Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τροπάρι» δύσκολου καλοκαιριού για την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης

Στο ίδιο μήκος κύματος με το «τροπάρι» της δύσκολης αντιπυρικής περιόδου, αφού φέτος «είναι μια δύσκολη χρονιά, ένας άνυδρος χειμώνας», προετοιμάζοντας το έδαφος για την κατάσταση που θα επικρατήσει και τη φετινή αντιπυρική περίοδο, κινήθηκε και χτες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας. Ενώ, για άλλη μια φορά τα δάση παραμένουν απροστάτευτα, γιατί είναι ανύπαρκτα τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, ως απόρροια της συνεχιζόμενης πολιτικής της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής, ο Β. Κικίλιας με παραινέσεις είπε: «Καλώ τους συμπολίτες μας με τη σειρά τους να επιδείξουν ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα».

Οπως ανέφερε, με αφορμή τις προχτεσινές πυρκαγιές, ο Βασίλης Κικίλιας, «η πρόωρη έναρξη των καυσώνων, σε συνδυασμό με τον άνυδρο χειμώνα, μας φέρνουν αντιμέτωπους με μία εξαιρετικά δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Ταυτόχρονα, οι πυροσβέστες μας δίνουν μάχες και με τις αστικές πυρκαγιές. Μια τέτοια σκληρή μάχη έδωσαν χτες (σ.σ. προχτές) το απόγευμα στο εργοστάσιο στην Κηφισιά, σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη φωτιά, την οποία κατάφεραν να την περιορίσουν εγκαίρως, προτού επεκταθεί σε διπλανές εγκαταστάσεις, με ολέθριες, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, συνέπειες». Εδώ, ο υπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στην εγκληματική πολιτική χρήσεων γης που οδηγεί σε ανεξέλεγκτη γειτνίαση βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κατοικημένες περιοχές, χωρίς αποστάσεις ασφαλείας, χωρίς την ύπαρξη των αναγκαίων οδών διαφυγής. Επίσης, την ίδια ώρα υπάρχει απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση ενός ατυχήματος, που θα πρέπει να διασφαλίζει την άμεση και ασφαλή εκκένωση των εγκαταστάσεων, την προστασία των εργαζομένων, την προστασία του πληθυσμού από έκθεση σε επικίνδυνες, καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Κατά τον ίδιο, «οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν καταφέρει αυτές τις ημέρες του καύσωνα να αντιμετωπίζουν άμεσα δεκάδες επικίνδυνες πυρκαγιές, πριν προλάβουν να απειλήσουν ζωές και περιουσίες». Τέλος, ανέφερε ότι «δεν θα σταματήσω να προειδοποιώ ότι ανυπολόγιστες καταστροφές μπορεί να προκληθούν όχι μόνο από εμπρηστές από πρόθεση, αλλά κυρίως από εμπρηστές εξ αμελείας, οι οποίοι κατά τη ρητή απαγόρευση επιμένουν να ρισκάρουν, κάνοντας επικίνδυνες εργασίες στην ύπαιθρο. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε συναγερμό. Καλώ τους συμπολίτες μας με τη σειρά τους να επιδείξουν ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ