ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 10 Ιούνη 2024
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Σφαγή εκατοντάδων Παλαιστινίων από το Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ

Τουλάχιστον 274 Παλαιστίνιοι νεκροί και πάνω από 700 τραυματίες, στο όνομα της απελευθέρωσης 4 ομήρων

Από τη νέα σφαγή Παλαιστινίων στην κεντρική Γάζα

Copyright 2024 The Associated

Από τη νέα σφαγή Παλαιστινίων στην κεντρική Γάζα
Σε άλλο ένα μακελειό εναντίον του Παλαιστινιακού λαού προχώρησε το Ισραήλ, εξαπολύοντας το πρωί του Σαββάτου συνδυασμένες δολοφνικές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, σκοτώνοντας 274 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας άλλους 700, καθώς το κράτος - δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας με τις πολύμορφες πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Με τη δολοφονική επιχείρησή του στον καταυλισμό ο κατοχικός στρατός απελευθέρωσε 4 Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα, με τη Χαμάς να ανακοινώνει ωστόσο ότι άλλοι όμηροι σκοτώθηκαν εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης.

Με τα χτυπήματα να συνεχίζονται και χθες Κυριακή σε όλη τη Γάζα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων μετά από 247 μέρες ισραηλινών επιθέσεων έφτασε τους 37.084 και τον τραυματιών τους 84.494.

Το μακελειό του Σαββάτου στον καταυλισμό Νουσεϊράτ εξαπολύθηκε με συνδυασμό αεροπορικών επιδρομών και χερσαίας επίθεσης κομάντος, που αδίστακτα έσφαξαν στο διάβα τους εκατοντάδες αμάχους.

Στα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους μέχρι χτες το απόγευμα εντοπίζονταν πτώματα και βαριά τραυματίες, ανάμεσά τους εκατοντάδες μικρά παιδιά, γεγονός που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του αριθμού των θυμάτων.

«Διαπράττοντας φρικτές σφαγές, ο εχθρός κατάφερε να απελευθερώσει ορισμένους από τους κρατουμένους, όμως την ίδια στιγμή σκότωσε άλλους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης», είπε ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος Τύπου της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκαν 4 όμηροι, ηλικίας 26 έως 41 ετών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου πανηγύρισε, δηλώνοντας προκλητικά ότι η επιχείρηση στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, που έγινε «με το φως της μέρας, θα γραφτεί στην Ιστορία». Κάλεσε δε τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς, που είχε προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου το βράδυ του Σαββάτου - όπου αναμενόταν να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση - να την αναβάλει, «γιατί η μέρα αυτή είναι μέρα ενότητας και όχι διχασμού».

Ο Γκαντς ανέβαλε για μία μέρα τη συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ωστόσο πως «μαζί με τη δικαιολογημένη χαρά για το κατόρθωμα (σ.σ. απελευθέρωσης των ομήρων) οφείλουμε να θυμηθούμε ότι παραμένουν ίδιες όλες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ισραήλ». Το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

Πλήρης ευρωατλαντική στήριξη στο κράτος - δολοφόνο

Χαρακτηριστική ήταν στο μεταξύ η απροκάλυπτη πολιτική στήριξη των Ευρωατλαντικών συμμάχων του Ισραήλ σε μια από τις πιο βάρβαρες επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε δηλώσεις του το Σάββατο από το Παρίσι, χαιρέτισε την απελευθέρωση των 4 Ισραηλινών ομήρων, χωρίς να πει ούτε λέξη για τους εκατοντάδες σφαγμένους Παλαιστίνιους. Διαβεβαίωσε δε ότι «δεν θα σταματήσουμε να δουλεύουμε μέχρι την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την εκεχειρία». Παράλληλα, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έσπευσαν να διαψεύσουν ενεργό ρόλο του στρατού των ΗΠΑ στο μακελειό. Ορισμένα ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι υπήρξε αμερικανική συνδρομή στην ισραηλινή επιχείρηση, μεταξύ άλλων με αξιοποίηση της πλωτής προβλήτας που έχει κατασκευάσει στα ανοιχτά της Γάζας ο αμερικανικός στρατός, δήθεν για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «επιτυχή διάσωση» και ζήτησε «μόνιμη πολιτική λύση» στον «πόλεμο στη Γάζα».

Στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ επίσης εξέφρασε «μεγάλη ανακούφιση» από την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, χωρίς να ψελλίσει ούτε λέξη για τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες Παλαιστίνιους.

Τη σφαγή από τον ισραηλινό στρατό καταδίκασαν η Τουρκία, το Ιράν, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), το Κοινοβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου κ.ά.

Σε αυτό το φόντο, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε και τις επιθέσεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, με επίκεντρο τη Ναμπλούς.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
«Πέταξε» και πάλι στο χρυσό ο Μίλτος Τεντόγλου

Σε μια ακόμη εντυπωσιακή εμφάνιση ο Ελληνας πρωταθλητής κατέκτησε την πρωτιά στη Ρώμη με ιστορική επίδοση στα 8,65 μ.

Copyright 2024 The Associated

Τη δική του σφραγίδα στο αγώνισμα του άλματος εις μήκος άφησε και στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, στη Ρώμη, ο χρυσός Ολυμπιονίκης Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 8,65 μ. Η συγκεκριμένη επίδοση αποτελεί την καλύτερη φετινή στον κόσμο καθώς και τη δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών στην Ελλάδα, πίσω από το πανελλήνιο ρεκόρ του Λούη Τσάτουμα με 8,66 μ. (2007), νέο ρεκόρ αγώνων και ατομικό ρεκόρ για τον αθλητή του Γ. Πομάσκι. Αυτό είναι το 11ο μετάλλιο για τον αθλητή συνολικά στην καριέρα του σε επίπεδο ανδρών, εκ των οποίων τα 10 χρυσά. Ενώ ήταν το πρώτο μετάλλιο για την ελληνική αποστολή στη διοργάνωση της Ρώμης, καθώς επίσης το 16ο χρυσό και το 35ο συνολικά για την Ελλάδα στην ιστορία της παρουσίας της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Σε έναν ιστορικό τελικό του μήκους στη διοργάνωση, ο Ελληνας πρωταθλητής πήρε την πρωτιά χωρίς να αισθανθεί ιδιαίτερη πίεση, αφήνοντας πίσω τους βασικούς αντιπάλους του, τον Ιταλό Μ. Φουρλάνι με 8,38 μ. και τον Ελβετό Σ. Εχάμερ με 8,31 μ. Ενδεικτικό της καλής κατάστασης στην οποία βρέθηκε ο Ελληνας πρωταθλητής είναι το ότι κατάφερε να πετύχει την επίδοση των 8,65 μ. δύο φορές (στο 5ο και στο 6ο άλμα), ενώ συνολικά ξεπέρασε 4 φορές την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο, έχοντας αρχικά άλματα στα 8,42 και 8,45 καθώς και ένα άκυρο.

Δ. Κουτσούμπας: Ο Μίλτος Τεντόγλου μάς δίνει ελπίδα να παλεύουμε και να νικάμε

Σε συγχαρητήρια δήλωση για το χρυσό μετάλλιο του Μίλτου Τεντόγλου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζει:

«Οταν βλέπεις αυτό το παιδί να αγωνίζεται και να νικά, να πετυχαίνει απίστευτα πράγματα, τότε σου 'ρχεται στο μυαλό αυτό που είπε ο προπονητής του, Γιώργος Πομάσκι, απευθυνόμενος στη νεολαία, ότι αν είσαι αληθινός, αν αγωνίζεσαι μυαλωμένα, με πίστη, στοχεύοντας σωστά, τότε κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος.

Αυτό μας δίνει ο Μίλτος. Μας κάνει δυνατούς, μας δίνει ελπίδα και αισιοδοξία να συνεχίσουμε να παλεύουμε, να αγωνιζόμαστε και να νικάμε. Πολλά συγχαρητήρια, καλή δύναμη μέχρι το Παρίσι για μια μεγάλη νίκη!».

ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Επικίνδυνο ατύχημα με βυτιοφόρο

Η ανατροπή βυτιοφόρου στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού την Παρασκευή το βράδυ, και οι μεγάλες εκρήξεις που ακολούθησαν από τα καύσιμα που μετέφερε, οδήγησαν σε σοβαρές ζημιές στην επικείμενη μεταλλική γέφυρα, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η κατεδάφισή της. Μετά από πολύωρη υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο στη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Το Σάββατο άρχισαν οι εργασίες κατεδάφισης, με την Τροχαία να κλείνει και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές οχημάτων. Την Κυριακή, για την επιστροφή των εκλογέων έγινε αμφιδρόμηση, προκειμένου να αυξηθούν οι λωρίδες.

Από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε στο σημείο του ατυχήματος, όπου μοίρασαν νερά σε πυροσβέστες και οδηγούς, ενώ τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια είχε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο οποίος ενημερώθηκε για την κατάσταση.

Ο οδηγός του οχήματος ευτυχώς πρόλαβε να απομακρυνθεί πριν τις εκρήξεις και φέρει ελαφρά τραύματα. Για τα αίτια της ανατροπής του βυτιοφόρου και την επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργήθηκε διεξάγεται έρευνα από Αστυνομία και Πυροσβεστική.

ΣΥΜΗ
Νεκρός εντοπίστηκε ο παρουσιαστής του BBC

Τραγικό τέλος είχε η αναζήτηση για πέντε μέρες του 67χρονου Βρετανού παρουσιαστή του BBC, Μάικλ Μόσλεϊ, που αγνοούνταν στη Σύμη, όπου βρισκόταν για διακοπές με την σύζυγό του. Η σορός του άτυχου άνδρα εντοπίστηκε την Κυριακή σε προχωρημένη σήψη, σε βραχώδη περιοχή κοντά στην παραλία της Αγίας Μαρίνας, περίπου μιάμιση ώρα πορεία σε δύσκολο μονοπάτι από την παραλία που είχε φύγει την περασμένη Τετάρτη το μεσημέρι σε συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας.

Σήμερα Δευτέρα έχει προγραμματιστεί να γίνει η νεκροψία - νεκροτομή, με τις πρώτες ενδείξεις να μην θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας και να συντείνουν σε αυτό του ατυχήματος ή κάποιου αιφνίδιου προβλήματος υγείας, ακόμα και της ανακοπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ