Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Νέες απειλές Πασινιάν για αποχώρηση από τη «συμμαχία» της Ρωσίας

Και αναβάθμιση της «αμυντικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ

Νέες απειλές ότι η Αρμενία θα αποχωρήσει από την στρατιωτική συμμαχία της Ρωσίας, τον Οργανισμό Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), εξαπέλυσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, μιλώντας προχθές στο κοινοβούλιο ενώ απέξω εξελισσόταν άλλη μια αντικυβερνητική διαδήλωση με αίτημα την παραίτησή του.

Οι πολιτικές αναταραχές εντείνονται και στη συγκεκριμένη χώρα του Νότιου Καυκάσου, ως αποτέλεσμα του γεωπολιτικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας.

Η αρμενική κυβέρνηση προωθεί οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με την ΕΕ και κράτη όπως η Γαλλία, ενώ την Τρίτη, μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Αρμενίας - ΗΠΑ, ανακοινώθηκε ότι οι δεύτερες θα υποστηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις στην αμυντική βιομηχανία και στο σύστημα επιβολής νόμου, καθώς επίσης την «ενεργειακή ανεξαρτησία» από τη Ρωσία.

Προχθές ο Πασινιάν εμφανίστηκε στο κοινοβούλιο να υπερασπίζεται την πρόσφατη παραχώρηση τεσσάρων παραμεθόριων κοινοτήτων στο Αζερμπαϊτζάν, χαρακτηρίζοντάς την απαραίτητη για την αποφυγή νέας σύγκρουσης με το Μπακού.

Στο μεταξύ, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και περίπου 60 συνελήφθησαν σε επεισόδια κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης έξω από το κοινοβούλιο, ενάντια στην παραχώρηση εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν και με αίτημα την παραίτηση του Πασινιάν.

Επικεφαλής της διαμαρτυρίας κατά του Πασινιάν ήταν ο αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν, ο οποίος κατήγγειλε τις «παράνομες, μονομερείς και ταπεινωτικές» παραχωρήσεις εδαφών από την Αρμενία.

«Η ευθύνη για όλα βαρύνει αυτούς που δημιούργησαν αυτήν τη συμμαχία, τα μέλη της οποίας σχεδίασαν έναν πόλεμο εναντίον μας με το Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, κατηγορώντας δύο μέλη του CSTO για «συνέργεια» στον πόλεμο ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και στην Αρμενία, και απαίτησε να φύγουν ρωσικά στρατεύματα τα οποία σταθμεύουν στην αρμενική επικράτεια. Η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση στην Αρμενία.

Οταν ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης «πρότεινε» να αποσυρθεί η Αρμενία από τη συμμαχία, ο Πασινιάν απάντησε: «Θα αποσυρθούμε, προσπαθείτε να με τρομάξετε με αυτό; Θα αποφασίσουμε πότε θα αποσυρθούμε. Δεν θα υπάρχει επιστροφή». Κατηγόρησε δε και τη Λευκορωσία, για συμμετοχή στον πόλεμο υπέρ του Αζερμπαϊτζάν.

Στη συνέχεια ο Αρμένιος ΥΠΕΞ Αραράτ Μιρζογιάν επιχείρησε να ανασκευάσει, διευκρινίζοντας πως «ο πρωθυπουργός δεν είπε ότι αποχωρούμε από τον CSTO, είπε ότι θα αποφασίσουμε ανεξάρτητα πότε θα αποχωρήσουμε, αλλά δεν θα επιστρέψουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ