Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανιχνεύουν πεδία περαιτέρω ενίσχυσης συνεργασίας

Ο Τούρκος πρόεδρος με τον Ισπανό πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του πρώτου στη Μαδρίτη
Ο Τούρκος πρόεδρος με τον Ισπανό πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του πρώτου στη Μαδρίτη
«Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε περαιτέρω τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις, μέσα από μια προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, χτες, μιλώντας σε Επιχειρηματικό Φόρουμ στη Μαδρίτη, όπου εκπρόσωποι εκατοντάδων ισπανικών και τουρκικών εταιρειών διαβεβαίωσαν για τις αυξανόμενες προοπτικές που γεννά η διμερής συνεργασία.

Μαζί με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, ο Ερντογάν προήδρευσε στην 8η Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής, στο πλαίσιο της οποίας αναμένονταν να συζητηθούν ή / και οριστικοποιηθούν τουλάχιστον 13 συμφωνίες συνεργασίας, με τον Ερντογάν να επισημαίνει από τη μεριά του πως «περιφέρειες όπως η Κεντρική Ασία, τα Βαλκάνια, η Αφρική και η Νότια Αμερική προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για την κοινή δουλειά (σ.σ. των μονοπωλίων) των δύο πλευρών». Σημειωτέον ότι ο Ερντογάν έπλεξε «εγκώμιο» στον Σάντσεθ για χειρισμούς όπως την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους, ενώ στάθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και τον σχεδιασμό για διεύρυνση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, με στόχο τα 25 δισ. ευρώ.

Το επιχειρηματικό Φόρουμ οργάνωσε η τράπεζα BBVA, εστιάζοντας στην ανάπτυξη συνεργασιών σε Υποδομές, Μεταφορές, Ενέργεια, Βιομηχανία και Τεχνολογία. Σχετικά ρεπορτάζ υπενθύμιζαν ότι η ισπανική εταιρεία «Navantia» έχει ήδη κατασκευάσει αεροπλανοφόρο για την Τουρκία, αλλά και ότι σχέδια για κατασκευή ενός ακόμα συναντούν «επιφυλάξεις». Ισπανικά ΜΜΕ σχολίαζαν ότι «οι ελλείψεις στο κράτος δικαίου» στην Τουρκία «περιπλέκουν πολύ την αποδοχή της εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αλλά και ότι «λειτουργεί ως χώρα γέφυρα μεταξύ των πολιτισμών», παρουσιάζει τον εαυτό της «ως βασικό παράγοντα για την αποφυγή της σύγκρουσης μεταξύ μουσουλμανικών και δυτικών πολιτισμών».

Στα γραφεία του CHP πήγε ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, ενδεικτική των ενδοαστικών διεργασιών είναι η επίσκεψη Ερντογάν στην έδρα του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), όπου συνάντησε τον πρόεδρό του, Οζγκιούρ Οζέλ.

Ηταν η πρώτη επίσκεψη του ηγέτη του ΑΚΡ στα γραφεία του CHP μετά από 18 χρόνια. Στις 2 Μάη είχε γίνει συνάντησή τους και στα γραφεία του ΑΚΡ. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε πως συζητήθηκε η σχεδιαζόμενη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος με ζητούμενο την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, αλλά και οι εξελίξεις στην οικονομία. Ειδικά συζητήθηκε και η ανάγκη - σύμφωνα με τον Τσελίκ - για «ισχυρή ενότητα και αλληλεγγύη» στη διάρκεια των επικείμενων εκδηλώσεων για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενώ σημείωσε ακόμα πως «είναι σημαντικό να ενισχυθεί η συνεργασία την επόμενη περίοδο και να απαντήσουμε στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη». Τέλος, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, για τις οποίες ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε πως «εμείς, ως πολιτικά κόμματα, θα πρέπει να πάρουμε κοινή θέση ενάντια στην πολιτική της γενοκτονίας στη Γάζα και να ενισχύσουμε την ευαισθησία μας σε σχέση με το παλαιστινιακό κράτος» και ότι «η ενημέρωση από τον κ. Οζέλ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (σ.σ. το CHP είναι μέλος) θα είναι εξαιρετικά πολύτιμη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ