ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2024 - Κυριακή 23 Ιούνη 2024
Σελ. /40
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ θα βγουν νικητές, με το ΚΚΕ στο πλευρό τους, μέχρι να καπνίσει η τσιμινιέρα

Το ΚΚΕ χαιρετίζει θερμά, αγωνιστικά τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και τους χιλιάδες διαδηλωτές που διαδηλώνουν από το πρωί έξω από τη Βουλή. Τους σφίγγουμε το χέρι, όπως σφίγγουμε το χέρι και στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ που είναι ακόμα στα θεωρεία της Βουλής και τους λέμε ότι το ΚΚΕ θα είναι, όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια, μαζί τους μέχρι τη νίκη, μέχρι να καπνίσει η τσιμινιέρα.

Κι εσείς, θλιβεροί υπουργοί της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όλοι οι υπουργοί με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, κάθεστε στο σκαμνί του κατηγορουμένου, γιατί επιχειρείτε να ολοκληρώσετε το αποτρόπαιο έγκλημα που διαπράττει η κυβέρνησή σας με τη νέα κατάπτυστη τροπολογία κατά των εκατοντάδων εργατών της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους, του λαού της Στερεάς Ελλάδας και των άλλων περιοχών, του συνόλου της εργατικής τάξης της χώρας μας.

Αυτό το έγκλημα καταδικάζει ο λαός σήμερα με την απεργία, τις στάσεις εργασίας, τη διαδήλωση στο Σύνταγμα, τις κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις. Και ο αγώνας κλιμακώνεται, σας περικυκλώνει.

Σας καλούμε να αποσύρετε ακόμα και τώρα τη διαλυτική τροπολογία που βάζει μπροστά τον ειδικό διαχειριστή με υπερεξουσίες για λογαριασμό της κυβέρνησής σας με στόχο να κλείσει η ΛΑΡΚΟ, να εκποιηθεί η περιουσία της, να πεταχτούν οι εργάτες στον δρόμο.

Εχετε εκτεθεί ανεπανόρθωτα

Αφήστε τα σάπια και τον εφησυχασμό. Με τη νέα τροπολογία ο ειδικός διαχειριστής μπορεί να βάλει «λουκέτο» στη ΛΑΡΚΟ, καθώς, όπως γράφετε εσείς, κύριοι υπουργοί, σε περίπτωση περιορισμού ή διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης δύναται να αποφασίσει την ανάθεση της φύλαξης και τη συντήρηση του ενεργητικού της επιχείρησης, καθώς και τη διενέργεια αρχικών ή επαναληπτικών δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών για την εκποίηση - ακούτε! - του συνόλου του ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της επιχείρησης ή επιμέρους λειτουργικών συνόλων.

Ομως και τη φύλαξη αλλά και άλλες ευθύνες ετοιμάζεστε να τα δώσετε στους εργολάβους και να τους χρυσοπληρώσετε. Και αυτό προσπαθείτε να το κρύψετε. Αφήστε τις περί ασφάλειας ψευδολογίες, γιατί είναι γνωστό ότι η φύλαξη, η συντήρηση των εγκαταστάσεων υψηλής επικινδυνότητας και η πρόληψη ατυχήματος είναι ταυτισμένα με την παρουσία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με την πείρα τους, με τις βάρδιές τους και την εξειδίκευσή τους.

Καταπατήσατε ακόμα και τον νόμο που ψηφίσατε για την παράδοση της ΛΑΡΚΟ εν λειτουργία, όπως έλεγε, στον νέο επενδυτή. Κάνατε πολλές ατιμίες. Ναι, ατιμίες! Σταματήσατε τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, απολύσατε τους εργαζόμενους στις 12 του Μάη, στήσατε πλατφόρμα ανεργίας, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για εφαρμογή της απόφασης του δικαστηρίου και τη διεξαγωγή διαλόγου με τους εργαζόμενους, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός.

Φέρατε σκόπιμα την τροπολογία τη μέρα της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, για να δημιουργήσετε τετελεσμένα. Ομως, δεν σας πέρασε. Και τώρα ξεδιάντροπα ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Δήμας, διαφημίζει τα προγράμματα της ανεργίας που τα έχουν απορρίψει σύσσωμοι οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ.

Εχετε εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ για τεσσεράμισι χρόνια σάς έχουν χαλάσει τα σχέδια. Δίνουν παλικαρίσια, με ενότητα και ανυπέρβλητη αντοχή, έναν ηρωικό δίκαιο αγώνα για να λειτουργήσει η επιχείρηση, να μείνουν στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι, στα σπίτια τους, στον τόπο τους. Το δίκιο τους, η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη είναι τα όπλα τους στην αναμέτρηση με την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και τις συκοφαντίες σας.

Είστε γελασμένοι αν πιστεύετε ότι οι εργαζόμενοι θα καμφθούν

Το ΚΚΕ είναι περήφανο που στηρίζει ολόψυχα μαχητικά αυτόν τον αγώνα, συνεχίζοντας και τιμώντας την εμπιστοσύνη του λαού στα ΛΑΡΚΟχώρια που καταδίκασαν τη Νέα Δημοκρατία και ανέδειξαν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές πρώτη δύναμη με πολύ υψηλά ποσοστά.

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ αγωνίζονται σκληρά και θα νικήσουν γιατί τιμούν τους 80 νεκρούς τους. Υπερασπίζονται τη ζωή τους, τη ζωή και το μέλλον των παιδιών τους και παλεύουν για να μην ερημώσουν τα χωριά τους. Αυτό τους δίνει δύναμη και είστε γελασμένοι αν πιστεύετε πως θα καμφθούν.

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έχουν καταθέσει τεκμηριωμένες θέσεις και σας λένε με χρήματα που έχει η επιχείρηση στα ταμεία της και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των κατοίκων της περιοχής με ανανέωση των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων, μέχρι τη μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη. Σας λένε για συντήρηση, εκσυγχρονισμό, επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και συνέχιση της εργασίας τους.

Σας λένε καθαρά «ό,τι και να κάνετε...» - σκεφτείτε το αυτό - «από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε».

Η ανάπτυξή σας, κύριοι της κυβέρνησης, η καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος, έχει θύμα της τον λαό και αυτό το ζει με την αβάσταχτη ακρίβεια, με τους άθλιους μισθούς και συντάξεις, με την υποβαθμισμένη, εμπορευματοποιημένη Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.

Το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ είναι χαρακτηριστικό. Η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρώπη, ένα χρυσωρυχείο, μονάδα με δικά της κοιτάσματα και δυνατότητα παραγωγής κοβαλτίου και άλλων πολύτιμων πρώτων υλών, απαξιώθηκε σκόπιμα από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, στη γραμμή της ΕΕ και των στοχεύσεών της και η κυβέρνηση σήμερα επιχειρεί να της δώσει τη χαριστική βολή.

Σας το ξαναλέμε: Αυτό το έγκλημα δεν θα περάσει! Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ θα βγουν νικητές. Θα είμαστε μαζί τους μέχρι να καπνίσει η τσιμινιέρα. Πάρτε πίσω, έστω και αυτήν τη στιγμή, την άθλια τροπολογία που καταθέσατε στη Βουλή.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Συνένοχες όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ για τη σημερινή εξέλιξη

Eurokinissi

Αποσύρετε τώρα, την τελευταία στιγμή, αυτό το αίσχος αυτής της τροπολογίας, αν έχετε ίχνος - δεν θα μιλήσω γενικότερα - πολιτικής αξιοπρέπειας μετά από όλα όσα έχουν γίνει. Αποσύρετέ την τώρα, αν δεν έχετε απίστευτο, απάνθρωπο κυνισμό. Τώρα, έστω και την τελευταία στιγμή! Το απαιτούν οι εργαζόμενοι, το απαιτεί η εργατική τάξη της χώρας.

Η κυβέρνηση, επειδή δεν έχει το θάρρος να πει την αλήθεια, λέει ψέματα συνειδητά. Κοροϊδεύετε έναν λαό ολόκληρο, κοροϊδεύετε 850 οικογένειες. Τι τους λέτε με θράσος κιόλας; Οτι αυτή η τροπολογία ικανοποιεί όλα τα αιτήματα των εργαζομένων και ενδιαφέρεται για τη λειτουργία και ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ.

Ξεκινάω από το πρώτο. Καλά, σοβαρολογείτε; Μας κοροϊδεύετε όλους τόσο χυδαία, τόσο ωμά; Οι εργαζόμενοι είναι στον δρόμο, έχουν αιτήματα. Ποια ικανοποιείτε από όλα αυτά; Αυτά περί οικισμού κ.λπ. είναι το τυράκι. Η φάκα είναι ότι δίνετε εξουσιοδότηση στην κυβέρνησή σας - όχι στον εκκαθαριστή, ο εκκαθαριστής δεν ήρθε από τον ουρανό ούτε κανένας ανεξάρτητος είναι - να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ και, λογικά, να απολύσει όλους τους εργαζόμενους.

Αυτό κάνετε στην πραγματικότητα και ολοκληρώνετε ένα έγκλημα, απέναντι κυρίως σε 850 οικογένειες, σε 5 νομούς, οι οποίοι ζουν, ολόκληρες περιοχές, από τη ΛΑΡΚΟ. Δηλαδή, από τη δουλειά και το αίμα των εργαζομένων τόσα χρόνια (...)

Δαπανήσατε μισό δισ. για τον αργό θάνατο της ΛΑΡΚΟ

Ο κ. Χατζηδάκης προχτές είπε στους εργαζόμενους ότι δεν θίγονται τα δικαιώματά τους και ότι θα δουλεύουν. Ο κ. Πετραλιάς σήμερα τους είπε να πάνε στα Κέντρα Υγείας να κάνουν αιτήσεις. Ποιος λέει αλήθεια; Ξέρετε τι μου θυμίζει αυτό; Οταν έκλεισε ο Σκαλιστήρης, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πρότειναν στους εργαζόμενους να γίνουν κουρείς και κομμωτές. Σοβαρολογείτε; Εχετε δει τα δάχτυλα των μεταλλωρύχων; Δεν είναι σαν τα δικά σας, που δεν έχετε πιάσει ποτέ χειρωνακτική δουλειά, εκεί που τα βρήκατε έτοιμα. Δεν λέω μόνο για σας, λέω για πάρα πολλούς. Να πάνε να γίνουν κουρείς τούς είπανε - εσείς ήσασταν στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, που τώρα σφυράει αδιάφορα - και κομμωτές. Αυτό λέτε και τώρα. Σε εξειδικευμένους ανθρώπους, τρίτης γενιάς, που έχουν δώσει τη ζωή τους εκεί μέσα και τους λέτε: «Θα σας πάμε στο Κέντρο Υγείας, εδώ, εκεί, μέχρι να δούμε το τι θα γίνει».

Δαπανήσατε μισό δισεκατομμύριο, τα τεσσεράμισι χρόνια, όχι για να διασώσετε τη ΛΑΡΚΟ, όχι για να την αναπτύξετε, αλλά για να την κλείσετε, αργό θάνατο δηλαδή. Συγχαρητήρια! Και έχετε το θράσος τώρα να μιλάτε για ανάπτυξη.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Σταμάτησε η λειτουργία. Τόσα λεφτά που είναι βγαλμένα από τον ελληνικό λαό και από τη δουλειά των εργαζομένων και πήγαν για να την κλείσετε τελικά. Γιατί; Είστε τόσο άσχετοι; Δεν νομίζω. Διότι αυτή είναι η πολιτική σας. Οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια ζητούσαν ακριβώς να συνεχιστεί η λειτουργία.

(...) Παρεμπιπτόντως να πω και το εξής: Δεν μιλάει κανένας για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Καλά, η Νέα Δημοκρατία δεν το συζητάμε ότι θα μιλήσει. Ολοι οι υπόλοιποι τόσο λιγούρηδες είστε; Δεν βλέπετε την καταστροφική πολιτική που ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Δεύτερο ζήτημα: Καλά, τι κάνατε; Δεν ξέρω αν το χωράει το ανθρώπινο μυαλό. Καταθέτετε μεσάνυχτα, την παραμονή, αυτήν την τροπολογία, την πρόταση τροπολογίας, και μάλιστα το χειρότερο από όλα αυτά είναι ότι την άλλη μέρα πάνε οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, της ΛΑΡΚΟ δηλαδή, και ζητάνε να μη γίνει δικαστήριο γιατί υπάρχει τροπολογία! Και ο πρόεδρος, βέβαια, ο άνθρωπος τα πήρε στο κρανίο! «Τι μου λέτε», λέει, «ποια τροπολογία, αφού δεν έχει ψηφιστεί!». Μέχρι τέτοιο αισχρό σημείο έχετε φτάσει.

Ποιος σατανικός νους το σκέφτηκε αυτό και το έκανε; Ποιος είναι αυτός; Η κυβέρνηση δεν είναι; Ποιος την κατέθεσε την τροπολογία, 9 υπουργοί; Πόσοι υπογράφουν; Τόσο αίσχος; Καλά, ντροπή δεν υπάρχει πλέον, η λέξη είναι άγνωστη. Θα την αναζητήσουμε στα λεξικά της αρχαιότητας.

Καταθέτετε την τροπολογία για να χρησιμοποιηθεί από το δικαστήριο και να μην πάρει ευνοϊκή απόφαση για τους εργαζόμενους και μετά λέτε ότι θέλετε να προστατέψετε τους εργαζόμενους! Τι δουλειά έχετε; Εσείς προστατεύετε τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, αυτών που ζουν όπως ζουν, και όχι των άλλων που πεθαίνουν για να βγάλουν το μεροκάματο. Γίνατε ρεζίλι κυριολεκτικά, με αυτό και μόνο, και δείχνει πόσο αδίστακτοι πραγματικά είσαστε.

Η ΛΑΡΚΟ συνδέεται με κορυφαίες στιγμές του εργατικού κινήματος

Εμείς σας προειδοποιήσαμε από το 2020. Σας είπαμε ότι δεν ξέρετε με ποιους έχετε να κάνετε. Η ιστορία της ΛΑΡΚΟ δεν ξεκινάει ούτε από το 2009 ούτε από το 2020 και το 2022, ξεκινάει από πολύ παλιά. Η ιστορία της ΛΑΡΚΟ είναι σημαδεμένη με τις κορυφαίες στιγμές του εργατικού κινήματος. Η ΛΑΡΚΟ το 1977 γονάτισε τον Μποδοσάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε, τους τσάκισε με τη μεγάλη απεργία.

Το 1985, το ΠΑΣΟΚ, που δεν μιλάει για τίποτα, που υποτίθεται ότι θα έκανε τον ανοξείδωτο χάλυβα και λοιπά, το εγκατέλειψε γιατί οι Γερμανοί και οι Γάλλοι διαφωνούσαν με αυτό το σχέδιο και ήταν καθαρό πλέον - μην πω ονόματα και διευθύνσεις. Και τι έκανε; Πεντακόσιες απολύσεις. Και μιλάτε σήμερα για απολύσεις; Διώξατε τον κόσμο στο άνθος που ήταν τότε η ΛΑΡΚΟ, για να μην προχωρήσει όλο αυτό το σχέδιο, που ήθελαν όλοι οι εργαζόμενοι, ακόμα και οι δικοί σας.

Η ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι, τεσσεράμισι χρόνια δεν γονατίζουν και ζουν με οκτώ και εννιά κατοστάρικα τον μήνα. Και αφήστε τα αυτά που λένε για τους μεγάλους μισθούς. Τα κόψατε όλα. Είναι η τρίτη γενιά που δουλεύει. Εχει 86 νεκρούς από εργοδοτικά εγκλήματα που είναι στα νεκροταφεία, που είναι σύμβολο των εργαζομένων. Εχει εκατοντάδες σακατεμένους. Το σύστημά σας, το βάρβαρο, δεν το νοιάζει η ανθρώπινη ζωή. Το μόνο που σας νοιάζει είναι τα κέρδη των μεγάλων.

(...) Τους εργαζόμενους μόνο πεθαμένους μπορείτε να τους βγάλετε από εκεί μέσα. Δεν πρόκειται να φύγουν. Εχουν όρκο στη δουλειά τους, στις οικογένειές τους, στους νεκρούς, στους σακατεμένους, σε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να περνάνε κάποιοι όπως περνάνε, δηλαδή στη χλιδή και στην πολυτέλεια. Γι' αυτό, λοιπόν, μην έχετε αυταπάτες.

Το ΚΚΕ, όπως το 1977, όπως το 1985, όπως αυτά τα χρόνια, έτσι και τώρα θα είναι στην πρώτη γραμμή. Δεν μασάμε! Είμαστε με τους εργαζόμενους, είστε με τους καπιταλιστές και τους καρχαρίες.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η πολιτική του κέρδους που όλοι υπηρετείτε καταστρέφει παραγωγικές δυνατότητες της χώρας

Ο ηρωικός αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, τεσσεράμισι χρόνια τώρα, η αλληλεγγύη των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, των κατοίκων των περιοχών της ΛΑΡΚΟ, τους δίνει δύναμη για να συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Ο αγώνας αυτός έχει βάλει εμπόδια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, έχει ακυρώσει τους σχεδιασμούς για εξαγορά συνειδήσεων και διάσπαση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ διεκδικούν το δικαίωμα να παραμείνουν στην επιχείρηση - σε μια επιχείρηση που λειτουργεί - να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους με διατήρηση των δικαιωμάτων τους.

Και γιατί, αλήθεια, έχει τόση σημασία να παραμείνουν στη ΛΑΡΚΟ; Γιατί πρόκειται για μία εταιρεία στρατηγικής σημασίας, τη μεγαλύτερη σε επίπεδο ΕΕ εταιρεία επεξεργασίας σιδηρονικελίου. Και μάλιστα, μέσα από αυτό, μπορεί να παράγονται το νικέλιο και το κοβάλτιο, δύο απαραίτητα συστατικά για τις μπαταρίες, είτε αφορούν την ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων - που τώρα το προωθεί η ΕΕ - είτε αφορούν τις μεγάλες μπαταρίες αποθήκευσης Ενέργειας από ΑΠΕ. Εχει δηλαδή τα πρώτα υλικά σε έναν τομέα ο οποίος είναι σε μεγάλη ζήτηση. Αρα, λοιπόν, ποιος είναι ο λόγος για το «λουκέτο»;

Και βεβαίως, διεκδικούν να παραμείνουν στα σπίτια τους, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να μη μαραζώσουν τα χωριά τους.

Αποκαλυπτικό παράδειγμα για το ποιος κλείνει τα εργοστάσια

Το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ είναι πολύ αποκαλυπτικό για τον χαρακτήρα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και, ταυτόχρονα, αναδεικνύει την υπεροχή του σοσιαλιστικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας. Γιατί σε συνθήκες σοσιαλιστικής οικονομικής δραστηριότητας, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και τον ορυκτό πλούτο, όλο αυτό θα γινόταν προς όφελος της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και του συνόλου των λαϊκών στρωμάτων και όχι η καπιταλιστική κερδοφορία.

Αντίθετα, στο δικό σας σύστημα το οποίο υπερασπίζεστε και στη βαρβαρότητα του, η όποια αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων σχετίζεται με το κέρδος. Αν έχει κέρδος ο επενδυτής θα προχωρήσει σε επένδυση. Θα λειτουργήσει ή θα εκσυγχρονίσει την επιχείρησή του αν κερδίζει παραπάνω από τους άλλους τομείς.

Μπορεί, όμως, και να την κλείσει την επιχειρηματική μονάδα παρότι έχει κέρδη, αν υπάρχουν αλλού δυνατότητες για μεγαλύτερη κερδοφορία. Αρα, λοιπόν, τις επιχειρήσεις δεν τις κλείνουν οι εργαζόμενοι. Τις κλείνουν οι καπιταλιστές και το αστικό κράτος, όπου δεν τους συμφέρει.

Είναι φανερό, δηλαδή, ότι η όποια αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων - και ο ορυκτός πλούτος είναι μια σημαντική παραγωγική δυνατότητα της χώρας μας - σχετίζεται με την ύπαρξη κέρδους ή όχι. Από αυτήν την άποψη, λοιπόν, ο καπιταλισμός καταστρέφει παραγωγικές δυνατότητες όχι μόνο σε συνθήκες κρίσης αλλά και σε συνθήκες ανάπτυξης.

Τρίτον, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση στους εργαζόμενους. Το αντίθετο μάλιστα. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να τσακίσει τα συγκροτημένα δικαιώματά τους στην εργασία, στην Ασφάλιση, τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, για να διαμορφώσει έναν μηχανισμό αναπαραγωγής μιας πολύ φθηνής εργατικής δύναμης, η οποία θα είναι και αναλώσιμη, για να βαθαίνει η εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Τέταρτον, διευρύνει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα ανάμεσα στις υπαρκτές δυνατότητες που προσφέρουν η τεχνολογία και οι παραγωγικές δυνατότητες μιας χώρας και στο επίπεδο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Διευρύνει ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες μέσα από τη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια. Από αυτήν την άποψη, ο ρόλος του αστικού κράτους είναι αποκαλυπτικός. Λειτουργεί προς όφελος του κεφαλαίου.

Με μεθοδευμένο σχέδιο οδηγείτε τη ΛΑΡΚΟ στο λουκέτο

Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό, ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, στο οποίο ευθύνες έχουν και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά. Γιατί, βεβαίως, διαχρονικά οδηγήσατε στην απαξίωση και στον μη εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ. Πουλούσατε φθηνή πρώτη ύλη προς όφελος των μεγάλων ευρωενωσιακών πολυεθνικών που αξιοποιούσαν την πρώτη ύλη από τη ΛΑΡΚΟ.

Κάνετε πλιάτσικο σε βάρος της εταιρείας από τις διορισμένες από εσάς διοικήσεις, από τους μεγαλοεργολάβους, αλλά και τους εφοπλιστές. Υπήρχε σοβαρή έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, με τους δεκάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες και ανάπηρους, σε συνθήκες μάλιστα υψηλού επαγγελματικού κινδύνου ή μόλυνσης του περιβάλλοντος, με το να πετάτε τη σκουριά στον Ευβοϊκό Κόλπο, ενώ μπορούσε να αξιοποιηθεί παραγωγικά. Και, βεβαίως, στηρίξατε με κάθε τρόπο την πολιτική της ΕΕ που οδήγησε σε αυτό.

Τι θέλετε να κάνετε ως κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ; Μεθοδεύσατε σχεδιασμένα - από το 2020 είναι αυτή η διαδικασία - να βάλετε εκκαθαριστή εν λειτουργία, μετά να διακόψετε την παραγωγική δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ, να προσπαθήσετε να διασπάσετε το κίνημα των εργαζομένων με τα διάφορα κατάπτυστα προγράμματα ανεργίας και το αποκορύφωμα αυτής της κυβερνητικής αναλγησίας είναι η σημερινή τροπολογία, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από τις 17 του τρέχοντος μήνα.

Ετσι, λοιπόν, με την τροπολογία αυτή εξυπηρετούνται οι σχεδιασμοί του αγοραστή και τα συμφέροντα του αγοραστή - του όποιου αγοραστή - είτε για την επαναλειτουργία της επιχείρησης «καθαρή» από εργαζόμενους, είτε για την αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου ως πρώτης ύλης για τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, απαλλαγμένη από το βάρος των εργαζομένων.

Με κυνικότητα και μεγάλη προκλητικότητα ο κ. Πετραλιάς τι ισχυρίστηκε; Οτι με αυτήν την τροπολογία - λέει - διασφαλίζουμε τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Και μάλιστα, ο ίδιος τους χαρακτήρισε και τεμπέληδες. Δεν ντρέπεστε καθόλου; Αυτούς οι οποίοι έχουν ματώσει κυριολεκτικά όλα αυτά τα χρόνια δουλεύοντας κάτω από απερίγραπτες συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στο εργοστάσιο και έχτισαν όλα αυτά που έχει σήμερα η ΛΑΡΚΟ και τα οποία προσπαθείτε να εκποιήσετε με αδίστακτο τρόπο.

Με αδίστακτο τρόπο στοχοποιείτε τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, τον ίδιο τους τον αγώνα. Και μάλιστα, με τη στάση σας αυτή, που πλέον παραχωρείτε την εξουσία στον ειδικό διαχειριστή για το κλείσιμο της επιχείρησης και την απόλυση των εργαζομένων, γίνεστε κατάπτυστοι και αποκαλύπτεται επί της ουσίας ο αντιδραστικός χαρακτήρας της πολιτικής σας.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ο λαός της περιοχής έχουν και την εμπειρία και μαζί με την αμέριστη αλληλεγγύη που δείχνουν και οι εργαζόμενοι από όλη την Ελλάδα, έχουν τη μαχητικότητα, αλλά και την αποφασιστικότητα να μετατρέψουν σε κουρελόχαρτο τη συγκεκριμένη τροπολογία αν επιμένετε να ψηφιστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ