Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Οι μεγαλοεργοδότες ζητούν επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

Να διασφαλιστεί ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών θα επιταχυνθούν όλες οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που απαιτεί η υπεράσπιση του μεγάλου κεφαλαίου ζητά η Ενωση των Γάλλων μεγαλοβιομηχάνων (MEDEF), που σε ανακοίνωσή της ανέλαβε να επισημάνει τις προτεραιότητες που δεν πρέπει να χαθούν, εν μέσω σφοδρών διεργασιών σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού χάρτη της χώρας.

Οι βιομήχανοι ζητούν συσπείρωση όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων με ζητούμενο την ευρωπαϊκή και διεθνή κατάταξη των μονοπωλίων της χώρας, χαρακτηρίζοντας «εύθραυστα αποτελέσματα» το ότι η χώρα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη εδώ και πέντε χρόνια όσον αφορά την ελκυστικότητα για ξένες επενδύσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι απαραίτητη η «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Ανάμεσα σε άλλα προσθέτουν πως με δεδομένο τον «ολοένα και πιο έντονο διεθνή ανταγωνισμό», η Ευρωπαϊκή Ενωση «αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα» για τις επιχειρήσεις και εκφράζει ανησυχία - όπως αναφέρει - για «κάποιους» που «εξέφρασαν αντίθεση σε αυτό το σχέδιο».

Στο μεταξύ, την κλιμάκωση των ενδοαστικών διεργασιών, που επιβεβαίωσε και το ανοιχτό κάλεσμα του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων (LR - του μεγαλύτερου κόμματος της κεντροδεξιάς, βασικού πόλου της κυβερνητικής εναλλαγής για δεκαετίες) Ερίκ Σιοτί, για συμμαχία LR με την «Εθνική Συσπείρωση» (RN) των Λεπέν - Μπαρντελά, αναδεικνύουν και δηλώσεις στελεχών των LR που επέκριναν τις προτάσεις Σιοτί.

Για παράδειγμα ο Ρεπουμπλικάνος ευρωβουλευτής, Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί, δήλωσε ότι στις εκλογικές περιφέρειες όπου στον β' γύρο θα «αναμετρηθούν» υποψήφιοι της «Συσπείρωσης» και του σχήματος που συγκρότησαν σοσιαλδημοκρατικές και άλλες «αριστερές» δυνάμεις, «προφανώς θα εμποδίσω την "Ανυπότακτη Γαλλία"». Ολα αυτά ενώ ο ίδιος ο Σιοτί ανακοίνωσε ότι στον α' γύρο των εκλογών σε περίπου 80 από τις 577 εκλογικές περιφέρειες, υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων θα «κατέβουν» υποψήφιοι με τη στήριξη και της «Συσπείρωσης».

Σημειωτέον ότι προχτές το Πολιτικό Γραφείο των Ρεπουμπλικάνων διέγραψε τον Σιοτί, σε συνεδρίαση ωστόσο που ο ίδιος χαρακτήρισε «παράνομη», ζητώντας μάλιστα και παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Την ίδια στιγμή, «ρήγματα» εμφανίστηκαν και στην ακροδεξιά «Ανάκτηση» (Reconquete) του Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος ανακοίνωσε την αποπομπή της Μαριόν Μαρεσάλ, κατηγορώντας την για προδοσία και ότι «είπε ψέματα», αφού «περιτριγυρίστηκε από επαγγελματίες της προδοσίας». Η Μαρεσάλ, για χρόνια στέλεχος της RN, είναι υπέρ της «μη διαίρεσης της δεξιάς».

Πρώτη αλλά όχι με απόλυτη πλειοψηφία η RN

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Elabe», η RN θα τερματίσει μεν πρώτη αλλά όχι με απόλυτη πλειοψηφία - συγκεκριμένα συγκεντρώνει το 31% των ψήφων στον α' γύρο αλλά στον β' θα λάβει 220-270 στην 577μελή Βουλή.

Στη 2η θέση αναμένεται η συνεργασία PS, «Ανυπότακτης Γαλλίας», Οικολόγων, μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας, με 28%, που στον β' γύρο εκτιμάται (με βάση την έρευνα αυτή) να κερδίζει 150-190 έδρες.

Η κυβερνητική παράταξη εμφανίζεται στον α' γύρο με 18% και στον β' γύρο με 90-130 έδρες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι συγκεντρώνουν (σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα) 6,5% στον α' γύρο και στον β' γύρο αναμένεται να εκλέξουν 30-40 βουλευτές.

Διεργασίες και στην Ευρωβουλή με συνάντηση ακροδεξιών

Συνάντηση με τη συμμετοχή του ηγετικού στελέχους της «Εθνικής Συσπείρωσης» Μαρίν Λεπέν έγινε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων διαφόρων κομμάτων της ακροδεξιάς που έως τώρα συμμετείχαν στην ευρωομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Politico», η συνάντηση διήρκεσε πάνω από 3 ώρες και έγινε κεκλεισμένων των θυρών, με τη συμμετοχή φυσικά και του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της «Λέγκα», Ματέο Σαλβίνι, του Ολλανδού Γκέερτ Βίλντερς (από το PVV), άλλων συγγενών πολιτικών κομμάτων από Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Πορτογαλία και Φλάνδρα (Βέλγιο).

Ο Σαλβίνι δήλωσε μετά ότι υπήρξε συμφωνία συνεργασίας, με όρους την απόρριψη οποιουδήποτε «ανοίγματος» προς την αριστερά και τους «ακραίους οικολόγους», αλλά και ισχυρή βούληση να αλλάξει η Ευρώπη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης σίγουρα βρέθηκε η πρόσφατη πρόταση Λεπέν για συγκρότηση «μιας μεγάλης ευρωομάδας» με τη συμμετοχή και κομμάτων που έως τώρα ανήκαν σε άλλες, όπως οι «Αδελφοί της Ιταλίας» της Μελόνι που μέχρι τώρα ανήκαν στην ευρωομάδα των «Μεταρρυθμιστών» (ECR), για την οποία και η Μελόνι δεν δήλωσε αδιάφορη, όπως άλλωστε και η δεξιά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται διεργασίες γύρω από «δημοκρατικά μέτωπα» (2024-07-25 00:00:00.0)
Ζυμώσεις σε όλο το αστικό πολιτικό φάσμα (2024-07-04 00:00:00.0)
Ξαναβγάζουν από το ντουλάπι τα κουρέλια των αντι-ακροδεξιών μετώπων (2024-06-15 00:00:00.0)
Με το βλέμμα στον... «γ' γύρο» και την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού (2022-04-23 00:00:00.0)
Ρευστό σκηνικό πλησιάζοντας στην τελική ευθεία (2022-02-02 00:00:00.0)
Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν τις περιφέρειες (2015-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ