Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέα ολομέτωπη επίθεση του Ισραήλ στην Πόλη της Γάζας σπέρνει θάνατο και ξεριζωμό

Copyright 2024 The Associated

Τραγικές απώλειες και νέους εκτοπισμούς αμάχων, οι οποίοι δεν έχουν κανένα ασφαλές μέρος για να πάνε, προκαλεί η νέα ένταση των ισραηλινών βομβαρδισμών σε κατοικημένες περιοχές και προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας το τελευταίο 24ωρο, με ιδιαίτερη ένταση σε συνοικίες της Πόλης της Γάζας, ενώ συνεχίζονται οι φονικές επιθέσεις και σε άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα.

Μέσα σε 265 μέρες, οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 37.765 Παλαιστίνιους και έχουν τραυματίσει άλλους 86.429. Από αυτούς, 47 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 52 τραυματίστηκαν κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη ο κατοχικός ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε φονικές επιθέσεις μεταξύ άλλων στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία και στην Μπέιτ Λαχίγια της βόρειας Γάζας, καθώς και σε σχολείο που στεγάζει εκτοπισμένους στην Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, με γυναίκες και παιδιά να περιλαμβάνονται στους νεκρούς και τους τραυματίες.

Στην Πόλη της Γάζας φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί από αεροσκάφη και πυροβολικό εξαπολύθηκαν αρχικά σε σπίτια στη συνοικία Σάμπρα και στις περιοχές Zeitoun, Hawa και Sheikh Ijlin.

Χτες, οι ισραηλινές επιθέσεις στην πόλη επικεντρώθηκαν στη γειτονιά al-Shujaiya, σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ισραηλινά τανκς εισήλθαν στη συνοικία και διεξήγαν σφοδρές επιθέσεις, αναγκάζοντας τους κατοίκους να εκτοπιστούν για άλλη μια φορά, χωρίς να έχουν πού να πάνε.

Η Παλαιστινιακή Υπηρεσία Πολιτικής Βοήθειας ανέφερε ότι οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη συνοικία καθιστούσαν αδύνατη την πρόσβαση διασωστών στους τραυματίες, ενώ η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα. Το καταριανό δίκτυο «Al Jazeera» μετέδωσε ότι ορισμένα από τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Al-Ahli Baptist.

Ο κατοχικός στρατός υποχρέωσε τους αμάχους να εκκενώσουν τις συνοικίες al-Shujaiya, al-Turkman και al-Tuffah και να κατευθυνθούν προς τη νότια Γάζα.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το ίδιο δίκτυο δείχνουν πλήθος ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους σε σακίδια και καρότσια, να φεύγουν με τα πόδια. Ενας ηλικιωμένος άνδρας είπε ότι θα κατευθυνθεί προς το νοσοκομείο Al-Shifa. Πολλοί άλλοι δεν έχουν ιδέα πού θα πάνε.

«Βομβαρδιστήκαμε ξαφνικά και εντατικά από το Ισραήλ», δήλωσε ένας άνδρας που φεύγει από την περιοχή με τα πόδια. «Βγήκαμε έξω και δεν ξέρουμε πού να πάμε».

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ και άλλος ένας από επίθεση κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται το μαρτύριο της πείνας που έχει επιβάλει το Ισραήλ στον παλαιστινιακό λαό.

Ενα ακόμα παιδί πέθανε από υποσιτισμό στη βόρεια Γάζα. Το κορίτσι πέθανε ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, αυξάνοντας σε τουλάχιστον 31 τον αριθμό των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους από υποσιτισμό και αφυδάτωση, όπως δήλωσε υγειονομικός αξιωματούχος.

Αμερικανοί υγειονομικοί περιγράφουν τις τραγικές συνθήκες στα νοσοκομεία

Τις τραγικές συνθήκες στα ελάχιστα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας που έχουν απομείνει όρθια, καθώς πέρα από τις συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις τα νοσοκομεία και οι υγειονομικοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και του απάνθρωπου ισραηλινού αποκλεισμού, περιγράφουν Αμερικανοί υγειονομικοί που επέστρεψαν στη χώρα τους από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο AFP, ο Ανταμ Χάμαγουι, πρώην χειρουργός του αμερικανικού στρατού, τονίζει ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχει πάει σε πολλές χώρες που σπαράσσονταν από πολέμους ή είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές, «όμως δεν έχω δει ποτέ τόσους αμάχους θύματα».

«Οι περισσότεροι ασθενείς μας ήταν παιδιά κάτω των 14 ετών», πρόσθεσε ο 54χρονος χειρουργός, ο οποίος συμμετείχε σε αποστολή στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Γάζα.

Οπως διηγούνται οι Αμερικανοί υγειονομικοί, στα λιγοστά νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν υποτυπωδώς, πολλοί ασθενείς που έχουν επιβιώσει από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς πεθαίνουν από μολύνσεις λόγω της έλλειψης επιδέσμων, γαντιών, μασκών ή σαπουνιού...

«Μπορείτε να κάνετε όσες δωρεές θέλετε, αν τα σύνορα δεν ανοίξουν για να εισέλθει βοήθεια, δεν έχει κανένα νόημα», κατήγγειλε ο Α. Χάμαγουι. Το Ισραήλ κρατάει κλειστά τα περισσότερα συνοριακά περάσματα και αφήνει τη βοήθεια να περνάει με το σταγονόμετρο από τα υπόλοιπα.

Η Μόνικα Τζόνστον, από το Πόρτλαντ των ΗΠΑ, νοσηλεύτρια εντατικής, συμμετείχε σε αποστολή στη Γάζα υπό τον συντονισμό της Αμερικανοπαλαιστινιακής Ιατρικής Ενωσης.

Επί του πεδίου, τα εμπόδια είναι μεγάλα: Ελλειψη προσωπικού, σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και βασικών προϊόντων υγιεινής. Η φωνή της Τζόνστον σπάει όταν θυμάται ένα μικρό αγόρι του οποίου αναγκάστηκε να σταματήσει τη θεραπεία για τα εγκαύματα που είχε υποστεί, προτιμώντας να βοηθήσει ασθενείς που είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν...

Ολόκληρες οικογένειες φτάνουν συχνά στο νοσοκομείο μετά τους βομβαρδισμούς, πολλές γενιές που ζουν συχνά στο ίδιο κτίριο, διηγήθηκε ο Αμαρ Γάνεμ, γιατρός επείγουσας ιατρικής από το Μίσιγκαν.

Ενα χαρούμενο 12χρονο αγόρι, που συνήθιζε να πηγαίνει να βοηθά στο νοσοκομείο προκαλώντας τον θαυμασμό του προσωπικού, εξαφανίστηκε ξαφνικά για πολλές ημέρες. Οταν ξαναεμφανίστηκε, ο Γάνεμ έμαθε ότι τριάντα μέλη της οικογένειάς του είχαν σκοτωθεί σε βομβαρδισμό και το αγόρι αναγκάστηκε να ψάξει τα πτώματά τους στα συντρίμμια...

Μετά την επιστροφή τους οι Αμερικανοί υγειονομικοί σκέφτονται τους ασθενείς και τους συναδέλφους τους που παραμένουν στην κόλαση της Γάζας. «Αυτό που με καθησυχάζει είναι ότι νιώθω χρήσιμος επειδή διηγούμαι όσα είδα», εξηγεί. «Πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικό όσο αυτό που κάναμε εκεί».

Οπως υπογραμμίζουν οι Αμερικανοί γιατροί και νοσηλευτές που έγιναν μάρτυρες της φρίκης, η αποστολή τους σήμερα είναι να διηγηθούν όσα έζησαν, για να ασκήσουν πίεση στη χώρα τους, τη σημαντικότερη υποστηρίκτρια του Ισραήλ στο στρατιωτικό και διπλωματικό πεδίο.

Κίνδυνος για εμφάνιση χολέρας από τις άθλιες συνθήκες στη Γάζα

Ρεπορτάζ του πρακτορείου «Associated Press» (AP) περιγράφει λεπτομερώς τι σημαίνει για τους ανθρώπους στη Γάζα η καταστροφή των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης από το Ισραήλ.

Η Joanne Perry, γιατρός που εργάζεται στη νότια Γάζα με τη ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (ΓΧΣ), δήλωσε στο AP ότι οι περισσότεροι ασθενείς που βλέπει έχουν ήδη ασθένειες ή λοιμώξεις που προκαλούνται από την κακή αποχέτευση. Η ψώρα, οι γαστρεντερικές ασθένειες και τα εξανθήματα είναι κοινά και η Perry φοβάται ότι η χολέρα θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα.

«Οι συνθήκες συνωστισμού, η έλλειψη νερού, η ζέστη, οι κακές συνθήκες υγιεινής - αυτές είναι οι προϋποθέσεις της χολέρας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι από τον Οκτώβριο έχουν αναφερθεί 485.000 κρούσματα διάρροιας.

Τα στοιχεία του ΠΟΥ έδειξαν επίσης ότι μια επιδημία ηπατίτιδας Α, η οποία μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης νερού ή τροφίμων μολυσμένων με περιττώματα, είχε οδηγήσει σε 81.700 αναφερόμενα κρούσματα ίκτερου, από τις αρχές Ιούνη.

Σε ένα τέτοιο φόντο, 21 ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο μεταφέρθηκαν χθες από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο, μέσω του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, σύμφωνα με πηγή από το αιγυπτιακό νοσοκομείο Αλ Αρίς.

Αυτή ήταν η πρώτη μεταφορά ασθενών έξω από τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα από τις αρχές Μάη, από όταν ο ισραηλινός κατοχικός στρατός ξεκίνησε την επίθεση στη νότια πόλη Ράφα και κατέλαβε το συνοριακό πέρασμα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου.

Χιλιάδες ασθενείς και τραυματίες που χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα παραμένουν εγκλωβισμένοι από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Δυτική Οχθη: Νέα επιδρομή των κατοχικών δυνάμεων στην Τζενίν

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε νέα επιδρομή στην Τζενίν, με στρατιωτικά οχήματα, επιθετικά ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μπουλντόζες.

Ενας νεαρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά και κατά τη συνήθη πρακτική τους οι κατοχικές δυνάμεις εμπόδισαν τη μεταφορά του από ασθενοφόρο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο WAFA, ο κατοχικός στρατός εισέβαλε στην πόλη πριν από τα μεσάνυχτα και συνέχισε να αναπτύσσει ενισχύσεις τα ξημερώματα, ενώ ακροβόλισε δεκάδες ελεύθερους σκοπευτές στις οροφές κτιρίων της πόλης. Ακολούθησαν συγκρούσεις, ισραηλινές επιδρομές και έρευνες σε σπίτια και 3 συλλήψεις Παλαιστινίων.

Αργότερα ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιθέσεις με δακρυγόνα στο προαύλιο του κυβερνητικού νοσοκομείου της Τζενίν και εισέβαλε σε φαρμακείο της περιοχής, ενώ για μία ακόμα φορά μπουλντόζες των κατοχικών δυνάμεων κατέστρεψαν υποδομές στην πόλη και τον προσφυγικό καταυλισμό.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που ακολούθησαν την επιδρομή, ένας λοχαγός του κατοχικού στρατού σκοτώθηκε και άλλοι 16 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν. Ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες χτυπήθηκαν από εκρηκτικούς μηχανισμούς θαμμένους κάτω από τη γη, παρότι οι στρατιωτικές μπουλντόζες είχαν σαρώσει την περιοχή.

Την ίδια ώρα συνεχίζοντας το μπαράζ συλλήψεων, οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν 28 Παλαιστίνιους σε όλη τη Δυτική Οχθη. Εκτός από την επαρχία της Τζενίν, όπου έγιναν οι περισσότερες συλλήψεις, πραγματοποιήθηκαν επίσης στις επαρχίες της Χεβρώνας, της Βηθλεέμ, της Ραμάλα, της Ναμπλούς και της Ιερουσαλήμ. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν μια φοιτήτρια και πολλοί πρώην κρατούμενοι. Κατά τη διάρκεια των επιδρομών, οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε «βαρύτατους ξυλοδαρμούς» και απείλησαν τις οικογένειες των κρατουμένων, κατήγγειλε η Παλαιστινιακή Ενωση Κρατουμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ