ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΟΒΑ
Η μάχη κερδήθηκε, συνεχίζουμε...

Οι σημαίες σηκώθηκαν πολύ ψηλά. Οι παλάμες έσφιξαν και έγιναν γροθιές. Η «γλώσσα» της διεθνιστικής αλληλεγγύης αποτέλεσε τη γλώσσα συνεννόησης μεταξύ των χιλιάδων διαδηλωτών της Γένοβας. Εκεί, στο μεγάλο λιμάνι του ιταλικού βορρά, ένα πολύμορφο λαϊκό κίνημα έδωσε μάχη με τα αφεντικά, τους έμμισθους προστάτες του, γνώρισε από πρώτο χέρι τη βαρβαρότητα και την κτηνωδία του ιμπεριαλισμού. Οι χιλιάδες των ανθρώπων που ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Ευρώπης, από κάθε γωνιά του κόσμου, δε «λύγισαν» ούτε για μια στιγμή... Πραγματοποίησαν μια συγκλονιστική πορεία το προηγούμενο Σάββατο στους δρόμους της Γένοβας, αψηφώντας τα πρωτόγνωρα μέτρα αστυνόμευσης και καταστολής που χρησιμοποίησε η ιταλική κυβέρνηση. Οι «ισχυροί» οκτώ, για ακόμα μια φορά αποκάλυψαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Πρόκειται για συνειδητούς και αδίστακτους εγκληματίες, αποφασισμένους να επιβάλουν τους νόμους των μονοπωλίων με κάθε μέσο. Ακόμα και τις εν ψυχρώ δολοφονίες...

Το πολύμορφο και πολύχρωμο όμως λαϊκό ποτάμι που ξεχύθηκε στους δρόμους της Γένοβας, έδωσε τη δική του συγκλονιστική απάντηση. Απ' άκρη σ' άκρη, ολόκληρη η πόλη, ήταν μια διαδήλωση. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι για περισσότερες από 12 ώρες διαδήλωναν εναντίον των ιμπεριαλιστών και του καπιταλισμού. Με πρωτότυπα συνθήματα, πάνο, σημαίες, σφυρίκτρες, μουσικά όργανα, με παλμό, πάθος και ένταση έστειλαν το δικό τους «ισχυρό» μήνυμα.

Εργάτες, αγρότες, μαθητές και φοιτητές ένωσαν τη φωνή τους, συντόνισαν τη δράση τους. Οι μεταλλεργάτες της Βορείου Ιταλίας, με τις φόρμες της δουλιάς, δίπλα στους νέους ανθρώπους, κοντά στους Λατινοαμερικανούς διαδηλωτές, πιο μπροστά από τους εκατοντάδες Κούρδους μετανάστες. Οι κόκκινες σημαίες της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, να ανεμίζουν στον ουρανό της Γένοβας, σε μια διαδήλωση που το κόκκινο χρώμα του αγώνα «σκέπασε» τις γκρίζες και αποκρουστικές στολές των Ιταλών «Καραμπινιέρων». Πολλά τα μπλοκ των διαδηλωτών από διάφορα πολιτικά κινήματα και κόμματα της Ευρώπης. Χιλιάδες λαού, διαδήλωνε, φώναζε, κατέθετε την οργή του. Γιατί, η οργή ήταν μεγάλη. «Ασασίνοι. Ασασίνοι», φώναζε το πλήθος καθώς πλησίαζε στην απαγορευμένη «κόκκινη ζώνη»... Η λέξη ετούτη που σημαίνει «δολοφόνοι», βγήκε από χιλιάδες στόματα, για να καταδικάσει τους εγκληματίες.

Τους εγκληματίες που το Σάββατο το μεσημέρι έδωσαν άλλη μια εντολή και η ιταλική αστυνομία έπνιξε τον παραλιακό δρόμο της Γένοβας με δακρυγόνα, για να διαλύσει το πλήθος, να διαλύσει τη διαδήλωση. Με «αύρες», ελικόπτερα, πλοιάρια της Ακτοφυλακής, πάνοπλους αστυνομικούς, οι «G8» επιτέθηκαν στο πλήθος. Οι «ανθρώπινες αλυσίδες» όμως κράτησαν. Η διαδήλωση τερμάτισε στον αρχικό της προορισμό, στο στάδιο «Φεράρι», περνώντας μέσα από τις γειτονιές της Γένοβας, χαιρετώντας τους «αιχμάλωτους» κατοίκους της πόλης που βρίσκονταν στα μπαλκόνια των σπιτιών τους. Τους κατοίκους που χειροκροτούσαν, που «δρόσισαν» το κουρασμένο πλήθος, που πρόσφεραν νερό στους διαδηλωτές. Η Γένοβα πέρασε στην ιστορία. Ο αγώνας, όμως, συνεχίζεται και είναι σκληρός. Η «μάχη», από χτες κιόλας, πρέπει να μεταφερθεί μέσα στα σύνορα της κάθε χώρας. Οσοι βρέθηκαν εκεί, πρέπει να στείλουν το μήνυμα. Αυτό το κίνημα πρέπει να αποκτήσει ακόμα πιο σαφή αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό. Χρειάζονται ακόμα πολλές μικρές και μεγάλες «Γένοβες», μέχρι την ανατροπή...

ΜΙΑ ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Πήγαν σε γλέντι, σε χορό, διαδήλωσαν

Τα μπλοκ του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ, που συμμετείχαν στη διαδήλωση της Γένοβας, ήταν μαζικά, δυναμικά, οργανωμένα. Απέσπασαν τα χειροκροτήματα, το θαυμασμό και την εκτίμηση των περισσοτέρων. Ειδικά όταν, ενώ οι γνωστοί - «άγνωστοι» πήγαν να διαλύσουν την πορεία, οι Ελληνες κομμουνιστές παρέμειναν συνταγμένοι στα μπλοκ τους. Σταμάτησαν έτσι την πανικόβλητη φυγή προς τα πίσω ή μπρος άλλων διαδηλωτών και με το παράδειγμά τους βοήθησαν και πολλές άλλες δυνάμεις ψύχραιμα να συνεχίσουν την πορεία τους.

Η επιτυχημένη, τελικά, έκβαση της αποστολής φάνηκε από νωρίς. Από το βαπόρι προς την Ανκόνα ακόμα. Νεολαίοι με τις κοτσίδες της εφηβείας και παλιοί, ψημένοι στον πολιτικό αγώνα και τη βιοπάλη, εκεί, στο κατάστρωμα, στους απλωμένους υπνόσακους, τις ανοιγμένες κονσέρβες, τα τσαλακωμένα φύλλα του «Ρ», «πορεύονταν» παρέα την παρέα αρχικά και μετά όλες σε μία, με τα τραγούδια της τάξης τους. Με κρασί κρητικό, τσίπουρο απ' τη Θεσσαλία και μπίρες από το κυλικείο. Πρώτα με συνθήματα να ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα, για την αντίσταση και την πάλη, για τα 80 χρόνια. Και μετά τα τραγούδια. «Αυτοί με μια γροθιά σπάζουνε τα δεσμά», «Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα», η «Διεθνής». Οι στίχοι από τα ποιήματα του Ρίτσου, του Βάρναλη και του Σικελιανού. Τραγούδια που παρακινούσαν τους εργαζόμενους στο μπαρ ασυναίσθητα να χτυπούν το τακούνι στη χοντρή λαμαρίνα. Στροφές που μπλέκονταν η μία με την άλλη, όπως πρωθύστερα οι παρέες. Και όπως αυτές έγιναν μία, έτσι τα τραγούδια φάνταζαν πια ένα. «Και από την πρώτη τη στιγμή μου στείλανε τον ελεγκτή... είσαι μικρός και δε χωράς... και όταν γυρίζαμε το βράδυ απ' τη δουλειά... σε καρτερούσε η ζωή... λεβέντης εροβόλαγε... και μια παραδουλεύτρα μάνα... εμείς θα ζήσουμε...»

Carabinieri στη σούβλα

Την Κυριακή έψαχναν να αγοράσουν εφημερίδες για να δουν πώς παρουσιάστηκαν τα γεγονότα. Οποιοι καταλάβαιναν λίγα ιταλικά, τα μοιράζονταν με τους υπόλοιπους. Κοιτούσαν προσεκτικά τις φωτογραφίες. Παρατηρούσαν ότι δεν έπιαναν ούτε το μέγεθος ούτε τον παλμό, ούτε τις ταξικές δυνάμεις της διαδήλωσης. Ελπίζουμε να τους αποζημιώνουμε. Ο δικός μας πήδαγε από σκαλωσιά σε σκαλωσιά, για να «τραβήξει». Μένει όμως ακόμα δουλιά να γίνει. Κάτι ΚΝίτες από το Ηράκλειο μαγνητοφώνησαν τον κόσμο. Τις ανταλλαγές συνθημάτων, τη «Διεθνή» σε όλες τις γλώσσες της. Θέλουν να επεξεργαστούν το αρχείο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και να το «περάσουν» σε μια ιστοσελίδα που έχουν στο διαδίκτυο μέσω του Πανεπιστημίου Ηρακλείου. Κάνουν προτάσεις για το πώς θα παρουσιάσουμε τα γεγονότα. «Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν από τη Γένοβα και στη Γένοβα τελειώνουν». «Παίζουν» με την καταγωγή του Κολόμβου από αυτή την πόλη. Ακούγεται λίγο υπεραισιόδοξο, πολύ εύκολο για να είναι αληθινό. Ομως ας το κρατήσουμε σαν ευχή.

Ανταλλάσσονται ηλεκτρονικές διευθύνσεις, προκειμένου ό,τι υλικό συγκεντρώθηκε στην Ιταλία να διακινηθεί μετά παντού στην Ελλάδα. ΟΒα την ΟΒα, σχολή τη σχολή, σχολείο το σχολείο.

Βράδυ Σαββάτου, έλεγαν να στήσουν καμιά γιορτούλα στην κατασκήνωση. Να ψωνίσουν τρόφιμα. «Να ψήσουμε και αρνί» προτείνει ένας μεσήλικας. Από τη γαλαρία του λεωφορείου, ο Αχιλλέας δεν κρατιέται: «Οχι, όχι αρνί. Είμαστε οικολόγοι. Καραμπινιέρο, Καραμπινιέρο...».

Υ.Γ.: Και το βράδυ της Κυριακής όταν ξαναμπαίναμε Ιόνιο, πάλι το ξεσήκωσαν το πλοίο. Τραγούδησαν ακόμα και για το ΕΛΑΝ...

Che fare, hasta la vitoria

Δυο μέρες μετά προσπαθούμε να ξεμπλέξουμε κάθε κόμπο από κείνο το ανθρώπινο χαλί που ζέστανε τη Γένοβα. Εκεί όπου συναντούσες Βάσκους, Σαρδήνιους, Κορσικανούς, με σημαίες των περιοχών τους και αυτονομιστικά ή αποσχιστικά αιτήματα. Αποπροσανατολιστικά, επικίνδυνα, εθνικιστικά και λαοπλάνα. Αλλά στη ρίζα τους αποδεικνύουν πόσο αυτή η ΕΕ έγινε «η Ευρώπη όλων», όπως κάποιοι διατείνονται. Πόσο έλυσε τα προβλήματα ακόμα και των θεωρητικά πλούσιων λαών της Γης.

Ιταλοί οικολόγοι οργανωμένοι σε μαζικά μπλοκ και με σκληρότατη περιφρούρηση. Αν το πεις σε Ελληνες συναδέλφους τους, μάλλον θα σε κοιτούν αμήχανα και απορημένα. Ρώσοι με τις σημαίες της CCCP, της «επάρατης» που διαλύθηκε και «σώθηκε» ο κόσμος από τη «δικτατορία του κακού».

Ουρουγουανοί, Αργεντίνοι, Βραζιλιάνοι, η αντιπροσωπεία της πολύπαθης Λατινικής Αμερικής. Μιας ολόκληρης ηπείρου υπό την μπότα των ΗΠΑ, με τις χούντες, το ναρκεμπόριο, τις μαζικές δολοφονίες, την καταλήστευση των φυσικών πόρων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Ο Gabriel είναι από τον Parana της Αργεντινής. Την «Μεσοποταμία» της Λατινικής Αμερικής, καθώς πρόκειται για μια τεράστια, περίπου τριγωνική περιοχή, που χωρίζεται από την υπόλοιπη στεριά λόγω τριών μεγάλων ποταμών. Φωνάζει στο αυτί για να ακούμε: «Θα σταματήσει αυτό. Εχουμε την Κούβα, θα πάρουμε και την Κολομβία. Εχουμε τον Τουπάκ Αμάρου, τον Μπολιβάρ, τον Ζαπάτα, τον Αλιέντε, τον Τσε, τον Φιντέλ και πόσους θα έχουμε ακόμα...».

Μια γυναίκα έχει το πόδι της στο γύψο και τον σύζυγο πίσω από το καροτσάκι. Είχε λιώσει από τη ζέστη, αλλά συνέχιζε να σπρώχνει. Γάλλοι. «Επρεπε να είμαστε εδώ». Οι συνδιαλέξεις γίνονται στα αγγλο-ιταλο-ισπανικά. Καθένας όποια λέξη γνωρίζει, τη συνεισφέρει. Στήνουμε συνεννόηση. Παιδιά μοιράζουν φυλλάδια. «Che fare» ο τίτλος. «Τι να κάνουμε».

Ενα τεράστιο πανό κρεμασμένο από ένα ψηλό κτίριο. «Καλωσήρθατε στη Γένοβα πολίτες του κόσμου. Hasta la vitoria». Στα μπαλκόνια βγαίνει κόσμος. Γενοάτες. Ο κόσμος από κάτω διψά. Του κουνούν μαντίλια, τον χαιρετούν και μετά τραβούν λάστιχα από τους νιπτήρες τους. Ρίχνουν στο λαό νερό. Χαμόγελα, γέλια. «Oggi siamo molti e siamo insieme». Ο Λουίτζι από την «Κομμουνιστική Επανίδρυση» κλείνει το μάτι. «Σήμερα είμαστε πολλοί και είμαστε μαζί». E a domani, compagno (και αύριο, σύντροφε). Ε a domani...

Αστυνομικοί ακροβολισμένοι βιντεοσκοπούν με κάμερες το πλήθος. Ζουμάρουν σε πρόσωπα, φακελώνουν. Προβοκάτορες, έμμισθοι ή βλάκες, τους κάνουν χειρονομίες και φωνάζουν για να παρασύρουν τους πιτσιρικάδες. Παιδιά 16 και 17 χρονών με γυαλιά ηλίου αξίας δεκάδων χιλιάδων δραχμών και αθλητικά μποτάκια ανάλογου κόστους, όπως είδαν στην τηλεόραση να κάνουν οι ανήλικοι της Παλαιστίνης, προσπαθούν να δέσουν μια μαύρη μαντίλα γύρω από το κεφάλι και το στόμα. Κρατούν από μια πέτρα στο χέρι και κάνουν νόημα στο διπλανό τους να την πετάξει πρώτος.

«- Εσύ γιατί δεν την πετάς;

- Καλά, με το τρία θα τις πετάξουμε μαζί».

Είναι τόσο νέοι στο «κόλπο», που δε βρίζουν ακόμα τους εκπροσώπους του Τύπου. Ειδοποιούν μάλιστα τον φωτορεπόρτερ του «Ρ» να σκύβει για να μην τον πετυχαίνουν τα καπνογόνα και τα χημικά της αστυνομίας. Ισως όταν εξασφαλίσουν μόνιμη κάλυψη από τα ΜΜΕ, να βαδίζουν στο μονοπάτι των Ελλήνων ομοϊδεατών τους.

Απέναντι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ. Με κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες και τυπωμένα στις μπλούζες τους τα «Press», μήπως και γλιτώσουν από τα γκλομπς και τα αέρια, αν βρεθούν στη δίνη της σύγκρουσης.

Χρώμα από ελληνικό εργατικό κίνημα

Δυναμική παρουσία στη Γένοβα, είχε και η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Οι συνδικαλιστές που ταξίδεψαν από την Αθήνα, έδωσαν το δικό τους χρώμα στη διαδήλωση της Γένοβας. Ηρθαν σε επαφή με συνδικαλιστές από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Μοίρασαν την προκήρυξή τους και με τον παλμό και τη ζωντάνια τους έδωσαν το δικό τους βροντερό «παρών» στη μεγαλειώδη κινητοποίηση. Καταδίκασαν με τα συνθήματα την αντιλαϊκή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τις πολιτικές αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών που έχουν στόχο να πλήξουν τα εργασιακά δικαιώματα του λαού.

Αρωμα από Γένοβα στην Πάτρα

Με το λιμάνι ντυμένο στα κόκκινα υποδέχτηκαν θερμά, αγωνιστικά και συντροφικά τα μέλη της κομματικής αποστολής στη Γένοβα οι κομμουνιστές στην Αχαΐα χτες το πρωί.

«Σεισμός, σεισμός, κομμουνισμός, έρχεται απ' τη Γένοβα ο κόκκινος στρατός», βροντοφώναζαν οι κομμουνιστές από το κατάστρωμα, ανεμίζοντας τις κόκκινες σημαίες, τη στιγμή που το καράβι πλησίαζε να δέσει. «Οκτώ δεκαετίες αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» απάντησαν οι «οικοδεσπότες», ξεσπώντας σε χειροκροτήματα. Το τι ακολούθησε, είναι δύσκολο να περιγραφεί. Το λιμάνι σείστηκε κυριολεκτικά από το αδιάκοπο σφυροκόπημα των συνθημάτων, που αντάλλασσαν μεταξύ τους μέχρι να κατέβει η αποστολή.

Με το πανό που έγραφε «Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος - η πάλη των λαών θα τον ανατρέψει» στην προμετωπίδα της πορείας, οι διαδηλωτές μετέφεραν λίγο από το κλίμα της Γένοβας στην αχαϊκή πρωτεύουσα. «Νόμος είναι το δίκιο των λαών, όχι τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών», «Το μέλλον μας δεν είναι ο ιμπεριαλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός», «Εργάτες του κόσμου ενωθείτε, στον ιμπεριαλισμό αντισταθείτε», ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα που συγκλόνισαν την πόλη και το λαό της. Ο τελευταίος καμάρωνε τα - γεμάτα πείσμα - πρόσωπα των διαδηλωτών και έβλεπε σ' αυτά την πρωτοπορία της χώρας να εκτελεί στο ακέραιο το καθήκον της.

Η πορεία, αφού πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κατέληξε στο λιμάνι.

Εκεί, εκ μέρους της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, καλωσόρισε τους «μαχητές της Γένοβας» ο γραμματέας της και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Κώστας Μπάτσικας, ο οποίος επισήμανε: «Αποδείξαμε σήμερα ότι το λιμάνι της Πάτρας δεν είναι η πύλη για να περνάνε μόνο τα εμπορεύματα των πολυεθνικών και τα καράβια των ιμπεριαλιστών, αλλά είναι και το λιμάνι αντιιμπεριαλιστικής και διεθνιστικής πάλης του λαού».

Στη συνέχεια, μίλησε στους συγκεντρωμένους ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, επικεφαλής της αποστολής του Κόμματος και μέλος της ΚΕ, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους κομμουνιστές της Αχαΐας για την υποδοχή, σημείωσε: «Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι, γιατί φέραμε σε πέρας με πλήρη επιτυχία την αποστολή που μας ανέθεσε το Κόμμα. Παρά τις προκλήσεις των κατασταλτικών μηχανισμών της Ιταλίας, ενωθήκαμε με τους χιλιάδες εργάτες του κόσμου και συμβάλαμε να πάρει το κίνημα πιο ταξικά χαρακτηριστικά, να περάσει από την άμυνα στην επίθεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ