Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ετοιμάζει νέους δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ενστάσεις και ανησυχία για την επιβολή πρόσθετων δασμών σε αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα εκφράζουν μια σειρά «δυτικά» μονοπώλια, ενόψει και της εφαρμογής σχετικής απόφασης της ΕΕ από 4 Ιούλη. Οι Βρυξέλλες επικαλούνται τις «υπερβολικές» κρατικές επιδοτήσεις που επιμένουν ότι το Πεκίνο διαφυλάσσει για τις αυτοκινητοβιομηχανίες του, κατηγορώντας την Κίνα για «αθέμιτο ανταγωνισμό».

Το κινεζικό ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι το Πεκίνο θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα «για να διασφαλίσει σθεναρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Τα νέα μέτρα εκτιμάται ότι θα αυξήσουν σημαντικά τους δασμούς για μια σειρά κινεζικές εταιρείες, ενώ το ένα πέμπτο των πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων που πωλήθηκαν στην ΕΕ πέρυσι κατασκευάστηκαν στην Κίνα, από όπου σημαντικό μέρος τους επανεισάγεται στην ευρωπαϊκή αγορά. Ετσι, οι δασμοί της ΕΕ πιθανότατα θα μειώσουν τις εισαγωγές από την Κίνα κατά ένα τέταρτο ή περίπου 4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, αναφέρει το «Reuters».

Αντίθετοι σε έναν τέτοιο προστατευτισμό εμφανίζονται διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, π.χ. της BMW, της «Mercedes» και της «Volkswagen». Σημειωτέον, και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει δηλώσει ότι «η αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας επωφελείται από τις δραστηριότητές της στην Κίνα, και θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες της ασιατικής χώρας εάν το εμπόριο παραμείνει δίκαιο και ελεύθερο». Την ίδια στιγμή έχει πει και ότι η γερμανική βιομηχανία, για να παραμείνει ανταγωνιστική, θα πρέπει να συνεχίσει να στρέφεται προς την ισχύ της μπαταρίας.

Δασμούς μέχρι και 40% στις εισαγωγές οχημάτων όλων των κατηγοριών από την Κίνα θα θέσει σε εφαρμογή και η Τουρκία, προκειμένου - όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου - «να προστατευτεί το μειούμενο μερίδιο της εγχώριας παραγωγής». Μεταξύ εταιρειών που εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν είναι η τουρκική κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων «Togg», που μάλιστα μέσα στο 2024 προγραμματίζει το λανσάρισμα των μοντέλων της και στη Γερμανία. Παράλληλα πάντως η Αγκυρα πραγματοποιεί «προχωρημένες» συνομιλίες με τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες BYD και «Chery», για την κατασκευή μονάδων τους σε τουρκικό έδαφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ