ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τροπάρι» δύσκολου καλοκαιριού για την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης

Στο ίδιο μήκος κύματος με το «τροπάρι» της δύσκολης αντιπυρικής περιόδου, αφού φέτος «είναι μια δύσκολη χρονιά, ένας άνυδρος χειμώνας», προετοιμάζοντας το έδαφος για την κατάσταση που θα επικρατήσει και τη φετινή αντιπυρική περίοδο, κινήθηκε και χτες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας. Ενώ, για άλλη μια φορά τα δάση παραμένουν απροστάτευτα, γιατί είναι ανύπαρκτα τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, ως απόρροια της συνεχιζόμενης πολιτικής της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής, ο Β. Κικίλιας με παραινέσεις είπε: «Καλώ τους συμπολίτες μας με τη σειρά τους να επιδείξουν ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα».

Οπως ανέφερε, με αφορμή τις προχτεσινές πυρκαγιές, ο Βασίλης Κικίλιας, «η πρόωρη έναρξη των καυσώνων, σε συνδυασμό με τον άνυδρο χειμώνα, μας φέρνουν αντιμέτωπους με μία εξαιρετικά δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Ταυτόχρονα, οι πυροσβέστες μας δίνουν μάχες και με τις αστικές πυρκαγιές. Μια τέτοια σκληρή μάχη έδωσαν χτες (σ.σ. προχτές) το απόγευμα στο εργοστάσιο στην Κηφισιά, σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη φωτιά, την οποία κατάφεραν να την περιορίσουν εγκαίρως, προτού επεκταθεί σε διπλανές εγκαταστάσεις, με ολέθριες, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, συνέπειες». Εδώ, ο υπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στην εγκληματική πολιτική χρήσεων γης που οδηγεί σε ανεξέλεγκτη γειτνίαση βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κατοικημένες περιοχές, χωρίς αποστάσεις ασφαλείας, χωρίς την ύπαρξη των αναγκαίων οδών διαφυγής. Επίσης, την ίδια ώρα υπάρχει απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση ενός ατυχήματος, που θα πρέπει να διασφαλίζει την άμεση και ασφαλή εκκένωση των εγκαταστάσεων, την προστασία των εργαζομένων, την προστασία του πληθυσμού από έκθεση σε επικίνδυνες, καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Κατά τον ίδιο, «οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν καταφέρει αυτές τις ημέρες του καύσωνα να αντιμετωπίζουν άμεσα δεκάδες επικίνδυνες πυρκαγιές, πριν προλάβουν να απειλήσουν ζωές και περιουσίες». Τέλος, ανέφερε ότι «δεν θα σταματήσω να προειδοποιώ ότι ανυπολόγιστες καταστροφές μπορεί να προκληθούν όχι μόνο από εμπρηστές από πρόθεση, αλλά κυρίως από εμπρηστές εξ αμελείας, οι οποίοι κατά τη ρητή απαγόρευση επιμένουν να ρισκάρουν, κάνοντας επικίνδυνες εργασίες στην ύπαιθρο. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε συναγερμό. Καλώ τους συμπολίτες μας με τη σειρά τους να επιδείξουν ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα».

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί «δομής - φυλακής»

Διαψεύδει κατηγορηματικά την παραφιλολογία περί υποτιθέμενης «συμφωνίας ανάμεσα σε δήμο Ικαρίας και υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τη δημιουργία Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Μεταναστών» η δημοτική αρχή του νησιού, παραθέτοντας και το σχετικό υπόμνημα που απέστειλε στον αρμόδιο υπουργό, Δ. Καιρίδη.

Οπως εξηγεί, δεν συνηθίζει να εμπλέκεται σε «διαδικτυακές συζητήσεις και καφενειακές κουβέντες», αλλά συμμερίζεται την ανησυχία που προκάλεσε αυτή «η παραφιλολογία που έχει λάβει διαστάσεις φαιάς προπαγάνδας», και γι' αυτό επανέρχεται μετά και από όσα αναφέρθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ξεκαθαρίζει στη συνέχεια ότι αντιτάσσεται σε «κάθε δομή - φυλακή προσφύγων και μεταναστών» και ότι «δεν συζητήθηκε με κανέναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης το ενδεχόμενο αξιοποίησης οποιουδήποτε ακινήτου γι' αυτόν τον σκοπό».

Εξηγεί επίσης πως ροές μεταναστών υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια, όμως αυτό που άλλαξε με την ανάληψη της διοίκησης του δήμου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι ότι η νέα δημοτική αρχή δεν το κρύβει ως γεγονός, ενώ ζητάει και «οικονομική στήριξη από το αρμόδιο υπουργείο για τις δαπάνες που καταβάλλονται», ώστε να εξασφαλίζεται ότι για τις λίγες ώρες που παραμένουν στο νησί αυτοί οι άνθρωποι που έχουν ξεριζωθεί από τον τόπο τους, «δεν θα διαβιούν σε συνθήκες που μόνο σε τρωκτικά αρμόζουν».

ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
Νέα δικογραφία συγγενούς θύματος στη Βουλή

Στη Βουλή διαβιβάστηκε νέα δικογραφία για το έγκλημα των Τεμπών, τη μετωπική σύγκρουση των τρένων με 57 νεκρούς και εκατοντάδες εγκαυματίες, ύστερα από σχετική μήνυση συγγενούς θύματος που αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η μήνυση αφορά τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Μιχ. Παπαδόπουλο. Η μηνυτήρια αναφορά, μεταξύ άλλων, διατυπώνει ότι τα συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη πιθανόν έχουν ευθύνη που δεν ολοκληρώθηκε η περιβόητη σύμβαση 717.

Με βάση τη διαδικασία τα κόμματα θα ενημερωθούν και μπορούν να προτείνουν ανάλογα τις επόμενες κινήσεις τους. Για να πάει το θέμα στην Ολομέλεια θα πρέπει να το ζητήσουν 30 βουλευτές με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής, όπως και το ενδεχόμενο να συσταθεί προανακριτική επιτροπή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ