότητας και της μανιακής καταστολής της αστυνομίας κράτησε 3 ολόκληρες ώρες και τα αποτελέσματά του ήταν έκδηλα παντού. Αίμα στους τοίχους, στις τουαλέτες, στις σκάλες, σε όλους τους ορόφους και στα δύο κτίρια. Στο Κέντρο Τύπου και στο σχολείο που χρησιμοποιείτο ως ξενώνας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Κοινωνικού Φόρουμ της Γένοβας, οι τραυματίες αγγίζουν τους 50, αρκετοί από αυτούς σοβαρά, ενώ οι αστυνομικοί περιφρουρούσαν και τη μεταφορά τους στα νοσοκομεία της πόλης, όπου ορισμένους εξ αυτών τους έθεταν υπό φρούρηση, δηλαδή σύλληψη! Συνολικά, οι συλληφθέντες από την επιχείρηση της αστυνομίας έφθασαν τους 92... Σύμφωνα με το Indymedia, ανάμεσα στους συλληφθέντες και τους τραυματίες είναι δημοσιογράφοι και διαδηλωτές, από τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Τουρκία κ.α., ενώ στους βουλευτές και τους δικηγόρους, που κλήθηκαν από τους ακτιβιστές, οι αστυνομικοί απαγόρευσαν την είσοδο.

Ενας δημοσιογράφος του περιοδικού του συντονιστικού οργάνου, ο Μάικλ Γκίζερ, που ήταν μέσα στο κτίριο, είπε ότι «οι αστυνομικοί κλοτσούσαν και χτυπούσαν με τα γκλομπ τους ανθρώπους, κυρίως νέους, που ήταν πεσμένοι στο έδαφος». «Ενας αξιωματικός φώναξε δύο φορές "φτάνει, φτάνει", αλλά δεν τον άκουσαν», πρόσθεσε. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι στο εσωτερικό του κτιρίου, τα τζάμια του οποίου έσπασαν, όλα είναι αναποδογυρισμένα, σαν να πέρασε τυφώνας, ενώ στο πάτωμα και στους τοίχους υπάρχουν κηλίδες αίματος.

Κύριος στόχος το υλικό των διοργανωτών

«Αυτή είναι η Λατινική Αμερική, είναι φασισμός», φώναζε στο δρόμο ένας περαστικός, καθώς ένα ελικόπτερο πετούσε πάνω από τη στέγη του κτιρίου και το φώτιζε με τον προβολέα του. Εκτός, όμως, από τον τόσο σημαντικό ανθρώπινο παράγοντα και τη ζωή, που τόσο βάναυσα κακοποιήθηκε στην επίθεση της αστυνομίας, όλα τα ντοκουμέντα, αλλά και το αποδεικτικό υλικό που είχε μαζέψει το Συντονιστικό Κέντρο του Κοινωνικού Φόρουμ κατασχέθηκε. Οι εικόνες που έχουν καταγραφεί και μεταδοθεί ανά την υφήλιο είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικές. Ντουλάπες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, θρανία που χρησιμοποιούνταν ως γραφεία, καρέκλες, βιβλία, προσωπικά είδη, υπνόσακοι. Ολα ένα κουβάρι και κατεστραμμένα, ενώ, σύμφωνα με όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και το ίδιο το Κοινωνικό Φόρουμ, η αστυνομική μανία, εκτός από την επίδειξη ισχύος και την τρομοκρατία, στόχο είχε το υλικό, τόσο του Κέντρου Τύπου, όσο και του Συντονιστικού Κέντρου. Οι αστυνομικοί, μετά την 3ωρη επιδρομή, άφησαν πίσω τους καταστροφή, τόσο των δύο σχολείων και πήραν μαζί τους όλα τα αρχεία των δικηγόρων του Κοινωνικού Φόρουμ με τις υποθέσεις των περίπου 500 συλληφθέντων και τα στοιχεία κατά της αστυνομίας, το αποδεικτικό υλικό και τις κασέτες από τα ανεξάρτητα ΜΜΕ Indymedia, Radio Gap, Manifesto Carta, ουσιαστικά το αποδεικτικό υλικό όπου έχουν καταγραφεί οι προβοκάτσιες της αστυνομίας, η δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι, οι αναίτιες και αυθαίρετες επιθέσεις, τους υπολογιστές με τα αρχεία του Κοινωνικού Φόρουμ, όσον αφορά το συντονισμό των ενεργειών για τις διαδηλώσεις, τα ονόματα όσων συμμετείχαν, ακόμη και τη λίστα με τους δημοσιογράφους, που ελάμβαναν μέσω του Διαδικτύου τα ενημερωτικά δελτία!

Οι μάσκες πέφτουν

Την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του Φόρουμ, Βιτόριο Ανιολέτο, δήλωσε ότι οι ενέργειες των αστυνομικών αρχών ήταν πλήρως αντισυνταγματικές, αφού δεν υπήρχε ένταλμα και εννοείται ότι δεν υπήρχε κανένα ίχνος «τρομοκρατών», που θα μπορούσαν να ισχυριστούν οι αστυνομικές αρχές, βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου, με τον οποίο στοιχεία για περίπτωση «εντοπισμού τρομοκρατών» δικαιολογούν απροειδοποίητη και χωρίς ένταλμα επιχείρηση. Επίσης, ο Ανιολέτο τόνισε ότι η αστυνομία έψαχνε και τελικά κατάσχεσε υλικό των διαδηλώσεων της Παρασκευής και του Σαββάτου, από το οποίο αποδεικνυόταν ο ρόλος της αστυνομίας και το οποίο προοριζόταν για τις ανακριτικές επιτροπές και τα δικαστήρια. Υλικό, που, σύμφωνα με τον Ανιολέτο, μπόρεσε στο μεγαλύτερο και κρισιμότερο μέρος του, να φυγαδευτεί από το κτίριο από δημοσιογράφους και ακτιβιστές, που τόλμησαν να πηδήξουν ακόμη και από τον τρίτο όροφο του κτιρίου!

«Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να ερευνά χωρίς ένταλμα τις κατοικίες ανθρώπων, αν ψάχνει για όπλα και εκρηκτικά», στο πλαίσιο μιας αντιτρομοκρατικής έρευνας, δήλωσε ο δικηγόρος Ρικάρντο Πασέτζι. «Αυτός δεν είναι δημοκρατικός τρόπος για να ενεργεί κανείς. Η αστυνομία δε σεβάστηκε ούτε τα πολιτικά δικαιώματά μας, ούτε το Σύνταγμα», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Βιτόριο Ανιολέτο, ενώ ο γερουσιαστής Λουίτζι Μαλμπάρμπα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης χαρακτήρισε το γεγονός «ενέργεια μιας νοτιοαμερικάνικης δημοκρατίας».

Βέβαια, διαφορετικά θέλησε να παρουσιάσει το ζήτημα ο εκπρόσωπος της Νομαρχίας της Γένοβας, Σγκάλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική RAI, όπου δήλωσε ότι κατασχέθηκαν βέργες, μαχαίρια, αιχμηρά αντικείμενα και μαύρα μπλουζάκια. Αλλά ούτε αυτό φτάνει για να δικαιολογήσει τις «αλά Ντούτσε» ενέργειες της αστυνομίας της Γένοβας.

ΣΥΝΟΔΟΣ G8
Αόριστα ευχολόγια

Δοξάστε τους...
Δοξάστε τους...
ΓΕΝΟΒΑ.-

Με μία γενικόλογη, αόριστη τελικά ανακοίνωση, που θυμίζει σούπα που δίνουν στους βαριά ασθενείς στα νοσοκομεία, και επισήμως έληξαν οι εργασίες της Συνόδου των επτά πλουσιότερων κρατών του πλανήτη και της Ρωσίας. Εργασίες και αποφάσεις που δεν έδειξαν να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό, καθώς θα ήθελαν τουλάχιστον οι αναλυτές και τα διεθνή ΜΜΕ, που μάλλον αρνητικά σχολίασαν τη σύνοδο των ηγετών, παρότι θα ήθελαν να έχουν κάποια σημαντική απόφαση να αντιπαραβάλουν στα όσα έγιναν στους δρόμους της Γένοβας.

Το πιο ενδεικτικό του κλίματος δυσφορίας είναι ότι η επόμενη Σύνοδος θα γίνει στο θέρετρο Κανανάσκις, στην πολιτεία της Αλμπέρτα του Καναδά - στο καναδικό τμήμα των Βραχωδών Ορέων - από τις 26 έως τις 28 Ιούνη του 2002. Μακριά από τον πραγματικό κόσμο, απομονωμένου κοντά στο Αρκτικό Κύκλο. Ο φόβος των διαδηλωτών ή όχι μόνο;

Εξάλλου, ανάμεσα στις ποικίλες συζητήσεις και δηλώσεις των ηγετών του G8, ένα ακόμη θέμα ήταν και η συνέχεια της ύπαρξής της, με την κατάργησή της ή τη διεύρυνσή της, όπως τουλάχιστον τόνισε ο οικοδεσπότης και προεδρεύων της συνάντησης και Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ουδείς εκ των υπολοίπων δεν αντιτάχθηκε σε αυτή την προοπτική, παρά μόνο ο Τόνι Μπλερ. Ο Εργατικός Ερετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας των Συνόδων, τονίζοντας ότι «οι μεγάλες διεθνείς Σύνοδοι, όπως η G8 στη Γένοβα, επιτρέπουν στους ηγέτες των κρατών να επιλύσουν ευαίσθητα ζητήματα και επομένως χρειάζεται να συνεχιστούν, σε πείσμα των βίαιων διαδηλώσεων που τις συνοδεύουν»...

Κατά τ' άλλα, το τελικό ανακοινωθέν, αναφέρει ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της «Ομάδας των Οκτώ» τάσσονται υπέρ μιας «ευρείας συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα, και υπέρ της έναρξης μιας δημόσιας συζήτησης για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας», σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν του G8. «Θα προωθήσουμε νέες λύσεις, βασισμένες σε μια ευρεία συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα»... «Είμαστε αποφασισμένοι η παγκοσμιοποίηση να λειτουργήσει για όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα για τους φτωχούς του κόσμου. Το να εντάξουμε τις πιο φτωχές χώρες στην παγκόσμια οικονομία είναι ο καλύτερος τρόπος να απαντήσουμε στις βασικές τους επιδιώξεις». Το αποτελούμενο από πέντε σελίδες κείμενο της τελικής ανακοίνωσης είναι αφιερωμένο στα ζητήματα της μείωσης του χρέους, τη μόνιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον.

Οι ηγέτες των χωρών του G8 ανακοίνωσαν επίσης ότι το Παγκόσμιο Ταμείο κατά του AIDS και τις μολυσματικές ασθένειες που θα πρέπει να λειτουργήσει «πριν από το τέλος του έτους», θα έχει στη διάθεση του επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που ανεβάζει τους πόρους του σε 1,8 δισεκατομμύριο δολάρια. Διαβεβαιώνοντας ότι θεωρούν όλοι αναγκαία τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου οι χώρες του G8 διαπίστωσαν τη μεταξύ τους διαφωνία με το Πρωτόκολλο του Κιότο και την επικύρωσή του που αρνούνται οι ΗΠΑ.

Μαζικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Σε Ιταλία, Ευρώπη, Λατινική Αμερική και ΗΠΑ σημειώθηκαν χτες διαδηλώσεις αλληλεγγύης για τα γεγονότα στη Γένοβα

Διαδήλωση στο Μεξικό κατά της Συνόδου των G - 8

Associated Press

Διαδήλωση στο Μεξικό κατά της Συνόδου των G - 8
ΡΩΜΗ.-

Ιταλοί διαδηλωτές, μαχητικά μέλη της Αριστεράς στην πλειοψηφία τους, συγκεντρώθηκαν χτες στις 7 το απόγευμα έξω από το κτίριο της Βουλής στη Ρώμη, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συζήτηση για την αστυνομική επιχείρηση - όνειδος της Γένοβας. Οι διαδηλωτές, παρακολουθούμενοι από «ισχυρή αστυνομική δύναμη», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, με συνθήματα όπως «Φασίστες!», εκατοντάδες διαδηλωτές από συνδικάτα (COBAS) και κόμματα, κυρίως από την Κομμουνιστική Επανίδρυση, ζήτησαν «την άμεση παραίτηση» του υπουργού Εσωτερικών Κλαούντιο Σαγιόλα όπως και του επικεφαλής της αστυνομίας, Τζιάνι ντι Τζενάρο.

Πέρα όμως από την Ιταλία, διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν χτες και σε πολλές ακόμη χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διαδήλωση και πορεία προς το Αμερικανικό Προξενείο στο Ρίο ντε Τζανέιρο αλλά και προς την Εθνική Τράπεζα Εργασίας της Βραζιλίας πραγματοποίησαν διαδηλωτές καταγγέλλοντας τη βίαιη πολιτική καταστολής που εφάρμοσαν οι ιταλικές αρχές με αποτέλεσμα το θάνατο του Κάρλο Τζουλιάνι: «G8, αδικία και καταπίεση», ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριαρχούσαν, σύμφωνα με το βραζιλιάνικο κόμβο του Indymedia.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στη Γένοβα πραγματοποιήθηκαν και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικότερα στο Μπέρκλεϊ, στο Πόρτλαντ, στο Ορεγκον, στη Νέα Υόρκη και στο Νάπερβιλ του Ιλινόι.

Στο Λονδίνο της Βρετανίας, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Ιταλίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Ιταλού νέου. Η αστυνομία, που είχε σχηματίσει κλοιό γύρω από το κτίριο, προέβη σε τρεις συλλήψεις διαδηλωτών «για διατάραξη κοινής ησυχίας».

Στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», υπήρξαν «επίθεση και βανδαλισμός» από αγνώστους εναντίον του γραφείου του ιταλικού οργανισμού τουρισμού, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι «επιτιθέμενοι», διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι, ζωγράφισαν γκράφιτι στους τοίχους του γραφείου με τη λέξη «δολοφόνοι». Η αστυνομία της πόλης εμπόδισε εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί με σκοπό να πραγματοποιήσουν πορεία προς την ιταλική πρεσβεία, ενώ δεν αναφέρθηκαν επεισόδια. Οι αρχές εμπόδισαν τους διαδηλωτές με το επιχείρημα ότι «δεν είχαν άδεια» να πραγματοποιήσουν τη διαδήλωση αλληλεγγύης. Στην πόλη Μάλμοε, παράλληλα, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση προς το ιταλικό προξενείο.

Στη Γερμανία, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την ιταλική πρεσβεία του Βερολίνου, αφήνοντας λουλούδια και ανάβοντας κεριά στη μνήμη του Κάρλο Τζουλιάνι. Μάλιστα στη διαδήλωση πήραν μέρος κατά τρόπο μάλλον απρόοπτο και αστυνομικοί (!) που περιφρουρούσαν το κτίριο της πρεσβείας, όπως μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Διαδηλώσεις αναφέρθηκαν ακόμη σε Αυστρία, Γιουγκοσλαβία και Τουρκία.

Οργή, προβληματισμός και καταγγελίες από αντιπολίτευση και ΜΜΕ

ΡΩΜΗ.-

Στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου και στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας μεταφέρθηκε η σκληρή αντιπαράθεση διαδηλωτών και κατασταλτικών δυνάμεων, που αιματοκύλησε τις τελευταίες ημέρες τη Γένοβα. Σύσσωμη η ιταλική αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Κλαούντιο Σκατζιόλα, καλώντας τον να αναλάβει το σύνολο της ευθύνης για τη «φασιστική, δολοφονική, αυταρχική δράση των δυνάμεων καταστολής» καθόλη τη διάρκεια των περασμένων 24ωρών.

Ο επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού της Ελιάς, Φραντσέσκο Ρουτέλι, τόνιζε ότι «μπροστά στα μάτια όλων έλαβε χώρα η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, που δεν κατάφερε να εγγυηθεί τη δημόσια τάξη στη Γένοβα. Ενας νεκρός, εκατοντάδες τραυματίες, μια πόλη κατεστραμμένη, ειρηνικοί διαδηλωτές και χτυπημένοι δημοσιογράφοι: είναι ένας απολογισμός που μιλά από μόνος του». Ο Ρουτέλι ζήτησε την άμεση παραίτηση του Σκατζιόλα, όπως επίσης και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς και οι Πράσινοι. Το ίδιο αίτημα θέτει και η «Κομμουνιστική Επανίδρυση», που ζητά, επίσης, την απομάκρυνση του αρχηγού της Ιταλικής Αστυνομίας, Τζιάνι ντε Τζενάρο. Σύσσωμη η ιταλική αντιπολίτευση, τέλος, ζητά τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα γεγονότα στη Γένοβα.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργικό συμβούλιο σύσσωμο στάθηκε στο πλευρό του Σκατζιόλα, υπογραμμίζοντας ότι έπραξε το καθήκον του. Μάλιστα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ρόκο Μπουτιλιόνι, χαρακτήριζε «άψογους επαγγελματίες» τις ιταλικές δυνάμεις καταστολής, προκαλώντας ακόμη περισσότερο την εξοργισμένη κοινή γνώμη, τόσο της Ιταλίας όσο και της υφηλίου.

Ο ίδιος ο Σκατζιόλα, μιλώντας στη Βουλή, υπεραμύνθηκε των επιλογών του, αλλά προτίμησε να αφήσει μόνο του τον αρχηγό της Αστυνομίας, όσον αφορά στην αιματηρή εισβολή των ιταλικών δυνάμεων στην έδρα του Γραφείου Τύπου του «Κοινωνικού Φόρουμ» και στα παρακείμενα καταλύματα των διαδηλωτών. Ο Κλαούντιο Σκατζιόλα υποστήριξε ότι «δε γνώριζε τίποτε γι' αυτό» και ότι την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο Τζιάνι ντε Τζενάρο. Από την πλευρά του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φρόντισε να αφήσει «αιχμές» για τους προκατόχους του, τονίζοντας ότι ο ντε Τζενάρο έγινε αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας επί διακυβέρνησης της Ελιάς.

Με την αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πολιτική σκηνή της χώρας ασχολείται, κυρίως, ο χτεσινός ιταλικός Τύπος, όπου κυριαρχούν τα πολυσέλιδα αφιερώματα στα γεγονότα που σημάδεψαν τη Γένοβα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τόσο οι μεγάλες ιταλικές εφημερίδες «La Repubblica», «La Stampa», «L' Unita», «Il Manifesto», όπως επίσης και τηλεοπτικά δίκτυα αναφέρονται εκτενώς στη δράση αστυνομικών με πολιτικά μέσα στις γραμμές των διαδηλωτών και φιλοξενούν τις εκτενείς καταγγελίες οργανώσεων, του «Κοινωνικού Φόρουμ» και διαδηλωτών, αλλά και φωτογραφιών που αποδεικνύουν ότι μεγάλο μέρος των επεισοδίων, που πυροδότησαν και το αιματοκύλισμα, προκλήθηκε από προβοκάτορες. Αλλωστε, όλες τις προηγούμενες ημέρες, οι τίτλοι ήταν μάλλον ενδεικτικοί του κλίματος: «Τραγωδία», «Ανοιχτός Πόλεμος» κ.ά.

«Ο θάνατος του διαδηλωτή μπορεί να στρέψει ολοκληρωτικά τον κόσμο ενάντια στις πολυδάπανες και υπερβολικά προστατευμένες συνόδους» προειδοποιεί η βρετανική εφημερίδα «Guardian», τονίζοντας ότι «θα έπρεπε οι ηγέτες της "G8" να έχουν αντιληφθεί ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι εξοργίζονται από αυτού του είδους τα καρναβάλια». «Ελάχιστα πράγματα αποφάσισε η G8» επισημαίνουν οι «Financial Times», που θέτουν το ερώτημα γιατί πραγματοποιούνται άνευ λόγου τέτοιες πολυδάπανες σύνοδοι, ενώ οι «Times» υποστηρίζουν ότι «οι ηγέτες θα πρέπει να αποδείξουν την πολιτική χρησιμότητα των συνόδων και της G8». «Επονείδιστη» χαρακτηρίζει τη σύνοδο η γαλλική «Liberation» αποκαλώντας «θλιβερό» τον απολογισμό της, από όλες τις απόψεις ενώ η «Figaro» εκτιμά ότι η «G8» «έχασε τη μάχη της Γένοβας». Για ολικό «εκτροχιασμό» κάνει λόγο η «L' Humanite» και για φιάσκο η «Aujourd'hui».

  • Η κηδεία του δολονημένου 23χρονου διαδηλωτή Κάρλος Τζουλιάνι θα πραγματοποιηθεί στη Γένοβα την Τετάρτη, «σεμνά, απλά, χωρίς λουλούδια, σημαίες και φωνές, όπως θα ήθελε ο ίδιος», ανακοίνωσε η οικογένειά του.
Υπήρξε ελληνική «συμβολή» στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ για τους υπουργούς Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Αμυνας και Δικαιοσύνης, αναφορικά με τη «συμβολή» της ελληνικής κυβέρνησης στα μέτρα αντιμετώπισης των διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης στην Ιταλία, κατέθεσαν χθες οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Αντώνης Σκυλλάκος. Πιο συγκεκριμένα, στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν:

«Τα όσα συνέβησαν στη Γένοβα, στην Ανκόνα και τις άλλες ιταλικές πόλεις, τις τελευταίες μέρες, αποκαλύπτουν τη βαρβαρότητα της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων" και τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μόλις πριν λίγες μέρες ομόφωνα πήραν αποφάσεις καταστολής της δίκαιης πολιτικής ανυπακοής των λαών στην άδικη "νομιμότητα" του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, αφού συμφώνησε στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες αποτελούν πολιτική κάλυψη και για τα μέτρα εναντίον των διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης, που πήρε η ιταλική κυβέρνηση και αιματοκύλισαν τους δρόμους της Γένοβας. Το θέμα δεν περιορίζεται μόνο σ' αυτό: Οπως έγινε γνωστό από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι μηχανισμοί καταστολής στην Ιταλία, όχι μόνο γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα για τους Ελληνες διαδηλωτές, αλλά δέχονταν "πολύτιμη" βοήθεια από τους Ελληνες συναδέλφους τους, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ) και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), που είχαν μεταβεί στην Ιταλία.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί:

- Με ποιον τρόπο ανταποκρίθηκε η ελληνική κυβέρνηση στις "υποχρεώσεις" της για ανταλλαγή πληροφοριών, σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις που πήραν πρόσφατα οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

- Με ποιον τρόπο ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα της ιταλικής κυβέρνησης και πώς ακριβώς συνέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων αντιμετώπισης των διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης από τους ιταλικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς;

- Ειδικότερα, ποια ακριβώς ήταν η συνεισφορά της ΕΛ.ΑΣ και της ΕΥΠ; Ποια ήταν η αποστολή των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ και της ΕΥΠ στην Ιταλία και ποια είναι τα πεπραγμένα τους εκεί;

- Οι ιταλικές κατασταλτικές δυνάμεις ενημερώθηκαν για τα ονόματα και τη δραστηριότητα Ελλήνων από στοιχεία, τα οποία παρέδωσαν και παραδίδουν ελληνικές υπηρεσίες στα πλαίσια της Συνθήκης Europol ή της Συνθήκης Σένγκεν;

- Οι ιταλικές κατασταλτικές δυνάμεις ενημερώθηκαν για τα ονόματα και τη δραστηριότητα Ελλήνων από στοιχεία, τα οποία παρέδωσαν και παραδίδουν ελληνικές υπηρεσίες στα πλαίσια της στενής «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ;

- Με δεδομένη τη δήλωση του Ελληνα κυβερνητικού εκπροσώπου πως η ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει πληροφορίες, θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση ότι η γνώση της πολιτικής δραστηριότητας των Ελλήνων πολιτών είναι στη διάθεση όποιας ξένης υπηρεσίας το επιθυμεί;

- Είναι σε θέση η ελληνική κυβέρνηση να προστατέψει την πολιτική δραστηριότητα των Ελλήνων πολιτών από τη δράση των ελληνικών ή των ξένων υπηρεσιών;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ