Πέμπτη 25 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Η ενεργειακή συνεργασία «βασικό συστατικό» των διμερών σχέσεων

Ετοιμότητα για νέα σχέδια, με αξιοποίηση της Αρκτικής, της Μαύρης Θάλασσας αλλά και της Βαλτικής

Από τις εργασίες του Ρωσο-Κινεζικού Φόρουμ
Από τις εργασίες του Ρωσο-Κινεζικού Φόρουμ
Η σημασία που έχει η περαιτέρω ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας Ρωσίας - Κίνας για την ευρύτερη πορεία των διμερών τους σχέσεων επιβεβαιώθηκε κατά τις εργασίες του 6ου Ενεργειακού Επιχειρηματικού Φόρουμ Ρωσίας - Κίνας.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι ο τομέας των καυσίμων και της Ενέργειας αποτελεί κρίσιμη συνιστώσα της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, τονίζοντας πως οι διμερείς επενδύσεις ολοένα αυξάνονται και πως ειδικά στους τομείς των προμηθειών σχετικού εξοπλισμού και πρώτων υλών υλοποιούνται μια σειρά κοινά έργα. Ανάμεσα σε άλλα, είπε, εξετάζονται και σχέδια για «προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου και υλοποίηση κοινών έργων στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του άνθρακα».

Τόνισε ακόμα ότι νέες παραδόσεις πετρελαίου «μέσω των λιμανιών μας μπορούν να γίνουν διά της ανακατανομής από άλλες αγορές και να πραγματοποιηθούν με την υλοποίηση νέων έργων», ξεχωρίζοντας αυτά για την κατασκευή αγωγού στη Χερσόνησο Ταϊμίρ (ένα από τα βορειοανατολικότερα άκρα της ρωσικής επικράτειας), «μία πολλά υποσχόμενη περιοχή που εξετάζεται για μελλοντικές προμήθειες ενεργειακών πόρων στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού», όπως είπε, ενώ αναφέρθηκε και σε σχέδια που αφορούν την Αρκτική. Δεν παρέλειψε δε να υπογραμμίσει ότι η Κίνα αποτελεί «τον μεγαλύτερο εμπορικό και οικονομικό μας εταίρο εδώ και πάνω από μια δεκαετία», προσθέτοντας πως είναι σημαντικό που οι διμερείς συναλλαγές γίνονται πλέον στα εθνικά νομίσματα και όχι σε δολάρια.

Ενδεικτική ήταν και η παρέμβαση του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Ενέργειας Σεργκέι Μοχάλνικοφ αναφορικά με «προοπτικές για αύξηση των προμηθειών ρωσικού πετρελαίου στην Κίνα μέσω θαλάσσης, με αποστολή στα λιμάνια της Μαύρης και της Βαλτικής Θάλασσας», εκφράζοντας ετοιμότητα για στήριξη εταιρειών που θα καταρτίσουν σχετικές «πρωτοβουλίες» και αναφέροντας ότι οι αγωγοί προς την Κίνα είναι πλέον «πλήρως φορτωμένοι».

Αναφορικά με τον αγωγό «Power of Siberia», ο Μοχάλνικοφ είπε ότι το 2023 η Ρωσία υπερέβη το σχέδιο για προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω αυτού, κατά 800 εκατ. κυβικά μέτρα, και το 2025 οι προμήθειες θα φτάσουν τα 38 δισ. κυβικά μέτρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Rosneft», Igor Sechin, υποστήριξε ότι «φέτος οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα θα φτάσουν σε νέο ιστορικό υψηλό, με περίπου 40 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου να παρέχονται, κάτι που θα ενισχύσει τη θέση της χώρας μας ως του μεγαλύτερου προμηθευτή φυσικού αερίου στην Κίνα», συμπληρώνοντας πως οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Κίνα μπορεί να ξεπεράσουν τα 100 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Το 2023 η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αερίου, με τις σχετικές παραδόσεις να αυξάνονται κατά 60%.

Σε μήνυμά του προς τη συνάντηση ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε ότι «ξεκινώντας από ένα νέο ιστορικό σημείο αναφοράς, η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη ρωσική πλευρά (...) για να προωθήσει πιο ισχυρή, οικολογική και υγιή ανάπτυξη της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας».

Σε δική του σχετική ανάρτηση ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται δυναμικά στο πλαίσιο της συνολικής εταιρικής σχέσης και της στρατηγικής αλληλεπίδρασης, δηλαδή ευρύτερων συμφωνιών των δύο πλευρών για την εμβάθυνση των σχέσεών τους σε μια σειρά πεδία και όχι μόνο στην οικονομία, αναγνωρίζοντας πως «η ενεργειακή συνεργασία, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει γίνει ιδιαίτερα πλούσια και γόνιμη, είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά αυτών των σχέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ