ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Η «Εθνική Συσπείρωση» διαβεβαιώνει ότι έχει σχέδιο «λογικό» για τις αγορές

Ο «επιχειρηματικός κόσμος» στηρίζει την Λεπέν και εκτιμά ότι μπορεί να δώσει «ώθηση προς τη σωστή κατεύθυνση» στην οικονομική πολιτική της...

Αλισβερίσια με κοινή πυξίδα τα συμφέροντα του κεφαλαίου: Στην Κορέζ, η μακρονική παράταξη δεν «κατεβάζει» υποψήφιο, στηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την υποψηφιότητα Ολάντ...
Αλισβερίσια με κοινή πυξίδα τα συμφέροντα του κεφαλαίου: Στην Κορέζ, η μακρονική παράταξη δεν «κατεβάζει» υποψήφιο, στηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την υποψηφιότητα Ολάντ...
Εγγυήσεις για τις υπηρεσίες που φιλοδοξεί να προσφέρει στα γαλλικά μονοπώλια «διαφημίζει» η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» (Rassemblement National - RN) στη Γαλλία, καθώς μετά την πρωτιά και τη νέα εκτόξευση των εκλογικών ποσοστών της στις πρόσφατες ευρωεκλογές, προαλείφεται, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, να καταλάβει την πρώτη θέση και στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 30 Ιούνη (στις 7 Ιούλη θα γίνει ο β' γύρος).

Με φόντο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γαλλική καπιταλιστική οικονομία και «ανησυχίες» για την ενδεχόμενη περαιτέρω αρνητική επίδραση από ανακατατάξεις στην αστική διακυβέρνηση, η ηγέτιδα της RN, Μαρίν Λεπέν, έσπευσε να «καθησυχάσει» τους μεγαλοεπιχειρηματίες και μιλώντας στη «Φιγκαρό» δήλωσε ότι «οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν κατανοούν πραγματικά το σχέδιο της "Εθνικής Συσπείρωσης". Εχουν ακούσει μόνο την καρικατούρα του σχεδίου μας. Οταν διαβάσουν γι' αυτό, θα το βρουν αρκετά λογικό».

Την ίδια στιγμή, οι «Financial Times» επικαλούνταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «τέσσερα ανώτερα στελέχη (επιχειρήσεων) και τραπεζίτες δήλωσαν ότι η "Αριστερά" (σ.σ. εννοώντας τον σοσιαλδημοκρατικό συνασπισμό του "Νέου Λαϊκού Μετώπου") - η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι το ισχυρότερο μπλοκ που ανταγωνίζεται την Λεπέν - θα ήταν ακόμη χειρότερη για τις επιχειρήσεις από τις μη χρηματοδοτούμενες φοροελαφρύνσεις και τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της "Συσπείρωσης"».

Στέλεχος επιχείρησης υποστήριξε δε μιλώντας στην εφημερίδα ότι «οι οικονομικές πολιτικές της RN είναι περισσότερο μια "κενή πλάκα" στην οποία οι επιχειρήσεις πιστεύουν πως μπορούν να δώσουν ώθηση προς τη σωστή κατεύθυνση...». Αλλο στέλεχος επιχειρήσεων σχολίασε ότι «εάν μου λέγατε πριν από δύο εβδομάδες πως ο επιχειρηματικός κόσμος θα υποστήριζε τη RN και δεν θα υπολόγιζε τον (Πρόεδρο Εμανουέλ) Μακρόν, δεν θα το πίστευα».

Ο δε Jean - Philippe Tanguy, στέλεχος της RN, μέλος του οικονομικού επιτελείου του κόμματος, δήλωσε στο μεταξύ ότι τον προσεγγίζουν επενδυτές, στελέχη εταιρειών και διαφόρων επιχειρηματικών επιτελείων που ζητούν ενημέρωση για τα σχέδια της RN. «Τους είπαμε ότι η RN θα τηρήσει την (ίδια) γραμμή για τα ελλείμματα και θα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο», διαβεβαίωσε, συμπληρώνοντας ότι «οι αγορές θα είναι αυστηρές εναντίον μας, επομένως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να το κάνουμε».

«Ασάφειες» βολικές για τη μεγαλοεργοδοσία

Αλλά και οι ίδιοι οι άξονες του προγράμματος της RN, όπως είναι αναρτημένοι και στην ιστοσελίδα της, διατηρούν «ασάφειες» και κατευθύνσεις κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου - υπηρετώντας ταυτόχρονα την προσπάθεια αποπροσανατολισμού λαϊκών στρωμάτων.

Για παράδειγμα, στις 22 προτεραιότητες που μια κυβέρνηση RN θα προτάξει από τις πρώτες μέρες ανάληψης καθηκόντων, περιλαμβάνεται η δέσμευση για να «επιτραπεί στις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς κατά 10% (έως 3 κατώτατους μισθούς)» αλλά - ακριβώς επειδή ζητούμενο είναι να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων - «εξαιρώντας αυτήν την αύξηση από εργοδοτικές εισφορές»... Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για παράδειγμα, για το Ασφαλιστικό, σε συνέχεια της πρόσφατης αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Μακρόν.

Εξίσου χαρακτηριστικά, άλλωστε, στις δεσμεύσεις της RN για το Ασφαλιστικό αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι θα επιτραπεί «σε όσους ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από την ηλικία των 20 ετών να συνταξιοδοτηθούν στα 60» τους, με την προϋπόθεση ότι αυτοί εργάστηκαν «για 40 χρόνια». Ολα αυτά βέβαια μέσα στην εργασιακή ζούγκλα, όπου για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων κυριαρχεί η «ελαστική» και προσωρινή εργασία, με πετσοκομμένα δικαιώματα, κάνοντας τέτοιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης «όνειρο θερινής νυκτός»...

Χαρακτηριστικές είναι και οι δεσμεύσεις της RN για την προστασία της «οικονομίας μας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό», αλλά και την «αναθεώρηση των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου που δεν σέβονται τα συμφέροντα της Γαλλίας», προτεραιότητες που δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από όσα διατυπώνει και ο κυβερνητικός συνασπισμός του Μακρόν, αφού αφετηρία αποτελεί η υπεράσπιση των γαλλικών μονοπωλίων και της θέσης τους στον εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό, με «ένα το κρατούμενο» σε κάθε περίπτωση την αντεργατική επίθεση κράτους και εργοδοσίας.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της RN στις βουλευτικές εκλογές και υποψήφιος για την πρωθυπουργία, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε ότι «για να κυβερνήσω χρειάζομαι απόλυτη πλειοψηφία». Οι δημοσκοπήσεις δίνουν την πρώτη θέση στο κόμμα του, χωρίς ωστόσο απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Διεργασίες «τρέχουν» παράλληλα και στο «μακρονικό στρατόπεδο», όπου μια σειρά από αναδιατάξεις φανερώνουν διαύλους και με τον σοσιαλδημοκρατικό συνασπισμό «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (συγκροτείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οπορτουνιστικό μόρφωμα «Ανυπότακτη Γαλλία», το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ και τους Οικολόγους - EELV, δυνάμεις που είχαν συνεργαστεί και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές).

Ενδεικτικές είναι και οι «ανεξάρτητες» υποψηφιότητες που καταθέτουν μέχρι πρότινος πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος του Μακρόν, της «Αναγέννησης», όπως ο Ζιλ λε Ζεντρ (επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Αναγέννησης» το διάστημα 2018 - 2020), που «παραμερίστηκε», έναντι άλλου υποψηφίου, από το περιβάλλον της υπουργού Πολιτισμού, Rachida Dati, που αντιμάχεται κάθε επαφή με το «Μέτωπο».

Ο Ζεντρ - που είπε ότι δεν ειδοποιήθηκε καν για την εξέλιξη αυτή - επέμεινε ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών «είναι μια ανόητη απόφαση, καθώς δεν έχει νόημα» και ότι δεν βρήκε «κανέναν ούτε στις τάξεις της (κυβερνητικής) πλειοψηφίας μας, ούτε στα στελέχη του κόμματός μου και ακόμη λιγότερο στους ψηφοφόρους, που να την κατανοεί ή να την εγκρίνει».

ΗΠΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Μοιράζονται «κοινές ανησυχίες» για «ανεύθυνες ενέργειες» της Κίνας

Ασκήσεις στον βόρειο Ειρηνικό ξεκίνησε το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό

«Κοινές ανησυχίες για τις κλιμακούμενες και ανεύθυνες ενέργειες» της Κίνας συζήτησαν προχτές σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ Κ. Κάμπελ και η υφυπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Μαρία Τερέζα Λαζάρο, μετά το νέο επεισόδιο που σημειώθηκε στη Νότια Κινεζική Θάλασσα ανάμεσα σε πλοία των Φιλιππίνων και της Κίνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον, οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι οι κινεζικές ενέργειες «εμπόδισαν τις Φιλιππίνες να εκτελέσουν μια νόμιμη θαλάσσια επιχείρηση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, παρεμποδίζοντας την ελευθερία ναυσιπλοΐας των Φιλιππίνων», αλλά και ότι «οι επικίνδυνες ενέργειες της Κίνας απείλησαν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Μάλιστα ο Κάμπελ έσπευσε να επιβεβαιώσει την ετοιμότητα της αμερικανικής κυβέρνησης για πλήρη αξιοποίηση της διμερούς «Συνθήκης Αμοιβαίας Αμυνας» (1951), της οποίας το άρθρο IV αφορά και «ένοπλες επιθέσεις σε ένοπλες δυνάμεις, δημόσια σκάφη ή αεροσκάφη των Φιλιππίνων - συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ακτοφυλακής - οπουδήποτε στη Νότια Κινεζική Θάλασσα».

Ακόμα, οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν «την κρίσιμη σημασία της συμμαχίας ΗΠΑ - Φιλιππίνων για τη διατήρηση του κοινού μας οράματος για μια ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή Ινδο-Ειρηνικού».

Σε ανακοίνωσή του για το ίδιο το επεισόδιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκρινε τους χειρισμούς της Κίνας ως «την τελευταία σε μια σειρά προκλήσεις της Κίνας για να εμποδιστεί ο κρίσιμα απαραίτητος ανεφοδιασμός» στον σταθμό του «Σιέρα Μάδρε» (παροπλισμένου πολεμικού πλοίου το οποίο οι Φιλιππίνες έχουν προσαράξει σκόπιμα σε αμφισβητούμενο ύφαλο από το 1999).

Πολυήμερα ρωσικά γυμνάσια στον Ειρηνικό

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι μονάδες του Στόλου Ειρηνικού του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού άρχισαν να αναπτύσσονται από βάσεις επιχειρήσεων σε καθορισμένες περιοχές, κατά τη διάρκεια άσκησης που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει χτες και να ολοκληρωθεί στις 28 Ιούνη.

Τα γυμνάσια - σύμφωνα με το σχέδιο - θα διεξάγονταν στα ύδατα του Ειρηνικού Ωκεανού, της Θάλασσας της Ιαπωνίας και της Θάλασσας του Οχότσκ.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, στα διάφορα στάδια της άσκησης οι στρατιώτες προβλέπεται να εξασκηθούν σε ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, να οργανώσουν όλα τα είδη ναυτικής άμυνας των μονάδων πλοίων, να εξαπολύσουν κοινές πυραυλικές επιθέσεις ενάντια σε ομάδες εικονικών εχθρικών πλοίων, να εκπαιδευτούν για να αποκρούσουν επιθέσεις UAV και μη επανδρωμένων οχημάτων επιφανείας, κ.λπ.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ακόμα ότι στην άσκηση θα λάβουν μέρος μέχρι 40 πλοία, μηχανοκίνητα και πλοία επιμελητείας, μέχρι 20 αεροσκάφη και ελικόπτερα της Ναυτικής Αεροπορίας του Στόλου του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών μεγάλης εμβέλειας Tu-142MZ, αεροσκαφών IL-38 και IL-38N, και ελικοπτέρων Ka-27 και Ka-29.

Στην άσκηση συμμετέχουν, τέλος, μονάδες των Πεζοναυτών του Στόλου του Ειρηνικού και πληρώματα των παράκτιων πυραυλικών συστημάτων «Bal» και «Bastion».

G7 - ΚΙΝΑ
Αντιπαράθεση για «υπερβάλλουσα παραγωγή», δασμούς και έλεγχο εξαγωγών

Τον εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ «Δύσης» και Κίνας για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους αποτυπώνει και το Κοινό Ανακοινωθέν της τελευταίας Συνόδου του G7, όπου εκφράζεται «ανησυχία» για «τις πολιτικές και τις πρακτικές εκτός αγοράς» που έχουν «επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο (οι οποίες προκαλούν) ανισορροπία στην αγορά και επιβλαβή υπερβάλλουσα παραγωγή σε αυξανόμενο αριθμό τομέων».

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και σύμμαχοί τους καταγγέλλουν την «υπερβάλλουσα παραγωγή» κινεζικών προϊόντων που κατακλύζουν διεθνείς αγορές σε κρίσιμους τομείς (π.χ. στην ηλεκτροκίνηση), με κρατική στήριξη και επιδοτήσεις από το Πεκίνο, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των δικών τους μονοπωλίων.

Στο Ανακοινωθέν τους, επίσης, οι ηγέτες του G7, την ίδια ώρα που δηλώνουν ότι επιδιώκουν «εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με την Κίνα», αναγνωρίζοντας «τη σημασία της στο παγκόσμιο εμπόριο», την καλούν «να απόσχει από (...) μέτρα ελέγχου των εξαγωγών, κυρίως σε κρίσιμα μέταλλα, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα».

Το Πεκίνο έχει προχωρήσει σε μια σειρά τέτοιων μέτρων, όπως π.χ. στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, «απαντώντας» σε αντίστοιχες κινήσεις των ΗΠΑ και συμμάχων τους, που αφορούν μεταξύ άλλων περιορισμούς και απαγορεύσεις στην εξαγωγή προηγμένων «δυτικών» ημιαγωγών στην Κίνα.

Από την πλευρά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Λιν Ζιάν, δήλωσε ότι το Τελικό Ανακοινωθέν του G7 είναι «γεμάτο αλαζονεία, προκαταλήψεις και ψεύδη, για μία ακόμη φορά οι G7 παραποιούν τα ζητήματα που αφορούν την Κίνα, τη συκοφαντούν και της επιτίθενται, επαναλαμβάνουν κλισέ που δεν έχουν καμία βάση σε γεγονότα, προκαταλήψεις και ψεύδη».

Σε άλλο ένα επεισόδιο αυτής της αντιπαράθεσης, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε χτες ότι «για λογαριασμό της εθνικής βιομηχανίας χοιρινού» και μετά από καταγγελίες της κινεζικής Ενωσης Κτηνοτροφίας, ξεκινά έρευνα αντιντάμπινγκ (για να διαπιστωθούν τιμές που τυχόν παρακάμπτουν κανόνες ανταγωνισμού) για εισαγωγές χοιρινού και προϊόντων του από την ΕΕ.

Την περασμένη βδομάδα είχαν προηγηθεί οι πρόσθετοι δασμοί που οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν για εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, στους οποίους το Πεκίνο αντέδρασε προειδοποιώντας ότι η Κίνα θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί σθεναρά τα νόμιμα δικαιώματά της».

Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η ΕΕ δεν ανησυχεί για την έναρξη έρευνας αντιντάμπινγκ για τις εξαγωγές χοιρινού στην Κίνα, αλλά θα παρέμβει για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση του Πεκίνου με όλους τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνας, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις ώστε να αποφευχθεί η επιβολή δασμών, εκτιμώντας ότι δεν αναμένει άμεση λήψη μέτρων, καθώς η Κίνα διευκρίνισε ότι η έρευνα μπορεί να διαρκέσει πάνω από ένα έτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ