Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Απόπειρα πραξικοπήματος με πολλά ερωτήματα

Ο συλληφθείς στρατηγός Χ. Χ. Σούνιγκα

Copyright 2024 The Associated

Ο συλληφθείς στρατηγός Χ. Χ. Σούνιγκα
Μια απόπειρα πραξικοπήματος, που προκαλεί πολλά ερωτήματα, ήταν αυτό που συνέβη στη Βολιβία το βράδυ της Τετάρτης με ξημερώματα Πέμπτης και έληξε σε μερικές ώρες. Ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Βολιβίας Χουάν Χοσέ Σούνιγκα αποπέμφθηκε και συνελήφθη, αφού συγκέντρωσε άνδρες και άρματα μάχης μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Λα Πας, ισχυριζόμενος ότι επιθυμεί να «αναδιαρθρώσει τη δημοκρατία», με τον σοσιαλδημοκράτη Βολιβιανό Πρόεδρο, Λουίς Αρσε, να καταγγέλλει «μη κανονικές κινήσεις κάποιων μονάδων του στρατού». Μάλιστα ο στρατηγός τον «επισκέφτηκε» στο προεδρικό μέγαρο, όπου ο Λ. Αρσε τού ζήτησε να «γίνει σεβαστή η δημοκρατία» και «να γυρίσει τις μονάδες στους στρατώνες».

Στη συνέχεια, ο στρατηγός συνελήφθη την ώρα που μιλούσε στους δημοσιογράφους έξω από στρατώνα στη Λα Πας, αφού είχε αποσυρθεί μαζί με τα στρατεύματά του από την πλατεία μπροστά στο προεδρικό μέγαρο. Πριν συλληφθεί είχε ισχυριστεί στους δημοσιογράφους ότι έδρασε με βάση εντολές του Λ. Αρσε, ο οποίος λέει ότι του ζήτησε την Κυριακή «να προετοιμάσει κάτι» για να ενισχυθεί η δημοτικότητά του. Επίσης, σε άλλες δηλώσεις του είχε πει ότι θέλει να «απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα», θεωρώντας ως τέτοια και την Τζανίν Ανιές, την διορισμένη Πρόεδρο από τους πραξικοπηματίες του 2019, από την πλούσια περιοχή της Σάντα Κρους.

Μετά τη σύλληψή του, ο στρατηγός οδηγήθηκε στην έδρα ειδικής μονάδας της αστυνομίας για να ανακριθεί από την εισαγγελία, η οποία τον κατηγορεί για «τρομοκρατία και ένοπλη εξέγερση».

Από το προεδρικό μέγαρο, όπου είχαν συγκεντρωθεί υποστηριχτές του Λ. Αρσε, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε την αποπομπή του Χ. Χ. Σούνιγκα και διόρισε νέα διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων και στα τρία Σώματα (και του Ναυτικού, παρόλο η χώρα δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος επικεφαλής του στρατού στρατηγός Χοσέ Γουίλσον Σάντσες χαρακτήρισε τον πραξικοπηματία «καλό διοικητή που όμως υπέπεσε σε λάθος».

Ο πρώην Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες κατήγγειλε επίσης στο «Χ» ότι «ένα πραξικόπημα προετοιμάζεται» και ζήτησε «εθνική κινητοποίηση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας», καθώς από την Τρίτη κυκλοφορούσαν φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο στρατηγός Σούνιγκα, που βρίσκεται στη θέση αυτή από τον Νοέμβριο του 2022, ενδέχεται να αποπεμφθεί.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο Χ.Χ. Σούνιγκα είχε δηλώσει ότι θα συλλάβει τον Μοράλες, αν προσπαθήσει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2025, παρά το γεγονός ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφασίσει τον Δεκέμβρη του 2023 ότι δεν μπορεί να το πράξει, γιατί ήδη 2 φορές έχει υπάρξει Πρόεδρος.

Πάντως στο σοσιαλδημοκρατικό κυβερνών κόμμα στη Βολιβία, «Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό» (MAS), υπάρχει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε Αρσε και Μοράλες ενόψει και των επικείμενων προεδρικών εκλογών, ενώ η διακυβέρνηση Αρσε όπως και αυτή του Μοράλες, παρά τις διακηρύξεις δεν έλυσε τα πολλά προβλήματα του φτωχού πληθυσμού ενώ φούντωσε και η διαφθορά.

Την απόπειρα πραξικοπήματος καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλίας, Μεξικού, Κολομβίας, Χιλής) όπως και η ΕΕ, η Ρωσία ενώ οι ΗΠΑ ζήτησαν αυτοσυγκράτηση, όπως και ο ΓΓ του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ