ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Φουντώνει η φλόγα του αγώνα για ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, με όλες τις θέσεις εργασίας!

Μαζική συγκέντρωση στα δικαστήρια, όπου οι εργαζόμενοι πέτυχαν ξανά την παραμονή τους στη δουλειά | Αμεση απάντηση και στην κατάπτυστη τροπολογία, με έκτακτη συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών

Εκατοντάδες συγκεντρωμένοι στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Οι εργαζόμενοι παραμένουν στη δουλειά μέχρι να βγει η απόφαση!
Εκατοντάδες συγκεντρωμένοι στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Οι εργαζόμενοι παραμένουν στη δουλειά μέχρι να βγει η απόφαση!
Η φωτιά του πολύχρονου αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ φούντωσε ξανά χθες στο κέντρο της Αθήνας. Μια φλόγα που κρατιέται αναμμένη εδώ και 55 μήνες, από τη μαζική σύσκεψη συνδικάτων τον Δεκέμβρη του 2019 στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ, με την οποία ξεκινούσε ο συγκλονιστικός αγώνας. Μια αφετηρία για «συντονισμένους αγώνες, που θα βάλουν τη σφραγίδα των εργαζομένων στις εξελίξεις και θα σταθούν απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ και επιχειρηματικών ομίλων για τη ΛΑΡΚΟ (...) για το δικαίωμα στη ζωή και τη δουλειά», όπως σημείωνε τότε το σχετικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη».

Πρωτοφανής συμμετοχή στη μεγάλη κάθοδο από όλη τη Στερεά

Χθες λοιπόν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, έχοντας στο πλευρό τους σύσσωμα τα ΛΑΡΚΟχώρια, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους από τη Φθιώτιδα, μαθητές και νεολαίους, αντάμωσαν ξανά με τα συνδικάτα και εργαζόμενους της Αττικής.

Και με πρωτοφανή συμμετοχή, με τα πούλμαν φίσκα από κόσμο από κάθε περιοχή της Στερεάς, «μια γροθιά» διαδήλωσαν ενάντια στο έγκλημα.

Πρώτος σταθμός ήταν τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου εκδικάζονταν τα ασφαλιστικά τους μέτρα, ενώ μόλις μαθεύτηκε η κατάπτυστη τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση (βλ. σχετικό θέμα) για να ολοκληρώσει το έγκλημα, άμεση ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα των σωματείων για έκτακτη συγκέντρωση και στο υπουργείο Οικονομικών.

Παραμένουν στις δουλειές μέχρι να βγει η δικαστική απόφαση

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ καταφτάνουν εν μέσω συνθημάτων στο υπουργείο Οικονομικών
Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ καταφτάνουν εν μέσω συνθημάτων στο υπουργείο Οικονομικών
Εκεί, στα δικαστήρια, οι εργαζόμενοι κέρδισαν μία ακόμα ευνοϊκή απόφαση για τις δουλειές τους, για την παραμονή τους στην εργασία μέχρι να βγει η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει.

Στη διάρκεια της μαζικής συγκέντρωσης που εξελισσόταν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, κατήγγειλε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και υπογράμμισε πως η διαμάχη είναι ανάμεσα «σε εμάς τους εργαζόμενους που θέλουμε να παραμείνουμε στην δουλειά και να ταΐσουμε τα παιδιά μας, και σε όλους αυτούς που θέλουν να μας διώξουν». Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ενημέρωσε γι' αυτή και ευχαρίστησε για την έμπρακτη αλληλεγγύη. Μίλησε ακόμα ο Δημήτρης Περπατάρης, δικηγόρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της απόφασης και ευχαριστώντας όσους στηρίζουν τον αγώνα.

«Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα μας κουράσουν»

Η αγωνιστική συνέχεια δόθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, εκεί που μόλις κατέφτασαν οι εκατοντάδες διαδηλωτές από τη Στερεά μαζί με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ βρήκαν ήδη συγκεντρωμένους τα «αδέρφια» τους από τα σωματεία της Αθήνας που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο έκτακτο κάλεσμα και ενώθηκαν μαζί τους.

Αμεση η ανταπόκριση στο έκτακτο κάλεσμα για συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών: Να αποσυρθεί η τροπολογία!

RIZOSPASTIS

Αμεση η ανταπόκριση στο έκτακτο κάλεσμα για συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών: Να αποσυρθεί η τροπολογία!
Εκεί, έξω από το υπουργείο όπου σχεδιάζεται το ξήλωμα των εργαζομένων, εκτυλίχθηκαν για μια ακόμα φορά συγκλονιστικές στιγμές: Χειροκροτήματα και υψωμένες γροθιές, σημαίες ψηλά, συνθήματα που τράνταζαν την ατμόσφαιρα σαλπίζοντας ξεσηκωμό σε όλη την Αθήνα. Το μήνυμα ξεκάθαρο: «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ! Καμία απόλυση!».

Στη συγκέντρωση ήταν με δικά τους μπλοκ τα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας και Λαμίας, ενώ εκπρόσωποι των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ απαίτησαν να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία αρχικά ακολούθησε μια παρελκυστική και προκλητική τακτική. Από τη μια καθυστερούσε σκόπιμα να απαντήσει στο αν θα γίνει η συνάντηση και από την άλλη διμοιρίες των ΜΑΤ μπήκαν σε εγρήγορση, φορώντας τα κράνη τους, όταν ο Π. Πολίτης απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους είπε για την κυβέρνηση πως «είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα κουράσουν στον καύσωνα τους μεταλλεργάτες, που δουλεύουν στους 1.500 βαθμούς. Δεν πρόκειται να φύγουμε από δω».

Ενώ η αναμονή συνεχιζόταν, βουλευτές του ΚΚΕ μπήκαν στο υπουργείο και απαίτησαν από τον υπουργό, που εκείνη την ώρα έδινε ...συνέντευξη Τύπου, να συναντηθεί με τα σωματεία, όπως και έγινε, χάρη στην παρέμβαση αυτή αλλά και στο αγωνιστικό πείσμα και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων.

Ο αγώνας μας είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης

«Αυτός ο αγώνας θα φτάσει μέχρι το τέλος. Νέος σταθμός την Πέμπτη στις 12 μ. ξανά εδώ, στο Σύνταγμα, για να απαιτήσουμε να μην ψηφιστεί το νέο έκτρωμα», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης μιλώντας στους συγκεντρωμένους μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας των Σωματείων με τον υπουργό.

Και επεσήμανε: «Ο αγώνας μας, που έκλεισε 4 χρόνια και μπήκε στον 8ο μήνα, είναι μεγαλειώδης, γιατί δεν είναι δικός μας μόνο. Είναι όλης της εργατικής τάξης της χώρας μας και σήμερα το αποδεικνύει ξανά. Τους έχει αναγκάσει να μας βλέπουν στα μάτια και να μας λένε "δεν αισθανόμαστε όμορφα". Αλλά εμείς δεν θέλουμε αισθήματα, θέλουμε πράξεις.

Τους ζητήσαμε να αποσύρουν την τροπολογία. Προφανώς και είπαν ότι "αυτή η τροπολογία δεν είναι για να σας απολύσει, μη φοβάστε". Προφανώς έχουμε - και δεν μας κοροϊδεύει κανένας - μια σε αναμονή απόφαση, που δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Σε κάθε περίπτωση, πήραμε τη δέσμευση και κρατάμε μικρό καλάθι ότι το επόμενο διάστημα κλιμάκιο των υπουργείων θα έρθει να καταγράψει στους χώρους μας αν αυτά που λέμε είναι πραγματικότητα ή φαντασίωση. Τεκμηριώνουμε ότι είναι πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς δηλώσαμε και το δηλώνουμε εδώ μπροστά σε όλους σας: Σας ευχαριστούμε. Την τιμή που μας κάνετε και μας συμπαραστέκεστε δεν πρόκειται να την πουλήσουμε».

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Στα δικαστήρια παρευρέθηκαν ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς επίσης τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Κώστας Παρασκευάς, Γιάννης Πρωτούλης και Θοδωρής Χιώνης, και ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ. Στη συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών έδωσαν το «παρών» τα μέλη του ΠΓ Θέμης Γκιώνης, Κώστας Παρασκευάς, Γιάννης Πρωτούλης και Γιώργος Μαρίνος (βουλευτής Στερεάς), όπως και οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης. Ακόμα, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ.

Με την άθλια τροπολογία επιχειρεί να ολοκληρώσει το έγκλημα η κυβέρνηση

ΚΚΕ: Θα το πληρώσει πολύ ακριβά, ξεσηκωμός για να μην περάσει!

Με μια ακόμα ατιμία επιχειρεί η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, των εργαζομένων της και όλου του λαού. Τέτοια ατιμία συνιστά η κατάπτυστη τροπολογία που κατατέθηκε ...μεταμεσονύχτια, η οποία υπογράφεται από μια σειρά υπουργών, μεταξύ άλλων των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Υγείας, με την οποία επιδιώκει να εκκαθαρίσει την επιχείρηση από τους εργαζόμενους και να προχωρήσει στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.

Η επαίσχυντη τροπολογία, που εισάγεται αύριο, Πέμπτη, για συζήτηση στη Βουλή, προβλέπει τη μεταβίβαση στον ειδικό διαχειριστή της δυνατότητας να περιορίσει ή να διακόψει τελείως τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, ορίζοντας συγκεκριμένα τις αρμοδιότητές του σε μια τέτοια περίπτωση όπως, για παράδειγμα, την ανάθεση της φύλαξης και της συντήρησης σε ιδιώτες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νόμο που η ίδια η κυβέρνηση είχε ψηφίσει, ο ειδικός διαχειριστής μέχρι τώρα διοικούσε και εκπροσωπούσε την εταιρεία έναντι τρίτων, ως προς τη διεκπεραίωση των καθημερινών της συναλλαγών ή τη διαπραγμάτευση των συμβάσεων με τους παρόχους, τους προμηθευτές και τους εργολάβους της ΛΑΡΚΟ. Ο ειδικός διαχειριστής μπορούσε να περιορίσει κάποιες λειτουργίες της ΛΑΡΚΟ και να χρησιμοποιήσει τα χρήματα από πωλήσεις μόνο για την εξόφληση της ΔΕΗ.

Με τη νέα τροπολογία, ο ειδικός διαχειριστής μπορεί ακόμη και να βάλει «λουκέτο» στη ΛΑΡΚΟ, καθώς «σε περίπτωση περιορισμού ή διακοπής λειτουργίας» της επιχείρησης «δύναται να αποφασίζει: Την ανάθεση της φύλαξης και τη συντήρηση του ενεργητικού της επιχείρησης», καθώς και «τη διενέργεια αρχικών ή επαναληπτικών δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της επιχείρησης ή επιμέρους λειτουργικών συνόλων της (κλάδων) ή περιουσιακών στοιχείων που δεν αποτελούν κλάδους».

ΚΚΕ: Ξεσηκωμός τώρα σε όλη την Ελλάδα!

Σε ανακοίνωσή του για την τροπολογία της κυβέρνησης, που οδηγεί στο οριστικό κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, οδηγώντας εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία και τις περιοχές 5 νομών της χώρας σε μαρασμό. Με μία κατάπτυστη τροπολογία επιδιώκει να εκκαθαρίσει την επιχείρηση από τους εργαζόμενους και να προχωρήσει στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.

Η κυβέρνηση θα το πληρώσει πάρα πολύ ακριβά, εάν δεν αποσύρει τώρα αυτήν την τροπολογία και εάν δεν προχωρήσει άμεσα στην ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι κάτοικοι 5 νομών της χώρας έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα εναντίωσης στην κυβερνητική πολιτική και στα εγκληματικά σχέδια απαξίωσης και εγκατάλειψης που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Ολοι και όλες δίπλα στον ηρωικό αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ! Ξεσηκωμός τώρα σε όλη την Ελλάδα για να μην περάσει το νέο έγκλημα!».

Ξεσκεπάστηκαν οι άθλιες μεθοδεύσεις, αναδείχτηκε το δίκιο των εργαζομένων

Αποκαλυπτικά τα όσα ακούστηκαν στη δικαστική αίθουσα

Το δίκιο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αναδείχτηκε ξεκάθαρα και μέσα στην αίθουσα των δικαστηρίων και στη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, αποκαλύπτοντας τις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, στις οποίες, σαν κερασάκι στην τούρτα, ήρθε η κατάπτυστη τροπολογία που κατέθεσε την τελευταία στιγμή, σκοπεύοντας να την αξιοποιήσει στο δικαστήριο για να πετάξει τους εργαζόμενους στον δρόμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νομικοί εκπρόσωποι της ειδικής διαχείρισης ΛΑΡΚΟ και του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή κράτους και κυβέρνησης, επιδίωξαν να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους πάνω στην τροπολογία που είχε καταθέσει η κυβέρνηση λίγες μόλις ώρες πριν ξεκινήσει η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Επιχείρησαν μάλιστα να της προσδώσουν και νομική ισχύ, παρόλο που όχι μόνο δεν έχει ψηφιστεί αλλά ούτε καν έχει συζητηθεί στη Βουλή, καθώς και να χρησιμοποιήσουν το περιεχόμενό της απέναντι στα αδιάσειστα επιχειρήματα των Σωματείων Εργαζομένων. Μια προσπάθεια τόσο εξόφθαλμα άδικη που δεν έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, ο οποίος επισήμανε το αυτονόητο, ότι πρόκειται για τροπολογία που δεν έχει καν ψηφιστεί.

Η ενέργεια μάλιστα της κυβέρνησης να καταθέσει αυτήν την τροπολογία την τελευταία στιγμή και η επιδίωξη των νομικών της εκπροσώπων να την αξιοποιήσουν στο δικαστήριο, αποτελούν την απόλυτη δικαίωση για τους εργαζόμενους και τα επιχειρήματά τους. Αποδεικνύει ότι είχαν δίκιο πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και μέριμνα για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους που μένουν στους οικισμούς, για την πρόληψη κινδύνου βιομηχανικού ατυχήματος, για την υδροδότηση και ηλεκτροδότηση, για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων. Αποδεικνύει ξεκάθαρα το πόσο αναγκαία και αναντικατάστατη είναι η παρουσία των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.

Μη μπορώντας να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους πάνω στην ντροπιαστική τροπολογία, οι νομικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης κατέφυγαν στην παλιά δοκιμασμένη τακτική της λασπολογίας, επιχειρώντας να παρουσιάσουν ότι οι εργαζόμενοι «κάθονται και πληρώνονται», αλλά και ότι παρεμποδίζουν το έργο της κυβέρνησης με τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις τους. Πρόκειται για τις γνωστές συκοφαντίες σε βάρος των εργαζομένων, που η κυβέρνηση δεν δίστασε να επικαλεστεί και επίσημα στο δικαστήριο, δείχνοντας ποια είναι η πηγή της κατασυκοφάντησης που δέχονται οι εργαζόμενοι και ο αγώνας τους.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία, μέσα από τις καταθέσεις του διευθυντή του εργοστασίου της Λάρυμνας, Γιώργου Βαλωμένου, και του προέδρου του Σωματείου της Λάρυμνας, Παναγιώτη Πολίτη, καθώς και τις ερωτήσεις του νομικού τους εκπροσώπου, Δημήτρη Περπατάρη, όχι μόνο κατέρριψαν τη σαθρή επιχειρηματολογία της κυβέρνησης αλλά ανέδειξαν και την πραγματική εικόνα και την αναγκαιότητα της παραμονής τους στις εργασίες και τα πόστα της ΛΑΡΚΟ.

Η ένδεια επιχειρημάτων από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν μάλιστα τόσο εμφανής που απέναντι στο επιχείρημα των εργαζομένων ότι για τον έλεγχο εγκαταστάσεων υψηλής επικινδυνότητας της ΛΑΡΚΟ και την πρόληψη ατυχήματος είναι απαραίτητη η παρουσία του εξειδικευμένου προσωπικού της, το αντεπιχείρημα των εκπροσώπων της κυβέρνησης ήταν ότι η φύλαξη των εγκαταστάσεων μπορεί να γίνει και με drone!

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι σύμβουλος της ειδικής διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ που κατέθεσε από την πλευρά της κυβέρνησης έκανε γενικές αναφορές περί ύπαρξης πλάνων και σχεδίων για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων μετά την απόλυση των εργαζομένων. Ωστόσο, όπως προέκυψε, αυτά τα πλάνα και σχέδια δεν είναι σε γνώση κανενός, δεν έχει γίνει καμία συνεργασία με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, ενώ κάτω από την πίεση των ερωτήσεων ο μάρτυρας, που όπως δήλωσε έχει επισκεφθεί μόνο μια - δυο φορές το εργοστάσιο της Λάρυμνας, ανέφερε ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν να τα αναλάβουν ιδιώτες συνεργάτες της ειδικής διαχείρισης.

Τα όσα αποκαλύφθηκαν στην ακροαματική διαδικασία της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων εκθέτουν ξανά την κυβέρνηση, αναδεικνύοντας το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των οικογενειών τους και των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, αλλά και επιβεβαιώνοντας το δίκαιο του εμβληματικού αγώνα που δίνουν για πάνω από 4,5 χρόνια.

ΑΥΡΙΟ «ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ» ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!
Κλιμάκωση με παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Στις 12 μ. το συλλαλητήριο, την ώρα που θα συζητιέται η επαίσχυντη τροπολογία | Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία καλούν σε μαζική συμμετοχή

Σε ξεσηκωμό, με νέο μεγάλο συλλαλητήριο αύριο, Πέμπτη, στις 12 μ., στο Σύνταγμα, καλούν τα Σωματεία Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, έχοντας στο πλευρό τους δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής και απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία που βάζει «λουκέτο» στην επιχείρηση, με συνέπεια την απόλυση του προσωπικού και την ερήμωση των χωριών γύρω από αυτή.

Μετά τη νέα προσωρινή διαταγή για τη συνέχιση της εργασίας τους, που κέρδισαν χτες στα δικαστήρια, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση, την παραμονή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, κατέθεσε νέο νομοθετικό έκτρωμα για να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ.

«Δεν θα περάσει», ξεκαθαρίζουν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ. Χαιρετίζουν τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της Αττικής για την αλληλεγγύη τους στον αγώνα που δίνουν για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. «Εξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε», επαναλαμβάνουν και ζητούν την παράταση των συμβάσεων εργασίας μέχρι τη μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη.

Τα Σωματεία διεκδικούν: Με χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της, και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των κατοίκων της περιοχής με ανανέωση των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων μέχρι τη μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη. Τη συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό, την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τη συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων σε αυτή. Να μην ερημώσουν τα χωριά.

Παναττική στάση εργασίας

Την απόσυρση της κατάπτυστης τροπολογίας, με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει «λουκέτο» στη ΛΑΡΚΟ και να εκποιήσει την περιουσία της, πετώντας εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία και καταδικάζοντας σε μαρασμό μεγάλες περιοχές σε 5 νομούς της χώρας, απαιτούν συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις με συγκέντρωση αύριο, Πέμπτη, στις 12 μ., στο Σύνταγμα.

Με αποφάσεις των Εργατικών Κέντρων Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, που συνεδρίασαν χτες εκτάκτως μόλις έγιναν γνωστά τα σχέδια της κυβέρνησης, έχει προκηρυχθεί για αύριο 4ωρη στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ., προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση. «Δεν θα περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι Συμβάσεις των εργαζομένων και να λειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ με βάση τις ρεαλιστικές προτάσεις των σωματείων», αναφέρουν τα Εργατικά Κέντρα.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βρίσκονται δεκάδες σωματεία της Αττικής, καλώντας στο αυριανό συλλαλητήριο, σημαίνοντας συναγερμό από χτες σε κάθε χώρο δουλειάς. Καλεί επίσης η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει επίσης στάση εργασίας για αύριο (11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου) για τους εργαζόμενους, με κάθε σχέση εργασίας, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες σε Αττική και Στερεά Ελλάδα.

Στο συλλαλητήριο καλεί και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων Επαγγελματιών & Εμπόρων Δήμου Αθήνας.

Απεργίες και στάσεις εργασίας σε Στερεά και Εύβοια

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους στη νέα κάθοδο στην Αθήνα και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, αύριο, Πέμπτη, θα σταθούν ξανά τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι της Στερεάς και Εύβοιας, συνεχίζοντας να στηρίζουν έμπρακτα τον αγώνα τους.

Ηδη, Εργατικά Κέντρα της Στερεάς και Εύβοιας παίρνουν αποφάσεις προκήρυξης απεργίας και στάσης εργασίας, προκειμένου να διευκολύνουν τη συμμετοχή των εργαζομένων της περιοχής στην αυριανή συγκέντρωση για να μην περάσει η κατάπτυστη τροπολογία.

Συγκεκριμένα, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς έχουν πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία αύριο, Πέμπτη, ενώ το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας πήρε απόφαση για στάση εργασίας στις επιχειρήσεις της περιοχής, από τις 9 το πρωί μέχρι τη λήξη της πρωινής βάρδιας.

Παράλληλα, απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους και στον λαό της Στερεάς και Εύβοιας να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και να δώσουν για μία ακόμη φορά μαζικό «παρών» στην αυριανή συγκέντρωση και κρίσιμη μάχη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να σημάνει ξεσηκωμός μέχρι η τσιμινιέρα να καπνίσει ξανά

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βρέθηκε και χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου εκδικάστηκε η αίτηση επί των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν.

Ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την εξής δήλωση:

«Μετά και τη σημερινή μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και τη νίκη που πέτυχαν - με παράταση της δυνατότητας να έχουν τις δουλειές τους και να βρίσκονται μέσα στη ΛΑΡΚΟ - η κυβέρνηση αυτό που οφείλει να κάνει αυτήν τη στιγμή είναι να μην καταθέσει την κατάπτυστη τροπολογία, που φέρνει για την Πέμπτη, όπως μάθαμε, στη Βουλή, και να ανανεώσει τις συμβάσεις.

Αυτό είναι η μόνη δίκαιη λύση αυτήν τη στιγμή. Αυτό είναι για το συμφέρον του τόπου, για το συμφέρον των εργαζομένων, για το συμφέρον όλων των Ελλήνων.

Απ' αυτήν τη σκοπιά το ΚΚΕ εκφράζει για άλλη μια φορά τη συμπαράστασή του, καλεί σε επαγρύπνηση, σε ετοιμότητα την εργατική τάξη, τον λαό όλης της χώρας, να είναι μπροστά σε όλες τις κινητοποιήσεις, και σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών και την Πέμπτη στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Να σημάνει ξεσηκωμός απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα, μέχρι να ανοίξει ξανά η ΛΑΡΚΟ, μέχρι η τσιμινιέρα να καπνίσει».

ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ