Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Ψήφισμα σχετικά με «αλλαγές διά της βίας» σε περιοχές της Κίνας

Η Βουλή της Ιαπωνίας ενέκρινε ψήφισμα με έμμεσες πλην σαφείς επικρίσεις απέναντι στην Κίνα για την «κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε περιοχές όπως η επαρχία Σιντζιάνγκ, το Χονγκ Κονγκ, το Θιβέτ κ.ά.

Το ψήφισμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν «αλλαγές στο στάτους κβο διά της βίας, που αποτυπώνονται στη σοβαρή κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως απειλή στη διεθνή κοινότητα». Επικαλούμενο ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν διεθνείς αξίες και θέμα δίκαιης ανησυχίας για τη διεθνή κοινότητα», το ιαπωνικό κοινοβούλιο καλεί την κυβέρνηση «να παρακολουθήσει τη σοβαρή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα».

Υπενθυμίζεται ότι οι καταγγελίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για «καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Σιντζιάνγκ, στο Χονγκ Κονγκ και στο Θιβέτ αποτελούν έναν από τους βασικούς «μοχλούς» στην αντιπαράθεση με το Πεκίνο.

Από τη πλευρά του το κινεζικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι το ψήφισμα «αγνοεί την πραγματικότητα, συκοφαντεί κακόβουλα την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, παραβιάζει σοβαρά το Διεθνές Δίκαιο και τους βασικούς νόμους που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, παρεμβαίνει κατάφωρα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

  • Αγνωστη παρέμενε και χτες η τύχη του διμελούς πληρώματος του ιαπωνικού μαχητικού «F-15» που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ προχτές, λίγο μετά την απογείωσή του από τη βάση Κομάτσου. Εικάζεται ότι το αεροπλάνο συνετρίβη στην Ιαπωνική Θάλασσα. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ