ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Κομμάτι του παζλ της εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης πτυχίων και σπουδών

Με ξεκάθαρο στόχο τη δημιουργία μιας δεξαμενής τίτλων σπουδών με αμέτρητες κατηγορίες και διαβαθμίσεις, μιας δεξαμενής απασχολήσιμων προσοντούχων από την οποία θα γίνεται η διαλογή φθηνού ευέλικτου απασχολήσιμου επιστημονικού προσωπικού από τους εργοδότες, ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας.

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για τη Σύμβαση της Λισαβόνας εξέφρασε ο εισηγητής του Κόμματος Γιάννης Δελής, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη σύμβαση λύνει μία εκκρεμότητα των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στη Διαδικασία της Μπολόνια για την περιβόητη διευκόλυνση της κινητικότητας προσωπικού. Αποτελεί βασικό πυλώνα του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης της ΕΕ, που υπηρετήθηκε από όλες διαδοχικά τις ελληνικές κυβερνήσεις και συμπληρώνει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την αναγνώριση όχι μόνο τίτλων σπουδών αλλοδαπής αλλά και περιόδων σπουδών.

Εξήγησε ότι κάποιος που μπορεί να πληρώνει δίδακτρα, θα μπορεί να περνά τα δύσκολα μαθήματα σε κάποιο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο ή κολέγιο και μετά θα συνεχίζει τις σπουδές σε δημόσιο Πανεπιστήμιο και θα παίρνει πτυχίο από το δημόσιο, έχοντας αναγνωρίσει μαθήματα από το ιδιωτικό. Πρόκειται δηλαδή για την αυτοματοποίηση αναγνώρισης προσόντων και όχι δικαιωμάτων.

Κάποιοι μιλούν υποκριτικά για την «ευρωπαϊκή κανονικότητα», είπε, υπενθυμίζοντας ότι η Κομισιόν λέει ότι μπορούν να συνυπάρχουν η «ακαδημαϊκή ελευθερία» μαζί με ...«την ελευθερία ίδρυσης ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ελευθερία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας». «Τόσες πολλές ελευθερίες μαζεύτηκαν για να περιγράψουν τη σκλαβιά του κέρδους!», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Δελής αναφέρθηκε ακόμα στα επαγγελματικά δικαιώματα που εκκρεμούν από μια σειρά τμήματα των δημόσιων πανεπιστημίων. Και καταλήγοντας, τόνισε ότι στην οικονομία της αγοράς, τίποτα δεν μπορεί να ρυθμιστεί προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

«Με την κύρωση της σύμβασης κλείνει ένας κύκλος στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης πτυχίων και σπουδών», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, προσθέτοντας ότι η Σύμβαση ανοίγει την πόρτα για αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων και ακαδημαϊκά, αφού επαγγελματικά έχουν αναγνωριστεί με τη συμβολή και του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατήγγειλε την υποκρισία και την κοροϊδία των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και «Νέας Αριστεράς» που δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τη δημόσια Παιδεία. «Ποια δημόσια Παιδεία όταν η λαϊκή οικογένεια πληρώνει τα μαλλιά της κεφαλής της για να εισαχθούν τα παιδιά της στα πανεπιστήμια, αλλά και για να τελειώσουν τις σπουδές τους, ενώ το 40% των φοιτητών δουλεύει για να τα βγάλει πέρα;», ρώτησε και τόνισε ότι μόνο το ΚΚΕ λέει ότι αυτά είναι κοινωνικά αγαθά και πρέπει να παρέχονται δωρεάν.

Προς επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την κύρωση της Σύμβασης υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η «Πλεύση Ελευθερίας» ψήφισε «παρών» και όλα τα υπόλοιπα κόμματα το καταψήφισαν. Η συζήτηση κινήθηκε εν πολλοίς στην ίδια κατεύθυνση με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τον περασμένο Μάρτη, με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη «Νέα Αριστερά», τη «Νίκη» και τους «Σπαρτιάτες» να θέτουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Η «Ελληνική Λύση» έβαλε έντονα το θέμα αν θα αναγνωρίζονται και τα προσόντα όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα, η «Πλεύση Ελευθερίας» βρήκε μια σειρά από θετικές πλευρές στη Σύμβαση και μόνο πρόβλημα κάποιες ασάφειες που μπορεί να καθυστερήσουν την εφαρμογή της, ενώ το ΠΑΣΟΚ θεώρησε αναγκαίο ένα σύστημα αναγνώρισης με βάση τη Σύμβαση και επανέφερε την πρότασή του για μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια τύπου Σκανδιναβίας.

Η Σύμβαση δεν θα έχει συνέπειες στο ελληνικό Δίκαιο, γιατί όλα όσα προβλέπει έχουν πλέον νομοθετηθεί, είπε μιλώντας στη συζήτηση ο υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι η τελευταία λεπτομέρεια ψηφίστηκε στον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και αφορά την αναγνώριση περιόδων σπουδών. Επικαλέστηκε ότι τη Σύμβαση, που υπογράφτηκε από τη δεκαετία του '90, την έχουν κυρώσει όλες οι χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης και 12 χώρες επιπλέον και κάλεσε να κλείσουμε τις εκκρεμότητες του χθες και να ανταποκριθούμε στα διακυβεύματα του αύριο, πράγμα που για τη ΝΔ μεταφράζεται ως επιτάχυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς.

«Κάτω τα χέρια από τα πτυχία και τις σπουδές μας»

Παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων, χτες, έξω από τη Βουλή

«Οχι στη Σύμβαση της Λισαβόνας!» - «Κάτω τα χέρια από τα πτυχία και τις σπουδές μας», ήταν η απάντηση που έδιναν οι φοιτητές την ώρα που στην Ολομέλεια της Βουλής εξελισσόταν η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που κυρώνει τη Σύμβαση. Συνεχίζουμε τον αγώνα και δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για αποκλειστικά δημόσιες, πραγματικά δωρεάν και σύγχρονες σπουδές, τόνισαν.

Στην «καρδιά» της εξεταστικής, κατά την οποία η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο με διαδικασίες fast track, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, μετά από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για να δηλώσουν ακόμα μια φορά ότι η υποβάθμιση των πτυχίων και η εμπορευματοποίηση του δικαιώματος στη μόρφωση τους βρίσκουν απέναντι. Συνεχίζοντας τους μεγάλους αγώνες των προηγούμενων μηνών, όπου μίλησε η πλειοψηφία απορρίπτοντας τους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς.

Οι φοιτητές με συνθήματα όπως «Το μέλλον μας δεν είναι φτώχεια και ανεργία, κάτω τα χέρια από τα πτυχία», «Θέλουμε πτυχία για να έχουμε δουλειά και όχι να βγάζουν κέρδη τα ιδιωτικά», «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά», έστειλαν το μήνυμά τους και παράλληλα ενημέρωναν για το περιεχόμενο και τις συνέπειες του νομοσχεδίου, που προβλέπει αυτοματοποιημένες διαδικασίες αναγνώρισης προσόντων, ανοίγοντας τον δρόμο για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων.

«Οποτε η κυβέρνηση φέρνει αντιδραστικά μέτρα οι φοιτητές θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για την ανατροπή τους. Για εμάς το πραγματικά σύγχρονο δεν είναι να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για να σπουδάζουμε, αλλά οι πραγματικά σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν σπουδές», δήλωναν.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Να μπει τέλος στην «ομηρία» των αποφοίτων Τμημάτων Μηχανικών

Να δώσει τέλος στην «ομηρία» των φοιτητών και των αποφοίτων των Τμημάτων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (λειτουργούν στην πόλη), με την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, καλεί την κυβέρνηση η δημοτική αρχή Πάτρας, με αφορμή τη συζήτηση που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα.

«Πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την κατάργηση (με τον Ν. 4610/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, την απορρόφηση των Τμημάτων Μηχανικών (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών) από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τη μετατροπή τους με ΦΕΚ σε πενταετούς φοίτησης, το πτυχίο αυτών των τμημάτων συνεχίζει να είναι στον "αέρα", καθώς μέχρι τώρα δεν προβλέπονται επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, ενώ μόλις πρόσφατα υπήρξε μια θετική εξέλιξη με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών», αναφέρει, σημειώνοντας:

«Αυτό, μάλιστα, συνέβη την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έφερε προς κύρωση στο Κοινοβούλιο τη Σύμβαση της Λισαβόνας "για την αναγνώριση προσόντων σχετικά με την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια", που στην ουσία ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων, πλέον και ακαδημαϊκά».

Εκφράζοντας για ακόμη μια φορά τη στήριξή της στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και των αποφοίτων, για άμεση κατοχύρωση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους, απαιτεί «συνολική αναβάθμιση των σπουδών, ενάντια στην υποχρηματοδότηση και στην υποστελέχωση των τμημάτων, ενάντια στη λογική της κατηγοριοποίησης τμημάτων και αποφοίτων, την οποία ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Σήμερα η ανακοίνωση των βαθμολογιών

Σήμερα, μετά τη 1 το μεσημέρι, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων Γενικών Ενιαίων Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων. Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα.

Ολοι οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους, με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Εφόσον έχουν ήδη υποβάλει τη σχετική αίτηση, οι υποψήφιοι θα λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο.

Τα αποτελέσματα στα ειδικά μαθήματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, ενώ αναμένεται και η ανακοίνωση της προθεσμίας για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ