Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις

Copyright 2024 The Associated

Μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του νεοφιλελεύθερου λαϊκιστή Προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, καθώς στη Γερουσία ξεκίνησε την Τετάρτη η συζήτηση του νέου πακέτου λιτότητας του λεγόμενου «γενικού νόμου», που πέρασε με την ενισχυμένη ψήφο της αντιπροέδρου Β. Βιγιαροέλ.

Στους δρόμους έξω από το κοινοβούλιο που ήταν ζωσμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, σημειώθηκε βάρβαρη καταστολή με χρήση πλαστικών σφαιρών και κανονιών νερού, όπου περισσότερα από 20 άτομα συνελήφθησαν και δεκάδες ήταν οι τραυματίες, ανάμεσά τους και πέντε βουλευτές της αντιπολιτευόμενης «Ενωσης για την Πατρίδα».

Ο «γενικός νόμος» περιλαμβάνει σειρά μεταρρυθμίσεων για φορολογικά, για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, σειρά ιδιωτικοποιήσεων, μεταξύ άλλων του δημόσιου αερομεταφορέα «Aerolineas Argentinas».

Εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων κάνουν λόγο για πισωγύρισμα 50 χρόνων στα εργατικά δικαιώματα, που έχει ήδη οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, με μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος πέσο (54%), «απελευθέρωση» τιμών και ενοικίων, κατάργηση επιδοτήσεων στις μεταφορές, στην Ενέργεια, περικοπές κοινωνικών δαπανών.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ...περηφανεύεται ότι κατάφερε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στο 8,8% από το 25% πριν πέντε μήνες, ότι έχει το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα του πρώτου τριμήνου του έτους τα τελευταία 16 χρόνια και, όπως είπε ο Μιλέι, «τα επόμενα 40 χρόνια θα είναι η μεγαλύτερη υπερδύναμη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ