Τρίτη 11 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέες εκατέρωθεν πυρηνικές απειλές από ΗΠΑ και Ρωσία

Σχέδια για ανάπτυξη περισσότερων στρατηγικών πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ | Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας μπορεί να αλλάξει, λέει ο Πούτιν

Με εκατέρωθεν απειλές για ανάπτυξη περισσότερων στρατηγικών πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ και για αναπροσαρμογή του ρωσικού πυρηνικού δόγματος, κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να αναπτύξουν περισσότερα στρατηγικά πυρηνικά όπλα τα επόμενα χρόνια, για να αποτρέψουν τις αυξανόμενες απειλές από Ρωσία, Κίνα και άλλους αντιπάλους, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρ. Βάντι, ανώτατος αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τον έλεγχο των όπλων.

Σε ομιλία του για «μια πιο ανταγωνιστική προσέγγιση» στον «έλεγχο των όπλων», σκιαγράφησε μια αλλαγή πολιτικής με στόχο να πιεστούν Μόσχα και Πεκίνο «για συνομιλίες περιορισμού του οπλοστασίου».

«Απαιτούνται περισσότερα πυρηνικά όπλα για να αποτρέψουν τους αντιπάλους μας και να προστατέψουν τον αμερικανικό λαό και τους συμμάχους και εταίρους μας», είπε. Η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα, μαζί με το Ιράν, πρόσθεσε, «επεκτείνουν και διαφοροποιούν όλα τα πυρηνικά τους οπλοστάσια με ιλιγγιώδη ρυθμό, δείχνοντας ελάχιστο ή καθόλου ενδιαφέρον για έλεγχο των εξοπλισμών».

Ο Βάντι κατηγόρησε εξάλλου αυτά τα κράτη ότι «μοιράζονται προηγμένη τεχνολογία πυραύλων και drone» που αξιοποιούνται και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την ίδια μέρα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν «προειδοποίησε» πως το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας μπορεί να αλλάξει.

«Το πυρηνικό δόγμα αναφέρει ότι η χρήση πυρηνικών όπλων είναι δυνατή σε μια εξαιρετική περίπτωση, όταν απειλείται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», ανέφερε.

«Αλλά το δόγμα μπορεί να αλλάξει. Το ίδιο ισχύει και για τις πυρηνικές δοκιμές. Θα πραγματοποιήσουμε δοκιμές αν χρειαστεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη», είπε, στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ.

Η Ρωσία θα διατηρήσει ανοικτούς διαύλους διαλόγου με πυρηνικές δυνάμεις, όμως θα απαντήσει ανάλογα εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν περισσότερα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, τόνισε η εκπρόσωπος ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα. «Ο πρόεδρος τα είπε όλα. Υπάρχει ένα πυρηνικό δόγμα. Εάν υπάρξει ανάγκη να προσαρμοστεί, θα προχωρήσουμε σε προσαρμογές», ανέφερε.

ΜΜΕ όπως οι «Asia Times» μετέδωσαν ότι ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται σοβαρά οι ΗΠΑ είναι μία «περιορισμένης κλίμακας» πυρηνική αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα.

Αυτό υποτίθεται ότι δεν θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο το σύνολο των υποδομών όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλη τη Δύση. «Η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης πυραύλων κρουζ με πυρηνικά όπλα σε επιθετικά υποβρύχια κλάσης Βιρτζίνια, για να αποτρέψει την Κίνα και τη Ρωσία», σύμφωνα με τους «Asia Times».

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η «περιορισμένη» χρήση πυρηνικών όπλων σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πυρηνικού πολέμου, αλλά μάλλον τον προκαλεί.

«Σύμφωνα με το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα, τέτοιες ενέργειες θεωρούνται ότι δικαιολογούν ως αντίποινα την χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία», είπε η Ζαχάροβα.

Συνάντηση Μπάιντεν - Μακρόν με το βλέμμα στην Ουκρανία

ΗΠΑ και Γαλλία συμφώνησαν να σκληρύνουν τη στάση τους στη σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία, όπως αναδείχθηκε και κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στη Γαλλία το περασμένο Σαββατοκύριακο, και προετοιμάζονται για μεγαλύτερης κλίμακας πολεμική αντιπαράθεση.

«Αν ο Πούτιν υποτάξει την Ουκρανία δεν θα σταματήσει εκεί. Θα προχωρήσει πιο πέρα και θα απειληθεί όλη η Ευρώπη. Δεν θα το επιτρέψουμε. Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο πλευρό της Ουκρανίας, των συμμάχων μας και της Γαλλίας», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν υπογράμμισε και αυτός ότι «στην ουκρανική κρίση διακυβεύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ευρώπη».

Οι δύο ηγέτες έκαναν επίσης αναφορά στα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια, αναφέροντας πως υποστηρίζουν τις προσπάθειες αξιοποίησής τους προς όφελος της Ουκρανίας.

Σε κοινό έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπάιντεν στη Γαλλία, οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν «ανησυχία» για τις μεταφορές στη Ρωσία όπλων και στρατιωτικού υλικού από το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα, επισημαίνοντας πως γίνονται βήματα για τον περιορισμό εκείνων των μεταφορών που πραγματοποιούνται μέσω των χρηματοπιστωτικών συστημάτων των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του μήνα

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία σκοπεύει να ξεκινήσει η ΕΕ μέχρι το τέλος του Ιούνη, σε μια προσπάθεια να τη «δέσει» γεωπολιτικά στην ευρωατλαντική «επιρροή». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Βρυξέλλες θέλουν να επιταχύνουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων προτού αναλάβει την προεδρία της ΕΕ η Ουγγαρία, που ενδέχεται να θέσει εμπόδια.

Ο Μακρόν εξέφρασε την υποστήριξή του για την «πραγματική έναρξη» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας «έως το τέλος του μήνα», σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ελιζέ, στο πλευρό του Ουκρανού Προέδρου την περασμένη βδομάδα.

Υποσχέθηκε ότι «η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει» την Ουκρανία με αυτόν τον σκοπό «σε όλα τα φόρα κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η Κομισιόν κρίνει ότι η Ουκρανία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για μια ενδεχόμενη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, «διέρρευσαν» στις Βρυξέλλες διπλωματικές πηγές. Ωστόσο, η απόφαση απαιτεί ομοφωνία και η Ουγγαρία απειλεί να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Ξεκίνησε η σύνοδος των ΥΠΕΞ των BRICS

Με πνεύμα διεύρυνσης του «στρατοπέδου» των αναδυόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η σύνοδος των ΥΠΕΞ των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Ιράν, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) στο Νίζνι Νόβγκοροντ στη Ρωσία.

Στη Ρωσία μετέβη και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σ. Λαβρόφ.

Η Τουρκία συμμετέχει ως προσκεκλημένη χώρα, ενώ ο Φιντάν έχει ανακοινώσει ότι η Τουρκία εξετάζει να ενταχθεί στους BRICS.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 22 κράτη.

Ο κύκλος των κρατών που «υποστηρίζουν τη Μόσχα και το Πεκίνο παγκοσμίως αυξάνεται σταθερά», καθώς και ο αριθμός εκείνων που επιθυμούν να συνεργαστούν τόσο με τους BRICS όσο και με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), επισήμανε ο Λαβρόφ.

Στην «πρώτη υπουργική συνάντηση μετά την επέκταση των BRICS», θα «χαρτογραφήσουμε τα βήματα που απαιτούνται για περαιτέρω ανάπτυξη της ομάδας που θα προτείνουμε στους ηγέτες μας στη Σύνοδο Κορυφής του Καζάν τον Οκτώβρη».

Οι χώρες BRICS αναπτύσσουν προληπτικά μια πλατφόρμα για πληρωμές σε εθνικά νομίσματα στο αμοιβαίο εμπόριο, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ: «Εργασίες βρίσκονται εξέλιξη για την εκπλήρωση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ του περασμένου έτους, ιδίως όσον αφορά τη βελτίωση του διεθνούς νομισματικού συστήματος και την ανάπτυξη πλατφόρμας πληρωμών σε εθνικά νομίσματα στο αμοιβαίο εμπόριο».

Από την πλευρά του ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουανγκ Γι, κάλεσε σε στενότερη συνεργασία Κίνας - Ρωσίας: «Πρέπει πραγματικά να ενισχύσουμε τον συντονισμό για να προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντά μας. Αυτό θα προστατεύσει ταυτόχρονα τα κοινά συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκή «πυρηνική αποτροπή» και αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία θέτει ξανά ο Μακρόν(2024-05-03 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ «κυκλώνει» τη Βαλτική Θάλασσα με ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας(2023-07-14 00:00:00.0)
«Μπορεί να εξαπλωθεί σε έναν μεγάλο πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας...»(2022-12-13 00:00:00.0)
Αντιπυραυλική ασπίδα και παραπέρα εμπλοκή από το ΝΑΤΟ ζητάει το Κίεβο(2022-11-18 00:00:00.0)
Σχέδια για συνεργασία από την άμυνα μέχρι ...την Αρκτική(2022-11-09 00:00:00.0)
Νέες ρωσικές «επισημάνσεις» για χρήση πυρηνικών, ενώ ΗΠΑ - ΕΕ στέλνουν κι άλλα βαρέα όπλα(2022-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ