ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2024 - Κυριακή 23 Ιούνη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Συνέχεια και κλιμάκωση της πολιτικής που βγάζει τους αγρότες μαζικά στους δρόμους

Tο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου είχε σύσκεψη με τη νέα ηγεσία του για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα, επισκέφτηκε την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Επιβεβαιώνοντας τον αντιλαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησης, με βάση τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η «σημαντική δουλειά» που έχει γίνει «θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί», ενώ εμπαίζοντας τους αγρότες, που ξαναβγήκαν τους προηγούμενους μήνες μαζικά στον δρόμο, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «η κυβέρνηση έχει πρακτικά ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας».

Η κοροϊδία, δε, πήγε «σύννεφο», όταν ισχυρίστηκε πως έμαθε μόλις την Παρασκευή ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων, όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες».

Στη σύσκεψη που προηγήθηκε, εστίασαν στα λεγόμενα «διαρθρωτικά ζητήματα» υποσχόμενοι «άμεσες παρεμβάσεις τροποποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», της ΚΑΠ την οποία στο μεταξύ κατάρτισαν και ψήφισαν οι ίδιοι. Παρουσιάζοντας, εξάλλου, ως δεδομένη άλλη μια μέγγενη για τη μικρομεσαία αγροτιά, επέμεινε ότι «η πράσινη μετάβαση είναι μία πραγματικότητα και μία, θα έλεγα, υποχρέωση την οποία έχουμε», με ό,τι βάρη φορτώνει στο ενδιάμεσο τους παραγωγούς.

Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις «μύριζαν» και όσα είπε για «παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, προκειμένου να εξορθολογίσουμε συνολικά τη χρήση του νερού», όπως ήδη σχεδιάζεται στη Θεσσαλία, με πιέσεις για αλλαγή καλλιεργειών και μεγαλύτερα χαράτσια στους αγρότες.

Στο ίδιο φόντο και η «ανάγκη του περαιτέρω εκσυγχρονισμού» σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ. «Ο νέος κανονισμός και η νέα νομοθεσία που θα τον καθορίζει θα έρθει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν την ολοκλήρωση του καλοκαιριού», είπε και απείλησε με νέες περικοπές: «Εισπράττουν στήριξη, επιδοτήσεις αυτοί που πραγματικά τις δικαιούνται. Και ο νοών νοείτω», σημείωσε προκλητικά.

Το ΚΚΕ

Για την επίσκεψη και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε σχόλιό του:

«Με τις δηλώσεις του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός εμμέσως ομολόγησε ότι τα μέτρα για το ρεύμα, που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση μετά τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις, αποδείχθηκαν ανεπαρκέστατα στη μείωση του κόστους παραγωγής. Ταυτόχρονα, υποκρίθηκε ότι τώρα ανακάλυψε πως στην παραγωγή τροφίμων και αγροεφοδίων τις τιμές εκτινάσσουν μια χούφτα μονοπώλια!

Τα αιτήματα των αγροτών είναι γνωστά και δίκαια. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να εξασφαλίσει πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, να εξοφληθούν επιτέλους οι επιδοτήσεις χωρίς τις περικοπές της νέας ΚΑΠ. Ετσι μόνο μπορεί να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής, να δοθούν ανάσες επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες και να μειωθούν οι τιμές στο ράφι για τα λαϊκά νοικοκυριά».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Την Τετάρτη 26 Ιούνη στο Πεδίον του Αρεως

Ανοιχτή συζήτηση για νέους και νέες με θέμα τις θέσεις και τη δράση της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά διοργανώνεται την Τετάρτη 26 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, στο θέατρο της πλατείας Πρωτομαγιάς στο Πεδίον του Αρεως στις 20.00. Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις: Ο Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ ενάντια στα Ναρκωτικά και τις Εξαρτήσεις. Η Εύα Τιγκίρη, επικεφαλής της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων. Και η Λεμονιά Φακάρου, ψυχολόγος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ.

Συγκινητικό αφιέρωμα στον Διονύση Τσακνή

Καλεσμένος της εκπομπής «Ενώπιος Ενωπίω» του Ν. Χατζηνικολάου ήταν ο Διονύσης Τσακνής, το βράδυ της Πέμπτης. Ο γνωστός συνθέτης και ερμηνευτής μίλησε για τη διαδρομή του στο τραγούδι, για αγαπημένα τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες, για τον αγαπημένο του φίλο και συνοδοιπόρο Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, για την οικογένειά του και τον μικρό του εγγονό, αλλά και για τη συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες καθώς και στην πολιτική ζωή του τόπου μας...

Για τον Διονύση Τσακνή μίλησαν αγαπημένοι του άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «συναντηθήκαμε και είχαμε παράλληλους δρόμους, καταρχάς στην αντιδικτατορική πάλη, στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, μέσα από τις γραμμές της Αντι-ΕΦΕΕ, σε συνέχεια της ΚΝΕ και σε όλη την πορεία της μεταπολίτευσης με τους μεγάλους τότε αγώνες του λαού και της νεολαίας μας».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη συνεισφορά του Δ. Τσακνή στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και «στις δύσκολες περιόδους των αντεπαναστατικών ανατροπών», τότε που έλεγαν πως «έβγαλε βρώμα η Ιστορία ότι ξοφλήσαμε». Θύμισε, μάλιστα, ότι όταν μαζί με τον Λ. Μαχαιρίτσα τραγουδούσαν αυτό το τραγούδι, «ερχόταν καπάκι η απάντηση» από τους ίδιους και από όλους εμάς ότι «Είμαστε ακόμα εδώ» και «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα».

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ακόμα ότι ο Δ. Τσακνής «είναι μέσα στη ζωή. Αφουγκράζεται τον νέο άνθρωπο, τα προβλήματά του, τον εργαζόμενο, τον αγρότη, τον επαγγελματία, αυτόν που υποφέρει σε αυτή τη ζωή, γιατί και ο ίδιος έχει ζήσει με τους λαϊκούς ανθρώπους. Και από εκεί εμπνέεται». Αμέσως μετά την προβολή του βίντεο με τις δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα, ο Διονύσης Τσακνής δήλωσε ότι τον συγκίνησαν βαθιά τα λόγια του.

ΑΣΓΜΕ
Να μην ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Λόγω της δυσκολίας των φετινών θεμάτων

Να μην ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ζητά από το υπουργείο Παιδείας το ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας. «Ως ΔΣ της ΑΣΓΜΕ εκφράζουμε την αγωνία και την αγανάκτηση γονέων και μαθητών για τα θέματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων (ειδικά της Φυσικής, αλλά και Βιολογίας, Ιστορίας, Μαθηματικών) σε σχέση τόσο με τον όγκο όσο και με τον βαθμό δυσκολίας. Δεν είναι συγκυριακό, μετά και την ψήφιση του νόμου - έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το υπουργείο Παιδείας έχει τη μοναδική ευθύνη για τα συνεχή εμπόδια στη δημόσια μόρφωση των παιδιών μας. Σε αυτές τις συνθήκες, απαιτούμε από το υπουργείο τη μη ισχύ της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για φέτος και παράλληλα την κατάργησή της», τονίζει.

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη - συζήτηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών την Τρίτη 25 Ιούνη στις 8.30 μ.μ. στην Αλεξανδρούπολη, στο cafe «Theatro» στο πάρκο Αλτιναλμάζη. Θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Δολοφόνησε την σύζυγό του

Αλλο ένα περιστατικό συζυγοκτονίας σημειώθηκε την Παρασκευή το πρωί στην Αλεξανδρούπολη. 81χρονος σκότωσε την 73χρονη σύζυγό του με 12 μαχαιριές και στη συνέχεια επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του, πίνοντας χλωρίνη. Στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε, φαίνεται ότι διέφυγε τον κίνδυνο. Ο 81χρονος είχε καταγγελθεί για ξυλοδαρμό του εγγονού του στις 5 Ιούνη, με την κόρη του και μητέρα του μικρού αγοριού να έχει ζητήσει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών την ψυχιατρική εξέταση του άνδρα. Ο εισαγγελέας είχε κρίνει ότι δεν ήταν απαραίτητο και αφέθηκε ελεύθερος.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Συγχαρητήρια από το ΚΚΕ για τις νέες επιτυχίες

Συγχαρητήρια ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ για την κατάκτηση των νέων μεταλλίων στην κολύμβηση από την ελληνική αποστολή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που διεξάγεται στο Βελιγράδι. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Συγχαρητήρια στην ελληνική ομάδα κολύμβησης, που μετά από 4 μέρες μετρά 8 μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης που διεξάγεται στο Βελιγράδι. Στους Απόστολο Σίσκο, Δημήτρη Μάρκο και Αννα Ντουντουνάκη, που ανέβηκαν την Τετάρτη στο βάθρο των αγωνισμάτων τους, προστέθηκαν χθες η Νόρα Δράκου, με το ασημένιο στα 50 μ. ύπτιο, και το χάλκινο από την ομάδα σκυταλοδρομίας 4x100 μ. στο ελεύθερο ανδρών.

Καλή συνέχεια σε όλους και όλες, με ακόμα περισσότερες επιτυχίες τις επόμενες μέρες».

Πέθανε ο Σπ. Φυτράκης

«Εφυγε» από τη ζωή ο μάχιμος δικηγόρος και ποινικολόγος Σπύρος Φυτράκης. Από το 1965, που ξεκίνησε την πορεία του στον δικαστικό χώρο, είχε αναλάβει την υπεράσπιση γνωστών προσωπικοτήτων και συμμετείχε σε σημαντικές δικαστικές υποθέσεις. Πριν τη χούντα ο Φυτράκης ήταν ενεργός πολιτικά ως Γραμματέας της Νεολαίας Λαμπράκη στην Κρήτη και στα νησιά.

Την Κυριακή 30/6 η εκδήλωση για τον καπετάν Διαμαντή

Την Κυριακή 30 Ιούνη στις 11 π.μ. στη Λιλαία (κάτω Αγόριανη) Παρνασσού θα γίνει η εκδήλωση τιμής και μνήμης στον κομμουνιστή Γιάννη Αλεξάνδρου (καπετάν Διαμαντή), διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στη Ρούμελη, και στους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Τη διοργανώνουν η Επιτροπή Περιοχή Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Ενωση Φίλων Μνήμης Διαμαντή. Θα αναχωρήσουν πούλμαν από Αθήνα την Κυριακή το πρωί. Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 6972005040.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ