ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέος βομβαρδισμός καταυλισμού - 15.694 νεκρά παιδιά έως τώρα

Εκθεση του ΟΗΕ καταγράφει τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα και Δυτική Οχθη

Παιδιά που πεθαίνουν είτε από τις Ισραηλινές βόμβες είτε από την ασιτία

Copyright 2024 The Associated

Παιδιά που πεθαίνουν είτε από τις Ισραηλινές βόμβες είτε από την ασιτία
Στο φόντο του νέου γύρου σκληρών παζαριών σε Κάιρο και Ντόχα με στόχο μία συμφωνία τριών φάσεων για εκεχειρία, ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, αποχώρηση ισραηλινών στρατευμάτων και ανοικοδόμηση, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε την ανελέητη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού βομβαρδίζοντας χτες ακόμη έναν καταυλισμό εκτοπισμένων Παλαιστινίων σε παραλία της κεντρικής Γάζας που είχε στηθεί με σκηνές, τραυματίζοντας δεκάδες.

Τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα σχολίαζε χτες εκπρόσωπος της UNICEF, σημειώνοντας ότι «νοσοκομεία, σπίτια, σχολεία, πανεπιστήμια, χωράφια, οικονομία όλα είναι κατεστραμμένα... Και οι βόμβες εξακολουθούν να πέφτουν». Ο νέος απολογισμός της 250ής μέρας πολέμου έφερε τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 37.164 και των τραυματιών σε 84.932. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο, 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο.

Το γραφείο Πληροφόρησης στη Γάζα έδωσε χτες με αφορμή τις 250 μέρες πολέμου ορισμένα στατιστικά στοιχεία για τα θύματα.

Πέρα από τον συνολικό αριθμό των νεκρών, όπου 70% είναι γυναικόπαιδα, υπάρχουν τουλάχιστον 10.000 άλλοι που αγνοούνται. Από τα θύματα αυτά, τα 15.694 είναι παιδιά. Εκτιμάται πως τουλάχιστον 17.000 παιδιά στη Γάζα έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς. Οι νεκροί από λιμό είναι επισήμως 33. Εχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 498 υγειονομικοί εργαζόμενοι, 150 δημοσιογράφοι. Οι συλληφθέντες πολίτες και μη από τον στρατό ξεπερνούν τους 5.000.

Επιπλέον, έκθεση του υπουργείου Υγείας στη Γάζα επισημαίνει πως έχουν μολυνθεί από ιό της ηπατίτιδας 71.338 Παλαιστίνιοι, περίπου 60.000 έγκυοι κινδυνεύουν να αποβάλλουν λόγω έλλειψης ιατρικής περίθαλψης, ενώ μάχη για την επιβίωση δίνουν 3.500 χρονίως πάσχοντες, δίχως πολλές φορές να έχουν πρόσβαση στα ειδικά φάρμακα που χρειάζονται ή σε ιατρική φροντίδα.

Υπολογίζεται επίσης πως έχουν καταστραφεί 206 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και οι πρόχειρες εκτιμήσεις για το κόστος των ζημιών του πολέμου ανέρχονται σε πάνω από 33 δισ. δολάρια.

Λιμοκτονούν χιλιάδες παιδάκια

Επίσης, χτες, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τ. Γκεμπρεγέσους, αποκάλυψε πως τουλάχιστον 8.000 παιδάκια στη Γάζα κάτω των 5 ετών υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό και άλλα 1.600 από σοβαρό οξύ υποσιτισμό. Σήμερα, λόγω του πολέμου στη Γάζα υπάρχουν μόνο δύο κέντρα σταθεροποίησης ασθενών που είναι σοβαρά υποσιτισμένοι, που μπορούν αυτήν τη στιγμή να λειτουργήσουν.

«Η αδυναμία μας να παράσχουμε υγειονομικές υπηρεσίες με ασφάλεια, σε συνδυασμό με την έλλειψη πόσιμου νερού και υγιεινής, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο υποσιτισμού των παιδιών», τόνισε, διευκρινίζοντας πως «υπάρχουν ήδη 32 θάνατοι που αποδίδονται στον υποσιτισμό, εκ των οποίων 28 μεταξύ παιδιών ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών».

Νωρίτερα, η οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες UNRWA ζήτησε από τη Γερμανία (σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του «Al Jazeera») να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση ώστε να σταματήσει το Ισραήλ να χτυπά υπαλλήλους της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσης η παλαιστινιακή Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων κατήγγειλε χτες τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών κράτησης σε ισραηλινή στρατιωτική φυλακή που βρίσκεται κοντά στη Ραμάλα. Η οργάνωση, επικαλούμενη δικηγόρους που κατάφεραν, μετά από πολλές προσπάθειες, να επισκεφθούν κρατούμενους, ανέφερε ότι από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, οι ισραηλινές αρχές έχουν μειώσει τις ποσότητες φαγητού, ή παρέχουν κατά διαστήματα χαλασμένα γεύματα που έχουν αρρωστήσει τους κρατούμενους. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως ορισμένοι κρατούμενοι δεν έχουν μπορέσει να αλλάξουν τα ρούχα τους εδώ και τρεις μήνες! Η οργάνωση ανέφερε επίσης ότι οι ισραηλινές αρχές των φυλακών τιμωρούν συλλογικά τους κρατούμενους μειώνοντας τον χρόνο που τους επιτρέπεται να βγαίνουν στο προαύλιο σε 40 λεπτά αντί για μία ώρα.

Από την άλλη, το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο «Κανάλι 13» παρουσίασε ρεπορτάζ για την επίσκεψη νέων εφέδρων σε στρατόπεδο συγκέντρωσης Παλαιστινίων στην έρημο Νεγκέβ, όπου μαζί με ορισμένους ενσωματωμένους δημοσιογράφους τους χλεύασαν και τους ανάγκαζαν να ξαπλώνουν στο καυτό έδαφος της ερήμου.

Εκθεση του ΟΗΕ καταδεικνύει τα στυγνά εγκλήματα του Ισραήλ

Την ίδια ώρα, τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού δεν μπορεί να κρύψει έκθεση της ανεξάρτητης Διεθνούς Επιτροπής Ειδικών του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε χτες και συντάχτηκε αφού προηγουμένως εξετάστηκαν τα γεγονότα σε Γάζα, Δ. Οχθη και Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως το τέλος του Δεκέμβρη του 2023. Σε αυτή γίνεται λόγος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εξαιτίας της λιμοκτονίας, των μαζικών συλλήψεων, των δολοφονιών «και των ακρωτηριασμών δεκάδων χιλιάδων παιδιών» από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς. Αναφέρονται παραβιάσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, δίνοντας έμφαση στη σεξουαλική βία που άσκησαν Ισραηλινοί στρατιώτες σε βάρος Παλαιστινίων (ανδρών και γυναικών) της Γάζας. Σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπιστικού δικαίου και εγκλήματα κατά Παλαιστίνιων αμάχων από τη σύμπραξη στρατιωτών και Εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη. Κατέγραψε επίσης ποικίλες «διακρίσεις» σε βάρος των Παλαιστινίων από τις δυνάμεις κατοχής, παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων, ταπεινώσεις, εξευτελισμούς, σεξουαλική βία, ψυχολογική και σωματική κακοποίηση πριν και κατά τη διάρκεια σύλληψης και αιχμαλωσίας.

Καταγράφουν πολλές περιπτώσεις εξευτελισμού Παλαιστινίων ειδικά στη Χεβρώνα, όπου αναφέρθηκαν περιπτώσεις Παλαιστινίων που αναγκάστηκαν να γδυθούν εντελώς σε δημόσιο χώρο υπό απειλή όπλων, βιντεοσκοπήθηκαν, φωτογραφήθηκαν και στη συνέχεια υπέστησαν σωματική και ψυχολογική βία. Καταγγέλλουν τις αποτρόπαιες και μισαλλόδοξες δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων σε βάρος των Παλαιστινίων της Γάζας, επισημαίνοντας πως αρνήθηκαν σε κάθε περίπτωση να συνεργαστούν με τα μέλη της επιτροπής διεθνούς έρευνας, σε αντίθεση με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ προκάλεσε η αποτύπωση αυτής της βαρβαρότητας.

Τα μέλη της επιτροπής ωστόσο, για να ...κρατήσουν υποτίθεται ουδετερότητα, κάνουν λόγο και για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά αμάχων από την πλευρά της Χαμάς, που αφορούν τη μεταχείριση και τις δολοφονίες Ισραηλινών αμάχων αλλά και τις απαγωγές πολιτών.

Τέσσερις τραυματίες από ισραηλινά πυρά στην Ιερουσαλήμ

Χτες το απόγευμα ένας Ισραηλινός στρατιώτης με πολιτική αμφίεση πυροβόλησε και τραυμάτισε τέσσερις Παλαιστίνιους κοντά στην Πύλη των Λεόντων στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ ισραηλινών ΜΜΕ, ο Ισραηλινός δικαιολόγησε την επίθεση λέγοντας πως ένας από τους Παλαιστίνιους προσπάθησε να του πάρει το όπλο του.

Από τους τέσσερις τραυματίες, ο ένας έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε παζάρι και «ισορροπίες» υπέρ του Ισραήλ

Από τις συναντήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Κατάρ
Από τις συναντήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Κατάρ
«Κόκκινο» χτυπά ο διπλωματικός πυρετός στην Ντόχα του Κατάρ, όπου μετέβη χτες το μεσημέρι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, έχοντας στα χέρια του ήδη από το βράδυ της Τρίτης τις διορθωτικές προτάσεις και την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για εκεχειρία και ανταλλαγές ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους σε τρεις φάσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ντόχα, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι εξετάζει την απάντηση της Χαμάς και ότι η οργάνωση «πρότεινε αρκετές αλλαγές» στην πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για μόνιμη εκεχειρία. «Ορισμένες αλλαγές είναι συζητήσιμες, άλλες όχι», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα μετά τις συναντήσεις που είχε με τον εμίρη του Κατάρ (που είναι πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του εμιράτου), σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, και άλλους αξιωματούχους.

Δεν αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις αλλαγές που προτείνει η Χαμάς, αρκούμενος να προσθέσει ότι η πρόταση που συζητείται είναι «ουσιαστικά ίδια» με εκείνη που είχε δεχτεί προηγουμένως η οργάνωση. «Η Χαμάς θα μπορούσε να είχε απαντήσει με μια απλή λέξη: Ναι», είπε χαρακτηριστικά ο Μπλίνκεν, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση επί του παρόντος πως τα «κενά» μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ μπορούν να γεφυρωθούν. «Εάν η Χαμάς συνεχίσει να λέει "όχι", τότε νομίζω ότι θα γίνει σαφές σε όλους στον κόσμο πως εναπόκειται σε αυτούς η επιλογή συνέχισης του πολέμου που οι ίδιοι ξεκίνησαν», κατέληξε προκλητικά ο Μπλίνκεν.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ, που καταλογίζει στον ισραηλινό στρατό εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα, ο Μπλίνκεν είπε πως δεν την έχει δει ακόμα. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά για τις δικές τους εκτιμήσεις».

Ο Καταριανός πρωθυπουργός, από τη μεριά του, εκτίμησε ότι υπάρχει «μια ξεκάθαρη και σταθερή έκκληση για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα». Επανέλαβε επίσης πως «μια δίκαιη λύση» θα πρέπει να οδηγήσει στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, κάτι που δεν διατύπωσε με την ίδια σαφήνεια ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζέικ Σάλιβαν, αναφερόμενος στις διορθωτικές προτάσεις της Χαμάς χτες το βράδυ είπε ότι οι αλλαγές που πρότεινε η οργάνωση στην πρόταση εκεχειρίας είναι μικρές. Διαβεβαίωσε ακόμα πως οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Αίγυπτο και το Κατάρ για να γεφυρώσουν τα κενά.

Νωρίτερα χτες το πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε ότι η Χαμάς αναζητεί εγγυήσεις από τις ΗΠΑ πως το Ισραήλ θα εκπληρώσει τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας εκεχειρίας, όπως η αποχώρηση των στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και η διαπραγμάτευση μιας μόνιμης εκεχειρίας.

Η απροκάλυπτα φιλοϊσραηλινή στάση των ΗΠΑ, που παρέχουν συνεχώς διπλωματική κάλυψη στο κράτος - δολοφόνο, και η σιγή του Ισραήλ σε σχέση με την πρόταση του Μπάιντεν για εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, προκαλούν αντιδράσεις. Ο Μοχάμεντ Αλ Μάσρι, καθηγητής στο Ιδρυμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, επισημαίνει ότι από την αρχή του σχεδίου Μπάιντεν οι ΗΠΑ ήταν «πολύ παραπλανητικές». «Οσες φορές κι αν το πει ο Μπλίνκεν, δεν πρόκειται να το κάνει αληθινό - το Ισραήλ δεν έχει αποδεχθεί τίποτα», είπε με νόημα, τονίζοντας: «Το Ισραήλ έχει πει επανειλημμένα ότι πρόκειται να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο. Αυτό είναι σε άμεση παραβίαση ή σε άμεση αντίθεση με όσα ορίζει η πρόταση κατάπαυσης του πυρός που παρουσιάστηκε από τις ΗΠΑ». Και πρόσθεσε: «Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η Χαμάς θέλει μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών και το Ισραήλ θέλει το δικαίωμα να συνεχίσει τον πόλεμο. Μέχρι να αλλάξει αυτή η εξίσωση, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε πουθενά».

Με τον Αλ Μάσρι συμφώνησε ο Οσάμα Χαμντάν, στέλεχος της Χαμάς, ο οποίος υποστήριξε χτες ότι η οργάνωσή του δεν υπέβαλε νέες ιδέες για την πρόταση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τονίζοντας σε συνέντευξή του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Al-Araby» πως ο Μπλίνκεν είναι «μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης» στη σύγκρουση στη Γάζα.

Πληροφορίες για τις αντιπροτάσεις της Χαμάς

Σύμφωνα με χτεσινές πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», η Χαμάς πρότεινε η συμφωνία εκεχειρίας να προβλέπει με σαφήνεια ότι το Ισραήλ θα αποχωρήσει από όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας την πρώτη βδομάδα εφαρμογής της συμφωνίας και ότι αν δεν το κάνει το Ισραήλ, μπορεί να σταματήσει η απελευθέρωση των ομήρων.

Πηγές της Χαμάς, μιλώντας στη «Haaretz», ανέφεραν πως «οι τροποποιήσεις που κατατέθηκαν έχουν στόχο να διασφαλίσουν ότι η απόσυρση και η κατάπαυση του πυρός θα καθιερωθούν σε πρώτη φάση, και ότι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να αποφύγει την εφαρμογή όλων των σταδίων της συμφωνίας και να επιστρέψει στις μάχες μόλις απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι». Η Χαμάς επιδιώκει την απόσυρση των Ισραηλινών ομήρων από τον δρόμο Σαλάχ α-Ντιν, που συνδέει τις δύο πλευρές της Λωρίδας και τον παραλιακό δρόμο. Επιπλέον, απαιτεί να έχουν ρόλο εγγυητή της συμφωνίας η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία.

Σε αντάλλαγμα, η Χαμάς προσφέρει την απελευθέρωση τριών ομήρων - ζωντανών και νεκρών - κάθε τρεις μέρες, συνολικά 33.

Συναντήσεις του Ισραηλινού επιτελάρχη με Αραβες

Χτες το βράδυ η αμερικανική ψηφιακή εφημερίδα «Axios» μετέδωσε την είδηση συνάντησης του Ισραηλινού γενικού επιτελάρχη, στρατηγού, Χέρτζι Χαλέβι, με Αραβες ομολόγους του από διάφορες χώρες του Κόλπου, στο Μπαχρέιν αυτήν τη βδομάδα, συζητώντας την περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Τουλάχιστον δύο πηγές δήλωσαν στο «Axios» ότι η συνάντηση αυτή έγινε υπό την αιγίδα της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ο επικεφαλής της οποίας, στρατηγός Μάικ Κουρίλα, βρισκόταν στο Ισραήλ από το Σαββατοκύριακο.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Με μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες απαντά η Χεζμπολάχ στη δολοφονία διοικητή της

Καθημερινή επιδείνωση παρουσιάζουν οι συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου. Χτες, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι σκότωσε την Τρίτη σημαντικό στέλεχος της Χεζμπολάχ, τον διοικητή Τάλιμπ Σάμι Αμπντάλα, που ήταν υπεύθυνος (κατά το Ισραήλ) για «τις επιθέσεις σε Ισραηλινούς πολίτες εδώ και μερικά χρόνια». Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, απάντησε χτες το πρωί με μπαράζ 170 - 200 ρουκετών σε περιοχές του βόρειου Ισραήλ, με αποτέλεσμα νέες μεγάλες πυρκαγιές. Ο Χασίμ Σαφιντίν, στέλεχος της Χεζμπολάχ, δήλωσε χτες, σύμφωνα με το «Al Jazeera», ότι η οργάνωση θα αυξήσει την ένταση, τη δύναμη και την ποσότητα των επιχειρήσεων κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του διοικητή Αμπντάλα.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έγιναν και στις πόλεις Μάρκαμπα, Ονταϊσίχ και Ντέιρ Σιριάν στον Νότιο Λίβανο, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 4 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα τρία.

Νεκρός ναυτεργάτης από επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο

Στο μεταξύ, ένας ναυτεργάτης (Γ' μηχανικός) σκοτώθηκε από την επίθεση των Χούθι σε ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο, που διερχόταν από την Ερυθρά με προορισμό την Ινδία. Οι επιθέσεις προκάλεσαν εισροή υδάτων στον χώρο της μηχανής, νοτιοδυτικά από το λιμάνι Αλ Χουντάιντα της Υεμένης. Το πλοίο δέχθηκε πλήγματα από αέρα και θάλασσα, χωρίς να διευκρινίζεται αν χτυπήθηκε από drone ή πύραυλο. Στο πλήρωμα δεν υπήρχε κανένας Ελληνας ναυτεργάτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ