Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ
Στο επίκεντρο η «μεταπολεμική διαχείριση στη Γάζα»

Αντιπροσωπεία της ΕΕ βρέθηκε στη Ραμάλα, ενώ οι ΗΠΑ αναζητούν πρόθυμους να συνδράμουν τη μεταπολεμική «ασφάλεια» στη Λωρίδα

Στις προσπάθειες της παλαιστινιακής κυβέρνησης να ξεκινήσει πρωτοβουλίες για οικονομική ανάπτυξη και να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών, όπως και να επιδιώξει την ενοποίηση των θεσμών μεταξύ της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας και την αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών, στάθηκε ο πρωθυπουργός (και υπουργός Εξωτερικών) της Παλαιστίνης, Mοχάμαντ Μουσταφά, κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΕΕ στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, στη Ραμάλα.

Επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας ήταν η διευθύνουσα σύμβουλος, αρμόδια για την περιοχή Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ελεν Λε Γκαλ, με την οποία ο Μουσταφά συζήτησε για όλες τις εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη, μεταξύ άλλων και για τη συνεχιζόμενη παρακράτηση στην οποία οι ισραηλινές αρχές επιμένουν, για κεφάλαια που προορίζονται για την παλαιστινιακή πλευρά.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του παλαιστινιακού πρακτορείου Wafa, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος τόνισε την ανάγκη για «συντονισμένες προσπάθειες» με στόχο να σταματήσει ο πόλεμος, σπεύδοντας να ευχαριστήσει τις Βρυξέλλες για τη «συνεπή και συνεχή υποστήριξή της προς την Παλαιστίνη πολιτικά και οικονομικά, καθώς και για την υποστήριξη αναπτυξιακών έργων και ζωτικών τομέων, ιδιαίτερα της Υγείας και της Εκπαίδευσης». Βέβαια, η ΕΕ ταυτόχρονα θεωρεί προνομιακό εταίρο το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Χτες, διαρρεόταν ότι στο Συμβούλιο της ΕΕ και τα συμπεράσματα της ανακοίνωσης υπάρχει αναφορά σε «αξιόπιστες οδούς προς ένα παλαιστινιακό κράτος», ενώ στο τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων που είχε στην κατοχή του το «Euronews», φαίνεται να έχει αφαιρεθεί η έκκληση προς το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, σύμφωνα και με την εντολή του Δικαστηρίου της Χάγης, και στη θέση της να έχει μπει η ...έκφραση «βαθιάς ανησυχίας για τις συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό από τις συνεχιζόμενες χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα».

«Δεν θα επιτρέψουμε κενό στη Γάζα», λέει η Χαμάς

Στο μεταξύ, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Χάλεντ Μασάαλ, μιλώντας προχτές σε συνάντηση στη Βηρυτό για το Παλαιστινιακό, τόνισε την ανάγκη για «εθνική συναίνεση» προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα. Οπως αναμετέδωσαν διάφορα μεσανατολικά ΜΜΕ, ο Μασάαλ είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε κανένα κενό στη Γάζα και η Χαμάς δεν μπορεί να αποκλειστεί με κανέναν τρόπο». Αναφερόμενος δε σε συνέντευξή του στα όσα έχουν γίνει από τις 7 Οκτώβρη και μετά, είπε ότι «η Γάζα έχει πλέον καταστραφεί (...) Κάθε δίκαιος άνθρωπος βλέπει ότι αυτό είναι απολύτως αλήθεια», συμπληρώνοντας ταυτόχρονα ότι όλα αυτά είναι μέρος της «πορείας του λαού μας προς την απελευθέρωση».

Ενδιαφέρον για σύσταση «δυνάμεων ασφαλείας»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζονται διεργασίες γύρω από τους όρους μιας πιθανής «κατάπαυσης του πυρός» και - κυρίως - τους όρους μιας μεταπολεμικής «ανοικοδόμησης» και συνύπαρξης, με φόντο ευρύτερα παζάρια για τις ισορροπίες σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο λοιπόν διαβουλεύσεων που εντείνουν ΗΠΑ - Ισραήλ, με ζητούμενο μια «εναλλακτική στη Χαμάς τοπική ηγεσία, πρόθυμη να ζήσει πλάι πλάι με το Ισραήλ» - όπως το διατυπώνουν και κορυφαίοι συνεργάτες του Νετανιάχου - δημοσιεύματα περιλαμβάνουν Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε αυτούς που θα μπορούσαν να πάρουν μέρος σε μια μεταπολεμική δύναμη ασφαλείας στη Γάζα. Το θέμα συζήτησε συγκεκριμένα και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, κατά την τελευταία του περιοδεία στην περιοχή, όπως μετέδωσε χτες η εφημερίδα «Τάιμς του Ισραήλ», επικαλούμενη κρατικούς αξιωματούχους.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ προσπαθούν να στρατολογήσουν Αραβες συμμάχους για την πρωτοβουλία (...) έτοιμες να αναπτύξουν το όραμά τους για τη μεταπολεμική διαχείριση της Γάζας» και «έχουν σημειώσει πρόοδο στο θέμα, λαμβάνοντας υποστήριξη από το Κάιρο και το Αμπου Ντάμπι για τη δημιουργία μιας δύναμης που θα συνεργάζεται με τοπικούς Παλαιστίνιους αξιωματικούς».

Από την πλευρά τους, Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέρεται να έθεσαν ως όρο τη δημιουργία «"οδικού άξονα" προς ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος» και την απόσυρση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Γάζα.

Στα 6,5 δισ. δολάρια η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει στο Ισραήλ στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 6,5 δισ. δολαρίων από τις 7 Οκτώβρη, μετέδωσε η «Washington Post». Η μισή από αυτή τη βοήθεια μεταφέρθηκε μόλις τον περασμένο Μάη, ενώ το σχετικό δημοσίευμα καταγράφει πως τα ποσά προέκυψαν στις πρόσφατες συνομιλίες που είχε στην Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και πιθανά σενάρια για την «επόμενη μέρα» του πολέμου, με τον Γκάλαντ να τονίζει ότι η νέα διακυβέρνηση στη Γάζα θα είναι «μια μακρά και πολύπλοκη διαδικασία που εξαρτάται από πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς κοινότητας, η οποία πρέπει να συμμετέχει και όχι μόνο να ασκεί κριτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ