ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανιχνεύουν πεδία περαιτέρω ενίσχυσης συνεργασίας

Ο Τούρκος πρόεδρος με τον Ισπανό πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του πρώτου στη Μαδρίτη
Ο Τούρκος πρόεδρος με τον Ισπανό πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του πρώτου στη Μαδρίτη
«Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε περαιτέρω τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις, μέσα από μια προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, χτες, μιλώντας σε Επιχειρηματικό Φόρουμ στη Μαδρίτη, όπου εκπρόσωποι εκατοντάδων ισπανικών και τουρκικών εταιρειών διαβεβαίωσαν για τις αυξανόμενες προοπτικές που γεννά η διμερής συνεργασία.

Μαζί με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, ο Ερντογάν προήδρευσε στην 8η Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής, στο πλαίσιο της οποίας αναμένονταν να συζητηθούν ή / και οριστικοποιηθούν τουλάχιστον 13 συμφωνίες συνεργασίας, με τον Ερντογάν να επισημαίνει από τη μεριά του πως «περιφέρειες όπως η Κεντρική Ασία, τα Βαλκάνια, η Αφρική και η Νότια Αμερική προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για την κοινή δουλειά (σ.σ. των μονοπωλίων) των δύο πλευρών». Σημειωτέον ότι ο Ερντογάν έπλεξε «εγκώμιο» στον Σάντσεθ για χειρισμούς όπως την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους, ενώ στάθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και τον σχεδιασμό για διεύρυνση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, με στόχο τα 25 δισ. ευρώ.

Το επιχειρηματικό Φόρουμ οργάνωσε η τράπεζα BBVA, εστιάζοντας στην ανάπτυξη συνεργασιών σε Υποδομές, Μεταφορές, Ενέργεια, Βιομηχανία και Τεχνολογία. Σχετικά ρεπορτάζ υπενθύμιζαν ότι η ισπανική εταιρεία «Navantia» έχει ήδη κατασκευάσει αεροπλανοφόρο για την Τουρκία, αλλά και ότι σχέδια για κατασκευή ενός ακόμα συναντούν «επιφυλάξεις». Ισπανικά ΜΜΕ σχολίαζαν ότι «οι ελλείψεις στο κράτος δικαίου» στην Τουρκία «περιπλέκουν πολύ την αποδοχή της εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αλλά και ότι «λειτουργεί ως χώρα γέφυρα μεταξύ των πολιτισμών», παρουσιάζει τον εαυτό της «ως βασικό παράγοντα για την αποφυγή της σύγκρουσης μεταξύ μουσουλμανικών και δυτικών πολιτισμών».

Στα γραφεία του CHP πήγε ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, ενδεικτική των ενδοαστικών διεργασιών είναι η επίσκεψη Ερντογάν στην έδρα του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), όπου συνάντησε τον πρόεδρό του, Οζγκιούρ Οζέλ.

Ηταν η πρώτη επίσκεψη του ηγέτη του ΑΚΡ στα γραφεία του CHP μετά από 18 χρόνια. Στις 2 Μάη είχε γίνει συνάντησή τους και στα γραφεία του ΑΚΡ. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε πως συζητήθηκε η σχεδιαζόμενη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος με ζητούμενο την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, αλλά και οι εξελίξεις στην οικονομία. Ειδικά συζητήθηκε και η ανάγκη - σύμφωνα με τον Τσελίκ - για «ισχυρή ενότητα και αλληλεγγύη» στη διάρκεια των επικείμενων εκδηλώσεων για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενώ σημείωσε ακόμα πως «είναι σημαντικό να ενισχυθεί η συνεργασία την επόμενη περίοδο και να απαντήσουμε στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη». Τέλος, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, για τις οποίες ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε πως «εμείς, ως πολιτικά κόμματα, θα πρέπει να πάρουμε κοινή θέση ενάντια στην πολιτική της γενοκτονίας στη Γάζα και να ενισχύσουμε την ευαισθησία μας σε σχέση με το παλαιστινιακό κράτος» και ότι «η ενημέρωση από τον κ. Οζέλ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (σ.σ. το CHP είναι μέλος) θα είναι εξαιρετικά πολύτιμη».

ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Πάνω από 120 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι

Η αύξηση σφοδρών συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, με πρώτους τους πολέμους σε Γάζα και Σουδάν, πολλαπλασιάζει τον εκτοπισμό αμάχων. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, που δημοσιοποίησε χτες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων αμάχων παγκοσμίως ξεπερνά τα 120 εκατομμύρια άτομα, όσο ολόκληρος ο πληθυσμός της Ιαπωνίας!

Οπως έγινε γνωστό, μέχρι τον Απρίλη του 2024 είχαμε τη 12η συνεχόμενη χρονιά με αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων, με τον επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, να απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τη ρίζα του προβλήματος (λες και δεν ξέρει για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους) αντί να πολιτικοποιούν το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό ή να καταφεύγουν σε εύκολες και βραχυπρόθεσμες λύσεις, όπως το κλείσιμο των συνόρων και η σκλήρυνση των μεταναστευτικών πολιτικών τους.

Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι συνδέονται με τους πολέμους της Συρίας, του Σουδάν και της Γάζας.

Ειδικότερα, οι Σουδανοί εκτοπισμένοι άμαχοι από τον εμφύλιο που ξέσπασε τον Απρίλη του 2023 ανέρχονται σε τουλάχιστον 9 εκατ. άτομα. Οσο δε για τη Γάζα, υπολογίστηκε ότι έχει εκτοπιστεί πάνω από το 75% του πληθυσμού μέχρι τον φετινό Απρίλη. Τέλος, σχετικά με τη Συρία, οι εκτοπισμένοι από το 2011 μέχρι σήμερα πλησιάζουν τα 14 εκατομμύρια άτομα.

Εκτιμάται δε ότι από το 2012 μέχρι σήμερα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί ο αριθμός των εκτοπισμένων παγκοσμίως, με αυξητικές τάσεις τα επόμενα χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ