ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συμφωνία «ασφαλείας» με το Κίεβο υπέγραψε η ΕΕ

Προβλέπει παραδόσεις όπλων, στρατιωτική εκπαίδευση, συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και «ΝΑΤΟποίηση» του ουκρανικού εδάφους

Συμφωνία για «εγγυήσεις ασφαλείας» της ΕΕ προς την Ουκρανία υπέγραψαν χθες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι. Εκτός από την ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία «ασφαλείας» με το Κίεβο η Λιθουανία και η Εσθονία.

Το συμβούλιο των 27 Ευρωπαίων ηγετών, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, επικεντρώνεται στην κατάσταση γύρω από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία, στην «ασφάλεια και άμυνα» και στην καταστολή της μετανάστευσης.

Η συμφωνία με την ΕΕ καθορίζει τη δέσμευση του μπλοκ να βοηθήσει την Ουκρανία σε εννέα τομείς «ασφάλειας και άμυνας», με παραδόσεις όπλων, στρατιωτική εκπαίδευση, συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και αποναρκοθέτηση, σύμφωνα με προσχέδιο που είδε το «Reuters».

Περίπου 16 κράτη, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες «ασφαλείας» με το Κίεβο, με το βλέμμα σε μια μακροχρόνια γεωπολιτική σύγκρουση που αναδύεται στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα.

Οπως σημειώνουν αξιωματούχοι της ΕΕ, οι συμφωνίες με την Ουκρανία δεν ισοδυναμούν με το «αμυντικό σύμφωνο» μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά συμβάλλουν στον μετασχηματισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και «αποτρέπουν» μια «μελλοντική εισβολή» της Ρωσίας.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι σε περίπτωση «μελλοντικής επίθεσης» κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ και η Ουκρανία θα διαβουλευτούν εντός 24 ωρών για τις ανάγκες του Κιέβου και θα «προσδιορίσουν γρήγορα» τα επόμενα βήματα.

Χθες ανακοινώθηκε ότι η ΕΕ εκταμίευσε 1,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της Ουκρανίας «για να διατηρηθεί η λειτουργία του ουκρανικού κράτους», ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, σε μια καθαρά γεωπολιτική απόφαση στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο Β. Ζελένσκι ευχαρίστησε τους ηγέτες για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, κάνοντας λόγο για «μια ιστορική επιλογή της Ευρώπης», κάτι που ισχύει για την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τα Βαλκάνια και τη Γεωργία.

«Και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν αποφάσεις σχετικά με τη Λευκορωσία, γιατί είναι επίσης ένα ευρωπαϊκό έθνος που θα πρέπει να βρίσκεται σε μια ενωμένη Ευρώπη στο μέλλον», τόνισε ο Ζελένσκι για τον στενό σύμμαχο της Μόσχας.

Ζήτησε περισσότερα συστήματα αεράμυνας, επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας του Χαρκόβου και άλλων πόλεων από τις ρωσικές κατευθυνόμενες βόμβες, ενώ υπερασπίστηκε τα πλήγματα σε ρωσικό έδαφος με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Στο μεταξύ, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) ζήτησαν από τις Βρυξέλλες στήριξη για να ενισχύσουν τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, τα οποία αποτελούν το ανατολικό όριο της ΕΕ αλλά και στόχο «άνευ προηγουμένου υβριδικών επιθέσεων», όπως αναφέρουν.

Νέες προειδοποιήσεις για αλλαγή του πυρηνικού δόγματος

Να «δώσουν προσοχή» στις συζητήσεις που διεξάγονται για ενδεχόμενη αλλαγή του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας, ώστε να ανταποκρίνεται στην αλλαγή των όρων στις διεθνείς σχέσεις, κάλεσε τις ΗΠΑ για άλλη μια φορά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Ριαμπκόφ.

Ο Ριαμπκόφ επανέλαβε δηλώσεις που έκανε τις τελευταίες βδομάδες ο Ρώσος ηγέτης Βλ. Πούτιν, σύμφωνα με τις οποίες το ρωσικό πυρηνικό δόγμα, που ορίζει πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, επαναξιολογείται.

Το δόγμα έχει σχεδιαστεί «σε μια διαφορετική εποχή και σε διαφορετικές συνθήκες», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι αντίπαλοί μας παίρνουν στα σοβαρά» τις συζητήσεις που διεξάγονται τώρα και σκέφτονται αυτά που λέει ο Πούτιν.

«Πραγματικά παίζουν με τη φωτιά (...) και πρέπει να μάθουν να μην αφήνονται σε επικίνδυνες ψευδαισθήσεις, αλλά να προσπαθήσουν να κοιτάξουν τον κόσμο νηφάλια και να καταλάβουν ότι έχουμε σταθερά εθνικά συμφέροντα τα οποία είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το δόγμα, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε πυρηνική επίθεση ή στην περίπτωση μιας συμβατικής επίθεσης που δημιουργεί απειλή για την ύπαρξη της Ρωσίας.

Εξάλλου, ο Ριαμπκόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Μόσχα να υποβαθμίσει τους διπλωματικούς δεσμούς της με ορισμένες «δυτικές» χώρες αν αυτές δεν αλλάξουν τη «ρωσοφοβική» προσέγγισή τους.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στο ουκρανικό μέτωπο

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι 10.000 ξένοι υπήκοοι που έλαβαν τη ρωσική ιθαγένεια στάλθηκαν στο μέτωπο της Ουκρανίας, και παραδέχτηκε ότι άλλοι προτίμησαν να φύγουν από το ρωσικό έδαφος υπό τον φόβο της επιστράτευσης.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί ότι ασκεί πιέσεις στους πολίτες χωρών της Κεντρικής Ασίας που ζουν στη ρωσική επικράτεια να καταταγούν στον ρωσικό στρατό, και οι εν λόγω χώρες έχουν προειδοποιήσει τους υπηκόους τους για τον συγκεκριμένο κίνδυνο.

Εχουν εντοπιστεί περί τα 30.000 άτομα που έχουν λάβει τη ρωσική ιθαγένεια αλλά δεν ήθελαν να καταγραφούν για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Εκατομμύρια μετανάστες εργάζονται στη Ρωσία, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από χώρες της Κεντρικής Ασίας.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Απόπειρα πραξικοπήματος με πολλά ερωτήματα

Ο συλληφθείς στρατηγός Χ. Χ. Σούνιγκα

Copyright 2024 The Associated

Ο συλληφθείς στρατηγός Χ. Χ. Σούνιγκα
Μια απόπειρα πραξικοπήματος, που προκαλεί πολλά ερωτήματα, ήταν αυτό που συνέβη στη Βολιβία το βράδυ της Τετάρτης με ξημερώματα Πέμπτης και έληξε σε μερικές ώρες. Ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Βολιβίας Χουάν Χοσέ Σούνιγκα αποπέμφθηκε και συνελήφθη, αφού συγκέντρωσε άνδρες και άρματα μάχης μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Λα Πας, ισχυριζόμενος ότι επιθυμεί να «αναδιαρθρώσει τη δημοκρατία», με τον σοσιαλδημοκράτη Βολιβιανό Πρόεδρο, Λουίς Αρσε, να καταγγέλλει «μη κανονικές κινήσεις κάποιων μονάδων του στρατού». Μάλιστα ο στρατηγός τον «επισκέφτηκε» στο προεδρικό μέγαρο, όπου ο Λ. Αρσε τού ζήτησε να «γίνει σεβαστή η δημοκρατία» και «να γυρίσει τις μονάδες στους στρατώνες».

Στη συνέχεια, ο στρατηγός συνελήφθη την ώρα που μιλούσε στους δημοσιογράφους έξω από στρατώνα στη Λα Πας, αφού είχε αποσυρθεί μαζί με τα στρατεύματά του από την πλατεία μπροστά στο προεδρικό μέγαρο. Πριν συλληφθεί είχε ισχυριστεί στους δημοσιογράφους ότι έδρασε με βάση εντολές του Λ. Αρσε, ο οποίος λέει ότι του ζήτησε την Κυριακή «να προετοιμάσει κάτι» για να ενισχυθεί η δημοτικότητά του. Επίσης, σε άλλες δηλώσεις του είχε πει ότι θέλει να «απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα», θεωρώντας ως τέτοια και την Τζανίν Ανιές, την διορισμένη Πρόεδρο από τους πραξικοπηματίες του 2019, από την πλούσια περιοχή της Σάντα Κρους.

Μετά τη σύλληψή του, ο στρατηγός οδηγήθηκε στην έδρα ειδικής μονάδας της αστυνομίας για να ανακριθεί από την εισαγγελία, η οποία τον κατηγορεί για «τρομοκρατία και ένοπλη εξέγερση».

Από το προεδρικό μέγαρο, όπου είχαν συγκεντρωθεί υποστηριχτές του Λ. Αρσε, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε την αποπομπή του Χ. Χ. Σούνιγκα και διόρισε νέα διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων και στα τρία Σώματα (και του Ναυτικού, παρόλο η χώρα δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος επικεφαλής του στρατού στρατηγός Χοσέ Γουίλσον Σάντσες χαρακτήρισε τον πραξικοπηματία «καλό διοικητή που όμως υπέπεσε σε λάθος».

Ο πρώην Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες κατήγγειλε επίσης στο «Χ» ότι «ένα πραξικόπημα προετοιμάζεται» και ζήτησε «εθνική κινητοποίηση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας», καθώς από την Τρίτη κυκλοφορούσαν φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο στρατηγός Σούνιγκα, που βρίσκεται στη θέση αυτή από τον Νοέμβριο του 2022, ενδέχεται να αποπεμφθεί.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο Χ.Χ. Σούνιγκα είχε δηλώσει ότι θα συλλάβει τον Μοράλες, αν προσπαθήσει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2025, παρά το γεγονός ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφασίσει τον Δεκέμβρη του 2023 ότι δεν μπορεί να το πράξει, γιατί ήδη 2 φορές έχει υπάρξει Πρόεδρος.

Πάντως στο σοσιαλδημοκρατικό κυβερνών κόμμα στη Βολιβία, «Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό» (MAS), υπάρχει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε Αρσε και Μοράλες ενόψει και των επικείμενων προεδρικών εκλογών, ενώ η διακυβέρνηση Αρσε όπως και αυτή του Μοράλες, παρά τις διακηρύξεις δεν έλυσε τα πολλά προβλήματα του φτωχού πληθυσμού ενώ φούντωσε και η διαφθορά.

Την απόπειρα πραξικοπήματος καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλίας, Μεξικού, Κολομβίας, Χιλής) όπως και η ΕΕ, η Ρωσία ενώ οι ΗΠΑ ζήτησαν αυτοσυγκράτηση, όπως και ο ΓΓ του ΟΗΕ.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αριθμός - ρεκόρ των αστέγων στο Λονδίνο

Ο αριθμός των αστέγων έφθασε τον περασμένο χρόνο σε ύψος - ρεκόρ στο Λονδίνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης Homeless Link, που καλεί την επόμενη βρετανική κυβέρνηση να λάβει «αποφασιστικά μέτρα». Οι βουλευτικές εκλογές στη Μ. Βρετανία θα διεξαχθούν στις 4 Ιούλη και στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να προηγούνται οι Εργατικοί.

Την περίοδο Μάρτη 2023 - Μάρτη 2024, περίπου 12.000 άτομα είχαν καταγραφεί στη βάση δεδομένων που διαχειρίζεται η οργάνωση. Ο αριθμός είναι κατά 19% αυξημένος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, κατά 58% αυξημένος σε σχέση με 10 χρόνια πριν και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ στη βρετανική πρωτεύουσα, τονίζει στην ετήσια έκθεσή της.

Το ζήτημα της στέγης αποτελεί βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας καθώς όλο και περισσότεροι νέοι, αλλά και εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος ενοικίασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 17% των ανθρώπων που έμειναν άστεγοι τον περασμένο χρόνο είχαν προηγουμένως περάσει από κέντρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Εδώ και μήνες έχει ανοίξει η συζήτηση για την απόφαση της κυβέρνησης των Τόρις να μειώσει τον χρόνο που δίδεται στους ανθρώπους που έχουν λάβει άσυλο για να βρουν στέγη και να φύγουν από το κέντρο φιλοξενίας που χρηματοδοτείται από το κράτος.

Οι Βρετανοί υπήκοοι αποτελούν το 45% των καταγεγραμμένων αστέγων, ενώ κατά το 1/4 προέρχονται από χώρα της Ευρώπης. Το υπόλοιπο 30% προέρχονται από άλλες χώρες του κόσμου.

Απεργία γιατρών

Πενθήμερη απεργία ξεκίνησαν χτες οι ειδικευόμενοι γιατροί στην Αγγλία, για 11η φορά μέσα στον χρόνο. Διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς κατά 35%. Περίπου 25.000 ειδικευόμενοι γιατροί υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν ενώ χτες έγιναν πικετοφορίες σε νοσοκομεία σε όλη την Αγγλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ