ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μόλις 12 ασθενοφόρα για ένα εκατομμύριο κατοίκους!

RIZOSPASTIS

Με μόλις 12 ασθενοφόρα θα μείνει ολόκληρη η Θεσσαλονίκη του 1.000.000 κατοίκων κατά τους θερινούς μήνες. Κι αυτό γιατί, όπως κατήγγειλαν με κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, οι λιγοστοί που έχουν απομείνει πρέπει να καλύψουν και τη Χαλκιδική. Μια περιοχή με αυξημένες ανάγκες το καλοκαίρι λόγω του τουρισμού, οπότε, αντί να γίνουν μόνιμες προσλήψεις με ευθύνη της κυβέρνησης, γίνονται ξανά μετακινήσεις και «μπαλώματα», με τις γνωστές τραγικές συνέπειες.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι με πρόσφατη τροπολογία η κυβέρνηση και προκειμένου να «μπαλώσει» όπως όπως το πρόβλημα, αλλά με το μικρότερο δυνατό «κόστος», στελεχώνει ακόμα και με σπουδαστές τα ασθενοφόρα, χωρίς αμοιβή. Επιλογή που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αναδεικνύουν ως επικίνδυνη, σε συνέχεια της αξιοποίησης στρατευμένων και πυροσβεστών κατά την περσινή θερινή περίοδο.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Μια ακόμα «ομολογία αποτυχίας της πολιτικής της κυβέρνησης» χαρακτηρίζει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αυτά τα 12 ασθενοφόρα που απομένουν για τη Θεσσαλονίκη.

Και τονίζει ότι «η επιλογή της κυβέρνησης να καλύψει τα μεγάλα κενά σε προσωπικό του ΕΚΑΒ με σπουδαστές που δεν έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους είναι αντιεπιστημονική και επικίνδυνη. Μάλιστα, ζητούν από τους νέους να εργαστούν αμισθί (!) την ίδια στιγμή που παραμένουν εκτός εργασίας εκατοντάδες απόφοιτοι των σχολών του ΕΚΑΒ.

Γιατί το υπουργείο δεν καλύπτει τα κενά με μόνιμες προσλήψεις αυτών των εργαζομένων;

Αποδεικνύεται ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν μαζικά την πολιτική που θεωρεί "μη επιλέξιμο" κόστος την Υγεία του λαού. Να διεκδικήσουν αποφασιστικά μόνιμες προσλήψεις και κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού σε ΕΚΑΒ και νοσοκομεία».

Καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την πολιτική ξηλώματος και εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας με την πάλη τους.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ
Κινητοποιούνται ενάντια στον ψηφιακό «λαβύρινθο» και την εντατικοποίηση

Την Παρασκευή 14 Ιούνη στις 11 π.μ. στο υπουργείο Οικονομίας

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 14 Ιούνη στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (Νίκης 5-7) καλεί η Ενωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ), για την εντατικοποίηση και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Μία μέρα πριν την κινητοποίηση, την Πέμπτη 13 Ιούνη, η Ενωση θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 12 μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Με τις πρωτοβουλίες αυτές οι λογιστές - φοροτεχνικοί δίνουν συνέχεια στη δράση τους ενάντια στον λεγόμενο «ψηφιακό μετασχηματισμό» (εφαρμογή myDATA, προσυμπλήρωση δηλώσεων ΦΠΑ, διασύνδεση POS, ψηφιακή κάρτα κ.ά.), καταγγέλλοντας ότι «έχει επιφέρει τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και των λογιστηρίων». Στην ήδη εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν προστίθενται και τα προβλήματα στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που «τρέχει» αυτήν την περίοδο. Η Ενωση κάνει λόγο για «δεκάδες ελλείψεις, προβλήματα και δυσλειτουργίες» στην υποβολή των δηλώσεων, τα οποία επαναλαμβάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ενώ ειδικά φέτος η προθεσμία είναι ασφυκτική, ο χρόνος πολύ λιγότερος από κάθε άλλη χρονιά και οι δηλώσεις «πιο σύνθετες, λόγω εφαρμογής του Ν. 5073».

«Η πολύπλευρη επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου σκοπό έχει το κλείσιμο των μικρών λογιστικών γραφείων και τη συγκέντρωση της δουλειάς σε λίγους», τονίζει η Ενωση. «Δεν θα πεθάνουμε μέσα στα γραφεία μας!», ξεκαθαρίζει και προσθέτει: «Προτεραιότητα είναι η σωματική και ψυχική υγεία η δική μας, των συνεργατών μας, των οικογενειών μας. Δεν είναι προτεραιότητά μας τα "προαπαιτούμενα" που θέτουν οι "θεσμοί", ούτε η δημιουργία φορολογικών πλεονασμάτων. Η ζωή μας έχει μεγαλύτερη αξία από τα ποσοστά του κέρδους μιας χούφτας μεγάλων επιχειρήσεων ή από τη έγκαιρη είσπραξη των φόρων από το κράτος. Δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω από τα αυτονόητα».

Η Ενωση διεκδικεί: Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να μην είναι πριν τις 30 Σεπτέμβρη. Ο Αύγουστος να είναι μήνας ξεκούρασης για τους λογιστές, χωρίς δηλωτικές υποχρεώσεις. Οσον αφορά τα myDATA, αποστολή στην ΑΑΔΕ μόνο των εσόδων. Καμία σκέψη για επιβολή προστίμων. Τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία να είναι η μοναδική πηγή προσδιορισμού κάθε φορολογίας. Καμία ανοχή στο «κλείδωμα» των δηλώσεων εισοδήματος - ΦΠΑ. Ανάκληση της απόφασης 1020/24. Πραγματική νομοθέτηση της ασθένειας με βάση τις ιατρικές βεβαιώσεις και τα ιατρικά πρωτόκολλα. Χορήγηση επιδόματος για το διάστημα ασθένειας ή λοχείας, απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια δικαιωμάτων. Αμεση απενεργοποίηση του ν. 4557/2018, με προοπτική κατάργησής του. Ανάκληση των εντολών ελέγχου σε λογιστές.

«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Να σταματήσουν οι απολύσεις στον όμιλο «Πολίτη»

Να σταματήσουν οι απολύσεις, η εντατικοποίηση και η τρομοκρατία ενάντια στους εργαζόμενους δημοσιογράφους στα site του «Ομίλου Πολίτη» (διαχειρίζεται μεταξύ άλλων τα ΜΜΕ pride.gr, pride fm, sfera, rosa.gr, «Ελληνικός» κ.α.) απαιτεί η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στην ΕΣΗΕΑ και δηλώνει ότι «κάθε απόλυση στον Ομιλο θα πρέπει να γίνεται υπόθεση πάλης για επαναπρόσληψη».

Είναι καιρός, σημειώνει, να μπει φραγμός στην εντατικοποίηση, στις περικοπές θέσεων εργασίας και μισθών, στην απλήρωτη δουλειά. Να σταματήσουν οι εκδικητικές απολύσεις όποιων απεργούν.

Επισημαίνει πως η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έχει ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους που απολύονται, «συνολικά απέναντι στους εργαζόμενους, όταν δεν υπερασπίζεται έμπρακτα και με οργανωμένη δράση τα δικαιώματά τους» και προσθέτει ότι πρέπει να αναλάβει την ευθύνη οργάνωσης της πάλης σε κάθε τόπο δουλειάς και συνολικά στον κλάδο. «Κάθε άλλη στάση θα καταγραφεί στη συνείδηση των εργαζομένων σαν υπονομευτική», τονίζει.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκλεισε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ για να το εγκαινιάσει 6 μήνες μετά

Παραμονές των εκλογών ο υπουργός Υγείας βρήκε να επισκεφθεί τον χώρο του ΕΟΠΥΥ στη Ν. Ιωνία για να κόψει ...κορδέλες σε ένα φαρμακείο που ο ίδιος είχε κλείσει πριν λίγους μήνες!

Συγκεκριμένα, πριν από περίπου 6 μήνες, η κυβέρνηση έκλεισε το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Νέα Ιωνία και το μετέφερε στην Αγ. Παρασκευή, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις στην περιοχή. Μάλιστα, τη μέρα που γινόταν το ξήλωμα του φαρμακείου και η μεταφορά του, πραγματοποιήθηκε μαχητική συγκέντρωση, με κάλεσμα του Σωματείου Συνταξιούχων Ν. Ιωνίας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι το φαρμακείο θα ανοίξει ξανά.

Και, μετά από όλο αυτό, λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές εμφανίστηκε ο Αδ. Γεωργιάδης στον χώρο του ΕΟΠΥΥ για να εγκαινιάσει το φαρμακείο στο οποίο είχε βάλει λουκέτο!

«Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι. Ζήσαμε να το δούμε και αυτό», σχολιάζει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Ν. Ιωνίας, τονίζοντας ότι σε αυτή την κακόγουστη φιέστα, στο πλευρό του υπουργού «εμπορίου Υγείας» βρέθηκε και «ο δήμαρχος της πόλης να νομιμοποιεί αυτή την κωμωδία!».

Οι συνταξιούχοι διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι «τέτοια φτηνά κόλπα δεν μας ξεγελάνε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για Κέντρο Υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ