Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΑΟΥ
Νέα απόπειρα πραξικοπήματος

Απόπειρα πραξικοπήματος (μετά την ανατροπή της κυβέρνησης στην Μπουρκίνα Φάσο πριν από μία βδομάδα) ήταν από χτες το απόγευμα σε πλήρη εξέλιξη και στη Γουινέα Μπισάου, μια χώρα περίπου 1,5 εκατ. ανθρώπων που έχει ζήσει τουλάχιστον 9 πραξικοπήματα και απόπειρες ανατροπής κυβερνήσεων από την ανεξαρτησία της το 1974 και έχει συνδεθεί με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών λειτουργώντας ως κρίκος των καρτέλ ναρκωτικών μεταξύ Λατινικής Αμερικής και Ευρώπης.

Οι πρώτες πληροφορίες δεν ξεκαθάρισαν ποιος ή ποιοι βρίσκονται πίσω από την απόπειρα ανατροπής του Προέδρου, Ουμάρο Σισόκο Εμπάλο, που είχε εκλεγεί τον Δεκέμβρη του 2019 σε δεύτερο γύρο υπό την αμφισβήτηση της νίκης του από τον αντίπαλό του, Ντομίνγκος Σιμόες Περέιρα. Οι πρώτες ενδείξεις έδειχναν ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Η απόπειρα εκδηλώθηκε όταν ακούστηκαν σφοδρά πυρά κοντά στο μέγαρο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην πρωτεύουσα, Μπισάου. Αναφέρθηκαν αρκετοί νεκροί (ανάμεσά τους τουλάχιστον ένας υπουργός) και τραυματίες, ενώ ήταν αδιευκρίνιστη η τύχη του Προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας.

Η Κοινότητα Χωρών Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) έσπευσε να καταστήσει υπεύθυνο τον στρατό για την ασφάλεια του Προέδρου και του πρωθυπουργού της Γουινέας Μπισάου προειδοποιώντας με κυρώσεις.

Εάν η προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης Εμπάλο τελεσφορήσει τότε θα πρόκειται για το δεύτερο πραξικόπημα σε χώρα της Δυτικής Αφρικής μέσα σε μόλις μία βδομάδα. Ολες αυτές οι διεργασίες εκδηλώνονται σε μια περιοχή - πεδίο του σφοδρού ανταγωνισμού δυτικών χωρών, της Ρωσίας, της Κίνας, της Τουρκίας και άλλων που διεκδικούν μερίδιο από τον πλούτο της Αφρικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ