Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Φουντώνει η φλόγα του αγώνα για ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, με όλες τις θέσεις εργασίας!

Μαζική συγκέντρωση στα δικαστήρια, όπου οι εργαζόμενοι πέτυχαν ξανά την παραμονή τους στη δουλειά | Αμεση απάντηση και στην κατάπτυστη τροπολογία, με έκτακτη συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών

Εκατοντάδες συγκεντρωμένοι στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Οι εργαζόμενοι παραμένουν στη δουλειά μέχρι να βγει η απόφαση!
Εκατοντάδες συγκεντρωμένοι στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Οι εργαζόμενοι παραμένουν στη δουλειά μέχρι να βγει η απόφαση!
Η φωτιά του πολύχρονου αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ φούντωσε ξανά χθες στο κέντρο της Αθήνας. Μια φλόγα που κρατιέται αναμμένη εδώ και 55 μήνες, από τη μαζική σύσκεψη συνδικάτων τον Δεκέμβρη του 2019 στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ, με την οποία ξεκινούσε ο συγκλονιστικός αγώνας. Μια αφετηρία για «συντονισμένους αγώνες, που θα βάλουν τη σφραγίδα των εργαζομένων στις εξελίξεις και θα σταθούν απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ και επιχειρηματικών ομίλων για τη ΛΑΡΚΟ (...) για το δικαίωμα στη ζωή και τη δουλειά», όπως σημείωνε τότε το σχετικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη».

Πρωτοφανής συμμετοχή στη μεγάλη κάθοδο από όλη τη Στερεά

Χθες λοιπόν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, έχοντας στο πλευρό τους σύσσωμα τα ΛΑΡΚΟχώρια, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους από τη Φθιώτιδα, μαθητές και νεολαίους, αντάμωσαν ξανά με τα συνδικάτα και εργαζόμενους της Αττικής.

Και με πρωτοφανή συμμετοχή, με τα πούλμαν φίσκα από κόσμο από κάθε περιοχή της Στερεάς, «μια γροθιά» διαδήλωσαν ενάντια στο έγκλημα.

Πρώτος σταθμός ήταν τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου εκδικάζονταν τα ασφαλιστικά τους μέτρα, ενώ μόλις μαθεύτηκε η κατάπτυστη τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση (βλ. σχετικό θέμα) για να ολοκληρώσει το έγκλημα, άμεση ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα των σωματείων για έκτακτη συγκέντρωση και στο υπουργείο Οικονομικών.

Παραμένουν στις δουλειές μέχρι να βγει η δικαστική απόφαση

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ καταφτάνουν εν μέσω συνθημάτων στο υπουργείο Οικονομικών
Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ καταφτάνουν εν μέσω συνθημάτων στο υπουργείο Οικονομικών
Εκεί, στα δικαστήρια, οι εργαζόμενοι κέρδισαν μία ακόμα ευνοϊκή απόφαση για τις δουλειές τους, για την παραμονή τους στην εργασία μέχρι να βγει η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει.

Στη διάρκεια της μαζικής συγκέντρωσης που εξελισσόταν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, κατήγγειλε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και υπογράμμισε πως η διαμάχη είναι ανάμεσα «σε εμάς τους εργαζόμενους που θέλουμε να παραμείνουμε στην δουλειά και να ταΐσουμε τα παιδιά μας, και σε όλους αυτούς που θέλουν να μας διώξουν». Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ενημέρωσε γι' αυτή και ευχαρίστησε για την έμπρακτη αλληλεγγύη. Μίλησε ακόμα ο Δημήτρης Περπατάρης, δικηγόρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της απόφασης και ευχαριστώντας όσους στηρίζουν τον αγώνα.

«Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα μας κουράσουν»

Η αγωνιστική συνέχεια δόθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, εκεί που μόλις κατέφτασαν οι εκατοντάδες διαδηλωτές από τη Στερεά μαζί με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ βρήκαν ήδη συγκεντρωμένους τα «αδέρφια» τους από τα σωματεία της Αθήνας που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο έκτακτο κάλεσμα και ενώθηκαν μαζί τους.

Αμεση η ανταπόκριση στο έκτακτο κάλεσμα για συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών: Να αποσυρθεί η τροπολογία!

RIZOSPASTIS

Αμεση η ανταπόκριση στο έκτακτο κάλεσμα για συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών: Να αποσυρθεί η τροπολογία!
Εκεί, έξω από το υπουργείο όπου σχεδιάζεται το ξήλωμα των εργαζομένων, εκτυλίχθηκαν για μια ακόμα φορά συγκλονιστικές στιγμές: Χειροκροτήματα και υψωμένες γροθιές, σημαίες ψηλά, συνθήματα που τράνταζαν την ατμόσφαιρα σαλπίζοντας ξεσηκωμό σε όλη την Αθήνα. Το μήνυμα ξεκάθαρο: «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ! Καμία απόλυση!».

Στη συγκέντρωση ήταν με δικά τους μπλοκ τα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας και Λαμίας, ενώ εκπρόσωποι των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ απαίτησαν να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία αρχικά ακολούθησε μια παρελκυστική και προκλητική τακτική. Από τη μια καθυστερούσε σκόπιμα να απαντήσει στο αν θα γίνει η συνάντηση και από την άλλη διμοιρίες των ΜΑΤ μπήκαν σε εγρήγορση, φορώντας τα κράνη τους, όταν ο Π. Πολίτης απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους είπε για την κυβέρνηση πως «είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα κουράσουν στον καύσωνα τους μεταλλεργάτες, που δουλεύουν στους 1.500 βαθμούς. Δεν πρόκειται να φύγουμε από δω».

Ενώ η αναμονή συνεχιζόταν, βουλευτές του ΚΚΕ μπήκαν στο υπουργείο και απαίτησαν από τον υπουργό, που εκείνη την ώρα έδινε ...συνέντευξη Τύπου, να συναντηθεί με τα σωματεία, όπως και έγινε, χάρη στην παρέμβαση αυτή αλλά και στο αγωνιστικό πείσμα και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων.

Ο αγώνας μας είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης

«Αυτός ο αγώνας θα φτάσει μέχρι το τέλος. Νέος σταθμός την Πέμπτη στις 12 μ. ξανά εδώ, στο Σύνταγμα, για να απαιτήσουμε να μην ψηφιστεί το νέο έκτρωμα», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης μιλώντας στους συγκεντρωμένους μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας των Σωματείων με τον υπουργό.

Και επεσήμανε: «Ο αγώνας μας, που έκλεισε 4 χρόνια και μπήκε στον 8ο μήνα, είναι μεγαλειώδης, γιατί δεν είναι δικός μας μόνο. Είναι όλης της εργατικής τάξης της χώρας μας και σήμερα το αποδεικνύει ξανά. Τους έχει αναγκάσει να μας βλέπουν στα μάτια και να μας λένε "δεν αισθανόμαστε όμορφα". Αλλά εμείς δεν θέλουμε αισθήματα, θέλουμε πράξεις.

Τους ζητήσαμε να αποσύρουν την τροπολογία. Προφανώς και είπαν ότι "αυτή η τροπολογία δεν είναι για να σας απολύσει, μη φοβάστε". Προφανώς έχουμε - και δεν μας κοροϊδεύει κανένας - μια σε αναμονή απόφαση, που δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Σε κάθε περίπτωση, πήραμε τη δέσμευση και κρατάμε μικρό καλάθι ότι το επόμενο διάστημα κλιμάκιο των υπουργείων θα έρθει να καταγράψει στους χώρους μας αν αυτά που λέμε είναι πραγματικότητα ή φαντασίωση. Τεκμηριώνουμε ότι είναι πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς δηλώσαμε και το δηλώνουμε εδώ μπροστά σε όλους σας: Σας ευχαριστούμε. Την τιμή που μας κάνετε και μας συμπαραστέκεστε δεν πρόκειται να την πουλήσουμε».

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Στα δικαστήρια παρευρέθηκαν ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς επίσης τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Κώστας Παρασκευάς, Γιάννης Πρωτούλης και Θοδωρής Χιώνης, και ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ. Στη συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών έδωσαν το «παρών» τα μέλη του ΠΓ Θέμης Γκιώνης, Κώστας Παρασκευάς, Γιάννης Πρωτούλης και Γιώργος Μαρίνος (βουλευτής Στερεάς), όπως και οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης. Ακόμα, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η τροπολογία θα γίνει κουρελόχαρτο και καμίνια - μηχανές θ' ανάψουμε ξανά!»(2024-06-22 00:00:00.0)
Ούτε βήμα πίσω! Το έγκλημα δεν θα περάσει, η ΛΑΡΚΟ θα μείνει ανοιχτή με όλους τους εργαζόμενους!(2024-06-21 00:00:00.0)
Να σημάνει ξεσηκωμός μέχρι η τσιμινιέρα να καπνίσει ξανά(2024-06-19 00:00:00.0)
Ξεσηκωμός για τη νέα κάθοδο στην Αθήνα την Τρίτη 18 Ιούνη(2024-06-12 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους(2020-03-04 00:00:00.0)
Γενική Συνέλευση στη Λάρυμνα για τη συνέχεια του αγώνα(2020-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ