Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ετοιμος να εργαστεί για τη «μακεδονική εθνική ενότητα» δηλώνει ο Μίτσκοσκι

Ανακοινώθηκε χτες η πρόταση για τη νέα κυβέρνηση

«Γρήγορα αποτελέσματα στον τομέα της οικονομίας» δήλωσε ότι προσδοκά ο ηγέτης του VMRO - DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος χτες κατέθεσε πρόταση για το πρόγραμμα και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία, ενόψει και της σχετικής συζήτησης που έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Βουλή της χώρας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

«Οι επιχειρήσεις μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς: Θα έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση, μια σταθερή κυβέρνηση, που θα πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Μια κυβέρνηση που ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην επέκταση των δυνατοτήτων τους», έσπευσε να διαβεβαιώσει ο ίδιος, με φόντο και τις εντεινόμενες διεργασίες γύρω από την πλήρη διαφύλαξη της Συμφωνίας των Πρεσπών ως μίας από τις προϋποθέσεις για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας, αλλά και όλων των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξάλλου, «τρέχουν» μια σειρά επαφές, όπως η «Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», που ξεκίνησε στην Αθήνα, με πρωτοβουλία των Τσίπρα - Ζάεφ.

Στα τέλη της περασμένης βδομάδας φιλοξενήθηκε στη Θεσσαλονίκη επιχειρηματικό φόρουμ με στελέχη εταιρειών και των δύο χωρών, συζητώντας - σύμφωνα με βαλκανικά ΜΜΕ, που επισήμαιναν ότι πρόκειται για την πρώτη τέτοια συνάντηση τα τελευταία χρόνια - τρόπους ανάπτυξης νέας συνεργασίας, ενώ έγιναν και επισκέψεις στις λιμενικές εγκαταστάσεις της πόλης, «που είναι το πλησιέστερο λιμάνι της Βόρειας Μακεδονίας για εξαγωγές και εισαγωγές».

Παρέμβαση έκανε μεταξύ άλλων και ο επικεφαλής του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βόρειας Μακεδονίας, Αντόνι Πέσεφ, ο οποίος επιχειρηματολόγησε για την ευρύτερη σημασία του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι «η οικονομία θα εξαλείψει τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών». Την επιχειρηματική αντιπροσωπεία από τη Βόρεια Μακεδονία συγκρότησαν επιχειρηματίες από τομείς όπως το Εμπόριο, η Βιομηχανία, η Ενέργεια, οι Κατασκευές και η Πληροφορική.

Οσον αφορά την προτεινόμενη σύνθεση της νέας κυβέρνησης (στην οποία εκτός από το VMRO - DPMNE θα συμμετέχουν ο αλβανικός συνασπισμός «Αξίζει» και το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι, δημάρχου της πόλης Κουμάνοβο), επικεφαλής στα υπουργεία Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου, Οικονομικών και Εσωτερικών θα είναι στελέχη του VMRO - DPMNE, που θα εκπροσωπείται συνολικά σε 15 χαρτοφυλάκια, ενώ σε 6 θα εκπροσωπείται το «Αξίζει» και σε 2 το «Ξέρω».

Η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τουλάχιστον 78 βουλευτές σε σύνολο 120.

Στο μεταξύ ο Μίτσκοσκι επέμεινε ότι «το VMRO - DPMNE υπάρχει για τη Μακεδονία», δηλώνοντας «αρχηγός ενός κόμματος που επιδιώκει και εργάζεται για τη μακεδονική εθνική ενότητα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ