Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
G7 - ΚΙΝΑ
Αντιπαράθεση για «υπερβάλλουσα παραγωγή», δασμούς και έλεγχο εξαγωγών

Τον εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ «Δύσης» και Κίνας για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους αποτυπώνει και το Κοινό Ανακοινωθέν της τελευταίας Συνόδου του G7, όπου εκφράζεται «ανησυχία» για «τις πολιτικές και τις πρακτικές εκτός αγοράς» που έχουν «επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο (οι οποίες προκαλούν) ανισορροπία στην αγορά και επιβλαβή υπερβάλλουσα παραγωγή σε αυξανόμενο αριθμό τομέων».

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και σύμμαχοί τους καταγγέλλουν την «υπερβάλλουσα παραγωγή» κινεζικών προϊόντων που κατακλύζουν διεθνείς αγορές σε κρίσιμους τομείς (π.χ. στην ηλεκτροκίνηση), με κρατική στήριξη και επιδοτήσεις από το Πεκίνο, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των δικών τους μονοπωλίων.

Στο Ανακοινωθέν τους, επίσης, οι ηγέτες του G7, την ίδια ώρα που δηλώνουν ότι επιδιώκουν «εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με την Κίνα», αναγνωρίζοντας «τη σημασία της στο παγκόσμιο εμπόριο», την καλούν «να απόσχει από (...) μέτρα ελέγχου των εξαγωγών, κυρίως σε κρίσιμα μέταλλα, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα».

Το Πεκίνο έχει προχωρήσει σε μια σειρά τέτοιων μέτρων, όπως π.χ. στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, «απαντώντας» σε αντίστοιχες κινήσεις των ΗΠΑ και συμμάχων τους, που αφορούν μεταξύ άλλων περιορισμούς και απαγορεύσεις στην εξαγωγή προηγμένων «δυτικών» ημιαγωγών στην Κίνα.

Από την πλευρά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Λιν Ζιάν, δήλωσε ότι το Τελικό Ανακοινωθέν του G7 είναι «γεμάτο αλαζονεία, προκαταλήψεις και ψεύδη, για μία ακόμη φορά οι G7 παραποιούν τα ζητήματα που αφορούν την Κίνα, τη συκοφαντούν και της επιτίθενται, επαναλαμβάνουν κλισέ που δεν έχουν καμία βάση σε γεγονότα, προκαταλήψεις και ψεύδη».

Σε άλλο ένα επεισόδιο αυτής της αντιπαράθεσης, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε χτες ότι «για λογαριασμό της εθνικής βιομηχανίας χοιρινού» και μετά από καταγγελίες της κινεζικής Ενωσης Κτηνοτροφίας, ξεκινά έρευνα αντιντάμπινγκ (για να διαπιστωθούν τιμές που τυχόν παρακάμπτουν κανόνες ανταγωνισμού) για εισαγωγές χοιρινού και προϊόντων του από την ΕΕ.

Την περασμένη βδομάδα είχαν προηγηθεί οι πρόσθετοι δασμοί που οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν για εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, στους οποίους το Πεκίνο αντέδρασε προειδοποιώντας ότι η Κίνα θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί σθεναρά τα νόμιμα δικαιώματά της».

Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η ΕΕ δεν ανησυχεί για την έναρξη έρευνας αντιντάμπινγκ για τις εξαγωγές χοιρινού στην Κίνα, αλλά θα παρέμβει για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση του Πεκίνου με όλους τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνας, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις ώστε να αποφευχθεί η επιβολή δασμών, εκτιμώντας ότι δεν αναμένει άμεση λήψη μέτρων, καθώς η Κίνα διευκρίνισε ότι η έρευνα μπορεί να διαρκέσει πάνω από ένα έτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ