Πέμπτη 13 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
Γονείς κουβαλούσαν ανεμιστήρες στα σχολεία!

Η ανεπάρκεια των σχολικών υποδομών μπροστά στον καύσωνα φέρνει αγανάκτηση σε γονείς και εκπαιδευτικούς

Με ψηφιακές οθόνες που απεικονίζουν ανεμιστήρες σχολιάζει η ΑΣΕ την ανυπαρξία μέτρων για τον καύσωνα στα σχολεία
Με ψηφιακές οθόνες που απεικονίζουν ανεμιστήρες σχολιάζει η ΑΣΕ την ανυπαρξία μέτρων για τον καύσωνα στα σχολεία
Η ανυπαρξία μέτρων αντιμετώπισης του καύσωνα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, όπου διεξάγονται εξετάσεις κάτω από αντίξοες συνθήκες, και η «εύκολη λύση» του... κλεισίματος Δημοτικών και Νηπιαγωγείων χωρίς καμιά μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς, έχουν προκαλέσει αγανάκτηση σε γονείς και εκπαιδευτικούς που διεκδικούν μέτρα έστω και τώρα. Και σήμερα, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία σε πολλούς δήμους θα παραμείνουν κλειστά, ενώ χτες, τελευταία μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, σε Λύκεια που είναι εξεταστικά κέντρα, αναδείχτηκε η γύμνια του αστικού κράτους, καθώς γονείς αναγκάστηκαν να κουβαλούν ανεμιστήρες από τα σπίτια τους στα σχολεία...

Η Ενωση Γονέων Ανω Λιοσίων και Φυλής έκανε τις προηγούμενες μέρες παρέμβαση στον δήμο ζητώντας μέτρα για τα σχολεία, ωστόσο η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί να παράσχει ανεμιστήρες ούτε χυμούς και νερά, λέγοντας ότι το υπουργείο πρέπει να δώσει έκτακτο κονδύλι για να υλοποιηθούν οι οδηγίες του. Οι γονείς επικοινώνησαν και με την Περιφέρεια, που όμως έριξε το μπαλάκι στον δήμο. Τελικά, αναγκάστηκαν οι γονείς να μεταφέρουν ανεμιστήρες στο 1ο και 2ο ΓΕΛ Ανω Λιοσίων και στο 2ο Γυμνάσιο της πόλης.

Αντίστοιχα στο 5ο Λύκειο, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, που στεγάζεται εδώ και τουλάχιστον μια 10ετία σε προκάτ αίθουσες, χωρίς κλιματισμό, μόνο με κάποιους λίγους ανεμιστήρες που δεν επαρκούν για όλες τις αίθουσες, η διεύθυνση του σχολείου κάλεσε τους γονείς να φέρουν από τα σπίτια τους ανεμιστήρες για να μπορέσουν να αντέξουν οι μαθητές τη χτεσινή διαδικασία των εξετάσεων. Ετσι, από νωρίς το πρωί, γονείς και μαθητές μπήκαν στο σχολείο με ανεμιστήρες στα χέρια.

Οπως σημειώνει η Ενωση Γονέων του 7ου Διαμερίσματος Αθήνας, «κάθε χρονιά μόλις οι θερμοκρασίες ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς, μέσα στις σχολικές αίθουσες, όπου έχουν στοιβαχτεί 25 - 28 παιδιά, το μάθημα γίνεται αδύνατο αφού στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων δεν υπάρχουν κλιματιστικά. Ακόμα και οι ανεμιστήρες οροφής, όπου υπάρχουν, είναι ασυντήρητοι εδώ και χρόνια, όπως άλλωστε και όλες οι σχολικές κτιριακές υποδομές - γι' αυτό άλλωστε "έβρεχε σοβάδες" όλο τον χειμώνα μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Εν έτει 2024, λοιπόν, ο μόνος τρόπος να προστατευτούν οι μαθητές από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν μέσα στα σχολεία είναι ...να μην πάνε σχολείο», σχολιάζει καυστικά η Ενωση Γονέων και ζητά μέτρα για τα σχολεία που είναι εξεταστικά κέντρα και άδειες για τους εργαζόμενους γονείς των παιδιών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Σχολεία - κλουβιά που τον χειμώνα μπάζουν κρύο και το καλοκαίρι βράζουν σαν καζάνια...», σχολιάζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στα σχολεία εν μέσω καύσωνα, τονίζοντας ότι «δεν είναι ανικανότητα ούτε αδιαφορία, είναι ταξική επιλογή» η υποβάθμιση των όρων μόρφωσης των παιδιών στο όνομα του κόστους.

Και τονίζει: «Το "ψηφιακό" και "πράσινο" σχολείο που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τη συναίνεση όλων των κομμάτων που στηρίζουν τον μονόδρομο της ΕΕ, δεν είναι ούτε "δροσερό" ούτε ασφαλές για μας και τους μαθητές μας!

Επιτέλους, ας αφήσει το υπουργείο τις μεγαλοστομίες για ψηφιακό σχολείο και ας ξεκινήσει με τα βασικά: Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για εμάς και τους μαθητές μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ