ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Γονείς κουβαλούσαν ανεμιστήρες στα σχολεία!

Η ανεπάρκεια των σχολικών υποδομών μπροστά στον καύσωνα φέρνει αγανάκτηση σε γονείς και εκπαιδευτικούς

Με ψηφιακές οθόνες που απεικονίζουν ανεμιστήρες σχολιάζει η ΑΣΕ την ανυπαρξία μέτρων για τον καύσωνα στα σχολεία
Με ψηφιακές οθόνες που απεικονίζουν ανεμιστήρες σχολιάζει η ΑΣΕ την ανυπαρξία μέτρων για τον καύσωνα στα σχολεία
Η ανυπαρξία μέτρων αντιμετώπισης του καύσωνα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, όπου διεξάγονται εξετάσεις κάτω από αντίξοες συνθήκες, και η «εύκολη λύση» του... κλεισίματος Δημοτικών και Νηπιαγωγείων χωρίς καμιά μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς, έχουν προκαλέσει αγανάκτηση σε γονείς και εκπαιδευτικούς που διεκδικούν μέτρα έστω και τώρα. Και σήμερα, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία σε πολλούς δήμους θα παραμείνουν κλειστά, ενώ χτες, τελευταία μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, σε Λύκεια που είναι εξεταστικά κέντρα, αναδείχτηκε η γύμνια του αστικού κράτους, καθώς γονείς αναγκάστηκαν να κουβαλούν ανεμιστήρες από τα σπίτια τους στα σχολεία...

Η Ενωση Γονέων Ανω Λιοσίων και Φυλής έκανε τις προηγούμενες μέρες παρέμβαση στον δήμο ζητώντας μέτρα για τα σχολεία, ωστόσο η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί να παράσχει ανεμιστήρες ούτε χυμούς και νερά, λέγοντας ότι το υπουργείο πρέπει να δώσει έκτακτο κονδύλι για να υλοποιηθούν οι οδηγίες του. Οι γονείς επικοινώνησαν και με την Περιφέρεια, που όμως έριξε το μπαλάκι στον δήμο. Τελικά, αναγκάστηκαν οι γονείς να μεταφέρουν ανεμιστήρες στο 1ο και 2ο ΓΕΛ Ανω Λιοσίων και στο 2ο Γυμνάσιο της πόλης.

Αντίστοιχα στο 5ο Λύκειο, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, που στεγάζεται εδώ και τουλάχιστον μια 10ετία σε προκάτ αίθουσες, χωρίς κλιματισμό, μόνο με κάποιους λίγους ανεμιστήρες που δεν επαρκούν για όλες τις αίθουσες, η διεύθυνση του σχολείου κάλεσε τους γονείς να φέρουν από τα σπίτια τους ανεμιστήρες για να μπορέσουν να αντέξουν οι μαθητές τη χτεσινή διαδικασία των εξετάσεων. Ετσι, από νωρίς το πρωί, γονείς και μαθητές μπήκαν στο σχολείο με ανεμιστήρες στα χέρια.

Οπως σημειώνει η Ενωση Γονέων του 7ου Διαμερίσματος Αθήνας, «κάθε χρονιά μόλις οι θερμοκρασίες ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς, μέσα στις σχολικές αίθουσες, όπου έχουν στοιβαχτεί 25 - 28 παιδιά, το μάθημα γίνεται αδύνατο αφού στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων δεν υπάρχουν κλιματιστικά. Ακόμα και οι ανεμιστήρες οροφής, όπου υπάρχουν, είναι ασυντήρητοι εδώ και χρόνια, όπως άλλωστε και όλες οι σχολικές κτιριακές υποδομές - γι' αυτό άλλωστε "έβρεχε σοβάδες" όλο τον χειμώνα μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Εν έτει 2024, λοιπόν, ο μόνος τρόπος να προστατευτούν οι μαθητές από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν μέσα στα σχολεία είναι ...να μην πάνε σχολείο», σχολιάζει καυστικά η Ενωση Γονέων και ζητά μέτρα για τα σχολεία που είναι εξεταστικά κέντρα και άδειες για τους εργαζόμενους γονείς των παιδιών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Σχολεία - κλουβιά που τον χειμώνα μπάζουν κρύο και το καλοκαίρι βράζουν σαν καζάνια...», σχολιάζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στα σχολεία εν μέσω καύσωνα, τονίζοντας ότι «δεν είναι ανικανότητα ούτε αδιαφορία, είναι ταξική επιλογή» η υποβάθμιση των όρων μόρφωσης των παιδιών στο όνομα του κόστους.

Και τονίζει: «Το "ψηφιακό" και "πράσινο" σχολείο που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τη συναίνεση όλων των κομμάτων που στηρίζουν τον μονόδρομο της ΕΕ, δεν είναι ούτε "δροσερό" ούτε ασφαλές για μας και τους μαθητές μας!

Επιτέλους, ας αφήσει το υπουργείο τις μεγαλοστομίες για ψηφιακό σχολείο και ας ξεκινήσει με τα βασικά: Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για εμάς και τους μαθητές μας».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να παρθούν τώρα μέτρα για τον καύσωνα σε όλα τα πανεπιστήμια!

Λιποθυμίες, ακυρώσεις εξετάσεων και εστίες - θερμοκήπια

Καταγγελία για λιποθυμίες, ακυρώσεις εξετάσεων και εστίες - «θερμοκήπια» εν μέσω καύσωνα... κάνει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), σημειώνοντας αναλυτικά:

«Το υπουργείο Παιδείας να πάρει τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, αφού οι προβλέψεις υποστηρίζουν ότι μέχρι την Παρασκευή θα επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έως και πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια στιγμή η εξεταστική έχει ξεκινήσει σε πολλές σχολές της χώρας και διεξάγεται σε αίθουσες ακόμα και χωρίς κλιματισμό και σε αμφιθέατρα που "βράζουν". Μόλις χθες φοιτητής λιποθύμησε εν ώρα εξέτασης στη Νομική του ΑΠΘ, που όπως τονίζουν οι φοιτητές επικρατεί "ανεπάρκεια κλιματισμού και εξαερισμού" σε αμφιθέατρα που είναι ασφυκτικά γεμάτα λόγω των εξετάσεων.

Τα όμορφα λόγια για δήθεν "εκσυγχρονισμό" και "καινοτομίες τεχνητής νοημοσύνης" του υπουργείου καταρρέουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, όταν σε μια από τις μεγαλύτερες σχολές της χώρας, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, η Κοσμητεία ανακοίνωσε την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων τις επόμενες τρεις μέρες λόγω "έκτακτων καιρικών συνθηκών" (δηλαδή... καύσωνα το καλοκαίρι) και "βλάβης στο σύστημα ψύξης" του ιδρύματος!

Ανυπόφορη είναι και η κατάσταση για χιλιάδες εστιακούς φοιτητές σε όλη τη χώρα, που βρίσκουν μπροστά τους - για ένα ακόμη καλοκαίρι - τις τραγικές ελλείψεις στις υποδομές και στη συντήρηση των εστιών, με τα συστήματα ψύξης να έχουν χαλάσει σε ολόκληρα κτίρια και τους φοιτητές να ψήνονται μέσα στα δωμάτιά τους εν μέσω εξεταστικής, όπως στις Νέες Εστίες του ΕΜΠ. Θυμίζουμε ότι εδώ και μήνες οι Σύλλογοι Εστιών διεκδικούν την επιδιόρθωση και την ανάπτυξη του συστήματος κλιματισμού, τη στιγμή που το υπουργείο είχε ανακοινώσει μείωση κατά 50% του προϋπολογισμού για εξοπλισμό εστιών.

Εν έτει 2024 φοιτητές λιποθυμούν, μαθήματα ακυρώνονται, οι εστιακοί φοιτητές δεν μπορούν να μείνουν στα δωμάτιά τους. Από ό,τι φαίνεται, η ψηφιοποίηση του υπουργείου δεν αφορά αυτές τις ανάγκες, αλλά μόνο την ταχύτητα στις μπίζνες και το πετσόκομμα των προϋπολογισμών για τη λειτουργία των ιδρυμάτων.

Ας συνεχίσει η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τους ιδιώτες που έρχονται με ενοίκια στις εστίες (ΣΔΙΤ)... Μάλλον ο κ. Πιερρακάκης έχει κλιματισμό στο γραφείο του, γιατί δεν βλέπουμε να ιδρώνει το αυτί του. Ομως έχει λάβει το μήνυμα ότι με τους φοιτητές θα τα βρίσκει σκούρα!

Η κυβέρνηση άμεσα να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Απαιτούμε:

  • Να αποκατασταθούν τώρα όλες οι βλάβες στα συστήματα ψύξης των πανεπιστημίων.
  • Να εξασφαλιστούν φορητά κλιματιστικά και να αξιοποιηθούν περισσότερες αίθουσες για τα μαθήματα και τις εξετάσεις.
  • Να αγοραστούν ειδικά σώματα κλιματισμού, για τους εστιακούς φοιτητές που τα κτίριά τους έχουν μείνει χωρίς κλιματισμό.
  • Να μπορούν να εξεταστούν σε διαφορετική ημερομηνία οι συνάδελφοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Να πυκνώσουν τα δρομολόγια των λεωφορείων που εξυπηρετούν τις μετακινήσεις των φοιτητών από και προς τα πανεπιστήμια, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, να διασφαλιστεί στα λεωφορεία ο κλιματισμός».
Ατομική ευθύνη μόνο

Για ...μέτρα ενόψει του καύσωνα στα σχολεία υποτίθεται έκανε λόγο η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, οριοθετημένα όμως στο πλαίσιο των «δυνατοτήτων» (βλ. κόστος), δίνοντας το «πράσινο φως» στους δήμους για να κλείνουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας όπου αυτές οι «δυνατότητες» δεν υπάρχουν, όπως και έκαναν σωρηδόν...

Το υπουργείο Παιδείας έκανε λόγο για κλιματιζόμενες σχολικές αίθουσες, τις οποίες ακόμα ψάχνουμε με το κιάλι να τις βρούμε ανά την επικράτεια. «Επαθαν» virtual reality μάλλον από τη ζέστη...

Μόνο κάτι ανεμιστήρες δόθηκαν κακήν κακώς από ορισμένους δήμους σε ορισμένα σχολεία - εξεταστικά κέντρα. Υπάρχουν όμως κι άλλες περιπτώσεις, όπου τους ανεμιστήρες δεν τους έδωσε κανένας δήμος και κανένα υπουργείο ...αλλά τους κουβάλησαν οι γονείς από τα σπίτια τους! Οταν το θερμόμετρο χτυπάει 40, βέβαια, ένας επιδαπέδιος ανεμιστήρας δεν μπορεί να κάνει και πολλά...

Η πραγματικότητα είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες είναι όλο και πιο συχνές και οι σχολικές τάξεις, όπου συχνά ούτε κουρτίνες δεν υπάρχουν, γίνονται «βραστές» και μαζί οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους. Ομως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την τοποθέτηση κλιματισμού στα σχολεία, ούτε βέβαια και κανένα άλλο μέτρο για σύγχρονη σχολική στέγη. Αντ' αυτού, τοποθετεί - μετά από 3 χρόνια διαφήμισης - διαδραστικούς πίνακες και εξαγγέλλει «ψηφιακό σχολείο», που στην ουσία αποσκοπεί στη μείωση του κόστους (βλ. προσλήψεις εκπαιδευτικών).

Αυτό εξάλλου «κουμπώνει» με τη διαχρονική προσπάθεια των κυβερνήσεων να πετάξουν από πάνω τους την ευθύνη των σχολικών κτιρίων, παραδίδοντάς τα στους δήμους - με τις σχολικές επιτροπές να στενάζουν από την υποχρηματοδότηση. Η εγκατάλειψη των σχολικών μονάδων είναι εμφανής σε όλους όσοι εμπλέκονται με την Εκπαίδευση, αλλά και ευρύτερα από το πλήθος και τη συχνότητα με την οποία τα τελευταία χρόνια πέφτουν ταβάνια, πλημμυρίζουν σχολικές αίθουσες και προαύλια κ.λπ. Οι εργασίες συντήρησης είναι μίλια πίσω από τις ανάγκες, η δε ανέγερση νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων γίνεται με το σταγονόμετρο, ενώ τοποθετούνται προκάτ αίθουσες σε προαύλια σχολείων για να στεγάσουν μαθητές που «περισσεύουν».

Και ενώ από τις προγραμματικές δηλώσεις διαφήμιζαν ότι θα υλοποιηθεί πρόγραμμα για τη σχολική στέγη, ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει ούτε οι προσεισμικοί έλεγχοι που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ενάμιση χρόνο πριν...

Γιατί στη μέγγενη «κόστους - οφέλους» που διαχρονικά ακολουθούν ως πολιτική όλες οι κυβερνήσεις, η μία πάνω στα μέτρα της προηγούμενης, τα σχολεία γίνονται όλο και περισσότερο «ατομική ευθύνη» των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών. Και έτσι μετακυλίεται το κόστος σε αυτούς, που αν έχουν εξοπλίζουν το σχολείο με τα αναγκαία, αν όμως δεν έχουν ...ε, ας μην ανησυχούν. Το «επιτελικό κράτος» έχει έτοιμο το φάρμακο για κάθε δυσμενή καιρική - και όχι μόνο - συνθήκη: Οι μαθητές στα σπίτια τους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ