ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Συνεχίζονται τα εγκλήματα του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ

Επιστροφή Παλαιστινίων σε κάποιες από τις ισοπεδωμένες πόλεις

Η φρίκη του ισραηλινού μακελειού: Παιδιά τραυματισμένα στο πάτωμα του νοσοκομείου του Ντέιρ Αλ Μπαλάχ

Copyright 2024 The Associated

Η φρίκη του ισραηλινού μακελειού: Παιδιά τραυματισμένα στο πάτωμα του νοσοκομείου του Ντέιρ Αλ Μπαλάχ
Εχοντας τη στήριξη των Αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τα εγκλήματα στην πολύπαθη Παλαιστική, σε Γάζα και Δυτική Οχθη. Χτες, 248η μέρα του πολέμου, ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 40 και των τραυματιών κατά 218.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις 7 Οκτώβρη ξεπέρασε τους 37.124 και των τραυματιών τους 84.712.

Οσα νοσοκομεία της Γάζας εξακολουθούν έστω να υπολειτουργούν, συνεχίζουν υπό το βάρος τεράστιων ελλείψεων σε κάθε βασικό είδος, ενώ γεμίζουν κάθε μέρα με δεκάδες πτώματα και εκατοντάδες τραυματίες, τους οποίους αδυνατούν να περιθάλψουν.

Σύμφωνα με το «Al Jazeera», το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε χτες ότι «αναστέλλει» τις παραδόσεις βοήθειας σε τρόφιμα μέσω της αμερικανικής πλωτής αποβάθρας στη Γάζα, λόγω σοβαρών θεμάτων ασφαλείας και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της μεταφοράς αρωγής.

Στο φόντο των ελλείψεων βασικών αγαθών, τρεχούμενου καθαρού νερού και πρόσβασης σε αποχετευτικό δίκτυο, ένα μέρος του βάρους της προσφοράς σε βοήθεια σηκώνουν οι παλαιστινιακές γυναικείες οργανώσεις, το 35% των οποίων είδαν τα γραφεία τους να ισοπεδώνονται και το 89% να υφίστανται σοβαρές ζημιές από τις αμερικανικές βόμβες του ισραηλινού στρατού. Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι «παρά τα βάσανα και τις στερήσεις, οι Παλαιστίνιες και οι οργανώσεις τους είναι στην καρδιά της ανθρωπιστικής προσφοράς». Η UNRWA απηύθυνε διεθνή έκκληση για «συντονισμένες επενδύσεις στις επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας», ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια όπου χρειάζεται.

Οπως μετέδωσε το «Al Jazeera», μετά από 8 μήνες πολέμου ορισμένοι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επέστρεψαν στα βομβαρδισμένα σπίτια τους στην πόλη Χαν Γιούνις, αναζητώντας καταφύγιο μέσα σε «βουνά» ερειπίων, καθώς, πολύ απλά, δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε χτες ότι το Ισραήλ διατηρεί κλειστό το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, αυξάνοντας τα επίπεδα λιμού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και επιβάλλοντας τη «συλλογική τιμωρία» ενός ολόκληρου λαού, «σε ευθεία παραβίαση της εντολής του Διεθνούς Δικαστηρίου τον περασμένο Μάη για την εφαρμογή του προβλεπόμενου Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου στη Γάζα.

Το ίδιο διάστημα οι Ταξιαρχίες Κασάμ της Χαμάς ανακοίνωσαν ότι «σκότωσαν και τραυμάτισαν» τουλάχιστον 4 Ισραηλινούς στρατιώτες στον καταυλισμό Σαμπούρα της Ράφα, μετά από την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού - παγίδας σε τετραώροφο κτίριο στο οποίο βρίσκονταν οι ισραηλινές δυνάμεις.

Κι άλλες εισβολές στη Δυτική Οχθη

Ο κατοχικός στρατός στη Δυτική Οχθη συνέχισε ανενόχλητος τις εισβολές σε πόλεις και χωριά, με πιο χαρακτηριστική εκείνη σε ανατολική συνοικία της Τουλκαρέμ, που προκάλεσε τον θάνατο ενός 21χρονου Παλαιστίνιου φοιτητή από πυρά ελεύθερου σκοπευτή.

Επίσης, χτες ο στρατός κατοχής κατεδάφισε μία καλύβα και μία στέρνα αγροτόσπιτου στο χωριό Φουρούς Μπέιτ Ντατζάν, ανατολικά της Ναμπλούς, με τη δικαιολογία ότι «βρισκόταν σε στρατιωτική περιοχή».

Παράλληλα ο στρατός συνέλαβε περίπου 30 Παλαιστίνιους σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Οχθης, ενώ νέες θηριωδίες Εβραίων εποίκων σημειώθηκαν χτες το πρωί σε ελαιόδεντρα και αμυγδαλιές Παλαιστινίων στο Μασαφέρ Γιάτα, νότια της Χεβρώνας.

Πώς απελευθέρωσαν τους 4 ομήρους

Πληροφορίες για την επιχείρηση απελευθέρωσης 4 Ισραηλινών ομήρων το Σάββατο στον καταυλισμό Νουσεϊράτ της Κεντρικής Γάζας από ειδικές δυνάμεις του στρατού, με τίμημα τον θάνατο 274 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό άλλων 700, δίνουν αμερικανικά και ισραηλινά ΜΜΕ.

Η εφημερίδα «New York Times», επικαλούμενη ανώνυμους Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, υποστήριξε ότι την επιχείρηση βοήθησε μια ομάδα Αμερικανών αξιωματούχων στο Ισραήλ, παρέχοντας «μυστικές πληροφορίες και επιμελητηριακή υποστήριξη». Στη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών συνέβαλαν ομάδες μυστικών υπηρεσιών από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο οι οποίες βρίσκονται στο Ισραήλ σχεδόν από την έναρξη του πολέμου, βοηθώντας τους Ισραηλινούς να βρουν πληροφορίες για τον εντοπισμό και τη διάσωση δεκάδων ομήρων της Χαμάς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα διευκρίνισαν πάντως ότι ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Βρετανοί συμμετείχαν στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιχείρησης διάσωσης των 4 ομήρων το Σάββατο, πέρα από τις «συμπληρωματικές πολύτιμες πληροφορίες» που έδωσαν.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το Πεντάγωνο και η CIA παρείχαν στο Ισραήλ πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από drones τα οποία πετούσαν πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, υποκλέπτοντας τηλεπικοινωνίες και καταγράφοντας κινήσεις στο έδαφος. Σχετική με αυτές τις πληροφορίες, σε μια έμμεση παραδοχή για τον ρόλο - κλειδί των ΗΠΑ στην απελευθέρωση των 4 ομήρων, ήταν πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες εξασφάλισης της διάσωσης ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων και Αμερικανών πολιτών», και «αυτό γίνεται μέσω διαπραγματεύσεων αλλά και με άλλα μέσα».

Ο Σάλιβαν πρόσθεσε πως η σημερινή αμερικανική πρόταση, την οποία έκανε στις 31 Μάη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα μια εκεχειρία, «θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων, διαβεβαιώσεις ασφαλείας για το Ισραήλ και ανακούφιση για τους αθώους πολίτες στη Γάζα».

Το ίδιο 24ωρο η εφημερίδα «The Times of Israel» ανέφερε ότι οι 3 από τους 4 ομήρους φιλοξενούνταν εδώ και 8 μήνες στο σπίτι του Παλαιστίνιου δημοσιογράφου και πρώην εκπροσώπου της Χαμάς, Αμπντάλα Αλτζάμαλ, και ότι η τέταρτη όμηρος, η 26χρονη Νόα Αργκαμάνι, ήταν φυλακισμένη σε παρακείμενο κτίριο, 200 μέτρα μακριά.

Η σαουδαραβική εφημερίδα «Asharq» ανέφερε πως σύμφωνα με ντόπιους Παλαιστίνιους του καταυλισμού Νουσεϊράτ, η ειδική ομάδα Ισραηλινών κομάντος που απελευθέρωσε τους ομήρους απαρτιζόταν από άνδρες και γυναίκες που προσποιήθηκαν εκτοπισμένους κατοίκους της Ράφα. Οι κομάντος ήταν ντυμένοι όπως οι Παλαιστίνιοι της περιοχής και μιλούσαν άπταιστα την τοπική διάλεκτο, καθώς ήταν από την ειδική μονάδα επιχειρήσεων «Mista'aravim», που δρα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Αποχώρηση του Γκαντς από την κυβέρνηση Νετανιάχου

Η απόφαση του ηγέτη του κόμματος «Εθνική Ενότητα», Μπένι Γκαντς, να παραιτηθεί το βράδυ της Κυριακής από την ισραηλινή κυβέρνηση και το μίνι υπουργικό συμβούλιο πολέμου, καταγγέλλοντας ως «κακή» την κυβέρνηση την οποία υπηρέτησε ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, δεν είχε άμεσες συνέπειες για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Γκαντς επανέλαβε ότι βασικός λόγος της απόφασής του ήταν η απροθυμία του πρωθυπουργού να παρουσιάσει βιώσιμο σχέδιο για την "επόμενη μέρα" στη Γάζα.

«Δυστυχώς ο Νετανιάχου μας εμποδίζει να προχωρήσουμε στην πραγματική νίκη. Αφήνουμε την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης με βαριά καρδιά», είχε πει το βράδυ της Κυριακής ο Γκαντς, παίρνοντας μαζί του δύο στελέχη του κόμματός του που επίσης υπηρέτησαν ως υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου: Τον Γκάντι Αϊζενκοτ και τον Χίλι Τρόπερ.

Ωστόσο η αποχώρηση προκάλεσε αναταράξεις, με τον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ να επιδιώκει να πάρει τη θέση του Γκαντς στο μικρό υπουργικό συμβούλιο πολέμου, με αποτέλεσμα αντιδράσεις από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αξιώσεις για μεγαλύτερο λόγο στα παλαιστινιακά εδάφη αξίωσε στη συνέχεια και ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπετσαλέλ Σμότριτς, κατά τη συνεδρίαση του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος, τονίζοντας πως η παραίτηση του Γκαντς από την κυβέρνηση «δείχνει ότι καταφέραμε να ματαιώσουμε το αίτημα του Γκαντς για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ακόμα κι αν ξεπλένουν τις λέξεις και το αποκαλούν με κάθε είδους ονόματα». Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι «η αποχώρηση του Γκαντς και του Αϊζενκοτ από την κυβέρνηση θα μας επιτρέψει να δράσουμε με πολύ πιο αποφασιστικό τρόπο εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής».

Από την άλλη ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης του κόμματος «Υπάρχει Μέλλον» και πρώην πρωθυπουργός, χαιρέτισε την αποχώρηση του Γκαντς, χαρακτηρίζοντας την απόφασή του «δικαιολογημένη και σημαντική». «Είναι ώρα να αντικατασταθεί αυτή η ακραία και αποτυχημένη κυβέρνηση με μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την ασφάλεια για τον λαό του Ισραήλ, θα επαναπατρίσει τους ομήρους, θα ανοικοδομήσει την οικονομία και θα αποκαταστήσει τη διεθνή εικόνα του Ισραήλ», είπε ο Λαπίντ, διεκδικώντας ρόλο σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Οπως και να 'χει, ο ακροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου εξακολουθεί να έχει 64 έδρες στην 120μελή Κνέσετ ακόμα και μετά την αποχώρηση του Γκαντς.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Ψηφίστηκε στον ΟΗΕ το «σχέδιο εκεχειρίας» των ΗΠΑ

Βασίζεται στην πρόταση «τριών φάσεων» που παρουσίασε ο Μπάιντεν μετά από 8 μήνες πολύμορφης στήριξης των ΗΠΑ στο ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα

Η «αλεπού» (ΥΠΕΞ των ΗΠΑ) ξανά στο παζάρι της Μέσης Ανατολής
Η «αλεπού» (ΥΠΕΞ των ΗΠΑ) ξανά στο παζάρι της Μέσης Ανατολής
Νέα διπλωματική κινητικότητα για την προώθηση των μακροπρόθεσμων γεωπολιτικών τους συμφερόντων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αναπτύσσουν οι ΗΠΑ σε Κάιρο, Ιερουσαλήμ, Τελ Αβίβ αλλά και στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου χθες εγκρίθηκε με ψήφισμα η πρόταση «τριών φάσεων» που είχε παρουσιάσει ο Αμερικανός προέδρος Τζο Μπάιντεν, για εκεχειρία στη Γάζα και ανταλλαγή των Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.

Κεντρικό ρόλο στον νέο γύρο διπλωματικής κινητικότητας παίζει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, που ξεκίνησε χτες, για όγδοη φορά από την έναρξη του μακελειού στη Γάζα, νέο γύρο επαφών σε Αίγυπτο και Ισραήλ προσπαθώντας να πετύχει μια συμφωνία με επίκεντρο την πρόταση τριών φάσεων για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων όπως την είχε δημοσιοποιήσει στις 31 Μάη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Πρώτα έφθασε στο Κάιρο, όπου συνάντησε το μεσημέρι της Δευτέρας τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, από τον οποίο απαίτησε να ασκηθούν πιέσεις στη Χαμάς να συναινέσει με την πρόταση του Μπάιντεν δηλώνοντας (σύμφωνα με την «Al Ahram» του Καΐρου) ότι συναντά «ευρεία διεθνή υποστήριξη» και έχει γίνει «δεκτή από το Ισραήλ», παρότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν το αποδέχθηκε από την πρώτη στιγμή ως τουλάχιστον «ελλιπές». «Το μήνυμά μου προς όλες τις κυβερνήσεις στην περιοχή είναι... εάν θέλετε εκεχειρία, πιέστε τη Χαμάς να πει "ναι". Πιστεύω σθεναρά πως η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων είτε στο Ισραήλ είτε στη Δυτική Οχθη, στη Γάζα... θέλουν πραγματικά να πιστέψουν σε ένα μέλλον όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ζουν με ειρήνη και ασφάλεια», τόνισε ο Μπλίνκεν.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, από την πλευρά του, ζήτησε να αρθούν «όλα τα εμπόδια» για την άμεση προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και να γίνουν προσπάθειες «προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης στη βάση των δύο κρατών για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης». Στη συνέχεια (σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αnadolu») συμφωνήθηκε να ενταθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας στη Γάζα σε αυτό το στάδιο.

Λίγο μετά τις 6.30 χτες το απόγευμα ο Μπλίνκεν έφθασε στην Ιερουσαλήμ για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και στη συνέχεια στο Τελ Αβίβ τον υπουργό Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου «NBC News», ο Μπλίνκεν αξιοποιεί την παρούσα επίσκεψη σε Αίγυπτο και Ισραήλ για να προωθήσει «ανεξάρτητες» (από το Ισραήλ) διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση 5 Αμερικανοεβραίων ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς στη Γάζα με πιθανό μεσολαβητή το Κατάρ. Αιτία φαίνεται πως είναι η απροθυμία του Ισραήλ να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των δεκάδων ομήρων με παραχωρήσεις στη Χαμάς σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση της περιοχής, την παραμονή ή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια κ.ά.

Οποιεσδήποτε μονομερείς συνομιλίες θα διεξαχθούν μέσω διαπραγματευτών του Κατάρ και δεν θα εμπλακεί το Ισραήλ, ανέφεραν στο NBC οι αξιωματούχοι, οι οποίοι είναι ενήμεροι για τις διαπραγματεύσεις. Οι ίδιοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι η Χαμάς θα είχε κίνητρο να καταλήξει σε μια τέτοια συμφωνία με την Ουάσιγκτον επειδή αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει τις σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ και να ασκήσει πίεση στον Νετανιάχου, που επικρίνεται από μεγάλο μέρος του ισραηλινού λαού πως δεν κάνει αρκετά για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να διαψεύσει τις παραπάνω πληροφορίες, ενώ το ισραηλινό δημόσιο δίκτυο ραδιοτηλεόρασης ΚΑΝ, επικαλούμενο «κυβερνητική πηγή», μετέδωσε χτες ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αγνοεί ένα τέτοιο σχέδιο. Ο ίδιος ο Μπλίνκεν, ερωτηθείς για το δημοσίευμα κατά την αναχώρηση για το Κάιρο, απάντησε σιβυλλικά: «Ο καλύτερος τρόπος, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιστρέψουν όλοι σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών ομήρων, είναι μέσω αυτής της πρότασης, είναι μέσω της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Πάντως, σήμερα, Τρίτη, στο Αμμάν της Ιορδανίας πραγματοποιείται σύνοδος με σκοπό τη συγκέντρωση βοήθειας στη Γάζα με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου. Οπως ήταν φυσικό, από την εκδήλωση αποκλείστηκε το Ισραήλ...

Τι ζητά η Χαμάς

Νωρίτερα χτες, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς κάλεσε τις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ενόψει της επίσκεψης του Μπλίνκεν. «Ζητάμε από την αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην κατοχή ώστε να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα. Το κίνημα της Χαμάς είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει θετικά οποιαδήποτε πρωτοβουλία διασφαλίζει τον τερματισμό του πολέμου», τόνισε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, στέλεχος της Χαμάς. Ο ίδιος υποστήριξε πως η πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία στη Γάζα «είναι μεροληπτική υπέρ του Ισραήλ» και κατέληξε: «Η ομιλία του Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγυπτο προσφέρει αμερικανική κάλυψη στο ολοκαύτωμα που διεξάγεται από την κατοχή στη Γάζα».

Εγκρίθηκε το αμερικανικό σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ

Αργά χθες βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα που κατέθεσαν οι ΗΠΑ για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, εκεί όπου οι δολοφονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται επί 8 μήνες με την πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική στήριξη της Ουάσινγκτον.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 14 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η Ρωσία απείχε.

Το ψήφισμα καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να εφαρμόσουν «χωρίς καθυστέρηση» την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός, την οποία παρουσίασε στις 31 Μάη ο Μπάιντεν.

Η τρίτη εκδοχή του κειμένου, που διανεμήθηκε την Κυριακή στα κράτη - μέλη, «χαιρετίζει» την πρόταση Μπάιντεν κι αναφέρει ότι την έχει «αποδεχτεί» το Ισραήλ. Αναφέρει ότι η πρώτη φάση προβλέπει «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από «πυκνοκατοικημένες περιοχές» της Λωρίδας της Γάζας για 6 βδομάδες, απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας. Αν η φάση αυτή πάρει πάνω από 6 βδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί «για όσο καιρό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αντιμετώπισαν με μεγάλη επιφύλαξη τις δύο προηγούμενες εκδοχές του αμερικανικού σχεδίου απόφασης, ειδικά η Αλγερία, η οποία αντιπροσωπεύει τα αραβικά κράτη, και η Ρωσία, κράτος - μόνιμο μέλος που διαθέτει δικαίωμα βέτο.

Η Αλγερία ψήφισε τελικά υπέρ της τελευταίας εκδοχής του ψηφίσματος των ΗΠΑ, με τον εκπρόσωπό της να αναφέρει ότι «το κείμενο αυτό δεν είναι τέλειο, αλλά προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας στους Παλαιστίνιους».

Στην πρώτη αντίδρασή της μετά την έγκριση του ψηφίσματος, η Χαμάς ανέφερε ότι «επιβεβαιώνουμε την προθυμία μας να συνεργαστούμε με τους αδελφούς μας τους συνομιλητές για να διαπραγματευτούμε έμμεσα για τον τρόπο εφαρμογής αυτών των αρχών που συμπίπτουν με τα αιτήματα του λαού μας και της αντίστασης».

Ζυμώσεις για αμυντικό σύμφωνο με τη Σαουδική Αραβία

Η εφημερίδα «Wall Street Journal» με άρθρο της στις 9 Ιούνη αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να προσφέρει ένα αμυντικό σύμφωνο στη Σαουδική Αραβία με αντάλλαγμα μια «συμφωνία του Αβραάμ» για εξομάλυνση των σχέσεων της σαουδαραβικής μοναρχίας με το Ισραήλ, παρότι συνεχίζονται ο πόλεμος στη Γάζα και η σκληρή ισραηλινή κατοχή στη Δυτική Οχθη.

Στο ρεπορτάζ η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται πως είναι πλέον «κοντά» στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία που θα προσφέρει την αμερικανική στρατιωτική κάλυψη στην άμυνα της χώρας στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης συμφωνίας «ενθάρρυνσης των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ». Βασικό εμπόδιο ωστόσο στον στόχο παραμένουν η συνέχιση του πολέμου στη Γάζα και το σαμποτάρισμα κάθε προσπάθειας από την κυβέρνηση Νετανιάχου για διπλωματική διαδικασία που θα ανοίξει «αξιόπιστο μονοπάτι» για ανεξάρτητο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, δίχως απαραίτητα να τηρηθούν οι αποφάσεις το ΟΗΕ τις οποίες η Ουάσιγκτον προσπαθεί να παρακάμψει διά της οδού «άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων» αντί διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ φέρεται να πιέζουν το Ισραήλ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η εφημερίδα επισημαίνει και την ενδιαφέρουσα «στροφή» 180 μοιρών της κυβέρνησης Μπάιντεν στις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, την οποία ο Μπάιντεν ως υποψήφιος (πριν εκλεγεί το 2020) είχε διαβεβαιώσει πως θα την κάνει «κράτος - παρία» ώστε να πληρώσει το τίμημα για τη δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη το 2018.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ