Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Πάνω από 120 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι

Η αύξηση σφοδρών συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, με πρώτους τους πολέμους σε Γάζα και Σουδάν, πολλαπλασιάζει τον εκτοπισμό αμάχων. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, που δημοσιοποίησε χτες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων αμάχων παγκοσμίως ξεπερνά τα 120 εκατομμύρια άτομα, όσο ολόκληρος ο πληθυσμός της Ιαπωνίας!

Οπως έγινε γνωστό, μέχρι τον Απρίλη του 2024 είχαμε τη 12η συνεχόμενη χρονιά με αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων, με τον επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, να απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τη ρίζα του προβλήματος (λες και δεν ξέρει για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους) αντί να πολιτικοποιούν το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό ή να καταφεύγουν σε εύκολες και βραχυπρόθεσμες λύσεις, όπως το κλείσιμο των συνόρων και η σκλήρυνση των μεταναστευτικών πολιτικών τους.

Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι συνδέονται με τους πολέμους της Συρίας, του Σουδάν και της Γάζας.

Ειδικότερα, οι Σουδανοί εκτοπισμένοι άμαχοι από τον εμφύλιο που ξέσπασε τον Απρίλη του 2023 ανέρχονται σε τουλάχιστον 9 εκατ. άτομα. Οσο δε για τη Γάζα, υπολογίστηκε ότι έχει εκτοπιστεί πάνω από το 75% του πληθυσμού μέχρι τον φετινό Απρίλη. Τέλος, σχετικά με τη Συρία, οι εκτοπισμένοι από το 2011 μέχρι σήμερα πλησιάζουν τα 14 εκατομμύρια άτομα.

Εκτιμάται δε ότι από το 2012 μέχρι σήμερα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί ο αριθμός των εκτοπισμένων παγκοσμίως, με αυξητικές τάσεις τα επόμενα χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ