ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ολος ο οικισμός της ΛΑΡΚΟ «στο πόδι» ενάντια στο έγκλημα

Μεγάλες αγωνιστικές στιγμές και χτες το βράδυ στη Λάρυμνα

Μεγάλες αγωνιστικές στιγμές ζούσε και χτες το βράδυ ο οικισμός της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, με τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να συγκεντρώνονται στην πλατεία, δίπλα στο εργοστάσιο.

Εκεί, συζητούσαν για τον αγώνα τους με το κεφάλι ψηλά, και βγαίνοντας όρθιοι από μία ακόμα σκληρή αναμέτρηση, με ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα, την απόφαση του δικαστηρίου (βλ. σελ. 6 - 7), που τους δίνει ξανά πολύτιμο χρόνο για να δυναμώσει παραπέρα ο αγώνας.

Ηταν όλοι εκεί, ως μία δικαίωση και ηθική επιβράβευση της αποφασιστικότητας που έδειξαν όλο το προηγούμενο διάστημα και των συγκλονιστικών κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν. Οι απολύσεις δεν πέρασαν και αυτή τη φορά. Ο αγώνας των εργαζομένων και η πλατιά αλληλεγγύη του λαού τις απέτρεψαν.

Τα τραγούδια του αγώνα ακούστηκαν και αυτήν τη φορά δυνατά, συντροφεύοντας τους εργάτες που έρχονταν να αναλάβουν τη νυχτερινή βάρδια, περήφανοι γιατί παραμένουν στις δουλειές τους.

Το εργοστάσιο θα έχει και σήμερα, θα έχει και αύριο ζωή, οι εργάτες θα είναι εδώ στα πόστα τους, στα σπίτια τους! Δικαιωμένοι, ενωμένοι, έχοντας χτίσει δεσμούς που τους κρατάνε ζωντανούς και αποφασισμένους να συνεχίσουν τον αγώνα.

Χαιρετίζοντας τη συμμετοχή των εργαζομένων στη μεγάλη κινητοποίηση της Τρίτης, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου της Λάρυμνας, τόνισε ότι δεν χωράει εφησυχασμός και ότι ο μόνος δρόμος που έχουν μπροστά τους είναι η συνέχιση αυτού του αγώνα που τους κράτησε όρθιους όλα αυτά τα χρόνια. Κάλεσε να διατηρηθεί ψηλά η αγωνιστική ετοιμότητα και να ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία για ακόμη μεγαλύτερη κάθοδο στην Αθήνα αύριο Πέμπτη.



Και η Θεσσαλονίκη στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Αύριο, στις 8.30 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Σε παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο, Πέμπτη, στις 8.30 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (ΥΜΑΘ), στη Θεσσαλονίκη, καλούν εργατικά σωματεία δυναμώνοντας τον αγώνα για να μην περάσει το νέο έγκλημα εναντίον των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.

Ενώνοντας τη φωνή τους με τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ και τα Συνδικάτα της Αττικής που αύριο θα πλημμυρίσουν τους δρόμους της Αθήνας, στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης καλούν τα Σωματεία: Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών Κ. Μακεδονίας, Χημικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Φαρμάκου Κ. Μακεδονίας, Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων «Pfizer Hellas», ΣΕΤΕΠΕ, Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδος, Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Σκλαβενίτη» Βόρειας Ελλάδας, Εργαζομένων «Praktiker» (Παράρτημα Θεσσαλονίκης), Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, ΕΝΙΘ, Υπαλλήλων Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΠΘ.

Σε κείμενό τους καταγγέλλουν την κυβέρνηση της ΝΔ, που πριν καν εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα των εργατών της ΛΑΡΚΟ επιχειρεί να ολοκληρώσει με τροπολογία το έγκλημα. «Σε μια επίδειξη πραγματικής πολιτικής αλητείας, την Τρίτη έφερε τροπολογία με στόχο να ξεμπερδέψει μια και καλή με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, κλείνοντας οριστικά το εργοστάσιο και ξεπουλώντας τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, δηλαδή από τη μια πετάει στην ανεργία τους εργάτες, ξεσπιτώνει εκατοντάδες οικογένειες, και από την άλλη διαμορφώνει το έδαφος για πιθανό Βιομηχανικό Ατύχημα στην περιοχή.

Η κίνηση αυτή αποδεικνύει πως η κυβέρνηση τα βρήκε σκούρα από τον ανυποχώρητο πολύχρονο αγώνα των εργαζομένων, από την τεράστια αλληλεγγύη που εκδηλώνεται από τον λαό σε όλη τη χώρα.

Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει το νέο έγκλημα ενάντια στη ΛΑΡΚΟ. Καλούμε όλα τα σωματεία της Θεσσαλονίκης, όλους τους εργαζόμενους στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Μακεδονίας - Θράκης».


ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα για τη ΣΣΕ οι εργαζόμενοι

Με νέα 24ωρη απεργία σήμερα Τετάρτη και συγκέντρωση στο εργοτάξιο στις Σκουριές συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μεταλλωρύχοι της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, που παλεύουν για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις και κοινωνικά επιδόματα.

Η συνέχιση των απεργιακών δράσεων αποφασίστηκε μετά την άρνηση της εργοδοσίας της «Ελληνικός Χρυσός» για συνάντηση τη Δευτέρα, προκειμένου να ξεκινήσει η τελική ευθεία των συζητήσεων πάνω στην πρόταση που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι.

Τα Σωματεία Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας, Εργαζομένων Μεταλλείων Ολυμπιάδας «Στοά 59» και Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων «Αγία Βαρβάρα», μετά τη νίκη τους σε σχέση με την κατοχύρωση του 8ωρου, δηλώνουν ότι πάνω στην αποφασιστικότητά τους θα «σπάσουν» και οι επιδιώξεις της εργοδοσίας για κατάργηση των επίσημων αργιών, με δουλειά 365 μέρες τον χρόνο και εμπλοκή των εργολάβων.

Οπως ξεκαθαρίζουν με επιστολή τους προς την «Ελληνικός Χρυσός», «όσο προσπαθείτε να μας διασπάσετε και να διαχωρίσετε τους εργαζομένους και τα σωματεία τους, δίνοντας πότε κάτι περισσότερο στον έναν κλάδο (υπόγεια) και πότε στον άλλο (επιφάνεια), τόσο περισσότερο δυναμώνετε τις σχέσεις και την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Γίναμε ένα σ' αυτόν τον αγώνα, δεν θα λυγίσει κανείς. Κύριοι, πέσατε σε βράχο, κάντε πίσω».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ