ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2024 - Κυριακή 23 Ιούνη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο ΑΛΥΓΙΣΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ «ΛΑΡΚΟ ΑΝΟΙΧΤΗ» ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!
«Δεν το βάζουμε κάτω, είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση»

Από καλύτερες θέσεις δίνουν τη μάχη οι εργαζόμενοι μετά το συγκλονιστικό συλλαλητήριο της Πέμπτης

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν το δίκιο με το μέρους τους και θα βγουν νικητές στον μεγαλειώδη τους αγώνα. Εχουν κάνει κουρελόχαρτο τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης στους δρόμους του αγώνα, στις δικαστικές αίθουσες, μέσα στη Βουλή, όπου κι αν έχουν αντιμετωπίσει την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της. Και, βέβαια, είναι ήδη νικητές και ηθικά και πολιτικά, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που μετά και τις τελευταίες εξελίξεις έχασε πια κάθε έρεισμα. Είναι νικητές στη συνείδηση όλης της εργατικής τάξης, εκφράζοντας την αγωνία της για τη δουλειά και το μεροκάματο, δείχνοντας στην πράξη ποιος είναι ο δρόμος για την κατάκτησή τους.

Απ' αυτήν τη θέση συνεχίζουν ακόμη πιο αποφασιστικά τον αλύγιστο αγώνα τους για «ΛΑΡΚΟ ανοιχτή», με όλους τους εργαζόμενους στις εργασίες τους, έχοντας ως όπλα την ενότητά τους και την πλατιά, συγκινητική εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη.

* * *

Οι συγκλονιστικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη μπροστά στο Σύνταγμα με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, τις οικογένειές τους και τους χιλιάδες εργαζόμενους από την Αττική, τη Στερεά και την Εύβοια να διαδηλώνουν για πάνω από 12 ώρες, απαιτώντας να μην περάσει η κατάπτυστη τροπολογία της κυβέρνησης, ήταν ένα ξεκάθαρο και αποφασιστικό μήνυμα ότι «δεν υποχωρούμε, θέλουμε δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά».

RIZOSPASTIS

Το μαζικό και ολοήμερο συλλαλητήριο, μαζί με τις επίσης μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν την Τρίτη στα δικαστήρια Ευελπίδων και στο υπουργείο Οικονομικών, ήταν μια μαζική, δυναμική απαίτηση να σταματήσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, μία ακόμα λαϊκή καταδίκη της πολιτικής και των σχεδιασμών της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν να γράφουν λαμπρές σελίδες στον ηρωικό αγώνα που δίνουν πάνω από τεσσεράμισι χρόνια τώρα. Στέκονται όρθιοι, αναμετριούνται στα ίσια με πανίσχυρους αντιπάλους, όμως έχουν πετύχει να παραμένουν στις εργασίες τους, παρά τη λυσσαλέα επίθεση της κυβέρνησης ώστε να τους πετάξει στον δρόμο, καθώς αποτελούν γι' αυτήν «αγκάθι» και εμπόδιο στους εγκληματικούς της σχεδιασμούς.

Ενας αγώνας που αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, που όσο περνάει ο καιρός δυναμώνει αντί να κάμπτεται. Οπως δυναμώνει και η ενότητα των εργαζομένων, η συσπείρωσή τους στα Σωματεία, η αποφασιστικότητα να τραβήξουν μέχρι τέλους, κόντρα στη λυσσαλέα επίθεση της κυβέρνησης και των μηχανισμών της να τους διασπάσει, να σπείρει την απογοήτευση και τη μοιρολατρία. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ εδώ και τεσσεράμισι χρόνια διατρανώνουν σε επιχειρηματικά συμφέροντα, στην ΕΕ, στα κόμματά τους, ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στο έγκλημα.

Και μόνο αυτός ο αγώνας μπορεί να αποτρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης να γράψει την «τελευταία πράξη» του εγκλήματος στη ΛΑΡΚΟ. Αυτός ο αγώνας είναι που κρατά τους εργαζόμενους όρθιους, μέσα στις εργασίες και στα σπίτια τους, που δίνει ζωή στο εργοστάσιο, στα μεταλλεία, στους οικισμούς και στα ΛΑΡΚΟχώρια, που έχει καθυστερήσει τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Αυτό το ξέρουν καλά οι εργαζόμενοι και χωρίς εφησυχασμό, έχοντας κερδίσει λιγοστό αλλά πολύτιμο χρόνο, ετοιμάζονται για τη συνέχισή του, ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά, με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και αλληλεγγύη.

Συγκλονιστικές στιγμές στο κέντρο της Αθήνας

Για πάνω από 12 ώρες, λοιπόν, κάτω από τον καυτό ήλιο της Αθήνας, σε ένα συγκλονιστικό συλλαλητήριο, οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, έχοντας στο πλευρό τους εκατοντάδες συνδικάτα και φορείς, χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους από την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, «κουρέλιασαν» την κατάπτυστη τροπολογία (βλ. σελ. 7 - 9) με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση και να τους πετάξει στην ανεργία.

Ακούραστα, από τις 11 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, όταν ψηφιζόταν στη Βουλή η αθλιότητα της κυβέρνησης, οι χιλιάδες διαδηλωτές έγραφαν άλλη μια σελίδα στον ιστορικό αγώνα που δίνεται τεσσεράμισι χρόνια τώρα, «καταψήφιζαν» το έγκλημα, απαιτούσαν να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Οσο περνούσε η ώρα, μάλιστα, και χωρίς να λογαριάζουν τον καύσωνα, το αγωνιστικό πείσμα δυνάμωνε όλο και περισσότερο. Οι συγκεντρωμένοι στο κέντρο της Αθήνας διαρκώς αυξάνονταν, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μάχης των σωματείων. «Ολοι κάτω, όλοι τώρα στη Βουλή!»: Αυτό ήταν το μήνυμα που διακινούνταν όλη μέρα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα μικρομάγαζα, στις βιοτεχνίες. Και στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκε πλήθος εργαζομένων, νεολαίας, συνταξιούχων, που συνέχιζαν να φτάνουν και να ενώνονται με τη συγκέντρωση μέχρι το απόγευμα.

Η μεγάλη αυτή διαδήλωση ξεκίνησε από το πρωί, όταν στις 11 ξεκινούσε η παναττική στάση εργασίας που είχαν κηρύξει όλα τα Εργατικά Κέντρα.

Μάλιστα, Εργατικά Κέντρα από τη Στερεά και την Εύβοια είχαν πάρει αποφάσεις για απεργία και στάσεις εργασίας. Ετσι, δίπλα στα λεωφορεία που ξεκίνησαν από τη Λάρυμνα και τα γύρω χωριά, τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια και τη Βοιωτία, κατέφτασαν και οι διαδηλωτές που ξεκίνησαν από τη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά, τη Θήβα, από κάθε γωνιά της Στερεάς και της Εύβοιας.

Τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τους διαδηλωτές από Στερεά και Εύβοια υποδέχτηκαν για άλλη μια φορά με προσυγκέντρωση στην Ομόνοια συνδικάτα της Αττικής, σωματεία συνταξιούχων, Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικοί σύλλογοι.

Ξεκίνησε μια μεγάλη πορεία προς τη Βουλή, στην κεφαλή της οποίας τέθηκαν τα μπλοκ των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, με τα πανό και τις μαύρες σημαίες να στέλνουν το μήνυμα: «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ».

Και καθώς τα πολυπληθή αυτά μπλοκ έφταναν στο Σύνταγμα, έγιναν ξανά δεκτά με θερμά χειροκροτήματα και το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα: «Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά».

Αμεσες και αποκαλυπτικές απαντήσεις στην άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης

Εκεί οι εργαζόμενοι παρέμειναν ανυποχώρητα μέχρι αργά το βράδυ, απαιτώντας να μην ψηφιστεί η τροπολογία που κλείνει τη ΛΑΡΚΟ και απολύει τους εργαζόμενους. Το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την ΛΑΡΚΟ» ακουγόταν όλο και πιο δυνατά.

Ακούγοντας σε ζωντανή σύνδεση τη συνεδρίαση που γινόταν την ίδια ώρα μέσα στη Βουλή, έδιναν αμέσως απάντηση στους προκλητικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι «αμείβονται χωρίς να παράγει το εργοστάσιο», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θ. Πετραλιάς, αναπαράγοντας την άδεια προπαγάνδα της κυβέρνησης, και ισχυρίστηκε ότι η τροπολογία έχει σκοπό «να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων στον βαθμό του ρεαλισμού και του εφικτού».

«Τι μας λένε; Ενώ σταματήσανε την παραγωγή από τον Αύγουστο του 2022, τώρα μας λένε ότι καθόμαστε και πληρωνόμαστε. Μα αυτοί βγάλανε απόφαση να τη σταματήσουν», σχολίασε από μικροφώνου ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, απαντώντας στους «Μαυρογιαλούρους» της κυβέρνησης και σε όσους τους στηρίζουν.

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
«Τι άλλο μας λένε; Λένε ότι τώρα χρηματοδοτούν τη ΛΑΡΚΟ με βάση την πρόταση των εργαζομένων, δηλαδή με τα λεφτά που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της. Μόνο που η δική μας η πρόταση είχε και συνέχεια: Με αυτά τα χρήματα να κάνουν συντήρηση και σχέδιο επαναλειτουργίας», πρόσθεσε. Ωστόσο, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να κάνει γενική παύση λειτουργίας, δηλαδή να βάλει λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ. «Και μας λένε ότι στόχος τους είναι να επαναλειτουργήσει. Δηλαδή αν ήθελαν να την κλείσουν τι θα έγραφαν στην τροπολογία;», διερωτήθηκε. Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε ότι καθένας από τους βουλευτές των νομών που οδηγούνται στον μαρασμό μέσα από το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ έχει βαριά ευθύνη για την ψήφο που έδωσε στην επίμαχη τροπολογία. «Δεν πρόκειται να μας βγάλει κανένας έξω από τη ΛΑΡΚΟ», ξεκαθάρισε ο Π. Πολίτης.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές άκουγαν σε απευθείας σύνδεση και τις τοποθετήσεις βουλευτών του ΚΚΕ, και κάθε φορά που έκαναν «φύλλο και φτερό» τους ανυπόστατους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα, επιβραβεύοντας τη στάση του Κόμματος, που όλα αυτά τα χρόνια είναι όχι απλά δίπλα τους αλλά μαζί τους και μπροστά στον αγώνα για να ξανακαπνίσει η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ.

Με χορούς και αυτοσχέδια τραγούδια

Παρά την πολύωρη παρουσία κάτω από τον καυτό ήλιο, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έστειλαν ένα ακόμα περήφανο μήνυμα στην κυβέρνηση και στους μηχανισμούς της.

Εστησαν χορό μπροστά στη Βουλή, με τραγούδια του τόπου τους, δείχνοντας ότι δεν το βάζουν κάτω, δεν απογοητεύονται, αντίθετα ζουν κάθε στιγμή αυτού του αγώνα με το κεφάλι ψηλά.

Διαδηλωτές συνόδευσαν τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στους χορούς τους, ενώ μέσα στο καμίνι του αγώνα στήθηκε και ένα αυτοσχέδιο τραγούδι που από μικροφώνου και με συνοδεία ακορντεόν και τρομπέτας τραγουδήθηκε εν χορώ σε νησιώτικους ρυθμούς:

«Κι ήρθε ο καιρός ο δύσκολος // Οξω να μας πετάξουν // Μα μεις κρατάμε τη φωτιά // Να 'ρθουν να δοκιμάσουν // Ψηφίστε νομοσχέδια να πάνε στα σκουπίδια // εμείς σας λέμε κύριοι.... δικό σας!»

Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» ακούστηκε δυνατά την Πέμπτη και στη Θεσσαλονίκη, με τους εργαζόμενους και τους νέους της πόλης να εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, πραγματοποιώντας μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και στις οικογένειές τους έστειλαν και οι εργαζόμενοι της Πάτρας, όπου με πρωτοβουλία τους το Εργατικό Κέντρο και συνδικάτα κρέμασαν γιγαντοπανό στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου το οποίο ανέγραφε «Είμαστε μαζί σας. Νίκη στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ».

Ευνοϊκή απόφαση και πρώτη δυναμική απάντηση

Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου
Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου
Η μεγάλη κινητοποίηση της Πέμπτης πήρε τη σκυτάλη από την έκτακτη συγκέντρωση της Τρίτης 18 Ιούνη, όταν η κυβέρνηση ξεφούρνιζε την ελεεινή της τροπολογία για το λουκέτο της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να την αξιοποιήσει το δικαστήριο και στη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα Σωματεία ενάντια στις απολύσεις, έχοντας κερδίσει την προσωρινή διαταγή παραμονής στην εργασία τους.

Με τη συμμετοχή να ξεπερνά κάθε προηγούμενη κάθοδο, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, έχοντας στο πλευρό τους σύσσωμα τα ΛΑΡΚΟχώρια, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους από τη Φθιώτιδα, μαθητές και νεολαίους, υπερασπίστηκαν το δίκιο τους με μαζική παρουσία μέσα και έξω από την αίθουσα των δικαστηρίων.

Εκεί, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου αναδείχθηκε ξεκάθαρα το δίκιο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ενώ αποκαλύφθηκαν οι άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, στις οποίες σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε η κατάπτυστη τροπολογία την οποία κατέθεσε την τελευταία στιγμή.

Μετά την ευνοϊκή απόφαση και τη διατήρηση της προσωρινής διαταγής παραμονής στην εργασία τους μέχρι την έκδοση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία μετακινήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου μαζί με συνδικάτα της Αττικής και τους εργαζόμενους από Στερεά και Εύβοια πραγματοποίησαν νέα κινητοποίηση, απαιτώντας την απόσυρση της εγκληματικής τροπολογίας και προϊδεάζοντας την κυβέρνηση για τη συγκλονιστική κινητοποίηση που θα ακολουθούσε την Πέμπτη.

Με χορό και τραγούδι επέστρεψαν περήφανοι οι εργάτες στα σπίτια τους
Με χορό και τραγούδι επέστρεψαν περήφανοι οι εργάτες στα σπίτια τους
Μέχρι αργά το βράδυ η διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας
Μέχρι αργά το βράδυ η διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας
Το ΚΚΕ αταλάντευτα στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ

Ο Δ. Κουτσούμπας απευθύνει χαιρετισμό στο συλλαλητήριο της Πέμπτης έξω από τη Βουλή
Ο Δ. Κουτσούμπας απευθύνει χαιρετισμό στο συλλαλητήριο της Πέμπτης έξω από τη Βουλή
Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους στις μεγάλες και συγκλονιστικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών στάθηκε αταλάντευτα το ΚΚΕ, δίνοντας όλες του τις δυνάμεις τόσο μέσα στη Βουλή, όπου παίρνονται οι αποφάσεις, όσο και στον δρόμο του αγώνα, όπου ανατρέπονται.

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων την Τρίτη παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της, Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ στελέχη του Κόμματος βρέθηκαν την ίδια μέρα και έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Καθοριστική ήταν η παρέμβαση των βουλευτών Γιώργου Μαρίνου, Θανάση Παφίλη και Χρήστου Κατσώτη, διακόπτοντας μάλιστα συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη και απαιτώντας να δεχτεί άμεσα τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Ακούραστα, στελέχη και μέλη του ΚΚΕ στάθηκαν δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και στη μεγάλη κινητοποίηση της Πέμπτης. Εκεί βρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος χαιρετίζοντας τη μεγαλειώδη συγκέντρωση ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν είστε μόνοι σας! Είναι μαζί σας όλη η εργατική τάξη της χώρας. Είναι μαζί σας οι επαγγελματίες των περιοχών που πλήττονται. Είναι μαζί σας οι αγρότες που υποφέρουν από αυτήν την κατάσταση, είναι οι μαθητές, οι φοιτητές, τα παιδιά σας, τα παιδιά μας, που βρίσκονται στο μετερίζι του αγώνα, και έτσι θα συνεχίσουμε. Δεν θα τους περάσει. Ακόμα κι αν αυτή η σαθρή πλειοψηφία του εγκλήματος εκεί μέσα ψηφίσει σήμερα αυτήν την τροπολογία και δεν την αποσύρει, από αύριο πάλι θα είμαστε στους δρόμους του αγώνα. Δεν θα έχει καμία ισχύ, θα είναι ένα κουρελόχαρτο.

Με αυτές τις σκέψεις, είμαστε μαζί σας, το ΚΚΕ είναι στο πλευρό σας. Ολοι οι εργαζόμενοι είναι στο πλευρό σας και εκεί θα βρισκόμαστε κάθε μέρα, κάθε ώρα, μέχρι να ξανακαπνίσει η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ».

«Η τροπολογία θα γίνει κουρελόχαρτο και καμίνια - μηχανές θ' ανάψουμε ξανά!»

Ο Π. Πολίτης καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα. Οι εργάτες δεν πτοούνται από την ψήφιση της τροπολογίας
Ο Π. Πολίτης καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα. Οι εργάτες δεν πτοούνται από την ψήφιση της τροπολογίας
Με την ψηφοφορία της κατάπτυστης τροπολογίας να ολοκληρώνεται αργά το βράδυ, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους χωρίς δισταγμό έστειλαν από μικροφώνου το ξεκάθαρο μήνυμα:

«Ετοιμαζόμαστε για σύγκρουση. Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ θα κουρελιάσουμε την τροπολογία - έκτρωμα. Θα το καταλάβει για τα καλά η κυβέρνηση και οι βουλευτές της. Θα ταμπουρωθούμε και θα τους περιμένουμε! Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ καμίνια - μηχανές θα τ' ανάψουνε ξανά!», ξεκαθάρισε εκ μέρους όλων ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου της Λάρυμνας, τονίζοντας ότι «ο πιο σκληρός αγώνας τώρα ξεκινά. Από τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε!».

Ευχαρίστησε εκ μέρους των Σωματείων τα «αδέρφια» τους, τους συναδέλφους τους από την Αττική, τους χιλιάδες εργαζόμενους που διαδήλωναν όλη μέρα στο πλευρό τους, σημειώνοντας:

«Συγχαρητήρια για την αντοχή. Ευχαριστούμε που για πάνω από 12 ώρες είστε μαζί μας στον δρόμο. Ολοι ενωμένοι θα τα καταφέρουμε. Συνεχίζουμε! Τους το δηλώνουμε προκαταβολικά, το "πάρτι" τώρα αρχίζει. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Τους δείξαμε ότι αντέχουμε. Ο,τι κι αν ψηφίσουν εκεί μέσα, θα το κάνουμε κουρελόχαρτο».

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε στις περιοχές μας και να μη γίνουμε εσωτερικοί μετανάστες», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Γιώργος Σελεβάκος, πρόεδρος του Σωματείου στα Μεταλλεία Χαλκίδας, καλώντας σε συνέχιση της πάλης.

12 ώρες διαδήλωση: Δεν είδαν, δεν άκουσαν;

Για 12 ώρες την Πέμπτη το κέντρο της Αθήνας είχε πλημμυρίσει από τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και χιλιάδες ακόμα διαδηλωτές, σε μια τεράστια σε όγκο και διάρκεια κινητοποίηση.

Αν και θα περίμενε κανείς η μεγάλη αυτή κινητοποίηση να αποτελέσει είδηση στα ΜΜΕ, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Μία περίεργη «Ομερτά» επικρατούσε από το πρωί, ακολουθώντας την αντίστοιχη «σιωπή» της κυβέρνησης και των βουλευτών της, που απέφευγαν όλη μέρα να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, και όταν το έκαναν επιστράτευσαν τα γνωστά σαθρά επιχειρήματα.

Στα μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα, κυβερνητικά και «αντιπολιτευόμενα», η είδηση πέρασε στα «ψιλά» και υπό τη σκιά άλλων θεμάτων. Δεν είδαν, δεν άκουσαν ούτε για τους χιλιάδες διαδηλωτές που επί ώρες παρέμεναν στο κέντρο της Αθήνας, κάτω από τον καυτό ήλιο, ούτε για την εγκληματική τροπολογία της κυβέρνησης που συζητιόταν στη Βουλή.

Πρόκειται για τα ίδια κυβερνητικά Μέσα που «φιλοξενούν» απλόχερα την κυβερνητική προπαγάνδα, αναπαράγουν πρόθυμα τις συκοφαντίες σε βάρος των εργαζομένων και του αγώνα τους.

Αλλά και τα «αντιπολιτευόμενα» Μέσα ίσα που έβγαλαν την «υποχρέωση», με τις εφημερίδες τους να καλύπτουν όπως - όπως τη συζήτηση στη Βουλή, χωρίς να λένε κουβέντα για το συγκλονιστικό συλλαλητήριο που την ίδια στιγμή ήταν σε εξέλιξη έξω απ' αυτή.

Οσο και να θάβουν όμως τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, δεν μπορούν να τον κρύψουν, δεν μπορούν να τον αποσιωπήσουν. Αυτό ο αγώνας έχει γίνει πλατιά γνωστός ακόμα και έξω από τα σύνορα της χώρας. Αυτόν τον αγώνα τον έχει αγκαλιάσει και τον διαδίδει παντού η ίδια η εργατική τάξη. Κουβεντιάζεται από τους εργάτες στα πόστα των εργοστασίων και στους άλλους χώρους δουλειάς. Μεταφέρεται ως πολύτιμη πείρα στις Γενικές Συνελεύσεις, στις συσκέψεις των συνδικάτων, είναι φάρος για τους αγώνες που αναπτύσσονται.

Οσο λοιπόν και να σιωπούν, ξέρουν καλά ότι αυτόν τον αγώνα και τη συγκινητική αλληλεγγύη που συγκεντρώνει τεσσεράμισι χρονια τώρα δεν μπορούν ούτε να τον κρύψουν, ούτε να τον συκοφαντήσουν. Και, πολύ περισσότερο, δεν μπορούν να τον λυγίσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ