ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναστολή μετά τις υποσχέσεις

Associated Press

Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις μετά τη χτεσινή μαραθώνια συνεδρίαση που είχε το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, με τον υπουργό Πολιτισμού Ελ. Βενιζέλο. Συγκεκριμένα ο υπουργός υποσχέθηκε τη λύση των αιτημάτων τους:

-Προώθηση της διάταξης για επανασύσταση ταμείου αλληλοβοήθειας με νομοθετική ρύθμιση, που θα περάσει στο νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ για τα Ολυμπιακά έργα.

-Καταβολή οικονομικής ενίσχυσης των υπαλλήλων με μορφή επιδότησης.

-Αμεση προώθηση στο Θερινό Τμήμα της Βουλής για νομοθετική ρύθμιση αναπροσαρμογής της ειδικής αποζημίωσης 6.000 δρχ. στο φυλακτικό προσωπικό και για κάθε μέρα πέραν του πενθημέρου 7.500 δρχ.

-Συνέχεια της καταβολής επιδόματος στους εργαζομένους στο νησί της Δήλου.

-Αμεση προκήρυξη 330 οργανικών θέσεων.

-Τέλος, επανεξέταση της διάταξης για τον εθελοντισμό.

Η κυβερνητική πολιτική, πάντως, όσον αφορά στα προβλήματα των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ έκανε χτες για άλλη μια φορά το «θαύμα» της. Αυτή η πολιτική, ουσιαστικά, έβαλε λουκέτο και χτες (Τρίτη) στην Ακρόπολη, στους άλλους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία όλης της χώρας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη ένταση στις εισόδους των μνημείων. Η απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 24-29/7 πάρθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, μετά την άκαρπη συνάντησή της με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Δρυ. Η αδιαλλαξία της κυβέρνησης να επιλύσει τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ είχε ως αποτέλεσμα άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα, για να επισκεφτούν τα ελληνικά μνημεία, να βρεθούν μπροστά στις κλειστές πόρτες των αρχαιολογικών χώρων. Αυτή την εικόνα και τις εκδηλώσεις αγανάκτησης των εκατοντάδων τουριστών που δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν την Ακρόπολη, τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, της αρχαίας Ολυμπίας και άλλα μνημεία, μετέδιδαν χτες και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Την έντονη διαμαρτυρία του, εξάλλου, εξέφρασε με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων, σημειώνοντας όμως πως «είναι απαράδεκτο να μην αντιλαμβάνεται η πολιτεία ότι η ζημιά και οι απώλειες από το κλείσιμο των αρχαιολογικών χώρων είναι πολλαπλάσια των αιτημάτων».

Οι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ ξεκίνησαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους την περασμένη Παρασκευή, ζητώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων. Μεταξύ άλλων: την άμεση καταβολή του διπλάσιου επιδόματος πολιτιστικής επιμόρφωσης (100.000 δρχ.), την πάγια επίλυση και τακτική καταβολή των αμοιβών του φυλακτικού προσωπικού μουσείων και αρχαιολογικών χώρων για την εργασία τις εξαιρέσιμες μέρες και τα Σαββατοκύριακα, την κατοχύρωση του Εκτακτου Προσωπικού, που υπηρετεί επί χρόνια και καλύπτει πάγιες ανάγκες, την άμεση προώθηση νέων Οργανισμών του ΥΠΠΟ και του ΤΑΠΑ, σύμφωνα με τις προτάσεις των συλλόγων, την προκήρυξη 330 κενών οργανικών θέσεων. Επίσης, την άμεση προώθηση του σ.ν. «Θέματα Ολυμπιακής Φιλοξενίας Εργων Ολυμπιακής Υποδομής και Αλλες Διατάξεις», με αποδοχή των προτάσεων της ΠΟΣΥΠΠΟ για: Επανασύσταση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ. Σύσταση 1.000 θέσεων αρχαιοφυλάκων ημέρας και 300 νυχτοφυλάκων. Απάλειψη της διάταξης για μεταφορά των υπηρεσιών του ΤΑΠΑ στο ΥΠΠΟ. Ο θεσμός των εθελοντών να αφορά αποκλειστικά στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, ενώ είχε δεχτεί το αίτημα της ΠΟΣΥΠΠΟ το επίδομα πολιτιστικής επιμόρφωσης για το έτος 2001 να είναι διπλάσιο αυτού που δόθηκε για το 2000 και το ποσό να καλυφθεί από τον Ειδικό Λογαριασμό που συστάθηκε για τη διαχείριση των πιστώσεων που προέρχονται από τον ΟΠΑΠ, αύξηση του επιδόματος δεν έδωσε. Η ΠΟΣΥΠΠΟ έδωσε πίστωση χρόνου έως τις 12/7, οπότε το ΥΠΠΟ εισέπραξε από τον ΟΠΑΠ 20 δισ. για τις πιστώσεις του Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σε προηγούμενη συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον υπουργό (18/7), ο Ε. Βενιζέλος είχε υπαναχωρήσει στο θέμα της αύξησης του επιδόματος, δηλώνοντας «αδυναμία διάθεσης των απαιτούμενων ποσών».

Στο Ηρώδειο με χορό και μουσική

Δημήτρης Σγούρος
Δημήτρης Σγούρος
Η «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι, ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του κλασικού μπαλέτου, παρουσιάζεται μέχρι και αύριο στο Ηρώδειο (9μμ) από το φημισμένο Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Μαρίνσκι (τα μπαλέτα και την ορχήστρα που μέχρι το 1992 έφεραν το όνομα «Κίροφ»). Το λιμπρέτο του έργου είναι των Βλαντιμίρ Μπεγκιτσόφ και Βασίλι Γκέλτσερ, η χορογραφία των Μάριους Πετιπά και Λεβ Ιβανόφ, η σκηνογραφία του Ιγκόρ Ιβανόφ, τα κοστούμια της Γκαλίνα Σολόβιεβα και η μουσική διεύθυνση του Μπορίς Γκρούζιν. Τους ρόλους των Οντίλ/Οντέτ ερμηνεύουν οι Σοφία Γκουμέροβα (σήμερα) και Βερόνικα Παρτ (αύριο) και του Ζίγκφριντ οι Ιγκόρ Κολμπ (σήμερα) και Γιεβγκένι Ιβάντσενκο (αύριο). Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.

  • «Οι σολίστ του Ζάγκρεμπ» και ο Δημήτρης Σγούρος (πιάνο) συμπράττουν στη συναυλία που θα δοθεί στο Ηρώδειο (9μμ), στις 29 Ιουλίου. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν περιλαμβάνει έργα των: Μπορίς Παπαντόπουλο («Pintarichiana - Σουίτα για έγχορδα»), Μότσαρτ («Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 12 σε λα μείζονα»), Ντβόρζακ («Σερενάτα για έγχορδα σε μι μείζονα, έργο 22»). «Οι σολίστ του Ζάγκρεμπ», το δημοφιλές αυτό σύνολο μουσικής δωματίου από την Κροατία, συγκροτήθηκε το 1953 ως τμήμα της Ραδιοφωνίας του Ζάγκρεμπ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διακεκριμένου βιολοντσελίστα και αρχιμουσικού Αντόνιο Γιανίγκρο. Από το 1968 το 15μελές συγκρότημα εμφανίζεται χωρίς μαέστρο, υπό την καθοδήγηση του βιολονίστα Ντράγκουτιν Χρτοκ. Μέχρι σήμερα, το συγκρότημα έχει δώσει περισσότερες από 3.500 συναυλίες, εκπροσωπώντας επάξια την πατρίδα του σε όλο τον κόσμο. Εχει παίξει στις γνωστότερες αίθουσες συναυλιών και σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται έργα μπαρόκ, κλασικής, ρομαντικής και σύγχρονης μουσικής, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα έργα Κροατών συνθετών.
«Διαδρομή» με «Ιππής»

Τους «Ιππής» του Αριστοφάνη, παρουσιάζει, στις 27 και 28 Ιουλίου, στην Επίδαυρο, η «Θεατρική Διαδρομή», σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα. Η μετάφραση είναι του K. X. Μύρη, τα σκηνικά του Νίκου Στεφάνου, τα κοστούμια της Ιωάννας Παπαντωνίου, η μουσική του Βασίλη Δημητρίου, η χορογραφία του Χάρη Μανταφούνη. Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Τάσος Χαλκιάς, Γιάννης Θωμάς, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Στάθης Βούτος, Σπύρος Κουβαρδάς, Μάκης Αρβανιτάκης, Λουκάς, Ζήκος, ενώ στο χορό συμμετέχουν: Δημήτρης Χαβρές, Θανάσης Τσιδίμης, Αποστόλης Πελεκάνος, Δημήτρης Παπανικολάου κ.ά.

H πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη, που καυτηριάζει με συμβολικά ονόματα υπαρκτά πρόσωπα της εποχής του, αγγίζει το σήμερα, αφού ο μεγάλος κωμωδιογράφος σατιρίζει την απάτη, τη φαυλότητα, την αναξιοκρατία και προειδοποιεί για τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν να πλήξουν τα θεμέλια της Δημοκρατίας. Πήρε μάλιστα το όνομά της από το χορό, που αποτελείται από πολίτες της εύπορης και συντηρητικής τάξης των Ιππέων, οι οποίοι αντιπαθούσαν τον δημαγωγό Κλέωνα, εναντίον του οποίου στρέφει την πένα του ο Αριστοφάνης.

Στη Μυτιλήνη ο Βασίλης

Μια βραδιά πλημμυρισμένη με τραγούδια από τη μακρόχρονη, ουσιαστική πορεία του στο τραγούδι θα προσφέρει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη Μυτιλήνη. Ο δημοφιλής ερμηνευτής θα πραγματοποιήσει την Τρίτη (31/7), στις 9.30 μ.μ., συναυλία στο Γήπεδο Μυτιλήνης, με τίτλο «27 χρόνια δουλειάς σε τρεις ώρες με τον Βασίλη». Ηλεκτρικά ροκ κομμάτια, τρυφερές μπαλάντες, μοναδικές ερμηνείες συνθέτουν αυτό το τρίωρης διάρκειας πρόγραμμα, που θα σταθμεύσει σε σημαντικές στιγμές της μελωδικής του διαδρομής. Τη συναυλία διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης.

Μενδενίτσα πολιτισμού

Μετά την αισχυλική «Ορέστεια» από το «Εθνικό Θέατρο», το 4ο Φεστιβάλ «Μενδενίτσα, Κάστρο Πολιτισμού» συνεχίζεται (28/7, 9.30μμ) με συναυλία έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. «Ο ήλιος της νύχτας» τιτλοφορείται η συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου με την Μαρία Φλουρή και την ΚΟΕΜ. Στις 4/8 (9.30μμ) θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα με τίτλο: «Ιεροί χώροι στο φως της πανσελήνου», ενώ στις 9/8 (9μμ) η «Αντενέργεια», μια νεανική πρωτοποριακή μουσική πρόταση. Στις 11/8 (9.30μμ), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μενδενίτσας θα παρουσιάσει την «Ελλάδα της Αγάπης και του Ερωτα».

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν στις 12/8 (9μμ) με τον «Υμνο στους Μυλωνάδες». Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες και προβολή διαφανειών, με θέμα τους νερόμυλους - αλευρόμυλους του 20ού αιώνα. Ακόμη, έκθεση σχετικών αντικειμένων και φωτογραφιών των μυλωνάδων του χωριού. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μενδενίτσας, με συνδιοργανωτές την ΙΔ` Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων Λαμίας και την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Διαγωνισμό ποιήματος και διηγήματος προκηρύσσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), με την ευκαιρία του γιορτασμού για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και για τα 55 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Τα κείμενα πρέπει να είναι αδημοσίευτα, το ποίημα να μην ξεπερνά τους 40 στίχους και το διήγημα τις 10 δακτυλογραφημένες σελίδες και πρέπει να σταλούν σε πέντε αντίτυπα σε φάκελο στον οποίο θα αναγράφεται το ψευδώνυμο του συμμετέχοντος. Σε ξεχωριστό, σφραγισμένο φάκελο θα σημειώνονται τα πραγματικά στοιχεία, η διεύθυνση και το τηλέφωνο.

Ο φάκελος πρέπει να σταλεί μέχρι τις 10 Αυγούστου 2001 στη διεύθυνση Πειραιώς 6, ΤΚ 105 52, Αθήνα. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από μέλη της Αγωνιστικής Πανδημοκρατικής Ενότητας Λογοτεχνών και Συνεργαζόμενων. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε ειδική εκδήλωση της ΠΟΑΟ.

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, σήμερα (9 μ.μ.), στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά Ανδρέα Σαραντόπουλου, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Φίλιππου Τσαλαχούρη, χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού. Παίζουν: Γιώργος Μοσχίδης, Γιώργος Αρμένης, Ιωσήφ Μαρινάκης, Θανάσης Ευθυμιάδης, Σωτήρης Τζεβελέκος, Νίκος Μπουσδούκος, Τάκης Χρυσικάκος, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Γιάννης Δεγαΐτης, Τάσος Κοντραφούρης. Κορυφαίες του γυναικείου Χορού: Τάνια Τρύπη, Σία Κοσκινά.

Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό κήρυξε ο Φιλολογικός Ομιλος Αγρινίου «Κωνσταντίνος Χατζόπουλος». Οι ενδιαφερόμενοι, ανεξαρτήτως ηλικίας και γραμματικών γνώσεων, μπορούν να συμμετάσχουν με ένα ποίημα, το πολύ 40 στίχων. Το ποίημα να υπογραφεί με ψευδώνυμο και να σταλεί σε έξι (6) αντίτυπα, το αργότερο μέχρι τις 31 του Οκτώβρη 2001, στη διεύθυνση: Αναστασιάδη 2 Αγρίνιο ΤΚ 30100 (Για τον Ποιητικό Διαγωνισμό). Τα πραγματικά στοιχεία να σταλούν σε άλλο φάκελο κλεισμένο με γόμα. Πληροφορίες στα τηλ. 0641-56547, 23510.

Αύριο (8μμ) στο Ζάππειο Μέγαρο θα βραβευτούν οι μαθητές των Ευρωπαϊκών Λυκείων που πρώτευσαν στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό με γενικό θέμα τον Σωκράτη. Το διαγωνισμό οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και συμμετείχαν 1.500 μαθητές από 250 ευρωπαϊκά σχολεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ