Πέμπτη 25 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εντείνονται διεργασίες γύρω από «δημοκρατικά μέτωπα»

Ο Μακρόν κάλεσε όσες δυνάμεις εμπόδισαν μια διακυβέρνηση «Εθνικής Συσπείρωσης» να αναλάβουν την «τεράστια ευθύνη» τους

Νέο κάλεσμα ...δημοκρατικής ομοψυχίας απηύθυνε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που σε προχτεσινοβραδινή του συνέντευξη τόνισε απευθυνόμενος σε όσα κόμματα συνεργάστηκαν για να εμποδίσουν μια διακυβέρνηση της «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN) της Μαρίν Λεπέν, ότι «η ευθύνη τους είναι τεράστια (...) Ολες οι πολιτικές δυνάμεις που είπαν "Ξέρουμε να συμφωνούμε (για) να μην τους αφήσουμε να κυβερνήσουν (τους RN)", ας το κάνουν...!».

Συνδέοντας δε τα υψηλά ποσοστά που έλαβε η RN στις έκτακτες βουλευτικές εκλογές (βγήκε πρώτο κόμμα σε ψήφους, αλλά τρίτο σε έδρες, εξαιτίας και του εκλογικού συστήματος αλλά και της «συνεννόησης» των άλλων κομμάτων πριν τον β' γύρο), είπε ότι αποτελούν «ένα σαφές μήνυμα» που αντικατοπτρίζει τη «δυσαρέσκεια των δυτικών κοινωνιών και ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών κοινωνιών». Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν ήταν «καλό» το ότι η RN δεν κατέλαβε κανένα από τα κρίσιμα πόστα στις Επιτροπές και τα άλλα επιτελεία της νέας Εθνοσυνέλευσης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν «υπο-βουλευτές» και οι εκλεγμένοι της RN διαθέτουν «νομιμότητα». Δήλωσε τέλος «σοκαρισμένος» με πλάνα από την ψηφοφορία για νέο πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, που έδειχναν βουλευτές να αρνούνται να κάνουν χειραψία με συγκεκριμένο συνάδελφό τους από την RN, αν και αυτό προβλεπόταν εξαιτίας του ρόλου του στη διαδικασία.

Σχολιάζοντας δε την υποψηφιότητα που κατέθεσαν οι συνιστώσες του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» (NFP) για την πρωθυπουργία - συμφωνώντας στην 37χρονη οικονομολόγο και επικεφαλής σήμερα της Διεύθυνσης Οικονομικών στον δήμο του Παρισιού Λουσί Καστέ - ο Μακρόν είπε ότι «το θέμα δεν είναι ένα όνομα που δίνει μια πολιτική ομάδα», αλλά «ποια πλειοψηφία μπορεί να προκύψει στην Εθνοσυνέλευση». Με φόντο δε την όξυνση πολύπλευρων παζαριών για ενδεχόμενες κυβερνητικές συνεργασίες και πάνω σε προγραμματικές δηλώσεις, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι «μέχρι τα μέσα Αυγούστου πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και από εκεί και πέρα, ανάλογα με την εξέλιξη των συζητήσεων, θα είναι δική μου ευθύνη να ορίσω πρωθυπουργό».

Σημειωτέον ότι σε ανάρτησή του ενόψει της αυριανής έναρξης των Αγώνων στο Παρίσι, σχολίασε: «Δήμαρχος σοσιαλίστρια, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου δεξιός, πρόεδρος της Δημοκρατίας κεντρώος: Είναι τελικά αδύνατη η διοργάνωση των Αγώνων;».

Το ιδρυτικό στέλεχος του οπορτουνιστικού μορφώματος της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI - που πρωτοστάτησε στη συγκρότηση του NFP) Ζαν Λυκ Μελανσόν κατηγόρησε τον Μακρόν ότι «αρνείται το αποτέλεσμα των εκλογών» και «θέλει να επιβάλει με τη βία το νέο του "Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο"». Τα είπε αυτά, ενώ το NFP ήταν η δύναμη εκείνη που πριν τον β' γύρο συνεργάστηκε ανοιχτά με το «μακρονικό στρατόπεδο» και απέσυραν εκατέρωθεν υποψηφίους στο όνομα της «παρεμπόδισης της RN», προσφέροντας έτσι «σωσίβιο σωτηρίας» στην κυβερνητική παράταξη που τελικά βρέθηκε 2η δύναμη σε έδρες στη νέα Βουλή... Τώρα ο Μελανσόν επέκρινε τον Μακρόν ότι ζητά «συμβιβασμούς», γιατί έκρινε ότι «κανείς δεν μπορούσε να εφαρμόσει» το σχέδιό του.

Προτάσεις «έκτακτης ανάγκης»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ρόλο στις διεργασίες εξακολουθούν να διεκδικούν και οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς, ειδικά στελέχη από την γκωλική δεξιά που απέρριψαν τη διάχυσή τους στη RN. Ετσι οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων (LR) σε Εθνοσυνέλευση και Γερουσία, Λορέν Βοκέζ και Μπρουνό Ρεταγιό, έδωσαν προχτές και επίσημα στη δημοσιότητα ένα «νομοθετικό σύμφωνο έκτακτης ανάγκης», με 13 νομοθετικές προτάσεις που τιτλοφορούνται ενιαία «Αναζωογόνηση της εργασίας, αποκατάσταση της εξουσίας».

Ο Ρεταγιό χαρακτήρισε αυτό το νομοθετικό σύμφωνο την «επιθυμία να μην μπλοκάρουμε τη χώρα», ενώ και οι δύο εξέφρασαν ανησυχία ότι «βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας οικονομικής κρίσης (...) η μετανάστευση είναι εκτός ελέγχου». Οι προτάσεις τους αφορούν μεταξύ άλλων την «επιστροφή» του τεκμηρίου αυτοάμυνας για τους αστυνομικούς, την κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων για τους γονείς νεαρών παραβατών. Ακόμα, προτείνουν μείωση φόρων για διάφορους τομείς της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής, «τοπική προτίμηση» στις δημόσιες συμβάσεις, μεγαλύτερη αυτονομία των σχολείων κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ