Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Και στη Θεσσαλονίκη ακούστηκε δυνατά: «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ!»

Με κινητοποίηση σωματείων και φοιτητικών συλλόγων στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

«

Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ», απαίτησαν οι εργαζόμενοι και οι νέοι της Θεσσαλονίκης, με τη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Η κινητοποίηση οργανώθηκε από εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους.

Με μια φωνή βροντοφώναξαν «Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα, τους κεφαλαιοκράτες». Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την γραμματέα του υπ. Μακεδονίας - Θράκης, στην οποία μετέφεραν την απαίτηση για άμεση απόσυρση της εγκληματικής τροπολογίας της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ. Αγωνιστικά διαμήνυσαν ότι η κυβερνητική τροπολογία «δεν θα περάσει. Θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων. Θα μείνει στα χαρτιά».

Με τα πανό τους απαιτούσαν «ΛΑΡΚΟ ανοιχτή - εργασία για όλους» και δήλωναν ότι «Δεν θα περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ - φοιτητές-εργατιά μια φωνή και μια γροθιά».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΜ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ΛΑΡΚΟ «αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα για το ποιος κλείνει τα εργοστάσια. Τι σημαίνει ανάπτυξη γι' αυτούς. Εδώ στην Κεντρική Μακεδονία έχουμε πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι οι βιομήχανοι και το κράτος μπροστά στα κέρδη τους δεν υπολογίζουν τίποτα. Τέτοια εργοστάσια είναι της "Βαρβαρέσος", όπου αφού έβγαλε εκατομμύρια από τη σκληρή δουλειά των εργαζομένων, τώρα επενδύει σε άλλους πιο κερδοφόρους κλάδους και πετάει τους εργαζόμενους στον δρόμο. Αντίστοιχα και η ΦΙΕΡΑΤΕΞ όπου η εργοδοσία προχωράει στο κλείσιμο του εργοστασίου αφήνοντας δεκάδες συναδέλφους χωρίς δουλειά.

Αλλο ένα παράδειγμα είναι αυτό της ΕΛΒΟ, που προχώρησε σε ειδική εκκαθάριση, διώξανε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό με σκοπό να γίνει πιο ελκυστική επένδυση στον περιβόητο επενδυτή που θα φέρει την ανάπτυξη στην εταιρεία. Πλέον η ΕΛΒΟ έχει καταντήσει μια μεγάλη αποθήκη με παλιοσίδερα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους, μας θεωρούν αναλώσιμους, εμάς που παράγουμε όλο τον πλούτο.

Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι ένα φωτεινό παράδειγμα ότι η αποφασιστικότητα και οι εργάτες οργανωμένοι μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω. Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας σε όλους τους χώρους δουλειάς, όπως είναι στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, που διεκδικούν ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις. Στη "Βαρβαρέσος" και τη ΦΙΕΡΑΤΕΞ που προσπαθούν να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα τους. Στη ΣΙΔΕΝΟΡ που μέσα από τη Γενική Συνέλευσή τους αποφάσισαν να συνεχίσουν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις για νέα ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ