Τρίτη 11 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Ενισχύουν τη συνεργασία τους, ως χώρες «καθοδηγούμενες από την ίδια αίσθηση ηγεσίας»

Ο Μπάιντεν ολοκλήρωσε 5ήμερες επίσημες επαφές στη Γαλλία

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου

Copyright 2024 The Associated

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου
Για όλες τις διεθνείς εξελίξεις συζήτησαν διεξοδικά οι Πρόεδροι της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, και των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της 5ήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο δεύτερος στην ευρωπαϊκή χώρα, όπου συμμετείχε και στις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία.

Υποδεχόμενος τον ομόλογό του, ο Εμ. Μακρόν εξήρε την «αφοσίωσή» του και του εξέφρασε ευγνωμοσύνη για το ότι αποτελεί «εταίρο που αγαπά και σέβεται τους Ευρωπαίους».

Με φόντο δε μια σειρά εντεινόμενους ανταγωνισμούς και αντιτιθέμενα συμφέροντα των μονοπωλίων των δύο πλευρών, ο Γάλλος Πρόεδρος - ο οποίος τονίζει σε πολλές περιστάσεις ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να ταυτιστεί με την Ουάσιγκτον και να συνθλιβεί στον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - πρόσθεσε ότι «πέρα από τις κρίσεις, οι δύο χώρες μας, καθοδηγούμενες από την ίδια αίσθηση ηγεσίας, θα συνεχίσουν να ενεργούν για να ανταποκριθούν στην πρόκληση της εποχής μας, ιδιαίτερα σε ό,τι επηρεάζει τις πιο ευάλωτες χώρες, αυτήν την ενότητα που θέλουμε να κάνουμε ακριβώς τη δικαιότερη διεθνή τάξη».

Από την πλευρά του ο Μπάιντεν έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής της Ιστορίας», πως «οι αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα θα καθορίσουν την πορεία του μέλλοντός μας για τις επόμενες δεκαετίες» και ότι «έχουμε πολλές ευκαιρίες, αλλά και μεγάλη ευθύνη. Και μου δίνει ελπίδα το να γνωρίζω ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ στέκονται μαζί, τώρα και πάντα».

Μεταξύ άλλων τομέων που θα προκριθούν για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας είναι η αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και το Διάστημα, ενώ ανακοινώθηκε ακόμα ότι σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία στις ΗΠΑ το πρώτο τρένο υψηλής ταχύτητας (TGV - Train de Grand Vitesse) που κατασκεύασε η γαλλική «Alstom».

Στον δε «Γαλλοαμερικανικό Οδικό Χάρτη» οι δύο χώρες, στο κεφάλαιο για το ΝΑΤΟ, «επιβεβαιώνουν την επιθυμία τους να διασφαλίσουν την αμοιβαία άμυνά τους και να υπερασπιστούν κάθε κομμάτι της συμμαχικής επικράτειας ανά πάσα στιγμή, να προστατεύσουν τους υπηκόους τους και να διατηρήσουν την ελευθερία και τη δημοκρατία, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει ως Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ».

Και συμπλήρωσαν ότι «μαζί ενισχύουν τη συλλογική τους άμυνα έναντι όλων των απειλών, προς όλες τις κατευθύνσεις, ακολουθώντας μια προσέγγιση 360 μοιρών», καθώς επίσης ότι οι δύο Πρόεδροι «επιβεβαίωσαν τη σημασία της ενίσχυσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΝΑΤΟ - ΕΕ και μιας ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας η οποία θα υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό πυλώνα διατλαντικής ασφάλειας, που συμβάλλει θετικά στη συλλογική ασφάλεια».

Αναφέρεται ακόμα ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις αυξανόμενες επενδύσεις των Ευρωπαίων συμμάχων και των εταίρων τους σε στρατιωτικές δυνατότητες που ενισχύουν την κοινή μας άμυνα, με τρόπο που συμπληρώνει το ΝΑΤΟ».

Αλλο πεδίο σε προτεραιότητα παραμένει η Αμυνα, όπου οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν «την ένταση και το εύρος των γαλλοαμερικανικών σχέσεων σε αμυντικά θέματα, τόσο ως προς το πολιτικό σχέδιο όσο και ως προς το επιχειρησιακό».

Οι δύο Πρόεδροι υπογράμμισαν την πρόοδο «του Στρατηγικού Αμυντικού Εμπορικού Διαλόγου Γαλλίας - ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των αντίστοιχων διαδικασιών αδειοδότησης εξαγωγών και του διμερούς διαλόγου για την πρόσβαση στην αγορά, και σκοπεύουν να διατηρήσουν αυτήν τη δυναμική», παρατηρώντας τέλος ότι «αυτός ο διάλογος επέτρεψε και στους δύο εταίρους να αξιολογήσουν τα αυστηρά πρότυπα των αντίστοιχων καθεστώτων ελέγχου των εξαγωγών τους και να συζητήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αμυντικές βιομηχανικές τους βάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ