ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Συγκρότησαν «Στρατηγικό Διάλογο» και ξεκινούν τακτικές επαφές

«Αξιόπιστος, προβλέψιμος εταίρος για τις ΗΠΑ» η Κύπρος και «μέρος της λύσης σε μια περίπλοκη περιοχή» λέει ο υπουργός Εξωτερικών της

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ

Copyright 2024 The Associated

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ
Στην έναρξη τακτικών συναντήσεων προχωρούν ΗΠΑ και Κύπρος, στο πλαίσιο διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου που συγκρότησαν, όπως ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Αντονι Μπλίνκεν και Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνάντηση που έγινε προχτές στην Ουάσιγκτον.

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει το επόμενο φθινόπωρο, στη Λευκωσία.

Ο οικοδεσπότης Μπλίνκεν έσπευσε να μιλήσει για μια «πολύ ισχυρή απόδειξη της ενίσχυσης, της εμβάθυνσης, της διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, ενεργώντας από κοινού σε τόσους πολλούς διαφορετικούς τομείς» και φυσικά να αναφερθεί στον θαλάσσιο «ανθρωπιστικό διάδρομο» που στήθηκε προς τη Γάζα από κυπριακά λιμάνια, αναδεικνύοντας τον ρόλο που αναθέτουν στο νησί διάφορα ιμπεριαλιστικά σχέδια, σε μια περίοδο πυκνών διεργασιών γύρω (και) από την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε λόγο για «μια συνεργασία, μια σχέση που δυναμώνει, γίνεται όλο και πιο βαθιά» και «μια αντανάκλαση του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι ένας σημαντικός παίκτης στην περιοχή και μια εταιρική σχέση για τις Ηνωμένες Πολιτείες που εκτιμούμε βαθιά».

Από την πλευρά του, ο Κόμπος, αφού έκρινε σκόπιμο να τονίσει ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η ηγεσία σας (σ.σ. των ΗΠΑ) είναι κρίσιμη» αλλά και ότι η έναρξη στρατηγικού διαλόγου «είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη» που «συνεπάγεται και ευθύνη», υπογράμμισε ότι «προχωράμε για να δημιουργήσουμε έναν δομημένο διάλογο, έναν διάλογο που θα είναι εντατικός», καθώς - όπως είπε - «μοιραζόμαστε κοινά θεμέλια...». Πρόσθεσε δε ότι «η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος, προβλέψιμος εταίρος για τις ΗΠΑ και σε μια πολύ περίπλοκη περιοχή», αλλά και ότι «η Κύπρος είναι μέρος της λύσης. Η Κύπρος είναι μέρος της απάντησης. Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να προσεγγίσουμε πέντε δεκαετίες κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία. Και σε αυτό, υπολογίζουμε στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών...».

Με «ιδιαίτερη ικανοποίηση» χαιρέτισε από τη δική του μεριά την εξέλιξη ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή «θα ενισχύσει το διεθνές αποτύπωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αναγνώρισης που τυγχάνει ως αξιόπιστος και σταθερός εταίρος, καθώς και ως πυλώνας ασφάλειας, συνεργασίας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Σημειωτέον ότι η επίσκεψη εργασίας του Κύπριου ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ ξεκίνησε στις 9 Ιούνη και μεταξύ άλλων περιέλαβε συναντήσεις και παρεμβάσεις σε εκδηλώσεις γνωστών «δεξαμενών σκέψης», όπως οι «Council on Foreign Relations», «AJC Global Forum», «Chicago Council on Global Affairs».

Μεταξύ άλλων, ενδεικτική των διμερών διεργασιών για επέκταση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς είναι και η πρόκληση αξιωματούχων του FBI και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης στην Κύπρο, για να διερευνηθούν υποθέσεις διαφθοράς και μαύρου χρήματος (η Κύπρος για δεκαετίες αποτελούσε έδρα διαφόρων εξωχώριων εταιρειών, ρωσικών και άλλων).

Σχετικά ρεπορτάζ παρατηρούσαν ότι μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν εγκαθιδρύσει Στρατηγικό Διάλογο με 30 χώρες, εκ των οποίων 13 είναι κράτη - μέλη της ΕΕ και ότι η συμπερίληψη της Κύπρου σε αυτή την κατηγορία χωρών ισχυροποιεί τη θέση της.

Μετά τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, υπογράφηκε και συμφωνία για διμερή συνεργασία αναφορικά με τη χρήση ταξιδιωτικών δεδομένων, εξέλιξη που εκτιμάται ότι φέρνει τη Λευκωσία ακόμα πιο κοντά στην ένταξή της στο Πρόγραμμα Κατάργησης Θεωρήσεων των ΗΠΑ (Visa Waiver Program).

Στο επίκεντρο και οι ανάγκες του Cyclops

Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης μετέφεραν στην «Καθημερινή» ότι κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον ο Κόμπος συζήτησε και «την ενεργειακή πτυχή της διμερούς συνεργασίας» καθώς και «γενικότερα θέματα ασφάλειας με εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ».

Ειδικότερα για την Ενέργεια, τονίστηκε - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές - η σημασία εμπλοκής των αμερικανικών εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ και πώς μπορεί αυτή να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Ακόμα, η κυπριακή πλευρά επανήλθε και στη σημασία οριστικοποίησης άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων που «επηρεάζει άμεσα τον εξοπλιστικό προγραμματισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και άπτεται όλων των πυλώνων της διμερούς συνεργασίας» και «σημειώθηκε ότι σημαντική προέκταση της διμερούς συνεργασίας αποτελεί η επέκταση της λειτουργίας και των τομέων δράσης» του Cyclops (Κέντρου για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων) στη Λάρνακα...

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΟΥ
Τα «μαγειρέματα» εντείνονται σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και με επίκεντρο την ηγεσία του κόμματος συνεχίζονται και σήμερα αναμένεται να μεταφερθούν στην κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Οσοι έχουν εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να τεθεί θέμα Ανδρουλάκη, αναμένεται να πιέσουν για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών από τη βάση, το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2024. Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα κινηθεί θεσμικά και πως θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Χτες, και μετά την αναφορά Ανδρουλάκη σε συνέντευξή του ότι θα προχωρήσει και σε διαγραφές σε περίπτωση που κάποιοι συνεχίσουν να καλλιεργούν κλίμα διχόνοιας και τοξικότητας, απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ο Χάρης Δούκας, μιλώντας στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, δεν είναι τοξικότητα». Και επέμεινε στη λογική των συνεργασιών: «Πρέπει να προσπαθούμε σε κάθε βήμα να δημιουργούμε προοδευτικές συγκλίσεις για να είμαστε αποτελεσματικοί».

Πάντως, ο ίδιος την ώρα που θα συνεδριάζουν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, θα παρουσιάζει βιβλίο του Γ. Σιακαντάρη από την Ανανεωτική Αριστερά, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ετοιμάζεται να ανοίξει εκεί τα χαρτιά του. Μαζί του στο πάνελ θα είναι επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ξανθόπουλος, ο πρώην υπουργός Γ. Σταθάκης και ο Θ. Μαργαρίτης, επικεφαλής της Ανανεωτικής Αριστεράς και μέλος του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Προεκλογικά ένα μεγάλο κύμα ανθρώπων μας έλεγε πως ο πρόεδρος "δεν κάνει". Ο ίδιος ο πρόεδρος έθεσε το ζήτημα πως "αν πάρουμε την τρίτη θέση, είναι πολιτική ήττα" και λέμε κάτι πολύ απλό και έντιμο: Πως μετά από αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να πάμε σε μία διαδικασία» προσθέτοντας πως «υπάρχει ένα απλό ερώτημα: Μπορεί ένας πρόεδρος που δεν μπορεί να κερδίσει τον Κασσελάκη, να κερδίσει τον Μητσοτάκη;».

Ακόμα, ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος και στο ερώτημα αν θα υποστηρίξει τον Χάρη Δούκα, είπε ότι «θα στηρίξω αυτόν που έχει χαρακτηριστικά να κυβερνήσει. Μακάρι ο κ. Δούκας να είναι υποψήφιος. Ο δήμαρχος Αθηναίων έχει τα χαρακτηριστικά και ένωσε δυνάμεις και κέρδισε τη ΝΔ».

Ερευνες για τη διαμόρφωση αντιλαϊκού πόλου

Εξάλλου, χτες και εν μέσω τέτοιου κλίματος, δημοσιοποιήθηκε έρευνα της «Metron Analysis», στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με αυτήν, στο ερώτημα αν «θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση σε ένα ενιαίο σχήμα», το 83% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 83% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής απαντούν θετικά, ενώ θετική ανταπόκριση έχει ένα τέτοιο δυνητικό εγχείρημα και από το 54% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Για τη συνεργασία της κεντροαριστεράς, έστω και μέσω... Γαλλίας, μίλησε και ο Γιώργος Παπανδρέου από το πάνελ του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα. «Το προοδευτικό μέτωπο που δημιουργήθηκε στη Γαλλία απέναντι στον φασισμό, απέναντι στην ανάδυση του συντηρητισμού, νομίζω ότι είναι παράδειγμα για όλους», ανέφερε.

«Μας ενώνουν περισσότερα»

«Αυτά που μας χωρίζουν με το ΠΑΣΟΚ είναι λιγότερα από αυτά που μπορούν να μας ενώσουν», τόνισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο «ACTION24». Ειδικότερα, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για το θέμα είπε: «Η πρότασή μου, που θα γίνει στα συλλογικά όργανα του κόμματος, είναι να πάρουμε πολιτικές πρωτοβουλίες με βάση το πρόγραμμά μας και στην Ελλάδα, στο εθνικό Κοινοβούλιο, και στην Ευρώπη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για κοινές δράσεις και συνέργειες σε ζητήματα που έχουμε κοινή ατζέντα. Αν αυτό προχωρήσει με θετικό τρόπο, έχουμε και το κεκτημένο της Αθήνας, είναι θετικό.

Αν προχωρήσει και στα άλλα τρία, πέντε, επτά ζητήματα, τότε να τα δούμε τα επόμενα βήματα» είπε προσθέτοντας κι εκείνος πως «αν πάει καλά κατά τη γνώμη μου η συνεργασία στη Γαλλία, θα είναι και αυτό ένα δεδομένο». Μιλώντας για την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να απομακρύνει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Ζαχαριάδης είπε ότι σέβεται την απόφαση του προέδρου, αλλά ότι η αξιολόγηση των στελεχών που έχουν σχέση με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνεται από τα όργανα, ζητώντας ανάκληση της απόφασης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
Διαγράφηκε ο βουλευτής Σαράκης

Διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ελληνικής Λύσης ο βουλευτής Επικρατείας Παύλος Σαράκης, με εντολή του Κυρ. Βελόπουλου. Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του κόμματος αναφέρει ότι δήθεν «στην Ελληνική Λύση δεν συγχωρούνται η αλαζονεία, η αχαριστία, η αμετροέπεια και η υποτιμητική συμπεριφορά έναντι συναδέλφων».

Το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Σαράκης είχε διαφωνήσει με τη στάση της Ελ. Λύσης σε νομοσχέδια όπως για τη δικηγορική ύλη, αλλά και με τις «πολιτικές επιλογές» του Βελόπουλου, π.χ. αυτή που κατά τον ίδιο οδήγησε στην εκλογή της Γ. Αλεξανδράκη στον Εβρο στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Μάλιστα φέρεται να έχει καταθέσει και αναφορές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καταγγέλλοντας εκβιασμό από την ηγεσία του κόμματος για να παραδώσει την έδρα του.

ΝΔ
Γκρίνιες, διεργασίες και αναδιαρθρώσεις

Συνεχίζονται και στη ΝΔ οι συζητήσεις για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δείχνοντας ότι οι διεργασίες διαπερνούν το σύνολο των αστικών πολιτικών κομμάτων.

Χαρακτηριστικά, ο Ν. Κακλαμάνης είπε χθες στο «Mega»: «Οταν χάνεις 1,1 εκατ. ψήφους δεν χρειάζονται μεγάλες αναλύσεις ότι έχεις υποστεί ήττα. Αυτό που εισέπραττα προεκλογικά είναι ότι ο κόσμος με άλλα λόγια μάς έλεγε να αλλάξουμε μυαλά και κάποιοι να ξεκαβαλήσουν το καλάμι».

«Δεν μπορεί η επίσημη θέση του κόμματος μετά τις εκλογές να είναι ότι "μας είπε ο κόσμος ότι καλά τα κάνατε αλλά δεν τα κάνατε τόσο γρήγορα, τρέξτε γρηγορότερα"», πρόσθεσε, βάζοντας στο επίκεντρο και το αφήγημα από το Μαξίμου.

«Οταν είπα "επιστροφή στις ρίζες", δεν σημαίνει να πάμε "πίσω". Είδαμε το αποτέλεσμα σε Ροδόπη και Ξάνθη. Για συμβολικούς λόγους θεωρώ πως ο κ. Ευ. Στυλιανίδης θα έπρεπε να είναι ο πρώτος που μπαίνει στην ανασχηματισμένη κυβέρνηση. Δεν έχει μείνει και τίποτα από άλλα κόμματα που να μην έχουμε "μαζέψει"», σχολίασε σχετικά και με τις μεταγραφές στη ΝΔ από άλλα αστικά κόμματα και μορφώματα, επιμένοντας ότι «έχει χαθεί το dna της παράταξης».

Στο μεταξύ ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε χθες το απόγευμα σύσκεψη στο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με αντικείμενο το ΑΣΕΠ, τάχα ότι οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες φταίνε που δεν προσλαμβάνεται άμεσα όλο το αναγκαίο προσωπικό σε Υγεία, Εκπαίδευση και άλλους τομείς που καίνε τον λαό. Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να επισκεφτεί το υπουργείο Ανάπτυξης, ξεκινώντας μια μετεκλογική ...τουρνέ στα υπουργεία και δίνοντας μήνυμα να επιταχύνουν τις βαθιά αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ