Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ούτε βήμα πίσω! Το έγκλημα δεν θα περάσει, η ΛΑΡΚΟ θα μείνει ανοιχτή με όλους τους εργαζόμενους!

Χιλιάδες διαδήλωναν χθες όλη μέρα στην Αθήνα, κουρελιάζοντας την κατάπτυστη τροπολογία | Συγκλονιστική η αλληλεγγύη, από ακόμα καλύτερες θέσεις συνεχίζεται ο μεγάλος αγώνας

Από το πρωί...

RIZOSPASTIS

Από το πρωί...
Με μια μεγάλη σε όγκο αλλά και διάρκεια συγκέντρωση χθες στο Σύνταγμα, οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, έχοντας στο πλευρό τους εκατοντάδες συνδικάτα και φορείς, χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους από την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, «κουρέλιασαν» την κατάπτυστη τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση και να τους πετάξει στην ανεργία.

Ακούραστα, κάτω από τον καυτό ήλιο της Αθήνας, από τις 11 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, όταν ψηφιζόταν στη Βουλή η αθλιότητα της κυβέρνησης, οι χιλιάδες διαδηλωτές έγραφαν άλλη μια σελίδα στον ιστορικό αγώνα που δίνεται 4 χρόνια τώρα, «καταψήφιζαν» το έγκλημα, απαιτούσαν να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Οσο περνούσε η ώρα, μάλιστα, και χωρίς να λογαριάζουν τον καύσωνα, το αγωνιστικό πείσμα δυνάμωνε όλο και περισσότερο. Οι συγκεντρωμένοι στο κέντρο της Αθήνας διαρκώς αυξάνονταν, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μάχης των σωματείων. «Ολοι κάτω, όλοι τώρα στη Βουλή!»: Αυτό ήταν το μήνυμα που διακινούνταν όλη μέρα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα μικρομάγαζα, στις βιοτεχνίες. Και στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκε πλήθος εργαζομένων, νεολαίας, συνταξιούχων, που συνέχιζαν να φτάνουν και να ενώνονται με τη συγκέντρωση μέχρι το απόγευμα.


Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ, ενώ δίπλα στους διαδηλωτές στάθηκαν και οι βουλευτές του Κόμματος, ενώνοντας τη φωνή τους μαζί τους στο Σύνταγμα αλλά και «σφυροκοπώντας» την τροπολογία μέσα στη συνεδρίαση της Βουλής.

Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ!

Η μεγάλη αυτή διαδήλωση ξεκίνησε από το πρωί, όταν στις 11 ξεκινούσε η παναττική στάση εργασίας που είχαν πάρει όλα τα Εργατικά Κέντρα (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής και Σαλαμίνας), με τα συνδικάτα να κάνουν δική τους υπόθεση τη μαζική συμμετοχή. Στάση εργασίας προκηρύχθηκε και για το Δημόσιο, τόσο στην Αττική όσο και στη Στερεά.

Μάλιστα, Εργατικά Κέντρα από τη Στερεά και την Εύβοια είχαν πάρει αποφάσεις για απεργία και στάσεις εργασίας. Ετσι, δίπλα στα λεωφορεία που ξεκίνησαν από τη Λάρυμνα και τα γύρω χωριά, τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια και τη Βοιωτία, κατέφτασαν και οι διαδηλωτές που ξεκίνησαν από τη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά, τη Θήβα. Μια τεράστια κινητοποίηση που παίρνει τη σκυτάλη από την έκτακτη συγκέντρωση της Τρίτης, όταν η κυβέρνηση ξεφούρνιζε την ελεεινή της τροπολογία για το λουκέτο της ΛΑΡΚΟ.


Με το συλλαλητήριο αυτό ένα είναι σίγουρο: Το έργο της κυβέρνησης, παρά την ψηφισμένη πια τροπολογία, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν ακόμα περισσότερα όπλα, πιο στέρεη την παλλαϊκή αλληλεγγύη για να μείνουν στις δουλειάς και στα σπίτια τους, για να μην τολμήσει κανένας να τους κουνήσει ρούπι!

Με όπλο την αλληλεγγύη βάζουμε τέλος στο έγκλημα

«Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ να μη συνεχιστεί - Αυτοί είναι με τα κέρδη, εμείς με τη ζωή! Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απαράδεκτη τροπολογία!», διαμήνυσαν με μια φωνή σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικοί σύλλογοι.

Στην κεφαλή της πορείας προς το Σύνταγμα τέθηκαν τα μπλοκ των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, με τα πανό και τις μαύρες σημαίες να στέλνουν το μήνυμα: «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ».

Και καθώς τα πολυπληθή αυτά μπλοκ έφταναν στο Σύνταγμα, έγιναν ξανά δεκτά με θερμά χειροκροτήματα και το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα: «Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουν ξανά».

Είναι αγώνας όλων των εργαζομένων, μαζί θα νικήσουμε!

Στη συγκέντρωση πήραν τον λόγο εκπρόσωποι συνδικάτων, χαιρετίζοντας τον αγώνα και εκφράζοντας την υποστήριξή τους στα δίκαια αιτήματά του. «Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλης της Ελλάδας, όλων των εργαζομένων. Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ. Συνεχίζουμε τον αγώνα μαζί. Θα δικαιωθούμε», τόνισε ο Βάλσαμος Συρίγος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και πρόεδρος του Σωματείου στο έργο του Ελληνικού, από όπου συμμετείχαν εργάτες κάνοντας στάση εργασίας.

...μέχρι το βράδυ στους δρόμους
...μέχρι το βράδυ στους δρόμους
«Εχουν ευθύνη όλοι τους. Ολοι όσοι πέρασαν από υπουργοί, όλες οι κυβερνήσεις. Δεν θα τους περάσει. Θα είμαστε στον δρόμο με κάθε τρόπο για να υπερασπίσουμε τα κοινά μας συμφέροντα, για να έχουμε μεροκάματα που να μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς, για να έχουμε δουλειά με δικαιώματα», ανέφερε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων ν. Αττικής.

«Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα πάει μέχρι το τέλος», υπογράμμισε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. «Η διαδήλωση συνεχίζεται! Η απαίτηση είναι μία: Να μην ψηφιστεί αυτό το έκτρωμα που έχει φέρει η κυβέρνηση. Ολοι οι εργάτες της Αθήνας να έρθουν στο Σύνταγμα! Συνεχίζουμε!», πρόσθεσε.

Προκλητικός ο αστυνομικός φραγμός

Οταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στη Βουλή, οι εργαζόμενοι συνάντησαν αστυνομικές δυνάμεις που είχαν στήσει φραγμό με κλούβες στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας. Αμεση ήταν η αντίδραση, με τους διαδηλωτές εξοργισμένους να καταγγέλλουν το κλίμα αυταρχισμού και καταστολής, καθώς τα πάνοπλα ΜΑΤ είχαν παραταχθεί απέναντί τους «επί ποδός πολέμου», με ασπίδες, κράνη και μάσκες. Απέναντι σε εργάτες που μαζί με τις οικογένειες και τα παιδιά τους παλεύουν για να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν και να δουλεύουν στον τόπο τους. Κάτω από την πίεση των χιλιάδων διαδηλωτών και την παρέμβαση του ΚΚΕ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, οι κλούβες των αστυνομικών δυνάμεων μετακινήθηκαν.

Ξεκαθαρίζοντας άλλωστε ότι παραμένουν αποφασισμένοι στις θέσεις τους ακόμα και κάτω από τη ζέστη και τους 40 βαθμούς του κέντρου της Αθήνας, οι εργαζόμενοι κάλεσαν τον υπουργό να αποσύρει τις κλούβες και να φέρει καλύτερα ...την «αύρα», προκειμένου «να δροσιστούμε με το μπουγέλο», όπως είπε ειρωνευόμενος την κυβέρνηση, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας.

Το ΠΑΜΕ όλη μέρα σάλπιζε τον ξεσηκωμό

«Κάτω τα ξερά σας από τη ΛΑΡΚΟ! Ολοι στις 6 μ.μ. έξω από τη Βουλή»: Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε μαζικά το ΠΑΜΕ το μεσημέρι, σαλπίζοντας τον ξεσηκωμό και για το απόγευμα, για να κατέβουν μετά το σχόλασμα και τη βάρδια ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι και σωματεία στους δρόμους, όπως και έγινε.

«Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά έξω από τη Βουλή για να καταψηφιστεί η απαράδεκτη τροπολογία της κυβέρνησης! Η κινητοποίηση συνεχίζεται», ήταν το κάλεσμά του για να εκφραστεί ακόμα πιο μαζικά η γνήσια αλληλεγγύη στα αδέρφια της ΛΑΡΚΟ, που υπερασπίζονται τις δουλειές τους, τις οικογένειές τους, το βιος τους.

Αντίστοιχο ήταν και το κάλεσμα από την ΟΓΕ στις εργαζόμενες γυναίκες της Αθήνας να κατέβουν στη μεγάλη διαδήλωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ