Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ρευστό σκηνικό πλησιάζοντας στην τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας μπαίνουν οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του Απρίλη στη Γαλλία.

Νέα δημοσκόπηση που έκανε η BVA εμφάνισε τον σημερινό Πρόεδρο (που ακόμα δεν έχει καταθέσει επίσημα την υποψηφιότητά του), Εμ. Μακρόν, πρώτο με 24% και την ακροδεξιά υποψήφια του «Εθνικού Συναγερμού», Μαρίν Λεπέν να ακολουθεί με 18%. Τρίτη καταγράφηκε η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων, Βαλερί Πεκρές, με 16% και ακολουθεί ο Ε. Ζεμούρ με 12,5%.

Η Μ. Λεπέν, που επιχειρεί να εξασφαλίσει την είσοδό της στον β' γύρο των εκλογών, προσπερνώντας Πεκρές και Ζεμούρ, αναμένεται στα τέλη της βδομάδας να παρουσιάσει το πλήρες προεκλογικό της πρόγραμμα.

Με φόντο την εντεινόμενη προσπάθεια του γαλλικού κεφαλαίου να αναβαθμίσει τη θέση του σε Ευρώπη και ευρύτερα, ο «Συναγερμός», επικαλούμενος την ανάγκη «ρεαλισμού», καλεί σε επανεξέταση της σχέσης και με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων δηλώνοντας ότι είναι αδιέξοδες οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της. Ακόμα, η Λεπέν θεωρεί «λάθος τη δαιμονοποίηση του (Σύρου Προέδρου) Ασαντ».

Την ίδια ώρα, η υποψηφιότητα του επίσης ακροδεξιού Ζεμούρ «πιέζει» σοβαρά το «στρατόπεδο» του «Συναγερμού», όπως έδειξε και η δήλωση της Μαριόν Μαρεσάλ (ανιψιάς της Μ. Λεπέν και πρώην στελέχους του κόμματός της) που είπε ότι η Λεπέν δεν έχει συνέπεια στις θέσεις της, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει τελικά την υποψηφιότητα Ζεμούρ. «Πολλοί νέοι του "Συναγερμού" θέλουν να γνωρίσουν τι θα κάνω. Κάποιοι εξαρτούν τη δική τους αποχώρηση (από τον "Συναγερμό") από τη δική μου στάση», πρόσθεσε, ενώ κατηγόρησε όσους δεν βοηθούν «να ακολουθήσουμε τον δρόμο της ενότητας». Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι ο Ζεμούρ έχει ένα περιθώριο εξέλιξης πιο σημαντικό στα λαϊκά στρώματα και σε όσους δηλώνουν σήμερα ότι θα απόσχουν.

Θυμίζουμε ότι η Μαρεσάλ δήλωσε το 2017 πως «αποσύρεται για κάποιο καιρό» από την πολιτική και παραιτήθηκε και από τη θέση του προέδρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Προβηγκίας - Αλπεων - Κυανής Ακτής, όπου είχε εκλεγεί ως ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του (μετέπειτα) «Συναγερμού».

Μετά τις δηλώσεις Μαρεσάλ, η Λεπέν δήλωσε ότι «αυτοί που θέλουν να φύγουν μπορούν να το κάνουν, αλλά πρέπει να το κάνουν τώρα (...) Το να έχουμε εδώ κάποιους που η καρδιά και ο νους τους είναι αλλού, είναι απαράδεκτο. Δείχνει έλλειψη αξιοπρέπειας και σεβασμού απέναντι στους υποστηρικτές μας».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τη δική της υποψηφιότητα ετοιμάζεται να καταθέσει και η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης (επί σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων Ολάντ) Κριστιάν Τομπιρά, μετά την επικράτησή της σε άτυπη προκριματική ψηφοφορία που οργάνωσαν διαδικτυακά ακτιβιστές που δηλώνουν υπέρμαχοι της «κοινής δράσης» στον «προοδευτικό χώρο». «Θέλουμε μια ενωμένη Αριστερά, μια ισχυρή Αριστερά, και έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας», δήλωσε η Τομπιρά, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει από τους άλλους υποψηφίους - που δεν αναγνώρισαν αυτήν την ψηφοφορία - να σχηματίσουν ένα κοινό μέτωπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ