Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Μοιράζονται «κοινές ανησυχίες» για «ανεύθυνες ενέργειες» της Κίνας

Ασκήσεις στον βόρειο Ειρηνικό ξεκίνησε το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό

«Κοινές ανησυχίες για τις κλιμακούμενες και ανεύθυνες ενέργειες» της Κίνας συζήτησαν προχτές σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ Κ. Κάμπελ και η υφυπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Μαρία Τερέζα Λαζάρο, μετά το νέο επεισόδιο που σημειώθηκε στη Νότια Κινεζική Θάλασσα ανάμεσα σε πλοία των Φιλιππίνων και της Κίνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον, οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι οι κινεζικές ενέργειες «εμπόδισαν τις Φιλιππίνες να εκτελέσουν μια νόμιμη θαλάσσια επιχείρηση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, παρεμποδίζοντας την ελευθερία ναυσιπλοΐας των Φιλιππίνων», αλλά και ότι «οι επικίνδυνες ενέργειες της Κίνας απείλησαν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Μάλιστα ο Κάμπελ έσπευσε να επιβεβαιώσει την ετοιμότητα της αμερικανικής κυβέρνησης για πλήρη αξιοποίηση της διμερούς «Συνθήκης Αμοιβαίας Αμυνας» (1951), της οποίας το άρθρο IV αφορά και «ένοπλες επιθέσεις σε ένοπλες δυνάμεις, δημόσια σκάφη ή αεροσκάφη των Φιλιππίνων - συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ακτοφυλακής - οπουδήποτε στη Νότια Κινεζική Θάλασσα».

Ακόμα, οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν «την κρίσιμη σημασία της συμμαχίας ΗΠΑ - Φιλιππίνων για τη διατήρηση του κοινού μας οράματος για μια ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή Ινδο-Ειρηνικού».

Σε ανακοίνωσή του για το ίδιο το επεισόδιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκρινε τους χειρισμούς της Κίνας ως «την τελευταία σε μια σειρά προκλήσεις της Κίνας για να εμποδιστεί ο κρίσιμα απαραίτητος ανεφοδιασμός» στον σταθμό του «Σιέρα Μάδρε» (παροπλισμένου πολεμικού πλοίου το οποίο οι Φιλιππίνες έχουν προσαράξει σκόπιμα σε αμφισβητούμενο ύφαλο από το 1999).

Πολυήμερα ρωσικά γυμνάσια στον Ειρηνικό

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι μονάδες του Στόλου Ειρηνικού του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού άρχισαν να αναπτύσσονται από βάσεις επιχειρήσεων σε καθορισμένες περιοχές, κατά τη διάρκεια άσκησης που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει χτες και να ολοκληρωθεί στις 28 Ιούνη.

Τα γυμνάσια - σύμφωνα με το σχέδιο - θα διεξάγονταν στα ύδατα του Ειρηνικού Ωκεανού, της Θάλασσας της Ιαπωνίας και της Θάλασσας του Οχότσκ.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, στα διάφορα στάδια της άσκησης οι στρατιώτες προβλέπεται να εξασκηθούν σε ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, να οργανώσουν όλα τα είδη ναυτικής άμυνας των μονάδων πλοίων, να εξαπολύσουν κοινές πυραυλικές επιθέσεις ενάντια σε ομάδες εικονικών εχθρικών πλοίων, να εκπαιδευτούν για να αποκρούσουν επιθέσεις UAV και μη επανδρωμένων οχημάτων επιφανείας, κ.λπ.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ακόμα ότι στην άσκηση θα λάβουν μέρος μέχρι 40 πλοία, μηχανοκίνητα και πλοία επιμελητείας, μέχρι 20 αεροσκάφη και ελικόπτερα της Ναυτικής Αεροπορίας του Στόλου του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών μεγάλης εμβέλειας Tu-142MZ, αεροσκαφών IL-38 και IL-38N, και ελικοπτέρων Ka-27 και Ka-29.

Στην άσκηση συμμετέχουν, τέλος, μονάδες των Πεζοναυτών του Στόλου του Ειρηνικού και πληρώματα των παράκτιων πυραυλικών συστημάτων «Bal» και «Bastion».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ