Τρίτη 11 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Συνεχίζονται τα εγκλήματα του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ

Επιστροφή Παλαιστινίων σε κάποιες από τις ισοπεδωμένες πόλεις

Η φρίκη του ισραηλινού μακελειού: Παιδιά τραυματισμένα στο πάτωμα του νοσοκομείου του Ντέιρ Αλ Μπαλάχ

Copyright 2024 The Associated

Η φρίκη του ισραηλινού μακελειού: Παιδιά τραυματισμένα στο πάτωμα του νοσοκομείου του Ντέιρ Αλ Μπαλάχ
Εχοντας τη στήριξη των Αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τα εγκλήματα στην πολύπαθη Παλαιστική, σε Γάζα και Δυτική Οχθη. Χτες, 248η μέρα του πολέμου, ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 40 και των τραυματιών κατά 218.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις 7 Οκτώβρη ξεπέρασε τους 37.124 και των τραυματιών τους 84.712.

Οσα νοσοκομεία της Γάζας εξακολουθούν έστω να υπολειτουργούν, συνεχίζουν υπό το βάρος τεράστιων ελλείψεων σε κάθε βασικό είδος, ενώ γεμίζουν κάθε μέρα με δεκάδες πτώματα και εκατοντάδες τραυματίες, τους οποίους αδυνατούν να περιθάλψουν.

Σύμφωνα με το «Al Jazeera», το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε χτες ότι «αναστέλλει» τις παραδόσεις βοήθειας σε τρόφιμα μέσω της αμερικανικής πλωτής αποβάθρας στη Γάζα, λόγω σοβαρών θεμάτων ασφαλείας και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της μεταφοράς αρωγής.

Στο φόντο των ελλείψεων βασικών αγαθών, τρεχούμενου καθαρού νερού και πρόσβασης σε αποχετευτικό δίκτυο, ένα μέρος του βάρους της προσφοράς σε βοήθεια σηκώνουν οι παλαιστινιακές γυναικείες οργανώσεις, το 35% των οποίων είδαν τα γραφεία τους να ισοπεδώνονται και το 89% να υφίστανται σοβαρές ζημιές από τις αμερικανικές βόμβες του ισραηλινού στρατού. Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι «παρά τα βάσανα και τις στερήσεις, οι Παλαιστίνιες και οι οργανώσεις τους είναι στην καρδιά της ανθρωπιστικής προσφοράς». Η UNRWA απηύθυνε διεθνή έκκληση για «συντονισμένες επενδύσεις στις επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας», ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια όπου χρειάζεται.

Οπως μετέδωσε το «Al Jazeera», μετά από 8 μήνες πολέμου ορισμένοι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επέστρεψαν στα βομβαρδισμένα σπίτια τους στην πόλη Χαν Γιούνις, αναζητώντας καταφύγιο μέσα σε «βουνά» ερειπίων, καθώς, πολύ απλά, δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε χτες ότι το Ισραήλ διατηρεί κλειστό το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, αυξάνοντας τα επίπεδα λιμού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και επιβάλλοντας τη «συλλογική τιμωρία» ενός ολόκληρου λαού, «σε ευθεία παραβίαση της εντολής του Διεθνούς Δικαστηρίου τον περασμένο Μάη για την εφαρμογή του προβλεπόμενου Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου στη Γάζα.

Το ίδιο διάστημα οι Ταξιαρχίες Κασάμ της Χαμάς ανακοίνωσαν ότι «σκότωσαν και τραυμάτισαν» τουλάχιστον 4 Ισραηλινούς στρατιώτες στον καταυλισμό Σαμπούρα της Ράφα, μετά από την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού - παγίδας σε τετραώροφο κτίριο στο οποίο βρίσκονταν οι ισραηλινές δυνάμεις.

Κι άλλες εισβολές στη Δυτική Οχθη

Ο κατοχικός στρατός στη Δυτική Οχθη συνέχισε ανενόχλητος τις εισβολές σε πόλεις και χωριά, με πιο χαρακτηριστική εκείνη σε ανατολική συνοικία της Τουλκαρέμ, που προκάλεσε τον θάνατο ενός 21χρονου Παλαιστίνιου φοιτητή από πυρά ελεύθερου σκοπευτή.

Επίσης, χτες ο στρατός κατοχής κατεδάφισε μία καλύβα και μία στέρνα αγροτόσπιτου στο χωριό Φουρούς Μπέιτ Ντατζάν, ανατολικά της Ναμπλούς, με τη δικαιολογία ότι «βρισκόταν σε στρατιωτική περιοχή».

Παράλληλα ο στρατός συνέλαβε περίπου 30 Παλαιστίνιους σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Οχθης, ενώ νέες θηριωδίες Εβραίων εποίκων σημειώθηκαν χτες το πρωί σε ελαιόδεντρα και αμυγδαλιές Παλαιστινίων στο Μασαφέρ Γιάτα, νότια της Χεβρώνας.

Πώς απελευθέρωσαν τους 4 ομήρους

Πληροφορίες για την επιχείρηση απελευθέρωσης 4 Ισραηλινών ομήρων το Σάββατο στον καταυλισμό Νουσεϊράτ της Κεντρικής Γάζας από ειδικές δυνάμεις του στρατού, με τίμημα τον θάνατο 274 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό άλλων 700, δίνουν αμερικανικά και ισραηλινά ΜΜΕ.

Η εφημερίδα «New York Times», επικαλούμενη ανώνυμους Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, υποστήριξε ότι την επιχείρηση βοήθησε μια ομάδα Αμερικανών αξιωματούχων στο Ισραήλ, παρέχοντας «μυστικές πληροφορίες και επιμελητηριακή υποστήριξη». Στη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών συνέβαλαν ομάδες μυστικών υπηρεσιών από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο οι οποίες βρίσκονται στο Ισραήλ σχεδόν από την έναρξη του πολέμου, βοηθώντας τους Ισραηλινούς να βρουν πληροφορίες για τον εντοπισμό και τη διάσωση δεκάδων ομήρων της Χαμάς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα διευκρίνισαν πάντως ότι ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Βρετανοί συμμετείχαν στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιχείρησης διάσωσης των 4 ομήρων το Σάββατο, πέρα από τις «συμπληρωματικές πολύτιμες πληροφορίες» που έδωσαν.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το Πεντάγωνο και η CIA παρείχαν στο Ισραήλ πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από drones τα οποία πετούσαν πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, υποκλέπτοντας τηλεπικοινωνίες και καταγράφοντας κινήσεις στο έδαφος. Σχετική με αυτές τις πληροφορίες, σε μια έμμεση παραδοχή για τον ρόλο - κλειδί των ΗΠΑ στην απελευθέρωση των 4 ομήρων, ήταν πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες εξασφάλισης της διάσωσης ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων και Αμερικανών πολιτών», και «αυτό γίνεται μέσω διαπραγματεύσεων αλλά και με άλλα μέσα».

Ο Σάλιβαν πρόσθεσε πως η σημερινή αμερικανική πρόταση, την οποία έκανε στις 31 Μάη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα μια εκεχειρία, «θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων, διαβεβαιώσεις ασφαλείας για το Ισραήλ και ανακούφιση για τους αθώους πολίτες στη Γάζα».

Το ίδιο 24ωρο η εφημερίδα «The Times of Israel» ανέφερε ότι οι 3 από τους 4 ομήρους φιλοξενούνταν εδώ και 8 μήνες στο σπίτι του Παλαιστίνιου δημοσιογράφου και πρώην εκπροσώπου της Χαμάς, Αμπντάλα Αλτζάμαλ, και ότι η τέταρτη όμηρος, η 26χρονη Νόα Αργκαμάνι, ήταν φυλακισμένη σε παρακείμενο κτίριο, 200 μέτρα μακριά.

Η σαουδαραβική εφημερίδα «Asharq» ανέφερε πως σύμφωνα με ντόπιους Παλαιστίνιους του καταυλισμού Νουσεϊράτ, η ειδική ομάδα Ισραηλινών κομάντος που απελευθέρωσε τους ομήρους απαρτιζόταν από άνδρες και γυναίκες που προσποιήθηκαν εκτοπισμένους κατοίκους της Ράφα. Οι κομάντος ήταν ντυμένοι όπως οι Παλαιστίνιοι της περιοχής και μιλούσαν άπταιστα την τοπική διάλεκτο, καθώς ήταν από την ειδική μονάδα επιχειρήσεων «Mista'aravim», που δρα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Αποχώρηση του Γκαντς από την κυβέρνηση Νετανιάχου

Η απόφαση του ηγέτη του κόμματος «Εθνική Ενότητα», Μπένι Γκαντς, να παραιτηθεί το βράδυ της Κυριακής από την ισραηλινή κυβέρνηση και το μίνι υπουργικό συμβούλιο πολέμου, καταγγέλλοντας ως «κακή» την κυβέρνηση την οποία υπηρέτησε ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, δεν είχε άμεσες συνέπειες για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Γκαντς επανέλαβε ότι βασικός λόγος της απόφασής του ήταν η απροθυμία του πρωθυπουργού να παρουσιάσει βιώσιμο σχέδιο για την "επόμενη μέρα" στη Γάζα.

«Δυστυχώς ο Νετανιάχου μας εμποδίζει να προχωρήσουμε στην πραγματική νίκη. Αφήνουμε την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης με βαριά καρδιά», είχε πει το βράδυ της Κυριακής ο Γκαντς, παίρνοντας μαζί του δύο στελέχη του κόμματός του που επίσης υπηρέτησαν ως υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου: Τον Γκάντι Αϊζενκοτ και τον Χίλι Τρόπερ.

Ωστόσο η αποχώρηση προκάλεσε αναταράξεις, με τον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ να επιδιώκει να πάρει τη θέση του Γκαντς στο μικρό υπουργικό συμβούλιο πολέμου, με αποτέλεσμα αντιδράσεις από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αξιώσεις για μεγαλύτερο λόγο στα παλαιστινιακά εδάφη αξίωσε στη συνέχεια και ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπετσαλέλ Σμότριτς, κατά τη συνεδρίαση του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος, τονίζοντας πως η παραίτηση του Γκαντς από την κυβέρνηση «δείχνει ότι καταφέραμε να ματαιώσουμε το αίτημα του Γκαντς για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ακόμα κι αν ξεπλένουν τις λέξεις και το αποκαλούν με κάθε είδους ονόματα». Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι «η αποχώρηση του Γκαντς και του Αϊζενκοτ από την κυβέρνηση θα μας επιτρέψει να δράσουμε με πολύ πιο αποφασιστικό τρόπο εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής».

Από την άλλη ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης του κόμματος «Υπάρχει Μέλλον» και πρώην πρωθυπουργός, χαιρέτισε την αποχώρηση του Γκαντς, χαρακτηρίζοντας την απόφασή του «δικαιολογημένη και σημαντική». «Είναι ώρα να αντικατασταθεί αυτή η ακραία και αποτυχημένη κυβέρνηση με μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την ασφάλεια για τον λαό του Ισραήλ, θα επαναπατρίσει τους ομήρους, θα ανοικοδομήσει την οικονομία και θα αποκαταστήσει τη διεθνή εικόνα του Ισραήλ», είπε ο Λαπίντ, διεκδικώντας ρόλο σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Οπως και να 'χει, ο ακροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου εξακολουθεί να έχει 64 έδρες στην 120μελή Κνέσετ ακόμα και μετά την αποχώρηση του Γκαντς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ